• Aproximativ 50 de femei, copii și bătrâni, care au fost blocați în buncărele de sub uzina siderurgică Azovstal din Mariupol în timpul asediului forțelor ruse, au fost evacuați vineri într-un convoi umanitar.
  • Făcând apel la SUA să „continue să asigure fluxul de arme și muniții către Ucraina, fără întrerupere”, Biden a cerut Congresului să asigure rapid finanțarea pe care a solicitat-o.
  • Reuters relatează că acesta se va ridica la 150 de milioane de dolari și va include 25.000 de cartușe de artilerie, radare de contra-artilerie și echipamente de bruiaj.

ORA 23:00

Regiunea Herson va fi eliberată complet, a spus Podolyak.

Hackeri ruşi au încercat să perturbe sisteme informatice germane după decizia Berlinului de a trimite arme Ucrainei.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov, a declarat că, datorită comentariilor antisemite ale ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, problema livrărilor de arme din Israel a fost „aproape rezolvată”.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Zelenski a declarat că se pregătește o evacuare comună a soldaților răniți și a medicilor din Azovstal, împreună cu organizațiile internaționale. „Cu siguranță lucrăm la evacuarea militarilor noștri, a tuturor eroilor care apără Mariupol. Este foarte dificil. Dar este important”, a spus președintele despre a doua etapă a evacuării.

În regiunile Donețk și Luhansk, forțele armate ucrainene au respins nouă atacuri ale ocupanților ruși.

„Mai mult de 40 de spitale au fost distruse, nu pot fi reconstruite. În jur de 500 de spitale au fost avariate, în acest moment nu se pot acorda îngrijiri medicale în ele”, a declarat ministrul sănătății în cadrul unui briefing.

Incendiile de pădure fac ravagii în regiunea Herson. Invadatorii interzic stingerea lor.

ORA 22:00

Nu există nicio dovadă că Federația Rusă pregătește un atac nuclear asupra Ucrainei, anunță CIA .

William Burns, șeful organizației, a declarat acest lucru în timpul unui discurs la Washington. El a asigurat că este posibil să se urmărească pregătirile pentru un atac nuclear – în special prin intermediul imaginilor din satelit.


Cărțile rusești retrase din biblioteci vor fi trimise la deșeuri de hârtie pentru tipărirea cărților ucrainene, declară Ministerul Culturii.

Acest lucru a fost anunțat de ministrul Culturii și Politicii Informaționale, Alexander Tkachenko, în timpul unui teledon UA Razom. Astfel de cărți vor fi retrase din biblioteci: promovarea violenței sau distrugerea ucrainenilor; glorificând armata rusă; de scriitori care se află sub sancțiuni sau pe lista neagră.


Informații operaționale de la Derzhspetstark privind telefonul mobil și conectivitatea la internet. Kyivstar a reluat serviciul în satul Sitnyaki din regiunea Kiev și a lansat o altă stație de bază în Buchi.

Ukrtelecom a reluat furnizarea de servicii de internet în Kherson și în regiune. În prezent, 85% din rețeaua operatorului din regiune este operațională. Lucrările de reparații sunt în curs de desfășurare.

Ukrtelecom a finalizat lucrările de reparații în regiunea Kharkiv. Tehnicienii au reparat avariile la linia de fibră optică și au restabilit serviciile de internet pentru clienții din Zmiyiv, Chuguiv și Dergachi.

ORA 21:00

Vicepremierul ucrainean anunță că toți copiii, bătrânii și femeile au fost evacuați din oțelăria Azovstal.


Procuratura regională a anunțat astăzi că Eduard Konovalov, șeful Stary Salty și Nadiya Antonovyi, secretarul consiliului sătesc Vilhovatska, sunt suspectați de intrigi publice.

Conform materialelor anchetei, imediat după ocuparea Stary Salty, Konovalov a apărat de bunăvoie forțele de ocupație, le-a oferit cazare și a încurajat populația să nu se opună inamicului.

Nadiya Antonova i-a apărat pe gherilele din satul Kutuzivka. Ea a stabilit o cooperare cu liderul trupelor rusești cu Vityaz posivnym. Antonova a luat în primire veteranii ATO/OSS, civili și forțele de ordine și i-a îndemnat pe localnici să poarte bentițe albe pe cap.

El a fost suspectat în temeiul articolului ,,Terorism de stat în stare de război”. Aceștia riscă pedepse cuprinse între 15 ani și închisoare pe viață. Ancheta este în curs de desfășurare.

ORA 20:00

Primarul din Varșovia intenționează să interzică rușilor să sărbătorească ziua de 9 mai în capitală. Solicitarea de celebrare a fost primită de Ministerul polonez de Externe.

,,Sunt ferm împotriva ei. Nicio instituție de stat poloneză nu ar trebui să participe la această inițiativă. Mai mult, ar trebui să fie interzis„, a scris Rafal Trzaskowski.


Secretarul britanic al Apărării, Liz Truss, a scris un articol în ajunul Zilei Victoriei despre modul în care gauleiterul rf Putin a călcat în picioare pacea care a domnit în Europa de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial: ,,Pentru a ne asigura securitatea, trebuie să privim dincolo de Europa. Trebuie să ajutăm oamenii să se protejeze de agresiuni și activități rău intenționate în întreaga lume, de exemplu în Balcanii de Vest, în Moldova sau în Taiwan.”

Ministerul britanic al Apărării a declarat că forțele armate au provocat pagube serioase celor mai pregătite unități rusești de luptă. Acesta a citat exemplul că cel puțin un tanc rusesc de ultimă generație T-90M, din care Rusia are în jur de 100 în serviciu, a fost distrus în luptele din Ucraina.

ORA 19:00

O sută de femei, copii și bătrâni din Azovstal au fost evacuați, afirmă viceprim-ministrul și ministrul pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar din Ucraina, Iryna Vereshchuk.


SUA cere o recompensă de 15 milioane de dolari pentru informații despre infractorii cibernetici ruși, scrie Reuters, citând Departamentul de Stat al SUA. Potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, grupul în cauză este Conti. Conform ultimelor cifre, grupul a furat peste 1.000 de victime în valoare de peste 150 de milioane de dolari.

ORA 18:00

Blinken spune că Putin încearcă să răstălmăcească istoria pentru a-și justifica războiul nejustificat și brutal împotriva Ucrainei, a declarat secretarul de stat american în promo-ul său înainte de aniversarea a 77 de ani de la victoria nazistă.

Forțele armate ucrainene au pierdut controlul asupra satului Tsyrkuny ca urmare a unei ofensive a forțelor de ocupație – Statul Major al AFU.


Guvernul ucrainean a ascuns 359 de milioane de fonduri suplimentare pentru Forțele Armate ale Ucrainei. Banii vor fi folosiți pentru achiziționarea, modernizarea și repararea echipamentelor militare pentru forțele armate ucrainene, a precizat Ministerul ucrainean de Finanțe într-un comunicat.

ORA 17:00

Finlanda va furniza Ucrainei echipamente militare suplimentare, potrivit serviciului de presă al Ministerului Afacerilor Externe

Detaliile privind domeniul de aplicare, metoda de furnizare și calendarul asistenței nu vor fi dezvăluite.


Putin propune crearea propriei Wikipedia, deoarece cea originală ,,nu poate fi folosită

Președintele rus a discutat cu Maxim Dreval, directorul general al Societății Znanie, despre crearea unei versiuni alternative a Wikipedia.

,,Bineînțeles, informațiile obiective, importante și aprofundate, prezentate frumos și cu pricepere, sunt la mare căutare, pentru că Wikipedia nu poate fi folosită singură. Cunoaștem noi înșine calitatea acestor informații„, a precizat Putin.

Se menționează că ,,o astfel de bază de cunoștințe este creată în cadrul ,,Znanie”, care devine în multe privințe o alternativă la Wikipedia. Numai cu date fiabile și cu persoane foarte autorizate.”


Astăzi, Zelenski a avut o întâlnire privind stadiul implementării bugetului de stat, pregătirea planului de renovare, modernizarea țării și aprovizionarea cu combustibil. Principala sarcină a industriei de carburanți este de a elimina penuria de carburanți din benzinăriile ucrainene.

Guvernul lucrează la obținerea coridorului verde al Ucrainei în porturile din Europa de Vest, la încheierea de contracte pe termen lung și la acumularea rezervei de stat de combustibil.

În vederea pregătirii planului de renovare și modernizare a țării, finalizăm acum datele privind nevoile detaliate ale regiunilor, de la cea mai mică așezare până la cel mai mare oraș. Suntem implicați în mod activ în proiectarea clădirilor pentru GPO.

ORA 16.00

O statuie care-i sugerează lui Vladimir Putin să se împuște a fost plasată în centrul orașului Kiev.

ORA 15.00

Președintele Volodimir Zelenski s-a întîlnit cu membri ai guvernului și conducerea agențiilor de aplicare a legii. În primul rând, au fost luate în considerare problemele securității combustibilului din țară. „Lucrăm la eliminarea cozilor la benzinării. Au mai discutat despre implementarea bugetului de stat în legea marțială, Planul de redresare și dezvoltare a statului după război, procesul acordării Ucrainei a statutului de candidat la aderarea la UE”, a anunțat Zelenski.

ORA 14.00

Britanicul Thomas Heldy, în vârstă de 12 ani, care i-a scris o scrisoare de susținere președintelui ucrainean, a primit un răspuns de la Volodimir Zelenski.

Vă mulțumim pentru scrisoarea de susținere. Sunt bine și vă mulțumesc pentru sprijinul dumneavoastră. Sperăm să aducem pace în Ucraina, hrană pentru oamenii din întreaga țară și să servim orașele„, i-a răspuns Zelenski băiatului.

ORA 13.00

Un tanc T-90M „Proryv” a fost distrus în Staryi Saltiv, regiunea #Harkiv. Este considerat a fi cel mai modern tanc din #Rusia.

ORA 12.00

Pe 8 și 9 mai, rușii pregătesc provocări și sunt posibile bombardamente, a declarat șeful administrației militare din Kryvyy Rih, Oleksandr Vilkul, citând rapoarte ale serviciilor de informații.

În acest sens, în oraș nu vor avea loc sărbători, evenimente solemne și de masă.

Totodată, nu va fi impusă o stare de asediu non-stop, dar cetățenii sunt îndemnați să se abțină de la participarea la orice evenimente, adunări de persoane și, dacă este posibil, să rămână acasă.

ORA 11.00

A avut Budapesta o revelație? Guvernul ungar discută în secret despre cum să reducă dependența energetică față de Rusia, relatează portalul ungar Telex.

„Discuțiile au loc la Ministerul Inovării și Tehnologiei.

Dar se pare că se pare că o astfel de abordare nu va funcționa pe termen lung.

Gazul natural lichefiat ar fi o posibilă soluție. Sugerat:

Consolidarea conductei croate de GNL;

Achiziționarea și renovarea instalațiilor de depozitare a GNL;

Construirea unei conducte de gaz din nordul Italiei până în Slovenia și Ungaria”;

ORA 10.00

Muzeul de Istorie Skovoroda a fost distrus în Harkov.

Din fericire, colecția a fost salvată și dusă într-un loc sigur înainte de începerea acțiunilor militare în oraș.

ORA 09.00

Secretarul general al NATO a cerut noi livrări de arme grele în Ucraina.

Într-un interviu acordat Welt Am Sonntag, Jens Stoltenberg a remarcat că doar în acest fel Ucraina se poate apăra cu succes de invazia forțelor armate ruse.

ORA 08.00

Statele Unite iau în considerare posibilitatea de a anula datoria externă a Ucrainei

Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, ajutorul pentru Kiev este vital, așa că va lua mai multe forme.

Suntem foarte deschiși la tot ceea ce îi va ajuta pe ucraineni să-și reconstruiască țara și să reziste invaziei ruse”, a răspuns Psaki la întrebările jurnaliștilor cu privire la posibilitatea de a anula datoria externă a Ucrainei în timpul unui briefing.


Letonia vrea să acorde Ucrainei statutul de candidat la următorul summit UE

Acest lucru a fost declarat la o conferință de presă cu miniștrii de externe ai Lituaniei, Estoniei și Ucrainei de către ministrul de externe leton Edgars Rinkevics:

Aş dori să-mi reiterez sprijinul deplin pentru statutul de candidat al Ucrainei la următorul summit UE. Cred că vom avea discuţii şi dezbateri destul de fructuoase în săptămânile următoare”.

ORA 07:00

Marea Britanie va excepta Ucraina de la interdicția de a oferi sprijin public pentru energia din combustibili fosili în străinătate, miniștrii încercând să se asigure că serviciile pot continua să funcționeze în timpul conflictului prelungit, informează The Guardian.

Secretarul pentru afaceri Kwasi Kwarteng a declarat că anunțurile legate de energie fac parte din politicile menite să „intensifice” sprijinul pentru Kiev, potrivit unui raport al PA Media.

Oficialii au declarat că Ucraina și alte părți din Europa de Est vor beneficia de derogări limitate în timp de la politica internațională de sprijin pentru combustibili fosili a guvernului britanic, pentru a se asigura că Marea Britanie se poate alătura eforturilor globale de a menține aprovizionarea cu energie a țării aflate în conflict.

Această politică împiedică Regatul Unit să ofere orice nou sprijin financiar sau promoțional direct pentru sectorul energetic al combustibililor fosili din străinătate, dar miniștrii au susținut că scutirea Ucrainei ar permite Londrei să abordeze impactul conflictului asupra securității energetice și să răspundă rapid la cererile de asistență.

ORA 06:00

Peste 40 de soldați și civili ucraineni capturați de Rusia, printre care 11 femei și un cleric, au fost eliberați în cadrul unui nou schimb de prizonieri, a anunțat vineri Kievul.

„Un alt schimb de prizonieri a avut loc: 41 de persoane, printre care 11 femei, au fost aduse acasă”, a declarat vicepremierul Irina Vereșciuk într-o declarație pe Telegram.

Printre cei eliberați se numără 28 de soldați și 13 civili, dintre care unul era membru al clerului Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Ea nu a precizat câți ruși au fost eliberați în schimb.


Președintele american Joe Biden și premierul canadian Justin Trudeau au subliniat vineri, într-o convorbire telefonică, angajamentul lor de a trage Rusia la răspundere pentru invazia sa în Ucraina și au discutat despre eforturile de a oferi asistență de securitate Ucrainei, a anunțat Casa Albă într-un comunicat.

Ambii lideri au subliniat angajamentul lor de a continua să tragă la răspundere Rusia pentru acțiunile sale brutale din Ucraina și au trecut în revistă eforturile pe care le depun în prezent pentru a oferi asistență de securitate guvernului ucrainean și ajutor economic și umanitar pentru milioanele de ucraineni afectați de violențe”, se arată în comunicat.

Biden și Trudeau au discutat, de asemenea, despre viitoarea lor participare la Summitul Americilor, care va avea loc în luna iunie la Los Angeles, se mai arată în comunicat.

ORA 05:00

SUA promit o recompensă de până la 15 milioane de dolari pentru informații despre grupul de hackeri ruși Conti extortionists, confom purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, citat de Reuters.

Price a declarat că FBI a estimat că peste 1.000 de victime au plătit șantajiștilor Conti peste 150 de milioane de dolari.

Rambursare de 10 milioane de dolari pentru identificarea sau informații despre locul unde se află liderii grupării.

Cinci milioane de dolari pentru informații care să ducă la arestarea oricărei persoane care colaborează cu Conti.

ORA 04:00

Muzeul Național Grigori Skovoroda a fost lovit direct de o rachetă rusească în noaptea de 7 mai.

Racheta a zburat sub clădire și a luat foc. Incendiul a distrus toate spațiile muzeului, a declarat șeful comunității din Zolochiv, Victor Kovalenko. În prezent, paznicii continuă să stingă incendiul.

Fiul directorului muzeului, în vârstă de 35 de ani, care era de gardă în acea noapte, a fost rănit în urma bombardamentului. Bărbatul a fost scos de sub dărâmături, iar medicii i-au diagnosticat rana de la picior și l-au trimis la spital.

Muzeul este situat în satul Skovorodynivka. Muzeul a fost construit în secolul al XVIII-lea, unde a fost înmormântat Grigori Skovoroda în ultimii ani ai vieții sale. În această iarnă, Ucraina va marca cea de-a 300-a aniversare a nașterii filosofului ucrainean.


UPD: Regiunile Kiev, Cerkasy și Kirovograd, Cernigov – o alertă aeriană.


Noul guvern din Muntenegru promite să se alăture tuturor sancțiunilor UE împotriva Rusiei, a transmis Ambasada Ucrainei în Muntenegru.


Un embargo asupra petrolului rusesc ar costa aproape 100 de euro pe an pentru un singur cetățean european sau un membru al familiei, a spus ministrul ucrainean al Energiei, Herman Galushchenko.


17,8 milioane de dolari vor fi alocați pentru a trimite astăzi drone Switchblade în Ucraina, a declarat un oficial american din domeniul apărării.


Macron și Johnson au convenit să coordoneze acțiunile de sprijinire a Ucrainei, relatează Palatul Elysee.

Ei au convenit să mențină o strânsă coordonare pentru a oferi Kievului un sprijin eficient și coordonat în aspectele militare, umanitare, economice și politice”, se arată în comunicat.

Macron și Johnson vor participa, la 8 mai, la o videoconferință a liderilor G7 privind sprijinul pentru Ucraina.

ORA 03:00

ONU cere Rusiei să deblocheze porturile din regiunea Odesa pentru ca produsele ucrainene să poată fi transportate liber în întreaga lume.

David Beazley, directorul executiv al Programului Alimentar Mondial, spune că grânarele ucrainene sunt pline.

În același timp, 44 de milioane de oameni din întreaga lume mărșăluiesc spre foamete. Nu mai avem timp, iar costul inacțiunii va fi mai mare decât își poate imagina cineva”, a avertizat el.


Slovacia ia în considerare posibilitatea de a transfera Ucrainei transportoare blindate de personal ale tancurilor T-72, a declarat ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Nagy.

Acest lucru se va întâmpla dacă Bratislava va găsi opțiuni pentru a înlocui aceste importante vehicule blindate.

ORA 02:00

Majoritatea cetățenilor austrieci sunt împotriva aderării țării lor la NATO și a aderării Ucrainei la UE, potrivit unui sondaj IFDD publicat de Austria Presse-Agentur.

Astfel, 75% sunt împotriva aderării Austriei la NATO, în timp ce 14% sunt pentru.

Totodată, 46% dintre respondenți sunt contra ideii aderării Ucrainei la UE, în timp ce 38% o susțin. Datele mai arată și că 52% consideră că Austria este protejată de neutralitatea sa, iar 40% sunt de altă părere.

ORA 01:00

Președintele Biden a dat publicității o declarație în care a afirmat că administrația sa „a epuizat aproape toate fondurile care pot fi folosite pentru a trimite asistență de securitate prin intermediul autorităților de retragere pentru Ucraina”.

Făcând apel la SUA să „continue să asigure fluxul de arme și muniții către Ucraina, fără întrerupere”, Biden a cerut Congresului să asigure rapid finanțarea pe care a solicitat-o. Deși nu a specificat în declarație totalul financiar al ultimului pachet, Reuters relatează că acesta se va ridica la 150 de milioane de dolari și va include 25.000 de cartușe de artilerie, radare de contra-artilerie și echipamente de bruiaj.

Astăzi, Statele Unite continuă să sprijine puternic poporul curajos al Ucrainei în timp ce își apără țara împotriva agresiunii continue a Rusiei. Anunț un alt pachet de asistență pentru securitate care va furniza muniții de artilerie, radare și alte echipamente suplimentare pentru Ucraina. Statele Unite au oferit Ucrainei o cantitate istorică de asistență de securitate, în ritm rapid. Trimitem armele și echipamentele pe care Congresul le-a autorizat direct în prima linie a libertății din Ucraina. Sprijinul SUA, împreună cu contribuțiile aliaților și partenerilor noștri, a fost esențial pentru a ajuta Ucraina să câștige bătălia de la Kiev și să împiedice obiectivele de război ale lui Putin în Ucraina”, a declarat, vineri, președintele Biden.

ORA 00:00

Aproximativ 50 de femei, copii și bătrâni, care au fost blocați în buncărele de sub uzina siderurgică Azovstal din Mariupol în timpul asediului forțelor ruse, au fost evacuați vineri într-un convoi umanitar, potrivit unui oficial ucrainean și Ministerului rus al Apărării.

Vicepremierul Irina Vereșciuk a declarat într-o postare pe Telegram că evacuarea a fost „extrem de lentă”, deoarece trupele rusești au încălcat în mod repetat armistițiul. Ea a precizat că un convoi de vehicule a fost nevoit să aștepte în apropierea uzinei siderurgice cea mai mare parte a zilei din cauza luptelor.