• Președintele Volodomir Zelenski a declarat duminică seară că evacuările din Mariupol vor continua luni, dacă vor fi îndeplinite „toate condițiile necesare”.
  • Congresmenul Adam Kinzinger a anunțat introducerea unei rezoluții comune care ar autoriza utilizarea forțelor armate ale SUA pentru a apăra integritatea teritorială a Ucrainei în cazul în care Vladimir Putin își intensifică războiul împotriva aliaților democratici ai SUA.
  • Ambasadorul sud-coreean în Ucraina, alături de o parte din personalul ambasadei de la Kiev, a revenit, sâmbătă, în oraș și își va relua activitatea luni, a anunțat Ministerul sud-coreean de Externe.

ORA 23:00

Rusia plănuiește să anexeze două regiuni din estul Ucrainei afectate de invazia sa, potrivit ambasadorului american la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa.


Un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului de Apărare al SUA a confirmat că un general rus de rang înalt a vizitat săptămâna trecută regiunea Donbas din Ucraina. Vorbind sub rezerva anonimatului, oficialul american a declarat că generalul Valery Gerasimov a fost acolo, dar că SUA nu pot confirma că acesta a fost rănit, așa cum sugerează unele rapoarte.


O rachetă a lovit luni seara orașul Odesa, port la Marea Neagră, în sudul Ucrainei. În urma acestei lovituri au murit persoane, iar altele au fost rănite, potrivit șefului administrației din Odesa. O clădire rezidențială, în care se aflau cinci persoane în momentul atacului, a fost avariată, iar un băiat de 15 ani a murit, a precizat primăria Odesa pe Telegram. Un al doilea copil a fost transportat la spital.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
CE FAC ELEVII ÎN SĂPTĂMÂNA VERDE
NE-A SALVAT VACCINUL?
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE

ORA 22:00

Uzina Azovstal din Mariupol a fost supusă unui nou atac al inamicului, rușii folosesc diverse arme. Bombardamentul a provocat izbucnirea unui incendiu. Apărătorii ucraineni din Regimentul Azov sunt în viață, dar sunt bombardați, artileria și avioanele inamice lucrează.


Militarii ucraineni urmează un curs de pregătire pentru UAV-ul Phoenix Ghost. De asemenea, 200 de soldați ucraineni vor încheia pregătirea în utilizarea obuzierului M777. Acest lucru a fost raportat de un reporter american de la Foreign Policy, citând un oficial al Pentagonului.


Soldații ucraineni speră să-i evacueze pe cei 100 de adulți și 20 de copii încă blocați în oțelăria Azovstal, situată în apropierea orașului Mariupol, în sudul țării. Într-un interviu acordat luni agenției Reuters, comandantul adjunct al regimentului Azov, Sviataslav Palamar, a descris sentimentele pe care le-a trăit atunci când civilii au fost evacuați în siguranță din oțelărie, duminică, după ce au fost blocați acolo timp de săptămâni întregi. Palamar a declarat că a simțit bucurie printre lacrimi văzându-i pe civili părăsind oțelăria, subliniind că în timpul cât au fost blocați au murit mii de oameni.

ORA 21:00

Sute de persoane sunt în continuare blocate într-o uzină siderurgică din orașul Mariupol din sudul Ucrainei, chiar dacă un grup de persoane evacuate a plecat duminică. Eforturile de a evacua mai mulți civili s-au lovit de întârzieri din cauza unor motive de securitate.


Regimentul Azov, ai cărui soldați continuă să reziste forțelor rusești la uzina siderurgică Azovstal din Mariupol, afirmă că cinci soldați ruși au fost uciși luni târziu în timpul unei tentative de asalt asupra uzinei.


Armata ucraineană a confirmat că forțele sale au recâștigat controlul asupra mai multor așezări din nordul și estul Harkovului, ceea ce ar putea îngreuna posibilitatea ca rușii să lanseze atacuri cu rachete și artilerie împotriva orașului.

De asemenea, armata a mai spus că satul Verkhnya Rohanka, situat la est de Harkov, a revenit în mâinile ucrainenilor și că operațiunea a fost condusă de generalul-colonel Oleksandr Syrsky, comandantul forțelor terestre.

ORA 20:00

Militarii ruși continuă să refuze să participe la războiul din Ucraina, a anunțat jurnalistul ucrainean Roman Tsimbalyuk.

În special, una dintre companiile Brigăzii 21 de pușcași motorizați independenți.
(in/hr 12128, Totskoye-2, regiunea Orenburg) în toate forțele sale, inclusiv comandantul său, a refuzat să fie trimisă pe teritoriul Ucrainei
”, a precizat el.


O școală care era construită de peste un secol – Gimnaziul Multidisciplinar din Lysychansk – a fost complet distrusă după ce a luat foc ieri, în urma unor bombardamente țintite, afirmă șeful regiunii Luhansk pe Telegram. Gimnaziul a supraviețuit celor două războaie mondiale și bătăliei din 2014, dar a ars din cauza unor animale fără valori în 2022, a declarat absolventa Yana Honcharenko.

ORA 18:00

În UE nu mai există țări care să se opună embargoului asupra petrolului rusesc, transmite postul german ZDF.

Austria, Slovacia și Ungaria au decis să nu blocheze decizia și și-au retras dreptul de veto. Sursele publicației consideră că interdicția va fi adoptată în zilele următoare, dar probabil că va intra în vigoare în câteva luni.


Ambasada Ugariei s-a întors de la Lviv la Kiev, a declarat ministrul de Externe Peter Szijjártó, citat de Reuters. Mutarea a fost finalizată în weekend, iar ambasada este acum operațională.


O explozie violentă este raportată din nou la Odessa. Înainte de aceasta, în oraș a existat o alarmă antiaeriană.

ORA 17:00

Primarul orașului Mariupol, Vadym Boychenko, a declarat la maratonul televiziunii naționale că „peste 100 de persoane au fost ridicate din adăposturile antiaeriene din Mariupol pentru a fi evacuate în siguranță”.

În paralel, Republica Populară Donețk a anunțat că peste 200 de persoane au fost evacuate din Mariupol către Bezymennoye încă de dimineață.

ORA 16:00

Ambasada SUA în Ucraina speră să se întoarcă la Kiev până la sfârșitul lunii mai

Ambasada SUA în Ucraina speră să se întoarcă la Kiev până la sfârșitul lunii mai, dacă condițiile o vor permite, a declarat, luni, într-o conferință de presă de la Liov, însărcinatul cu afaceri, Kristina Kvien.

„Sperăm foarte mult că evoluțiile ne vor permite să ne întoarcem în Kiev până la sfârșitul lunii”, a declarat Kvien.

„Îi ascultăm pe profesioniștii din domeniul securității, iar când ne vor spune că ne putem întoarce, ne vom întoarce”, a adăugat Kvien.

Statele Unite au decis să închidă Ambasada SUA la Kiev la 14 februarie și au relocat temporar un număr mic de personal diplomatic rămas în țară la Liov, cu doar 10 zile înainte de invazia Rusiei în Ucraina.

ORA 15:00

Erdogan a declarat că războiul din Ucraina nu ar trebui să afecteze negativ sezonul turistic

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat că războiul din Ucraina nu ar trebui să afecteze negativ sezonul turistic. Acesta a adăugat că președintele rus, Vladimir Putin, i-a promis, deja, sprijin în sectorul turismului.

În acest an, popularitatea Turciei în rândul rușilor va crește, având în vedere orizontul european închis și eliberarea redusă a vizelor. În plus, autoritățile turcești discută un plan de sprijin în trei etape pentru sectorul turismului, care va include un împrumut de 300 de milioane de dolari pentru operatorii de turism ruși. În consecință, Ankara se așteaptă să atragă până la 2 milioane de turiști ruși.

ORA 14:00

Arhiepiscopul de New York se întâlnește cu refugiații ucraineni din Polonia și Slovacia

Cardinalul Timothy Dolan, arhiepiscop de New York, a vizitat refugiații ucraineni din Polonia și Slovacia în weekend, potrivit Arhiepiscopiei din New York și tweet-urilor de pe contul verificat al lui Dolan.

Arhiepiscopia a declarat, săptămâna trecută, că vizita a fost menită să demonstreze solidaritate cu refugiații și să arate recunoștință față de cei care se ocupă de ei, să exprime sprijin pentru conducerea bisericilor locale și „[a] ștampila angajamentul creștin de a-i sprijini pe toți cei devastați de relele războiului și de a conștientiza costul uman pentru această agresiune neprovocată”.

Duminică, Dolan a scris pe Twitter despre vizitarea unei familii de refugiați de care se ocupă o parohie din Polonia, un centru de îngrijire al Cavalerilor de Malta și o locație care oferă mese calde. Arhiepiscopul a mai spus că a vizitat o biserică din Slovacia și a făcut un tur al „uneia dintre clădirile care găzduiește și distribuie provizii celor aflați în nevoie în Ucraina”.

Lui Dolan i se alătură în această călătorie o delegație formată din reprezentanți ai Asociației Catolice de Asistență Socială din Orientul Apropiat și alți oficiali ai bisericii, a precizat Arhiepiscopia.

ORA 13:00

Consilier local: o evacuare a orașului Mariupol este în curs de desfășurare

Un consilier al primarului din Mariupol a declarat că a început evacuarea locuitorilor orașului.

„Potrivit informațiilor noastre, autobuzele au plecat din Mariupol. Conform acordului preliminar, autobuzele vor prelua oamenii din satul Mangush și Berdyansk”, a declarat Petro Andriușcenko pentru RFE/RL, adăugând că oamenii se pot alătura coloanei cu propriul lor mijloc de transport.

„Sperăm că miile de locuitori ai noștri din Mariupol care au rămas blocați pe drumul de la Mariupol la Zaporizhzhia … vor ajunge în Zaporizhzhia în această seară sau mâine dimineață”.

Cu toate acestea, evacuarea pare să progreseze foarte lent.

Primăria din Mariupol a declarat că autobuzele nu au ajuns încă la principalul punct de adunare – un centru comercial de la marginea de nord-vest a orașului.

O evacuare din orașul asediat a fost, de asemenea, planificată pentru duminică după-amiază, dar nu a fost demarată.

Această evacuare generală este diferită de cea care implică civilii care au fost blocați în oțelăria Azovstal.

Deocamdată nu se știe dacă o a doua fază a acestei evacuări va fi demarată luni.

Israel denunță afirmația lui Lavrov că Hitler avea „sânge evreiesc” și îl convoacă pe ambasadorul rus

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat, în weekend, că dictatorul nazist Adolf Hitler avea „sânge evreiesc”, ceea ce a provocat, luni, un răspuns furibund din partea Israelului.

„Comentariile ministrului de externe Lavrov sunt atât o declarație impardonabilă și scandaloasă, cât și o teribilă eroare istorică”, a declarat ministrul israelian de externe Yair Lapid. „Evreii nu s-au sinucis în Holocaust. Cel mai josnic nivel de rasism împotriva evreilor este acela de a-i acuza pe evreii înșiși de antisemitism.”

Lavrov a făcut comentariile, duminică, la televiziunea italiană, repetând afirmația Rusiei că invazia sa în Ucraina are ca scop „deznazificarea” țării.

El a ignorat faptul că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este evreu.

ORA 12:00

Peste 5,5 milioane de refugiați au fugit din Ucraina

Cel puțin 5,5 milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începutul invaziei rusești, la sfârșitul lunii februarie, potrivit celor mai recente date ale Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR).

În plus, față de cei 5.563.959 de refugiați înregistrați, cel puțin 7,7 milioane de persoane sunt strămutate intern în Ucraina, după ce au fost forțate să își părăsească locuințele, potrivit celui mai recent raport al Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM).

Se așteaptă ca 8,3 milioane de refugiați să fugă din Ucraina, a declarat, marți, UNHCR.

ORA 11:00

Noua Zeelandă impune noi sancțiuni împotriva Rusiei

Guvernul Noii Zeelande a anunțat, luni, noi sancțiuni împotriva Rusiei, vizând membri ai elitei politice, precum și sectorul de apărare al țării. Noua rundă de sancțiuni vizează 170 de membri ai Consiliului Federației – camera superioară a parlamentului rus.

Acestea includ, de asemenea, șase companii și organizații, „care au contribuit la asaltul” din Ucraina, potrivit unei declarații guvernamentale de luni.

„Pe măsură ce mașina de război a președintelui (Vladimir) Putin își continuă atacurile ilegale și pe măsură ce noi dezvăluiri despre atrocități ies la iveală, suntem hotărâți să impunem costuri celor implicați”, a declarat ministrul de externe Nanaia Mahuta.

„Susținem poporul ucrainean și ne angajăm să îi cerem socoteală președintelui Putin și cadrelor sale belicoase.”

De asemenea, țara a extins „suita completă” de interdicții la peste 400 de persoane care au fost, anterior, vizate de interdicțiile sale de călătorie, fără a preciza detalii.

„Acest lucru va interzice și mai mult celor pe care i-am sancționat deja să desfășoare activități în Noua Zeelandă și va împiedica Noua Zeelandă să devină un refugiu financiar pentru cei implicați în activitățile ilegale ale Rusiei în Ucraina”, a adăugat Mahuta.

Comandantul ucrainean spune că a fost o noapte „turbulentă” la uzina Azovstal, 200 de civili au rămas în zonă

Un comandant ucrainean din interiorul uzinei siderurgice Azovstal din Mariupol a declarat că oamenii săi au avut parte de o noapte agitată după ce primul lot de evacuați a reușit să părăsească uzina duminică.

„De îndată ce evacuarea civililor a fost finalizată ieri, inamicul a început să folosească tot felul de arme. Noaptea a fost agitată”, a declarat Denys Shleha, comandantul Brigăzii a 12-a operaționale a Gărzii Naționale.

„Artileria navală [rusă] a lucrat pe Azovstal de la ora 2 la 3 dimineața. Dimineața a devenit mai liniște”.

Nu este clar dacă un alt lot de civili blocați în interiorul complexului va putea pleca luni.

„Nu voi spune nimic despre evacuarea din Azovstal. Facem tot posibilul să o facem, ne rugăm pentru asta”, a declarat Shleha.

El a precizat că în incintă au mai rămas aproximativ 200 de persoane, inclusiv 20 de copii.

„Rugăm ca oamenii să fie evacuați din Azovstal. Inamicul lovește cu tot felul de arme. Totul este foarte rău”, a spus el.

ORA 10:00

Ucraina spune că rușii presează ofensiva spre Sloviansk

Forțele rusești presează o ofensivă în direcția Sloviansk, un oraș important din regiunea Donețk, potrivit armatei ucrainene.

Ofensiva implică bombardarea intensă a apărării ucrainene, a precizat Statul Major General în actualizarea sa zilnică.

„Inamicul a tras asupra unităților trupelor noastre de la granița Lioșani-Siversk pentru a le alunga de pe pozițiile lor și a crea condiții pentru atacul asupra Slovianskului”, a precizat acesta.

ORA 09:00

Consiliul municipal: convoiul sprijinit de ONU va încerca să părăsească Mariupol luni

Un convoi susținut de ONU și de Comitetul Internațional al Crucii Roșii va încerca să părăsească, luni, Mariupol, a anunțat primăria într-o postare pe Telegram.

„Există vești bune. Cu sprijinul ONU și al Crucii Roșii, astăzi, au fost convenite două locații suplimentare pentru plasarea persoanelor în convoiul de evacuare care va părăsi Mariupol”, se arată în postare.

Convoiul va aduna civili în mai multe puncte de preluare din jurul Mariupolului înainte de a-i duce în două sate din apropierea orașului Berdiansk, în sudul Ucrainei, potrivit primăriei.

Evacuarea civililor din Mariupol – care a suportat săptămâni întregi bombardamente și lovituri aeriene rusești – a fost întreruptă, duminică, de autoritățile locale din „motive de securitate”.

Înainte de această pauză, aproximativ 100 de persoane au fost evacuate, cu succes, din oțelăria Azovstal, care este asediată. Potrivit unor estimări recente, aproximativ 100.000 de civili au rămas încă în oraș.

Săptămâna trecută, în timpul unei întrevederi individuale cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, la Moscova, președintele rus, Vladimir Putin, a fost de acord, în principiu, să permită ONU și Crucii Roșii să ajute la evacuarea civililor din Mariupol.

ORA 08:00

Ministerul de externe: o parte din personalul ambasadei sud-coreene se întoarce la Kiev

Ambasadorul sud-coreean în Ucraina, alături de o parte din personalul ambasadei de la Kiev, a revenit, sâmbătă, în oraș și își va relua activitatea luni, a anunțat Ministerul sud-coreean de Externe.

Ambasadorul Kim Hyung-tae și membrii personalului au revenit în capitală de la Cernăuți, în vestul Ucrainei. Orașul a fost una dintre cele două locații în care ambasada a operat birouri temporare.

„Ambasada va desfășura activități diplomatice și va proteja cetățenii sud-coreeni, cooperând, îndeaproape, cu guvernul ucrainean de la Kiev”, a precizat ministerul.

Lucrătorii ambasadei rămași la Cernăuți și în România ar putea reveni, treptat, la Kiev, în funcție de situația locală, a adăugat ministerul.

Ambasada Coreei de Sud s-a mutat din Kiev pe 2 martie din cauza escaladării violențelor din jurul regiunii capitalei și a început să lucreze din birouri temporare în orașele ucrainene Liov și Cernăuți. Birourile din Liov s-au închis la 18 martie.

Ministerul de Externe a precizat că există, de asemenea, birouri temporare în România.

Ora 07:00

Șeful Statului Major General rus, Valeriy Gerasimov, a fost în apropiere de Izium

Doi oficiali americani au declarat pentru The New York Times că Ucraina a aflat de această vizită și a lovit poziția în care se afla anterior. Cu toate acestea, Gerasimov a reușit să scape.

SUA consideră că sosirea unui înalt oficial al armatei de un asemenea calibru pe linia frontului este un eveniment neobișnuit.

Presupunerea noastră de lucru este că el a fost acolo pentru că ei recunosc că nu și-au rezolvat toate problemele”, au declarat oficialii americani pentru NYT.


Ocupanții continuă să avanseze treptat spre sud-vest, spre Liman, relatează Institutul American pentru Studii de Război.

Au făcut progrese limitate la sud și la vest de Yampol (un oraș, la 15 km sud-est de Liman). În celelalte direcții nu există succese.

De asemenea, Rusia creează condițiile pentru controlul permanent al teritoriilor ocupate din sudul Ucrainei. Rubla a început să circule acolo. La Moscova, aceste regiuni sunt considerate fie „republici populare”, nominal independente, fie doresc să fie anexate la Rusia.

Rusia, prin intermediul țărilor OTSC, aranjează achiziționarea de produse cu dublă utilizare, care sunt interzise în Rusia din cauza sancțiunilor.


Jill Biden se va deplasa în Slovacia și România pentru a se întâlni cu refugiații ucraineni, relatează The New York Times.

Prima Doamnă a SUA urmează să zboare de la Washington, D.C., joi, 5 mai. Jill Biden va petrece în special Ziua Mamei (8 mai) în Slovacia, în orașul Kosice și în satul Vishne Nemetske, alături de mame și copii ucraineni.


Diplomații din Coreea de Sud s-au întors la Kiev.

Ambasadorul Kim Hyung-To s-a întors la Kiev împreună cu o parte din personalul agenției. El începe să lucreze astăzi și ia deja în considerare o revenire treptată a personalului.

Ora 06:00

Polonia va găzdui exercițiile militare Defender Europe 2022 și Swift Response 2022, a transmis Ministerul polonez al Apărării.

În cadrul acestora, vor participa aproximativ 18.000 de soldați din peste 20 de țări. Exercițiul se va desfășura în perioada 1-27 mai.

Defender Europe 2022 este un exercițiu multinațional combinat, organizat de forțele armate americane pentru a îmbunătăți gradul de pregătire, interoperabilitatea între aliații SUA și NATO, potrivit Ministerului polonez al Apărării.


Liderul opoziției germane va veni în Ucraina, relatează ziarul german Bild.

Potrivit ziarului, Friedrich Merz va vizita Kievul. Informația a fost confirmată de Șeful de Stat Major al lui Merz, Jacob Schroth.

Data și ora nu au fost dezvăluite.


Trei „decizii istorice” pe care le poate lua Germania, potrivit ministrului ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba:

▪️ Înlăturarea obstacolelor în calea aprovizionării Ucrainei cu armele de care are nevoie;
▪️ introducerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei;
▪️ acordarea statutului de candidat la aderarea la UE pentru Ucraina.

Ministrul ucrainean de Externe a declarat într-un interviu acordat ziarului german Die Frankfurter Allgemeine Zeitung că problema integrării europene a Ucrainei este acum „o chestiune de război și pace pe continentul nostru”.

Ora 04:00

Explozii raportate în orașul rus Belgorod

Două explozii au avut loc în primele ore ale zilei de luni în Belgorod, regiunea din sudul Rusiei care se învecinează cu Ucraina, a scris într-o postare pe rețelele de socializare Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii, potrivit The Guardian.

„Nu s-au înregistrat victime sau pagube”, a scris Gladkov, potrivit Reuters.

Duminică, Gladkov declarase că o persoană a fost rănită într-un incendiu izbucnit la o unitate a Ministerului rus al Apărării din Belgorod, în timp ce șapte case au fost avariate.

Postări pe rețelele de socializare au arătat că avioane de luptă și explozii puternice au fost auzite deasupra orașului în timpul nopții.

Luna trecută, Rusia a acuzat Ucraina de un atac cu elicopter asupra unui depozit de combustibil din Belgorod, pentru care Kievul a negat responsabilitatea, precum și de bombardarea unor sate și de lansarea de rachete asupra unui depozit de muniție.

Ora 02:00

Turcia vrea să utilizeze gaze din zăcămintele din Marea Neagră din 2023, a declarat Ministrul Energiei și Resurselor Naturale al Turciei, Fatih Dönmez.


Finlanda intenționează să construiască un gard la granița cu Rusia, a declarat comandantul grănicerilor din Karelia de Nord, Marko Turunen, la MTV3.

În prezent, la graniță a fost instalat doar un gard de sârmă ghimpată.


Germania va furniza tancuri Ucrainei doar dacă și alte țări vor face acest lucru, principiul aprovizionării cu arme ar trebui să fie „tot sau niciunul”. Acest lucru a fost declarat de cancelarul german Olaf Scholz într-un interviu pentru Bild am Sonntag.


Ucraina va avea acces la terminalele de gaze lichefiate din Polonia și Lituania, potrivit directorului Operatorului sistemului de transport al gazelor din Ucraina, Serghei Makogon.

Acesta a declarat că Ucraina va putea avea acces la terminalele GNL din Klaped în vara anului 2022.

„În zilele următoare, un tanc cu gaz lichefiat GNL va ajunge în Polonia la terminalul GNL din Klaped. Iar după terminarea interconexiunii Polonia-Slovacia în această vară, Ucraina va primi terminale GNL şi în Polonia şi ţările baltice”, a anunțat Makogan.

Ora 01:00

În Herson, primul mare oraș care a căzut, Rusia înlocuiește moneda ucraineană cu ruble rusești.

Potrivit AFP, Kirill Stremousov, un administrator civil și militar din Herson, a declarat că, începând cu 1 mai, vom trece în zona rublei”, potrivit agenției de presă de stat RIA Novosti.

Ministerul britanic al Apărării a descris acțiunea drept o tactică pentru a legitima „controlul Rusiei asupra orașului și a zonelor înconjurătoare prin instalarea unei administrații pro-ruse”, potrivit unei actualizări a informațiilor publicate de Ministerul britanic al Apărării.

Mișcarea este „un indiciu al intenției Rusiei de a exercita o puternică influență politică și economică în Herson pe termen lung”, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

00:00

Președintele Volodomir Zelenski a declarat duminică seară că evacuările din Mariupol vor continua luni, dacă vor fi îndeplinite „toate condițiile necesare”.

Astăzi, pentru prima dată în toate zilele de război, acest coridor vital a început să funcționeze. Pentru prima dată au existat două zile de încetare reală a focului pe acest teritoriu”, a declarat Zelenski.

Președintele Ucrainei a spus că peste 350.000 de persoane au fost salvate până în prezent din zonele de ostilități ale țării.

„Vom continua să facem totul pentru a evacua poporul nostru din Azovstal, din Mariupol, în general. Organizarea unor astfel de coridoare umanitare este unul dintre elementele procesului de negociere în curs de desfășurare. Este foarte complex. Dar, indiferent cât de dificil a fost, peste 350.000 de persoane au fost salvate din zonele de ostilități…”, a spus președintele ucrainean.

El afirmat că, în cursul zilei de duminică, trupele ruse au lovit asupra mai multor depozite ale unor întreprinderi agricole din Ucraina.

Astăzi, trupele rusești au continuat să lovească pe teritoriul statului nostru. Țintele pe care le aleg dovedesc încă o dată că războiul împotriva Ucrainei este un război de exterminare pentru armata rusă. Au vizat depozitele întreprinderilor agricole. Depozitul de cereale a fost distrus. Depozitul cu îngrășăminte a fost, de asemenea, bombardat. Au continuat bombardamentele asupra cartierelor rezidențiale din regiunea Harkov, Donbas etc”, a transmis Zelenski.

Acesta a spus că trupele ruse acumulează forțe în sudul țării pentru a încerca să atace orașele și comunitățile din regiunea Dnipropetrovsk.

Care ar putea fi succesul strategic al Rusiei în acest război? Sincer, nu știu. Viețile ruinate ale oamenilor și bunurile arse sau furate nu vor da nimic Rusiei. Nu va face decât să sporească toxicitatea statului rus și numărul celor din lume care vor lucra pentru a izola Rusia”, a mai spus Zelenski.