• Guvernul britanic a impus sancțiuni asupra Evraz, compania siderurgică multinațională deținută parțial de miliardarul Roman Abramovici.
  • Uniunea Europeană intenționează să impună sancțiuni împotriva Alinei Kabaeva, despre care se zvonește de mult timp că ar fi iubita lui Vladimir Putin, și a Patriarhului Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse.
  • Oficialii UE vizează, de asemenea, familia apropiată a secretarului de presă al lui Putin, Dmitri Peskov, care a fost sancționat într-o rundă anterioară.

ORA 23:00

Amnesty International confirmă dovezile de atrocități militare rusești în apropiere de Kiev. Amnesty International a găsit dovezi incontestabile că trupele rusești au comis atrocități militare, inclusiv abuzuri împotriva civililor, în timpul ocupării așezărilor din apropierea Kievului în februarie.


Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Comunicații Speciale și Protecția Informațiilor susține că hackerii militari ruși încearcă să provoace un dezastru umanitar în Ucraina, atacând sistemul informatic al Serviciului de Stat care oferă informații de urgență pentru civili.

ORA 22:00

Statele Unite nu au informații care să confirme lovitura APU asupra fregatei „Amiral Makarov”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. Aleksey Arestovich, la rândul său, a declarat că nu are nicio informație oficială despre navă și „s-ar putea să nu fi fost nimeni înecat sau bătut”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
CE „MIAU” FĂCUT...
UNDE MERGI AZI?
ORADEA CHEAMĂ DIASPORA ACASĂ

Evacuarea va continua și mâine. Dacă totul decurge conform planului, vor exista autobuze către Port City la ora 17:00 pentru a duce oamenii la Nameless. Acolo, oameni din Port City se vor alătura coloanei de la Azovstal, care va merge la Zaporojie a doua zi.

ORA 21:00

Reuters, citând trei oficiali americani, scrie că Biden intenționează să semneze un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de cel puțin 100 de milioane de dolari în zilele următoare. Oficialii au declarat, sub anonimat, că cel mai recent pachet ar putea include mai multe muniții pentru sisteme precum obuziere.


Astăzi 50 de femei, copii și bătrâni au fost evacuați din Azovstal, a anunțat Vereshchuk. Potrivit ministrului, pe drumul de întoarcere către ruta de evacuare, coloana de evacuare trebuia să ducă oamenii în Port City, dar nu a mers din cauza bombardamentelor ruse.

ORA 20:00

Rusia a predat înapoi Ucrainei 41 de prizonieri de război în cadrul unui schimb de prizonieri, inclusiv 28 de militari, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereschuk.


Luptătorii ucraineni au acuzat anterior forțele rusești că au încălcat încetarea focului la uzină, atacând o mașină care se deplasa pentru a evacua civili.

ORA 19:00

Propunerea Comisiei Europene de a interzice toate importurile de petrol rusesc pe uscat și pe mare a afectat în mod deosebit Ungaria – atât din motive economice, cât și politice. Rețeaua de oleoducte Druzhba (Prietenia) a fost deschisă în 1964 pentru a aproviziona țările din Pactul de la Varșovia din Europa de Est.

Rafinăria ungară Szazhalambatta, situată la sud de Budapesta, și rafinăria Slovnaft din Slovacia, din Bratislava, au fost proiectate pentru a rafina țițeiul rusesc greu prin intermediul acestei rețele.

ORA 18:00

Președintele Volodimir Zelenski consideră că nu există semne că războiul ruso-ucrainean se va încheia curând. „Astăzi este cea de-a 72-a zi a unui război de amploare și nu vedem încă sfârșitul războiului. Nu simțim și nu vedem nicio dorință din partea Rusiei de a pune capăt acestei situații. Și nu vedem soluții satisfăcătoare la provocările pe care Rusia le-a provocat prin acest război”.


Diplomații europeni au fost blocați în negocieri dificile cu privire la un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, Ungaria fiind împotriva unei interdicții asupra importurilor de petrol rusesc.

ORA 17:00

Un autobuz care transporta 12 civili a părăsit acum Azovstal, cu câțiva copii la bord, relatează agenția rusă de știri RIA. De săptămâni întregi, luptele au blocat civilii în adăposturile de sub uzină, iar mai devreme, astăzi, forțele ucrainene au acuzat soldații ruși că au tras asupra unei mașini care trebuia să ajute la evacuarea civililor în timpul unei încetări a focului.


O navă de război rusă, Admiral Makarov, a fost lovită de o rachetă ucraineană Neptune în Marea Neagră și a fost grav avariată, potrivit unui raport neconfirmat de un site local din Odesa. Raportul lui Dumskaya, care a fost preluat pe scară largă de mass-media ucrainene, afirmă că Makarov a fost lovit în apropiere de Insula Șerpilor, iar navele de salvare rusești au plecat în ajutorul său din Crimeea.

ORA 16:00

Rușii încearcă să captureze Sevierodonetsk din regiunea Luhansk prin satele adiacente, a declarat șeful comandantului orașului, Oleksandr Struk, la telejurnalul UA Razom. Ocupanții încearcă să se apropie din 3 direcții deodată, dar forțele armate ucrainene rezistă.


Președintele Volodimir Zelenski a semnat un proiect de lege privind de-sovietizarea legislației ucrainene. Deputații au aprobat proiectul de lege pe 21 aprilie. Acest lucru este declarat pe site-ul Radei Supreme și raportat de Președintele Parlamentului Ruslan Stefanchuk. În plus, Cabinetul de Miniștri a fost însărcinat să desovietizeze în termen de trei luni printre actele sale legale, precum și să elaboreze un nou Cod al Muncii, Locuinței și Codului Contravențiilor Administrative.

ORA 15:00

Economie de combustibil: rezidenții din Harkov sunt rugați să se abțină de la a călători inutil.


În satul Borodyanka, regiunea Kiev, comunicația mobilă a fost restabilită cu ajutorul Starlink de la Ilona Maska, a anunțat șeful Ministerului Finanțelor Mykhailo Fedorov.

ORA 14:00

„Încă de la începutul războiului, statele baltice au fost primele care au sprijinit Ucraina atât cu armele, cât și cu diplomație. Mulțumim miniștrilor de externe ai Estoniei, Evi-Maria Liimetz, Letonia – Edgars Rinkevics și Lituania – Gabrielius Landsbergis pentru vizita la Kiev!

Este important nu numai creșterea presiunii asupra sancțiunilor, ci și menținerea integrității sancțiunilor. Nu trebuie să permitem agresorului să le evite”, a spus Zelenski.

Miniștrii de externe din Lituania, Letonia și Estonia au vizitat Kievul.

Consecințele bombardamentelor de la Dergachy:

Germania va furniza Ucrainei șapte obuziere autopropulsate PzH 2000, în plus față de cele cinci promise de Olanda, a declarat ministrul german al apărării, Christine Lambrecht.

Invadatorii decimați sunt duși din Harkov.

Gazprom a decis să utilizeze conducta „Dniprovny Potok-2″ pentru „dezvoltarea aprovizionării cu gaze”.

Armata rusă a început să folosească în mod activ rachete și lovituri aeriene în regiunea Zaporojie. Orașele Hulyaypole și Orekhovo au fost atacate, iar inamicul trage și el cu artileria. Acest lucru a fost raportat de administrația militară regională Zaporojie.

ORA 13:00

„Eroii noștri dau dovadă de curaj și de vitejie remarcabile în apărarea patriei lor. Exploatațiile lor în timpul misiunilor de luptă sunt inspiratoare și nu trec neobservate. Vă mulțumim pentru serviciul vostru! O să câștigăm!”, a spus Zelenski.

„Rafinăria Kremenchuk nu își va putea relua activitatea cel puțin până la sfârșitul anului. Loviturile cu rachete rusești au distrus complet întreprinderea”, a declarat șeful administrației militare regionale din Poltava, Dmytro Lunin.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Peskov, a repetat din nou fraza memorată: „Operațiunea militară specială a Rusiei în Ucraina se desfășoară conform planului”, comentând cuvintele lui Lukașenko, ce a spus că această „operațiune” a fost amânată.

Rusia intenționează să declare război în Ucraina pe 9 mai, a spus premierul ucrainean Denys Shmygal. „Potrivit agențiilor de informații partenere, Rusia are intenția de a declara un război în toată regula pe 9 mai. Astfel de posibilități sunt discutate în cadrul conducerii politice de vârf. Dacă se va întâmpla, vom vedea”, a declarat el în timpul unui briefing după vizita sa în Polonia

ORA 12:00

Embargo total asupra petrolului rusesc va fi impus de UE peste 9 luni, a declarat comisarul european pentru afaceri economice, Paolo Gentiloni.

„Propunerea noastră este de a impune un embargo, în funcție de tipurile de produse petroliere, după 9 luni. Un termen mai scurt ar duce la un impact negativ asupra prețurilor mondiale ale petrolului, ceea ce este contrar obiectivelor noastre”, a explicat comisarul.

Polițiștii au ajutat persoanele cu dizabilități să ajungă la autobuzele de evacuare- au luat oamenii din locurile în care erau cazați și i-au dus spre mijloacele de transport.

ORA 11:00

Artileriștii brigăzii Mykolayiv a DShV au demolat transportorul blindat de trupe Ural și batalionul invadatorilor ruși.

O delegație din Belarus este gata să meargă în Donețk și în Luhansk ,pentru a recunoaște pseudo-republica.

Putin a convenit cu Lukașenko faptul că Belarus va recunoaște așa-numitele „RPD” și „RPL”. Lukașenko nu va merge acolo, dar va trimite o delegație. Despre acest lucru relatează Channel 24, citând surse din serviciile secrete ucrainene.

ORA 10:00

Pe strâmtoarea Zaporizhzhya, soldații regimentului SDF „Azov” Kiev au reușit să învingă câțiva soldați ruși și să captureze câțiva dintre ei.

Locuitorii din Herson și DIN Novaya Kakhovka plănuiesc să se adune în sprijinul Ucrainei de Ziua Victoriei, a declarat un corespondent local pentru telejurnalul UA Razom.

Luptele continuă în Azovstal.

ORA 09:00

Poliţia de Frontieră anunţă că puțin peste 4.00 de ucraineni au intrat ieri în România.

Tratamentul bolnavilor de cancer a fost complet oprit în Ucraina din cauza agresiunii ruse, a spus Zelenski. În plus, potrivit acestuia, în Ucraina au început probleme cu accesul la insulină și s-a remarcat și un deficit de antibiotice.

„În acest moment, următoarea etapă de salvare a oamenilor noștri de la Azovstal este în curs”, a declarat Andriy Yermak, șeful Consiliului de Securitate. Informațiile despre rezultate vor fi furnizate ulterior.

ORA 08:00

India și Franța doresc să joace un „rol constructiv” în Ucraina. India și Franța au convenit să „intensifice coordonarea” în ceea ce privește răspunsurile la războiul din Ucraina, se arată într-o declarație comună a premierului indian Narendra Modi și a omologului său francez, președintele Emmanuel Macron.

Forțele ruse au făcut „unele mici progrese” în regiunea ucraineană Donbas, afirmă un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Aproximativ 500 de civili au fost evacuați din Azovstal și din zonele adiacente, relatează secretarul general al ONU, António Guterres.

ORA 07:00

Compania de petrol și gaze Shell a decis să-și vândă afacerea cu benzinăriile din Rusia, conform Forbes.

Potrivit publicației, Lukoil își arată interesul pentru achiziționarea stațiilor de alimentare ale companiei.


Asaltul asupra Azovstal a continuat cu lovituri aeriene și artilerie navală, potrivit Institutului American pentru Studiul Războiului.

Forțele Federației Ruse și-au continuat ofensiva fără succes în regiunea Harkov și în Donbas, precum și în Zaporojie. Forțele Armate ale Ucrainei intenționează să alunge invadatorii din zona de foc de artilerie de la Harkov, informează Institutul American pentru Studiul Războiului.

ORA 06:00

Polonia și statele baltice au inaugurat un nou gazoduct care leagă nord-estul UE de restul blocului comunitar, un pas crucial pentru reducerea dependenței de gazul rusesc, relatează AFP.

Conducta de 508 km lungime care leagă rețelele de gaz ale Poloniei și Lituaniei va putea transporta în cele din urmă aproximativ două miliarde de metri cubi de gaz pe an în ambele direcții.

Datorită legăturilor existente în regiune, Letonia, Estonia și chiar Finlanda vor avea, de asemenea, acces la rețeaua europeană mai largă de gazoducte.

„Astăzi, ne inaugurăm independența energetică”, a declarat președintele lituanian Gitanas Nauseda în cadrul unei ceremonii desfășurate în afara capitalei Vilnius.

Această interconectare este un răspuns la șantajul Rusiei”, a declarat omologul său polonez Andrzej Duda.

Polonia a declarat că este pregătită să renunțe complet la gazul rusesc dacă va fi necesar, iar statele baltice Lituania, Letonia și Estonia au anunțat la sfârșitul lunii trecute că vor opri importurile de gaz rusesc și că vor folosi rezervele lor.


Casa Albă pregătește o convorbire cu liderii G7 pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei, a transmis secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki.

Potrivit lui Psaki, eforturile și atenția SUA au ca scop să continue să sublinieze unitatea, precum și să consolideze această unitate pe măsură ce aliații se confruntă cu agresiunea rusă.

ORA 05:00

Prim-ministrul ucrainean Denis Shmygal a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, că pierderile economice preliminare cauzate de război sunt estimate la aproximativ 600 de miliarde de dolari, adăugând că majoritatea pierderilor ar trebui acoperite cu „bani de la agresor”, relatează The Guardian.

De asemenea, Ucraina are nevoie de 4 până la 5 miliarde de dolari pe lună doar pentru a acoperi deficitul bugetar, a spus el, adăugând că importantele exporturi de cereale ale Ucrainei au fost afectate după ce șase dintre cele mai mari facilități de depozitare ale sale au fost lovite de rachete.

Rusia provoacă o criză de securitate alimentară. Acum, milioane de tone de cereale sunt blocate în porturile noastre”, a spus el, îndemnând comunitatea internațională să facă presiuni asupra Rusiei „pentru a organiza coridoare pentru a transporta cereale către țările care au mare nevoie de ele”.

ORA 04:00

Unul dintre obiectivele Rusiei este o criză alimentară globală, a declarat reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU, Serhiy Kyslytsya.

Rusia a retras aproape 400.000 de tone de cereale din regiunile Zaporojie, Herson, Donețk și Lugansk, ocupate temporar, ceea ce reprezintă o treime din totalul rezervelor din aceste regiuni”, a spus el.


Google a dat deja 55 de milioane de dolari în ajutor Ucrainei, a declarat Matthew Brittin, CEO-ul Google. Conform acestuia, 35 milioane de dolari au fost direcționate în mod direct și pentru nevoi umanitare în sprijinul populației din Ucraina.

Am donat 35 de milioane de dolari în mod direct și pentru nevoi umanitare pentru a sprijini populația Ucrainei, inclusiv pe acei ucraineni care fug de război, oferind 10 milioane de dolari organizațiilor poloneze care lucrează cu persoanele strămutate temporar, printre altele… Ieri am anunțat un grant de 1,5 milioane de dolari pentru Comitetul Internațional de Salvare pentru a crește accesul la informații importante pentru cei afectați de război”, a relatat Brittin.

El a precizat că Google adaugă încă 10 milioane de dolari la ajutorul pe care l-a oferit deja pentru nevoile umanitare ale oamenilor din Ucraina, precum și 10 milioane de dolari pentru a preveni răspândirea dezinformării în regiune, deoarece răspândirea unor astfel de informații într-un război poate fi „o chestiune de viață și de moart”.


În comunitatea Dergachy din regiunea Harkov, toate fermele au fost distruse sau jefuite, iar câmpurile au fost măturate de mine, potrivit primarului comunității Dergachy, V’yacheslav Zadorenko.

Distrugeri semnificative în Prudyantsi, Slatyno, Ruska Lozova și alte sate, unde au fost distruse multe clădiri private, magazine și întreprinderi”, a raportat Zadorenko.

ORA 03:00

Livrările de arme către Ucraina nu favorizează pacea”, a declarat reprezentantul permanent al Chinei la ONU, Zhang Jun, în fața Consiliului de Securitate al organismului mondial.

Jun a declarat că sunt necesare discuții între Moscova și Kiev pentru a rezolva conflictul. El a mai adăugat că în acest caz nu pot exista câștigători.


Statele membre UE sunt „aproape gata” să accepte noul pachet de sancțiuni solicitat împotriva Rusiei, inclusiv embargoul petrolier, a declarat Înaltul rezprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate, Josep Borrell, potrivit Reuters

Eu cred că vor ajunge la un acord. Aceștia au ajuns deja la un acord. Și avem nevoie de acest acord pentru că trebuie să creștem și mai mult presiunea economică și financiară asupra Rusiei”, a spus Borrell.

ORA 02:00

ONU a declarat că acțiunile Rusiei în Ucraina ar putea fi recunoscute drept crime de război

Înaltul Comisar al ONU, Michelle Bachelet, a declarat acest lucru joi, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU. Biroul Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului adună dovezi și probe în Ucraina cu privire la încălcările comise în timpul invaziei rusești, care ar putea fi recunoscute drept crime de război.

Cazurile implică numeroase decese, cum ar fi cele cauzate în urma atacurilor asupra unui spital, asupra Teatrului Dramatic din Mariupol, a gării din Kramatorsk, a zonelor rezidențiale din Odesa și asupra altora asemenea.


SUA nu văd niciun obstacol în aprovizionarea Ucrainei cu arme occidentale, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Proviziile, armele și materialele continuă să fie livrate zilnic, inclusiv astăzi. Nu vedem niciun indiciu că acest flux este împiedicat”, a spus Kirby.


Câți bani primește un militar ucrainean zilele acestea?

De la declanșarea legii marțiale (24.02.2022), cadrele militare ucrainene primesc o indemnizație lunară suplimentară de 30.000 de grivne. La data respectivă, acest cuantum reprezenta aproximativ 1.000 de euro. Astăzi, ținând cont de deprecierea monedei naționale ucrainene, indemnizația de mobilizare ar fi în jur de 966 de euro.

Pe lângă venitul din timp de pace, dacă participă nemijlocit la misiuni de luptă, cadrul militar primește suplimentar 100.000 de grivne pe lună, proporțional cu numărul de zile de participare la ostilități. Astăzi, această sumă ar însemna 3.221 euro.

Spre exemplu, în cazul forțelor terestre, veniturile se pot situa între echivalentul a circa 3.500 euro, pentru un simplu soldat și circa 4.200 euro, pentru un comandant de brigadă, în funcție de răspunderi.

ORA 01:00

Forțele ruse au făcut „mici progrese, în special în partea de nord a Donbasului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, în timpul unei conferințe de joi, relatează CNN.


Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat că se lucrează pentru redeschiderea ambasadei României la Kiev. El a precizat că speră ca în una sau două săptămâni aceasta să îşi reia activitatea în capitala Ucrainei.


O altă rundă de evacuări din Mariupol va fi efectuată vineri.

Mâine, pe 6 mai, va avea loc o evacuare din Mariupol către Zaporojie”, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk.

Între timp, se depun eforturi pentru evacuarea celor blocați în oțelăria Azovstal. Aproximativ 200 de civili au rămas blocați acolo, potrivit armatei ucrainene.

00.00

Oficialii UE vizează, de asemenea, familia apropiată a secretarului de presă al lui Putin, Dmitri Peskov, care a fost sancționat într-o rundă anterioară. Soția lui Peskov, Tatiana Navka, ar urma să fie adăugată pe listă prin căsătoria sa, dar și din cauza faptului că este coproprietare a unei proprietăți în Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014, potrivit UE. Nikolay Peskov, în vârstă de 31 de ani, ar fi folosit banii tatălui său, în timp ce Elizaveta Peskova, în vârstă de 24 de ani, ar fi obținut „poziții lucrative și a dus un stil de viață luxos datorită conexiunilor tatălui său”, potrivit UE.

De asemenea, se așteaptă ca pe listă să fie adăugată și Marina Mordashova, soția celui mai bogat om din Rusia, Alexei Mordashov, deoarece se spune că ar fi beneficiat de bunurile soțului ei. Acesta este acționar majoritar al Severstal, cea mai mare companie siderurgică din Rusia, iar în timpul pandemiei a salvat Tui, cel mai mare operator turistic din Europa.

UE vizează, de asemenea, câteva zeci de ofițeri militari acuzați de uciderea și torturarea civililor în orașul Bucea, în apropiere de Kiev. În fruntea listei se află Azatbek Omurbekov, comandantul brigăzii 64 de pușcași motorizați separați din armata 35. Acesta este descris pe lista de sancțiuni a UE ca fiind „liderul acțiunilor unității sale militare și poreclit «măcelarul din Bucea», datorită responsabilității sale directe în cazul crimelor, violurilor și torturilor”, potrivit The Guardian.

De asemenea, pe lista proiectului se află și șeful centrului de management al apărării naționale din Rusia, Mihail Mizintsev, comandantul militar despre care se spune că este responsabil pentru asediul de la Mariupol, care a ucis mii de oameni.

O mână de ucraineni se află, de asemenea, pe listă, în special oficiali care, potrivit UE, au lucrat cu rușii în orașele ocupate Herson și Melitopol.


Uniunea Europeană intenționează să impună sancțiuni împotriva Alinei Kabaeva, despre care se zvonește de mult timp că ar fi iubita lui Vladimir Putin, și a Patriarhului Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, informează The Guardian.

Două surse au declarat că UE a propus sancțiuni pentru Kabaeva, o fostă gimnastă olimpică a cărei apariție pe un proiect de listă de sancțiuni a fost raportată pentru prima dată de Bloomberg. Kirill, un aliat de lungă durată al Kremlinului, care și-a dat binecuvântarea pentru războiul din Ucraina, apare pe un proiect de document văzut de The Guardian.

Kabaeva și Kirill sunt două dintre zecile de persoane care s-ar putea confrunta cu o interdicție de călătorie în UE și înghețarea activelor conform noilor liste discutate de statele membre, alăturându-se celor peste 1.000 de ruși puternici, care se află deja pe lista de sancțiuni. Noile nume trebuie încă să fie aprobate de cele 27 de state membre ale UE.

SUA și UE i-au sancționat deja pe copiii adulți ai lui Putin, Maria Vorontsova și Katerina Tikhonova.


Marea Britanie impune sancțiuni asupra firmei de oțel Evraz, legată miliardarul rus de Roman Abramovici, relatează The Guardian.

Guvernul britanic a impus sancțiuni asupra Evraz, compania siderurgică multinațională deținută parțial de miliardarul Roman Abramovici. Aceasta a fost anterior inclusă printre cele mai mari companii britanice.

Ministerul de Externe a declarat joi că Evraz „operează în sectoare de importanță strategică pentru guvernul Rusiei”, iar acțiunea ar „diminua și mai mult rezervele financiare și economia de asediu a lui Putin și ar sprijini rezistența continuă a Ucrainei”.

Sediul social al Evraz se află în cartierul Mayfair din Londra, dar are vaste operațiuni miniere și siderurgice în Rusia, cu peste 70.000 de angajați.

Marea Britanie și aliații, inclusiv SUA și UE, au folosit sancțiunile impuse companiilor și oamenilor de afaceri ruși ca unul dintre principalele instrumente de răspuns la invazia din Ucraina.