• Ucraina rezistă după 74 de zile de război, în ciuda asaltului final pe care Vladimir Putin l-a trasat armatei sale până în 9 mai.
  • Întreaga lume va fi cu ochii pe dictatorul rus luni, 9 mai, când acesta se va adresa națiunii și, se tem experții militari din Occident, va declara război oficial Ucrainei și tuturor „naziștilor din lume”.
  • Între timp, întreaga Ucraină a fost sub alertă aeriană, semn că rușii vor să terorizeze întreaga populație și să transmită că dețin controlul asupra situației.

ORA 23:00

Coordonatorul ONU pentru situații de criză și directorul UNICEF fac declarații ca răspuns la bombardarea adăpostului școlar din Bilohorivka

Coordonatorul ONU pentru situații de criză în Ucraina și secretarul general adjunct al ONU, Amin Awad, a emis o declarație ca răspuns la bombardarea unei școli care servea drept adăpost în Luhansk, afirmând că incidentul este „încă o reamintire crudă a cruzimii acestui război”.

„Civilii și infrastructura civilă trebuie să fie cruțate în timp de război; aceste obligații în temeiul dreptului umanitar internațional nu sunt negociabile”, a declarat Awad. „Cu cât mai repede vom căuta un sfârșit pașnic al războiului, cu atât mai bine pentru oamenii de aici din Ucraina și de pretutindeni din lume.”

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

„UNICEF condamnă, cu fermitate, încă un atac asupra unei școli din Ucraina, pe fondul unor rapoarte potrivit cărora civili, inclusiv copii, au căutat adăpost în buncărul școlii”, a declarat, duminică, directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell, într-o declarație.

„Încă nu știm câți copii ar fi putut fi uciși sau răniți în bombardamentul raportat, dar ne temem că acest atac nu a făcut decât să se adauge la sutele de copii care și-au pierdut deja viața în acest război.”

CICR afirmă că 170 de civili au sosit din Mariupol pe teritoriul controlat de Ucraina

Comitetul Internațional pentru Crucea Roșie afirmă că peste 170 de civili din Mariupol au ajuns, în siguranță, în orașul Zaporizhzhia, controlat de Ucraina.

Într-un tweet, duminică târziu, CICR, a declarat că „după săptămâni în care au trăit în mare parte sub pământ, peste 170 de civili din Azovstal [uzina siderurgică] și din zona Mariupol au ajuns în Zaporizhzhia”.

„Aceasta este a treia operațiune de trecere în siguranță pe care am coordonat-o cu @ONU. Suntem profund ușurați că am putut ajuta mai mulți civili să ajungă într-un loc mai sigur.”

Nu era clar câți dintre cei evacuați au fost blocați la Azovstal. Primăria din Mariupol a declarat că un total de 173 de persoane au fost salvate din Azovstal și Mariupol.

Acesta a precizat că „10 autobuze cu locuitori din Mariupol se află deja pe teritoriul Ucrainei libere”.

„Mulțumim tuturor apărătorilor eroici din Azovstal pentru acest lucru. Cu prețul a trei vieți ale soldaților noștri și șase răniți, soldații au reușit să obțină și să scoată civilii din uzină.”

„Forțele armate ale Ucrainei și Regimentul Azov nu numai că se apără cu prețul eforturilor lor, ci și salvează civili”, a declarat Consiliul.

ORA 22:00

Premierul Canadei anunță redeschiderea Ambasadei Canadei la Kiev

Într-o conferință de presă comună cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, duminică, la Kiev, premierul Canadei, Justin Trudeau, a anunțat redeschiderea ambasadei Canadei la Kiev.

Trudeau a anunțat, de asemenea, că va fi acordată mai multă asistență militară pentru Ucraina, inclusiv camere de luat vederi cu dronă, imagini prin satelit, arme de calibru mic, muniție și finanțare pentru operațiuni de deminare.

De asemenea, premierul canadian a anunțat că țara sa va elimina tarifele comerciale pentru toate importurile ucrainene care ajung în Canada în următorul an.

„Este clar că Vladmir Putin este responsabil pentru crime de război odioase și trebuie să existe responsabilitate”, a declarat Trudeau.

Comentariile lui Trudeau au fost făcute în timpul unei vizite surpriză de weekend în Ucraina, anunțată de biroul său duminică dimineață.

ORA 21:00

Viceprim-ministrul rus vizitează Mariupol

Vicepremierul rus, Marat Khusnullin, a vizitat, duminică, Mariupol, cel mai înalt oficial guvernamental care a pus piciorul în orașul ucrainean după săptămâni de bombardamente rusești.

Pe canalul său Telegram, Khusnullin a declarat: „Am vizitat teritoriile eliberate ale DNR [Republica Populară Donețk] și LNR [Republica Populară Luhansk]. Am vizitat Mariupol, Volnovakha, Luhansk și alte orașe și am discutat cu localnicii”.

„În regiuni, începe restabilirea vieții pașnice – multă muncă. Noi vom ajuta. În special, este necesar să se desfășoare lucrări pe scară largă pentru a oferi asistență umanitară.”

Liderii G7 afirmă că vor continua să ofere asistență militară și economică Ucrainei și după reuniunea virtuală

Liderii Grupului celor 7 (G7), inclusiv președintele american Joe Biden, s-au întâlnit virtual cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și l-au asigurat că vor continua să ofere asistență militară și economică „pentru a ajuta Ucraina să își asigure viitorul liber și democratic” și că vor crește ajutorul financiar „în următoarele săptămâni”, potrivit unei declarații a liderilor G7 despre întâlnire transmisă de Casa Albă.

„În acest scop, vom continua asistența noastră militară și de apărare în curs de desfășurare pentru forțele armate ucrainene, vom continua să sprijinim Ucraina în apărarea rețelelor sale împotriva incidentelor cibernetice și ne vom extinde cooperarea, inclusiv în domeniul securității informațiilor”. Vom continua să sprijinim Ucraina în creșterea securității sale economice și energetice”, se arată în declarație.

Potrivit comunicatului, Zelenski le-a spus liderilor că Ucraina va continua să se protejeze singură și că „scopul său final” este o retragere completă a Rusiei din Ucraina.

„[Zelenski] a declarat că scopul final al Ucrainei este de a asigura retragerea completă a forțelor și echipamentelor militare rusești de pe întregul teritoriu al Ucrainei și de a-și asigura capacitatea de a se proteja în viitor și a mulțumit membrilor G7 pentru sprijinul lor”, se arată în declarație, care continuă: „Ucraina își menține angajamentul de a lucra îndeaproape cu membrii G7 pentru a sprijini stabilitatea macroeconomică a Ucrainei în fața provocărilor reprezentate de invazia rusă la scară largă, distrugerea masivă a infrastructurii critice și întreruperea rutelor tradiționale de transport maritim pentru exporturile ucrainene.”

Volodimir Zelenski a publicat fotografii de la întâlnirea sa cu premierul canadian Justin Trudeau

„Canada se numără printre liderii care sprijină Ucraina în lupta sa pentru libertate. Faptul că prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, se află astăzi alături de poporul ucrainean înseamnă foarte mult pentru noi. Cred că, prin eforturi comune, vom putea depăși toate provocările.”, a declarat președintele ucrainean.

ORA 20:00

G7 va „elimina treptat” dependența energetică de Rusia

G7 va „elimina treptat” dependența energetică de Rusia și va „intensifica” campania împotriva elitelor rusești.

Liderii G7 s-au întâlnit, duminică, online pentru a comemora sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Într-o declarație comună, aceștia au declarat: „77 de ani mai târziu, președintele Putin… a ales să invadeze Ucraina într-un război de agresiune neprovocat. Acțiunile sale aduc rușine Rusiei și sacrificiilor istorice ale poporului său”.

Liderii, cărora li s-a alăturat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-au angajat să „elimine treptat” dependența de energia rusă, inclusiv importurile de petrol,.

Ei s-au angajat să consolideze izolarea economică a Rusiei și să intensifice campania împotriva elitelor rusești care îl susțin pe președintele Vladimir Putin.

ORA 19:00

Rusia se laudă că a distrus arme furnizate de SUA într-o gară din Ucraina

Rusia afirmă că a distrus arme furnizate de SUA într-o gară din orașul Soledar, Ucraina. În plus, apărarea aeriană rusă ar fi doborât un avion de război ucrainean Su-25.

Ministerul rus al Apărării a declarat, duminică, că rachetele sale de înaltă precizie au distrus arme și echipamente militare furnizate forțelor ucrainene de Statele Unite și de țări occidentale nespecificate, într-o gară din apropierea orașului Soledar, anunță Reuters.

De asemenea, ministerul a spus că a distrus 6 depozite care depozitau rachete și arme de artilerie în regiunile Luhansk, Donețk și Harkov.

În plus, apărarea sa aeriană ar fi doborât un avion de război ucrainean Su-25.

Obuze rusești au lovit o rafinărie de petrol din regiunea Luhansk

Obuze rusești au lovit, duminică, rafinăria din estul Ucrainei, avariind spațiile de producție, a declarat guvernatorul regiunii Luhansk.

Serhiy Haidai a scris, pe Telegram, că atacul face parte dintr-o serie recentă și a avariat mai multe instalații, inclusiv zonele în care se primește țițeiul și se amestecă cu alte elemente ale procesului de rafinare, conform Reuters.

Haidai a spus că tirurile persistente de artilerie au împiedicat echipele de stingere a incendiilor să lucreze.

Diplomați americani se întorc la ambasada de la Kiev în prima vizită de la invazie

Însărcinatul cu afaceri al SUA în Ucraina, Kristina Kvien și echipa sa au sosit, duminică, la Kiev, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului de Stat. Antony Blinken promisese, luna trecută, că va redeschide, în curând, ambasada SUA în capitala ucraineană.

Este un pas spre reluarea prezenței americane complete la Kiev, după ce diplomații au început să se întoarcă luna trecută în orașul Liov, situat în vestul țării. Ei părăsiseră țara înainte de invazia Rusiei din 24 februarie, din motive de securitate.

ORA 18:00

Ungaria a blocat cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Ungaria s-a „opus prin veto” unei interdicții privind importurile de petrol rusesc în UE.

De fapt, mișcarea înseamnă blocarea de către Ungaria a întregului al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, scrie Bloomberg.

Potrivit ziarului, reuniunea de astăzi a ambasadorilor UE nu a fost concludentă, o nouă întâlnire fiind planificată în viitorul apropiat.

ORA 17:00

Premierul canadian Justin Trudeau, vizită surpriză în Irpin, Ucraina

Premierul canadian, Justin Trudeau, a făcut o vizită surpriză în Irpin, Ucraina.

„A venit să vadă cu ochii săi toată grozăvia pe care ocupanții ruși au provocat-o orașului nostru”, spune primarul Oleksandr Markushyn.

Primarul suburbiei Irpin din Kiev a anunțat pe Telegram că Trudeau a făcut o vizită neanunțată în orașul său, care a fost temporar ținut de trupele rusești.

„Tocmai am avut onoarea să mă întâlnesc cu premierul Canadei, Justin Trudeau, care a venit la Irpin pentru a vedea cu ochii săi toată grozăvia pe care ocupanții ruși au provocat-o orașului nostru”, a declarat Oleksandr Markushyn, scrie Reuters.

Justin Trudeau ar urma să se întâlnească, duminică, în Ucraina cu președintele Volodimir Zelenski, a declarat purtătorul de cuvânt al prim-ministrului.

„Premierul se află în Ucraina pentru a se întâlni cu președintele Zelenski și pentru a reafirma sprijinul de neclintit al Canadei pentru poporul ucrainean”, a declarat Cameron Ahmad, directorul de comunicare al lui Trudeau.

ORA 16:00

Turcia spune că rezervele de gaze din Marea Neagră vor dura 45 de ani

Șeful adjunct al Partidului Justiției și Dezvoltării, aflat la putere în Turcia, Binali Yildirim, a declarat:

„Rezervele de gaze naturale din Marea Neagră sunt estimate în prezent la 540 de miliarde de metri cubi. Acesta este doar începutul, vor urma și altele. Marea Neagră este capabilă să acopere nevoile mondiale de gaze timp de 45 de ani”.

ORA 15:00

Faimosul câine Patron, cunoscut pentru că este un „soldat” activ al armatei Ucrainei, a adormit în timpul unei conferințe de presă.


Uzina Azovstal este bombardată intensiv, cu peste 25 de rachete, inclusiv trei bombardiere strategice, într-o singură noapte”, a declarat comandantul adjunct al Azov, căpitanul Sviatoslav Palamar, în cadrul unei conferințe de presă la Azovstalul blocat de ocupanți.


Gărzile de la Mariupol au ucis aproape 2.500 de invadatori și au rănit alți aproximativ 5.000, a declarat ofițerul de comandă și control al regimentului Azov, Illia Samoilenko, în cadrul unei conferințe de presă la Azovstalul blocat de invadatori.


Ocupanții au ucis peste 25.000 de oameni în Mariupol, majoritatea civili – Regimentul Azov la o conferință de presă cu Azovstal.


Un alt ofițer de informații, Ilya Samoilenko, a declarat astăzi că Apărătorii din Mariupol se luptă cu adevărate „animale și barbari”.

ORA 13:00

De la începutul invaziei, în Ucraina au murit 10 medici și alți 40 au fost răniți, anunță oficialii de la Kiev.

ORA 11:00

Rușii suferă pierderi mari, un spital din Luhansk este plin de cadavre de ruși eliminați și de ocupanți grav răniți care ar putea deveni în curând „două sute” din cauza lipsei de medicamente, a declarat șeful OVA din Luhansk, Serghei Gaidai, în timpul unui teledon.

Guvernatorul provinciei a spus că armata ucraineană distruge avioane, APC-uri, BMP-uri, tancuri, echipaje de artilerie și mortiere, UAV-uri și depozite cu muniția ocupanților.

Gaidai a precizat că fiecare atac al forțelor armate ruse se încheie cu zeci de ocupanți eliminați.

ORA 10:00

Noaptea, ocupanții ruși au bombardat un sat din regiunea Lugansk, 11 persoane s-au trezit sub dărâmăturile unei case.

În plus, patru case au fost avariate în Rubizhne, nouă în Severodonetsk și două în Lisichansk.

ORA 09:00

În urma unui atac aerian asupra unei școli din Belogorivka din regiunea Lugansk, conform datelor preliminare, 60 de persoane au fost ucise, – Gaidai

La școală, toți locuitorii rămași în sat, aproximativ 90 de persoane, s-au ascuns de bombardamente. 30 de persoane au fost evacuate din dărâmături. Dintre aceștia, șapte au fost răniți, a declarat șeful OVA din Lugansk, Serhiy Gaidai.

„Acestea sunt adevăratele atrocități ale „lumii ruse”: bombardarea cinica a unei școli cu un adăpost de bombe… Rușilor nu le pasă pe cine ucid. Un militar nu poate ucide un copil fără apărare”, a spus Gaidai. .

ORA 08:00

Statul Major al Serviciului Național de Securitate al Ucrainei a emis o actualizare operațională:

Amenințarea cu raiduri aeriene și cu rachete asupra țintelor ucrainene de pe teritoriul Belarusului este iminentă.

Inamicul și-a concentrat principalele eforturi pentru a împiedica infiltrarea în continuare a trupelor noastre în cordonul de stat ucrainean la est și vest de orașul Harkov.

Inamicul a executat focuri de artilerie în zonele Prudyanka, Slatinoe și Tsyrkuniv.

Inamicul se pregătește să avanseze în zonele Izum-Barvinkove și Izum-Slovjansk.

Forțele de ocupație își continuă ofensiva în tranșeele Liman, Popasna, Severodonetsk și Avdyivka, în tranșeele Donetsk.

În sectorul Kurakhiv, inamicul, sprijinit de artilerie, încearcă să reia operațiunile ofensive în apropierea satului Novomikhailivka.

Pe linia Limansky, inamicul a capturat periferia estică a localității Șandrigolove în urma operațiunilor de asalt.

Inamicul continuă să blocheze unitățile noastre în apropierea uzinei Azovstal de pe strâmtoarea Mariupol. Sprijinite de focuri de artilerie și de tancuri, acestea desfășoară un asalt.

În strâmtorile Lviv-Buzskiy și Tavriyskiy, forțele de ocupație, sprijinite de aviație, lovesc obiective militare și civile, supraîncarcă și întăresc unitățile, sporesc sistemul de putere de foc și de sprijin material și tehnic.

În sectorul Krivorizskiy, inamicul a folosit UAV-ul Orlan-10ˮ pentru a identifica pozițiile unităților AFU.

Situația din sectorul Basarabia rămâne tensionată. Formațiunile militare din regiunea moldovenească transnistreană și unitățile operaționale ale forțelor rusești sunt în stare de alertă „Povna”.

Navătoarele Flotei ruse a Mării Negre din Marea Neagră și Marea Azov continuă să îndeplinească sarcinile de izolare a zonei de operațiuni de luptă, de desfășurare a operațiunilor de luptă și de asigurare a sprijinului de apărare a apei în zona de coastă.

În ziua precedentă, un elicopter Mi-28N, șapte drone Orlan, două drone Outpost și două rachete brute au fost lovite de unitățile de rachete sol-aer ale Forțelor Aeriene. În plus, două drone Orlan au fost doborâte de unități de rachete sol-aer ale Forțelor Terestre.

ORA 06:00

Situația din sectorul Basarabia rămâne tensionată. Formațiunile militare din regiunea moldovenească transnistreană și unitățile operaționale ale forțelor rusești sunt în stare de alertă.

În strâmtorile Lviv-Buzskiy și Tavriyskiy, forțele de ocupație, sprijinite de aviație, lovesc obiective militare și civile, supraîncarcă și întăresc unitățile, sporesc sistemul de putere de foc și de sprijin material și tehnic.

Inamicul și-a concentrat principalele eforturi pentru a împiedica infiltrarea în continuare a trupelor ucrainene în cordonul de stat ucrainean la est și vest de orașul Harkov.

Amenințarea cu raiduri aeriene și cu rachete asupra țintelor ucrainene de pe teritoriul Belarusului este iminentă.

Marea Britanie a declarat că va oferi încă 1,3 miliarde de lire sterline (1,6 miliarde de dolari) Ucrainei, în sprijim militar. Anunţul a fost făcut înaintea unui apel video planificat duminică de liderii G7, la care va lua parte și Zelenski

ORA 05:00

„Ordinul preşedintelui Zelenski a fost executat: toate femeile, toţi copiii şi toate persoanele în vârstă au fost evacuate din Azovstal. Această parte a operaţiunii umanitare din Mariupol s-a încheiat”, a scris vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk.

Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a anunţat operaţiunea de evacuare a civililor din combinatul siderurgic Azovstal, din Mariupol, a fost încheiată.

OMS are cunoștință de peste 200 de atacuri asupra unor unități sanitare din Ucraina.

SUA, Franța, Germania, Italia și Marea Britanie au convenit să întărească sancțiunile împotriva Rusiei.

Invadatorii ruși nu-și vor atinge obiectivele în Donbas înainte de 9 mai, a spus Arrestovici. Rusia nu se va putea retrage din cordoanele administrative ale regiunilor Donețk și Luhansk.

ORA 04:00

Germania: Ministerul dezvoltării anunţă 63 de milioane de euro pentru Ucraina.

Invadatorii ruși se pregătesc pentru sărbătorirea zilei de 9 mai în teritoriile ocupate din Ucraina.

Federația Rusă pierde 80 de soldați și 10 vehicule în timpul confruntărilor din direcția sud, Comandamentul Operațional Sud raportează. În total, 120 de ținte ocupate au fost lovite aici de către forțele armate ucrainene.

ORA 03:00

O rachetă rusă a fost doborâtă pe 7 mai pe cerul regiunii Mykolayiv. AFU avertizează că există o amenințare ridicată de atacuri cu rachete din Rusia, din Marea Neagră și din Crimeea.

Forțele armate ucrainene au lovit 120 de ținte ale insurgenților pe axa Pivdennyi în cursul zilei.

Ucraina: O bombă a lovit un buncăr cu 90 de persoane în apropiere de Lîsîceansk. 6 morţi au fost raportați în Prîvillea.

Moscova informează că 1.16 milioane de persoane au fost duse din Ucraina în Rusia.

ORA 02:00

Marea Britanie va oferi Ucrainei un sprijin militar suplimentar de 1,3 miliarde de lire sterline.

Rusia a tras aproximativ 10 rachete de croazieră pe teritoriul ucrainean în 24 de ore. Acest lucru a fost raportat de Comandamentul Forțelor Aeriene al Forțelor Armate Ucrainene.

Aproape toată Ucraina este în alertă aeriană.

Rusia cheltuiește 900 de milioane de dolari pe zi pentru războiul cu Ucraina.

ORA 01:00

Invadatorii din regiunea Zaporojie ademenesc oamenii la „parade” pe 9 mai, susține OVA.

Adevăratele bătălii aeriene la care participă zeci de avioane au loc în apropiere de insula ucraineană Zmiyinyi.

Aviația Forțelor Aeriene continuă să lanseze atacuri cu rachete și cu bombe împotriva pozițiilor insurgenților pe diferite fronturi.

Inamicul a tras aproape 10 rachete brute asupra Ucrainei.

Comandamentul Forțelor Aeriene raportează 14 ținte inamice pentru această zi.

ORA 00:00

Ca urmare a agresiunii militare a Federației Ruse, în prezent, în pădurile ucrainene, au loc de trei ori mai multe incendii decât în aceeași perioadă din 2021. Suprafața medie pe incendiu a crescut de 16 ori. Până în prezent, au avut loc 191 de incendii de pădure pe o suprafață totală de 1.754 de hectare.

Încă o dată sunt raportate explozii în Odessa.

O școală din Belogorivka, regiunea Luhansk, unde se ascundeau în subsol aproximativ 90 de persoane, a fost bombardată.