• Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că „mai mult de jumătate” din cele 90 de obuziere, arme cu rază lungă de acțiune, pe care
  • SUA le trimit în Ucraina sunt, acum, în țară, în timpul unei ședințe de informare la Pentagon, miercuri.
  • Ministrul ungar de externe a confirmat țara sa va folosi schema de plată pusă la punct de Moscova pentru a-și plăti petrolul și gazele.

ORA 23:00

Președintele ucrainean afirmă că rachete au lovit Kievul în timpul vizitei șefului ONU

Oficialii ucraineni au condamnat atacul cu rachete al Rusiei asupra Kievului, joi seara, care a avut loc în timp ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, își încheia o vizită în capitala ucraineană.

Președintele Volodimir Zelenski, în mesajul său video zilnic, a declarat: „Astăzi, imediat după încheierea discuțiilor noastre [cu Guterres] la Kiev, rachete rusești au zburat asupra orașului. 5 rachete. Acest lucru spune multe despre adevărata atitudine a Rusiei față de instituțiile globale, despre eforturile conducerii ruse de a umili ONU și tot ceea ce reprezintă organizația. Și, prin urmare, necesită un răspuns adecvat și puternic.”

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

„Loviturile cu rachete rusești asupra Ucrainei – asupra Kievului, Fastivului, Odesa, Khmelnytskyi și a altor orașe – dovedesc, încă o dată, că nu ne putem relaxa încă, nu putem crede că războiul s-a încheiat. Trebuie să luptăm, în continuare, trebuie să-i alungăm pe ocupanți”, a declarat Zelenski.

Premierul ucrainean, Denys Shmyhal, a declarat într-un tweet: „În timpul întâlnirii cu @antonioguterres la Kiev, am auzit explozii. Rusia a lansat un atac cu rachete asupra capitalei. Sunt sigur că un astfel de comportament sfidător al ocupantului va fi evaluat în mod corespunzător de către secretarul general al ONU. Războiul din #Ucraina este un atac la adresa securității mondiale!”.

O declarație a Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență din Kiev a declarat: „Nu am avut nici un răspuns:

„La 28 aprilie, la ora 20:13, Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Kiev a primit un raport privind un incendiu în districtul Shevchenkivskyi din capitală. Ca urmare a bombardamentelor inamice, a izbucnit un incendiu într-o clădire rezidențială de 25 de etaje, cu distrugerea parțială a etajelor 1 și 2. La ora 21:25, incendiul a fost stins pe o suprafață totală de 100 de metri pătrați … Operațiunile de căutare și salvare sunt în curs de desfășurare. Potrivit datelor preliminare, 5 persoane au fost salvate și 10 au fost rănite. Informațiile sunt în curs de clarificare”.

ORA 22:00

Oficial al apărării: militarii canadieni îi instruiesc pe ucraineni în domeniul obuzierelor

Ministrul canadian al Apărării Naționale, Anita Anand, a confirmat că militarii canadieni îi instruiesc și pe ucraineni în modul de utilizare a Howitzers, care sunt arme cu rază lungă de acțiune, în timpul unei conferințe de presă la Pentagon, joi, după ce s-a întâlnit cu secretarul apărării, Lloyd Austin.

„Ne-am intensificat sprijinul prin livrarea de Howitzers M777 către forțele ucrainene și pot confirma că soldații canadieni îi antrenează, acum, pe omologii lor ucraineni în utilizarea acestor arme”, a declarat Anand în cadrul conferinței de presă.

Oficial: 45 de ucraineni au fost eliberați în ultimul schimb de prizonieri cu Rusia

Vicepremierul ucrainean, Iryna Vereshchuk, a declarat, joi, că 45 de ucraineni au fost eliberați în ultimul schimb de prizonieri de război cu Rusia.

„Astăzi au fost eliberați din captivitatea rusă 45 de oameni de-ai noștri: 13 ofițeri și 20 de soldați, inclusiv 5 răniți”, a declarat Vereshchuk într-o postare pe Telegram.

„De asemenea, întoarcem acasă 12 dintre civilii noștri”, a adăugat ea.

Vicepremierul nu a oferit detalii cu privire la numărul de prizonieri ruși care au fost eliberați în cadrul schimbului. Rusia nu a confirmat încă schimbul.

ORA 21:00

Parlamentul european pentru drepturile omului propune un tribunal penal pentru urmărirea rușilor acuzați de crime de război

Organismul parlamentar al principalei organizații pentru drepturile omului din Europa a adoptat o rezoluție prin care solicită tuturor statelor membre și observatorilor săi să înființeze un tribunal penal internațional care să aibă puterea de a investiga și urmări în justiție politicienii și soldații ruși care ar fi comis crime de război în Ucraina.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a precizat, joi, într-o declarație, că a adoptat, în unanimitate, o rezoluție pentru „înființarea urgentă a unui tribunal penal internațional ad-hoc, cu mandat de investigare și urmărire penală a crimei de agresiune presupus a fi fost comisă de conducerea politică și militară a Federației Ruse”.

Adunarea este formată din 324 de parlamentari din parlamentele naționale ale celor 47 de state membre ale Consiliului Europei. Consiliul Europei este principala organizație pentru drepturile omului de pe continent.

„Adunarea este îngrozită de rapoartele răspândite privind utilizarea violului și a torturii ca arme de război”, a adăugat aceasta.

Ei propun ca aceasta să fie înființată la Strasbourg, eventual în cooperare cu Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

ORA 20:00

Explozii auzite la Kiev

Echipele CNN din Kiev au observat două explozii puternice, joi seară, la câțiva kilometri est de centrul orașului.

Exploziile au avut loc la scurt timp după ce discuțiile dintre președintele, Volodimir Zelenski și secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-au încheiat în capitala ucraineană.

„Inamicul a tras asupra Kievului. Au fost două lovituri în cartierul Shevchenkivskyi. Toate serviciile lucrează la fața locului. Informațiile privind victimele sunt în curs de clarificare”, a declarat primarul Kievului, Vitali Klitschko.

Racheta a lovit etajele inferioare ale unei clădiri rezidențiale din cartierul Shevchenkivsky din Kiev, a declarat primarul orașului.

Salvatorii și medicii se află la fața locului. De asemenea, ei supraveghează casele din apropiere și scot oamenii afară.

În acest moment, 3 persoane rănite au fost spitalizate.

ORA 19:00

Oficial: Secretarul general al ONU s-a întâlnit la Kiev cu președintele și ministrul ucrainean de externe

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, s-a întâlnit, joi, la Kiev, cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski și cu ministrul de externe, Dmytro Kuleba, potrivit purtătorului de cuvânt adjunct al secretarului general, Farhan Haq.

Haq a adăugat că Guterres intenționează să vorbească, în scurt timp, cu jurnaliștii din Kiev.

„S-au întâlnit, nu știu sincer, în acest stadiu, dacă întâlnirea s-a încheiat, dar se așteaptă ca ei să meargă la o întâlnire cu presa foarte curând”, a declarat Haq în cadrul unui briefing de presă la sediul ONU din New York,

Purtătorul de cuvânt a precizat că mai devreme, joi, secretarul general a vizitat orașul Borodianka și „și-a exprimat tristețea văzând clădirile distruse de acolo”.

„El a adăugat că războiul este o absurditate în secolul XXI. Războiul este rău. Și când vedem astfel de situații, inima noastră rămâne, desigur, alături de victime”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Guterres a vizitat, apoi, Biserica Sfântul Andrei din Bucha. După ce a văzut locul masacrului de acolo, secretarul general a spus că este important să existe o anchetă amănunțită și să se stabilească răspunderea, a declarat Haq reporterilor.

„El și-a exprimat sprijinul pentru activitatea Curții Penale Internaționale și a făcut apel la Federația Rusă să coopereze cu această instanță”, a spus Haq.

Guterres a vizitat, de asemenea, complexul rezidențial distrus Lipki din orașul Irpin și a spus că în aceste clădiri au locuit civili nevinovați, potrivit lui Haq. „Oriunde există un război, a spus el, cel mai mare preț este plătit de civili”, a precizat purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU.

Guterres s-a întâlnit, marți, la Moscova, cu președintele rus Vladimir Putin. El i-a propus liderului rus să creeze un grup umanitar tripartit între ONU, Rusia și Ucraina în ceea ce privește cooperarea pentru crearea de coridoare umanitare în Ucraina.

ORA 18:00

Statele Unite susțin că au observat indicii că anumite forțe ruse pleacă din Mariupol și se îndreaptă spre nord-vest, chiar dacă luptele în orașul-port continuă.

Vicepremierul Ucrainei, Iryna Vereșciuk, a spus că Moscova a predat 12 civili și 33 de soldați, inclusiv 13 ofițeri, într-un schimb de prizonieri de război cu Ucraina.

În apropiere de Melitopol, a fost aruncat în aer un pod de cale ferată, prin care rușii livrau arme și combustibil din Crimeea.

Acest lucru a fost anunțat de reprezentantul administrației regionale de stat din Odesa, Serhiy Bratchuk. „După autolichidare, rușii au început să intre în panică, deoarece și-au dat seama că îi vom prinde pe toți de jur împrejur”.

ORA 17:00

Cetățenii bulgari sunt îndemnați să părăsească Republica Moldova. Ministerul de Externe de la Sofia a emis în acest sens o alertă de călătorie, din cauza „situației complicate din țară”.

ONU colaborează cu Ucraina și cu Rusia pentru a stabili detaliile evacuării din Mariupol. Acest lucru a fost anunțat de secretarul general al ONU, António Guterres.

NATO este pregătită să sprijine Ucraina în războiul său împotriva Rusiei pentru anii următori, inclusiv să ajute Kievul să treacă de la armele din epoca sovietică la arme și sisteme occidentale moderne.

Rușii au bombardat punctul de control Senkivka din regiunea Cernihiv. Polițiștii de frontieră nu au fost răniți, a anunțat Ministerul ucrainean de Interne.

„Sunt în vizită la Kiev cu prim-ministrul Bulgariei, Kiril Petkov. Vizita dumneavoastră este o demonstrație importantă de solidaritate cu țara și poporul nostru”, a spus Zelenski.

Incendii la periferia orașului Herson- un incendiu de proporții în afara orașului face ca o mare cantitate de fum să se îndrepte în direcția orașului.

ORA 16:00

Șeful Statului Major General rus, Gerasimov, sosește la Izyum, pentru a comanda personal o ofensivă, conform Defense Expre.

În Borovoy, regiunea Harkov, rușii îi forțează pe agricultori să ducă oameni și echipamente pe câmp și să înceapă lucrările de primăvară. În același timp, majoritatea echipamentelor sunt fie sparte, fie furate chiar de către ruși.

În orașul Shevchenkiv din regiunea Harkov, invadatorii au dat posibilitatea de a înființa funcționarea pieței locale. Pe teritoriul său a fost arborat un „tricolor” rusesc. Localnicii indignați au rupt catargul, după care invadatorii au promis că vor închide piața în cazul unor „incidente” repetate.

Afaceri ucrainene din teritoriile ocupate sunt obligate să lucreze după regulile rusești, relatează GUR al Ministerului ucrainean al Apărării.

Ofițerii de poliție din Harkov au adus ajutor umanitar oamenilor din districtul Pivnichna Saltivka care suferă cel mai mult din cauza bombardamentelor.

Cartierul Zhitlovy de la marginea orașului suferă zi și noapte. În regiune s-a dezvoltat o situație sceptică în ceea ce privește furnizarea de produse, apă și articole esențiale.

ORA 15:00

Șeful Centrului Național pentru Managementul Apărării al Federației Ruse, Mihail Mezentsev, a declarat că, de la începutul războiului, Rusia a îndepărtat cu forța peste un milion de persoane din Ucraina și din ORDLO.

În ultimele 24 de ore, „fără participarea autorităților ucrainene”, Rusia a luat 16.480 de persoane, dintre care 3.354 de copii.

Baza aeriană Azovstal s-a prăbușit ca urmare a bombardamentelor și a atacurilor aeriene ale forțelor de ocupație – Azov.

ORA 14:00

Trei civili au fost uciși și alți trei au fost răniți într-un atac aerian asupra orașului Niu-York din regiunea Donețk, a declarat șeful administrației regionale de stat din Donețk, Pavlo Kyrylenko.

Rachetele au lovit o unitate industrială și zone rezidențiale, iar cel puțin nouă case particulare au fost avariate.

„Federația Rusă consideră incidentele din Transnistria drept acte de terorism și insistă asupra unei investigații obiective”, afirmă purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Ucraina a cerut livrări de drone de atac MQ-1C Gray Eagle cu rachete AGM-114 Hellfire din SUA, scrie Politico, citându-l pe Oleksiy Reznikov

SUA au refuzat deja să le vândă Grey Eagle unui număr de țări, dar Ministerul ucrainean al Apărării se așteaptă la o soluție pozitivă în această problemă. Motivul refuzului față de alte țări: dronele sunt supuse unor reglementări stricte, inclusiv regimului de control al tehnologiei rachetelor.

ORA 13:00

Bombardamentele continuă în Harkov. Un mort și patru răniți au fost raportați doar astăzi

O navă spaniolă cu ajutoare militare pentru Ucraina se află deja în Poloni, Dziennik. Se pare că nava transportă 200 de tone de ajutoare pentru gărzile ucrainene.

Unde poate Rusia să lovească facilitățile logistice și militare occidentale? – Publicația rusă Pravda
Aceasta ar putea fi, în primul rând, România. România ar putea acum să invadeze Transnistria, pentru a-și salva frații moldoveni de acolo.

Polonia este următoarea pe listă. Această țară servește drept punct de tranzit pentru toate transporturile de arme din țările occidentale către Ucraina.

Aceste țări nu vor supraviețui unui atac cu rachete de calibru, nici fizic, nici mental. Ar fi, într-adevăr, un început al celui de-al treilea război mondial, dar aliații SUA ar fi primii care ar pierde-o, deoarece se comportă greșit.

ORA 12:00

UAF a respins șase atacuri ale ocupanților din estul Ucrainei în ultimele 24 de ore

Soldații ucraineni distruși în estul Ucrainei: 5 tancuri, 1 sistem de artilerie, 22 de unități de vehicule blindate, 1 mașină și 1 tun antiaerian

Forțele de apărare aeriană ucrainene au lovit 8 ținte aeriene: 1 avion, 1 rachetă de croazieră și 6 UAV-uri de nivel operațional și tactic

În direcția Slobozhansky, ocupanții continuă să lovească și să tragă artileria pe Harkov

Principalele eforturi ale ocupanților sunt concentrate pe ofensiva în direcțiile Sulyhivka – Nova Dmytrivka și Andriyivka – Velyka Komyshuvakha.


Rușii încearcă să dezvolte o ofensivă pe direcția Liman. Inamicul lansează o ofensivă pe direcția Sevro-Donets împotriva satului Orichiv. Pe direcția Avdiivskoy, intenționează să ia Mar’yinka și Ocheretina.

Linia tensionată Kurakhiv este atacată de ocupanții de pe liniile Staromayorske-Velyka Novosilka și Lubimivka-Zelenoye Pole cu sprijinul artileriei.

În zona Pivdenno-Buzsky, rușii își concentrează forțele principale în aliniamentele Kherson-Mykolaiv și Kherson-Kryvyi Rig.


Ucrainenii care au încercat să se predea au fost executați de ruși lângă Donețk – The Hill

Avem informații sigure că unitatea militară rusă care opera la periferia orașului Donețk i-a executat pe ucraineni care au încercat să se predea, nu să-i pună în custodie”, a declarat trimisul special al SUA pentru Justiția Internațională, Beth Van Shaak, la o reuniune a ONU.

Potrivit acesteia, aceasta este o încălcare a principiului de bază al dreptului războiului: interzicerea pedepsei arbitrare a civililor și a combatanților care au capitulat.


Ministrul britanic de externe Liz Truss a făcut mai multe declarații despre Ucraina:
Trupele rusești din acest război trebuie alungate din Crimeea și din „republicile” Donbas, printre altele.

„Acesta este un război general, deoarece victoria Ucrainei este un imperativ strategic pentru noi toți.

„Arme grele, tancuri, avioane – trebuie să analizăm mai profund stocurile noastre, trebuie să intensificăm producția.

Trebuie să folosim toate pârghiile economice disponibile pentru a îndepărta Rusia de pe piețele occidentale.

Occidentul ar trebui să ajute la dezvoltarea capacităților de apărare în Moldova și Georgia.

Presedintelui Putin ar trebui să i se refuze posibilitatea de a revendica victoria în Ucraina și de a „folosi acest război ca un catalizator pentru a stabili o nouă ordine mondială”.

Războiul din Ucraina ar putea dura până la zece ani.

Truss se teme că Putin „ar putea folosi arme de distrugere în masă într-o încercare disperată de a ieși din impas”.


Ieri, comandamentul rus a declarat că ar fi distrus un lot mare de arme occidentale cu Kalibras care se aflau pe teritoriul uzinei de aluminiu din Zaporizhzhya. Jurnalistul Denis Kazansky a atras atenția asupra acestei declarații.

Acesta a remarcat că s-a dovedit a fi o altă minciună. Videoclipul de la locul de tragere arată clar consecințele reale ale loviturii rachetei rusești – au fost distruse încăperi vechi ale unor ateliere nefolosite, cu câteva mașini-unelte ruginite. Un angajat al întreprinderii – un electrician – a fost ucis.

O altă „victorie a unei superputeri”. Trebuie să fie mândri de ei înșiși.

Așa luptă criminalii de război. Au lovit case de locuit, stații de benzină, fabrici nefuncționale. Ei ucid ucraineni pașnici, în timp ce propaganda țipă despre distrugerea posturilor de comandă, a mii de tancuri și avioane😡

Ucraina intenționează să construiască 30.000 de apartamente până la sfârșitul anului 2022 – Biroul Președintelui

Rusia ar putea opri furnizarea de gaze Moldovei de la 1 mai, – Premierul moldovean Natalia Gavrilitsa

Potrivit acesteia, acest lucru se poate datora amânării obligației de a efectua un audit al datoriei Moldovei.

În Finlanda, aderarea la NATO este susținută de 65% dintre cetățeni – Helsingin Sanomat

13% sunt împotriva aderării la NATO, iar 22% sunt indeciși


Rusia este nevoită să aducă forțe din Libia

Moscova are dificultăți în Donbas și caută să aducă rapid forțe profesioniste din rândul mercenarilor Wagner și al detașamentului de sirieni sub comandă rusă care luptă în Libia.

Efective de cel puțin 200 de Wagnerieni și 1.000 sirieni vor fi aduse pe fronturile din Ucraina, în special în Donbas, unde Kremlinul caută o victorie rapidă.

În Libia, Rusia va menține aproximativ 5.000 de mercenari din grupul Wagner.


Maya Sandu este gata să vină în Ucraina, dar în anumite condiții – declarație a președintelui Republicii Moldova

Voi fi acolo dacă prezența mea va fi apreciată. Ucrainenii sunt ocupați cu chestiuni foarte importante”, a declarat ea unui jurnalist despre disponibilitatea sa de a vizita Kievul.


Voluntarii de la Fundația Techiia au predat Forțelor Armate ucrainene sute de walkie-talkie, camere termice și dispozitive de vedere pe timp de noapte.

Forțele armate ale Ucrainei au primit sute de echipamente moderne de la organizația publică Fundația Techiia și de la șeful acesteia, Oleg Krot. Voluntarul Oleksandr Karpyuk (Serg Marco) a scris despre asta pe Facebook (https://www.facebook.com/serg.marco/posts/3233670703617429).

Potrivit acestuia, unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei au primit 350 de walkie-talkie, 150 de camere termice, echipamente suplimentare sub formă de colimatoare cu funcție de vedere pe timp de noapte și suporturi. Astfel, sute de dispozitive de vedere pe timp de noapte PVS-14 și PVS-31 3 tuburi intensificatoare de imagine au fost deja distribuite luptătorilor.


Armata rusă ucide 217 copii și rănește peste 393 de la invazia totală a Ucrainei

Copiii au fost cei mai afectați în regiunea Donețk – 129, regiunea Kiev – 114, regiunea Harkov – 93, regiunea Cernihiv – 66, regiunea Kherson – 44, regiunea Mykolaiv – 43, regiunea Luhansk – 37, regiunea Zaporizhzhia – 27, regiunea Sumy – 17, regiunea Kiev – 16, regiunea Zhytomyr – 15.

1.508 instituții de învățământ au fost avariate ca urmare a bombardamentelor și bombardamentelor zilnice ale forțelor armate ruse asupra orașelor și satelor ucrainene. În același timp, 102 dintre ele au fost complet distruse.

În același timp, APCE a susținut crearea unui tribunal internațional pentru Rusia”, se arată pe site-ul APCE.

Foto: desenul unui copil din Mariupol, Mihail Sayenko


NATO acordă un ajutor de 8 miliarde de dolari Ucrainei încă de la începutul agresiunii totale a Rusiei – Stoltenberg


Autoritățile ruse nu intenționează să plătească despăgubiri familiilor celor morți, așa că nu iau cadavrele de pe câmpul de luptă.

Persoana dispărută nu este încă o victimă!

În cele mai multe cazuri, cadavrele și relicvele lor sunt găsite în locuri unde sunt concentrate forțele inamice, ceea ce înseamnă că soldații ruși și comandanții lor au avut toate oportunitățile de a-și aduna morții, ci le lasă abandonate în așezări și pe câmpuri, așa cum reiese din fotografiile din teritoriul unde au avut loc luptele.

Principala problemă nu constă în cadavrele și rămășițele lăsate în urmă, care se află pe tot teritoriul nostru, ci în identificarea lor.

Ucraina nu se va coborî la nivelul Federației Ruse și continuă să încerce să identifice cadavrele și să facă apel la familiile invadatorilor ruși morți, care, la rândul lor, sunt atât de nediscriminatorii, Rușilor nu le pasă de soții și fiii lor, pentru ei există un singur „idol” la care să se închine.

ORA 07:00

Șeful ONU spune că întâlnirea sa cu Putin a fost „foarte utilă”

În cadrul întâlnirii față în față cu președintele rus, Vladimir Putin, secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat că mesajul său a rămas neschimbat de la începutul conflictului: Invazia rusă este o încălcare a Cartei ONU și trebuie să se încheie cât mai repede posibil.

Guterres, care este așteptat să se întâlnească, joi, cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a descris întâlnirea sa cu liderul rus ca fiind „foarte utilă”.

Secretarul general a declarat, pentru CNN, că și-a exprimat îngrijorarea cu privire la încălcarea dreptului internațional, a legislației privind drepturile omului și la „posibilitatea unor crime de război”.

Guterres a apărat rolul ONU în ceea ce privește încetarea conflictului care durează de două luni.

„Războiul nu se va încheia cu întâlniri”, a spus el. „Războiul se va încheia atunci când Federația Rusă va decide să îl încheie și când va exista – după o încetare a focului – posibilitatea unui acord politic serios. Putem avea toate întâlnirile, dar nu asta va pune capăt războiului”.

În timpul întâlnirii cu Putin, Guterres a declarat că a discutat despre evacuarea civililor din oțelăria încercuită în orașul portuar Mariupol din sudul țării.

El a spus că Putin a fost de acord „în principiu” cu privire la evacuarea civililor și că au loc discuții între oficialii ONU și Ministerul rus al Apărării pentru a pune la punct detaliile.

„Suntem, de asemenea, în contact cu guvernul Ucrainei pentru a vedea dacă putem avea o situație în care nimeni nu poate da vina pe cealaltă parte pentru că lucrurile nu se întâmplă”, a spus el.

ORA 06:00

Regiunea ucraineană Kherson va trece la ruble începând cu 1 mai: Presa de stat rusă

Regiunea ucraineană Kherson, ocupată de Rusia, va trece la utilizarea rublei începând cu 1 mai, potrivit presei de stat ruse.

Vicepreședintele administrației civil-militare a regiunii, Kirill Stremousov, a declarat, pentru agenția de presă RIA-Novosti, că perioada de tranziție va dura până la patru luni, timp în care vor fi în circulație atât rubla rusească, cât și grivna ucraineană. După aceea, va avea loc o tranziție completă la rublă.

CNN nu a reușit să verifice în mod independent declarația lui Stremousov.

Rapoartele anterioare ale CNN au confirmat că forțele rusești au instalat, marți, un nou guvern local în Kherson.

Instalarea a avut loc la câteva zile după ce forțele rusești au preluat controlul asupra clădirii Consiliului Local din Kherson, înlăturând guvernul ales și înlocuind securitatea acestuia cu trupe militare rusești.

Țările UE se străduiesc să găsească o modalitate de a plăti Rusia pentru gaz fără a încălca sancțiunile

După ce Moscova a întrerupt exporturile de gaze naturale către Polonia și Bulgaria, alte țări din Uniunea Europeană se străduiau, miercuri, să găsească o modalitate de a plăti pentru gazul rusesc fără a încălca propriile sancțiuni economice și, în același timp, să respecte cererea Kremlinului de plată în ruble.

Germania și alte câteva țări din UE depind, în mare măsură, de importurile de gaze naturale de la compania rusă de stat Gazprom, iar blocul comunitar nu a fost dispus să le interzică, chiar dacă a luat alte măsuri care vizează sectorul energetic rusesc, cum ar fi blocarea importurilor de cărbune.

ORA 05:00

Polonezii și bulgarii fac front comun în fața „șantajului” Rusiei cu gazele naturale

Dacă planul era să îngrozească Polonia și Bulgaria cu perspectiva unor case neîncălzite și a unor mese reci pentru a le înfrânge voința de a ajuta Ucraina, Rusia a ales un anotimp nepotrivit pentru a opri fluxul de gaze naturale. Într-o zi însorită de primăvară în capitala poloneză, mulți oameni au reacționat cu indiferență la vestea că țara lor a pierdut, miercuri, brusc, aproape jumătate din aprovizionarea cu gaz. Unii și-au exprimat neîncrederea că cineva ar putea considera vreodată Rusia ca fiind un furnizor de încredere.

ORA 04:00

O înregistrare video arată o explozie lângă un turn de televiziune în Kherson ocupat de Rusia

O explozie a avut loc în orașul Kherson, ocupat de Rusia, în apropierea principalului turn de televiziune din centrul orașului.

CNN a geolocalizat și a confirmat autenticitatea videoclipului.

Agenția de știri de stat rusă, RIA Novosti, a declarat că Ucraina a tras trei rachete asupra orașului, care se află sub ocupație rusă de la începutul lunii martie. Două dintre rachete au fost doborâte, a precizat agenția de știri.

Într-un incident separat în sudul Ucrainei, oficialii din Odesa au declarat că apărarea aeriană a interceptat o dronă de recunoaștere rusă în largul coastei orașului.

ORA 03:00

SUA și Rusia fac schimb de prizonieri fondul tensiunilor de război

Statele Unite și Rusia au făcut, miercuri, un schimb de prizonieri, pe fondul celor mai tensionate relații din ultimele decenii din cauza războiului din Ucraina, fostul pușcaș marin american, Trevor Reed, fiind eliberat în schimbul pilotului rus, Konstantin Iaroshenko, potrivit Reuters.

ORA 02:00

Președintele moldovean oferă Ucrainei primul ajutor militar

Șefa statului, Maia Sandu, intenționează să trimită geniști la Kiev pentru a desființa așezările strămutate, potrivit Jurnal TV.

„Încercăm să ajutăm Ucraina și să îi oferim artere de transport, ne-am oferit să îi ajutăm cu geniști, ne-am oferit să oferim ajutor umanitar. Iată ce putem face”, a declarat Sandu într-un interviu.

Președintele moldovean a mai adăugat că sistemul bancar al țării s-a alăturat pachetului de sancțiuni financiare împotriva Rusiei, impuse de țările Uniunii Europene.

Administrația Biden primește peste 4.000 de cereri de sponsorizare a ucrainenilor în SUA

Peste 4.000 de cereri au fost depuse pentru a sponsoriza ucraineni care doresc să vină în Statele Unite în 48 de ore de la lansarea de către administrația Biden a procesului simplificat pentru cei care fug din Ucraina devastată de război, a declarat, pentru CNN, un purtător de cuvânt al Serviciilor de Cetățenie și Imigrare din SUA.

Luni după-amiază, Departamentul pentru Securitate Internă a lansat un portal online ca parte a procesului „Unirea pentru Ucraina”. Programul de eliberare condiționată pentru motive umanitare prevede ca ucrainenii care doresc să intre în SUA să fie sponsorizați de un cetățean american sau de o persoană fizică, ceea ce ar include organizații de reinstalare și organizații non-profit.

„De când portalul a intrat în funcțiune, USCIS a primit peste 4.000 de cereri (Formularul I-134, Declarația de sprijin financiar) de la solicitanții care sunt de acord să sprijine cetățeni ucraineni sau membri ai familiei lor apropiate ca parte a procesului Uniting for Ukraine”, a declarat Matthew Bourke, un purtător de cuvânt al USCIS, pentru CNN.

ORA 01:00

Ministrul ungar de externe confirmă că țara sa va folosi schema de plată a energiei din Rusia

Ministrul ungar de externe a confirmat, pentru CNN, că țara sa va folosi schema de plată pusă la punct de Moscova pentru a-și plăti petrolul și gazele.

Apărând această decizie, ministrul de externe Péter Szijjártó a declarat:

„85% din aprovizionarea noastră cu gaz provine din Rusia, iar 65% din aprovizionarea cu petrol provine din Rusia. De ce? Pentru că acest lucru este determinat de infrastructură. Nu este o distracție, nu noi am ales această situație”, a declarat acesta pentru Richard Quest de la CNN.

Szijjártó a spus că nu există surse sau rute alternative care să le permită să nu mai importe energie din Rusia în următorii ani.

ORA 00:00

Joe Biden se va întâlni cu Mario Draghi

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, îl va primi pe 10 mai, la Casa Albă, pe premierul Italiei, Mario Draghi, discuţiile urmând să se concentreze pe conflictul din Ucraina şi pe securitatea energetică a Europei.

„Preşedintele Biden aşteaptă să îl întâmpine pe premierul Italiei, Mario Draghi, la Casa Albă, pe 10 mai. Vizita va reafirma legăturile profunde de prietenie şi parteneriatul puternic dintre Statele Unite şi Italia. Cei doi lideri vor discuta despre acţiunile de coordonare cu aliaţii şi partenerii pe tema măsurilor de susţinere a poporului Ucrainei şi de a impune costuri economice Rusiei pentru agresiunea neprovocată”, anunţă Preşedinţia SUA, conform unui comunicat postat pe site-ul oficial.

Reuniune extraordinară a Consiliului UE, la începutul săptămânii viitoare, pe tema crizei energiei

Miniştrii Energiei din statele membre ale Uniunii Europene se vor reuni luni, în sesiune extraordinară, pentru a decide o serie de acţiuni în contextul în care Rusia a oprit alimentarea cu gaze a Poloniei şi Bulgariei.

„Ca urmare a opririi livrărilor de gaz rus în Polonia şi Bulgaria, ţările europene rămân unite şi solidare”, a declarat, miercuri seară, Barbara Pompili, ministrul Tranziţiei Ecologice din Franţa, ţară care exercită Preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

„Luni după-amiază va avea loc o sesiune extraordinară a Consiliului miniştrilor europeni ai Energiei”, a precizat Barbara Pompili, conform cotidianului Le Figaro.

Pentagonul: „Mai mult de jumătate” din cele 90 de obuziere pe care SUA le trimit în Ucraina sunt în țară

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că „mai mult de jumătate” din cele 90 de obuziere, arme cu rază lungă de acțiune, pe care SUA le trimit în Ucraina sunt, acum, în țară, în timpul unei ședințe de informare la Pentagon, miercuri.

„Astăzi, fără a da cifre întregi, mai mult de jumătate din aceste Obuziere se află în Ucraina”, a declarat Kirby.

50 de ucraineni au fost instruiți cu privire la Obuziere. Ucrainenii se vor întoarce în Ucraina și „își vor antrena coechipierii”, a spus Kirby. Cei 50 de ucraineni care au fost deja instruiți pe Obuziere au făcut parte din „prima tranșă” de instruire, a adăugat Kirby.

Kirby nu știa dacă a doua tranșă de instruire, următorul grup de 50 de ucraineni care urmează să fie instruiți, a început deja, a spus el.