• Se pare că există o escaladare a luptelor la uzina siderurgică Azovstal, unde rezistă ultimii luptători ucraineni din oraș, împreună cu sute de civili.
  • UE anunță un nou plan de penalizare financiară a Rusiei.
  • Ministerul britanic al Apărării afirmă că Rusia încearcă să împiedice Ucraina să își refacă proviziile.

UPDATE ORA 23:00

Comisia Europeană a emis recomandări pentru a stopa intrarea simplificată a funcționarilor și oamenilor de afaceri din Rusia, a anunțat Comisia.

Suspendarea parțială vizează anumite categorii de persoane apropiate regimului:

▪️ Cetățenii ruși care fac parte din delegațiile oficiale ale Federației Ruse;
▪️ membri ai guvernelor federale și regionale și ai parlamentelor din Federația Rusă
▪️Curtea Constituțională și Supremă a Federației Ruse;
▪️Cetățeni ai Federației Ruse care dețin pașapoarte diplomatice valabile;
▪ Oameni de afaceri și reprezentanți ai organizațiilor de afaceri.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Categoriile de persoane enumerate nu mai au acces privilegiat în UE, trebuie să prezinte documente justificative privind scopul călătoriei atunci când obțin o viză, precum și să plătească integral taxa de viză – 80 de euro, a precizat Comisia Europeană.

Suspendarea nu îi afectează pe cetățenii ruși obișnuiți; aceștia pot beneficia în continuare de vize.

UPDATE ORA 22:00

Secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, a descris zona de război din orașul portuar Mariupol, situat în sudul Ucrainei, ca fiind „un infern”.

Sosesc mai multe detalii despre raportul lui Guterres potrivit căruia ultima operațiune de scoatere a civililor din Mariupol, inclusiv din uzina siderurgică Azovstal, care este asediată, este într-adevăr în desfășurare.

O a treia operațiune este în curs de desfășurare”, a declarat Guterres în fața Consiliului de Securitate al ONU de la New York, relatează Reuters.

Organizația Națiunilor Unite și Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) au ajutat până în prezent aproape 500 de civili să fugă din zonă în timpul a două operațiuni desfășurate în ultima săptămână.

Guterres a refuzat să ofere detalii despre noua operațiune „pentru a evita să submineze un posibil succes”.

Sper că această coordonare continuă cu Moscova și Kiev va duce la mai multe pauze umanitare pentru a permite civililor să treacă în siguranță din calea luptelor și pentru ca ajutoarele să ajungă la cei care au o nevoie critică. Trebuie să continuăm să facem tot ce putem pentru a scoate oamenii din aceste peisaje infernale”, a declarat Guterres în fața Consiliului de Securitate format din 15 membri, citat de The Guardian.


O nouă „operațiune de trecere în siguranță” este în curs de desfășurare în jurul Mariupolului, anunță Organizația Națiunilor Unite (ONU).

Națiunile Unite afirmă că o nouă operațiune de trecere în siguranță este în curs de desfășurare în interiorul și în jurul orașului Mariupol, bombardat în sudul Ucrainei, relatează The Associated Press și Reuters.

Reuters a transmis că secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat că o a treia operațiune este în curs de desfășurare pentru evacuarea civililor de la uzina siderurgică Azovstal.

Iar purtătorul de cuvânt umanitar Saviano Abreu a declarat pentru AP că ONU lucrează în coordonare cu părțile implicate în conflict și cu Comitetul Internațional al Crucii Roșii.

El spune că vor „împărtăși mai multe informații atunci când situația o va permite”.

Un efort comun similar de evacuare a dus la scoaterea a 101 civili din uzină, în weekend, dar și miercuri.


Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, va efectua o vizită în curând în Ucraina, după ce cele două țări au reparat o divergență diplomatică din cauza refuzului Kievului de a-l primi pe președintele german Frank-Walter Steinmeier, a declarat joi cancelarul Olaf Scholz, relatează Reuters.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și Steinmeier au avut „discuții bune”, mai devreme, joi, a declarat Scholz într-o conferință de presă.

Șeful statului german plănuia să viziteze capitala ucraineană la jumătatea lunii aprilie, dar Kievul a refuzat să-l primească, pe fondul neliniștii legate de sprijinul său din trecut pentru apropierea de Rusia.

Refuzul Kievului a provocat un scandal în Germania și l-a determinat pe Scholz să spună că nu va vizita țara devastată de război înainte ca președintele german să facă acest lucru.

UPDATE ORA 21:00

Procurorii generali ai SUA, Marii Britanii, Noii Zeelande, Australiei și Canadei au purtat discuții cu omologul lor ucrainean, Irina Venediktova, cu privire la investigarea crimelor de război, a anunțat Departamentul de Justiție al SUA, potrivit The Guardian.

Cei șase oficiali din domeniul justiției „au discutat despre eforturile lor coordonate pentru a trage la răspundere persoanele ale căror acțiuni criminale permit crime de război în Ucraina”, a precizat departamentul într-un comunicat.

Angajamentul nostru de a lucra cu partenerii noștri internaționali, inclusiv cu procurorul general al Ucrainei, pentru a investiga și urmări în justiție pe cei responsabili de atrocitățile din Ucraina rămâne ferm. Vom fi neobosiți în eforturile noastre de a-i aduce în fața justiției pe cei care facilitează moartea și distrugerea la care suntem martori în Ucraina”, a declarat procurorul general al SUA, Merrick Garland.


Ungaria nu va susține cel de-al șaselea pachet de sancțiuni al UE în forma sa actuală”, a declarat premierul Orban.

El a spus că aceasta ar submina securitatea economică a țării și a calificat sancțiunile viitoare drept un „eșec istoric”.

Dacă Comisia insistă să adopte propunerea sa, va trebui să poarte întreaga responsabilitate pentru eșecul istoric al procesului de integrare europeană”, a spus Orban.

UPDATE ORA 20:00

Italia va majora ajutorul acordat Ucrainei la peste 800 de milioane de euro, spune premierul Mario Dragi.

Italia a alocat deja aproape 500 de milioane de euro pentru sprijinirea refugiaților ucraineni. Și am plăcerea de a anunța că vom crește această sumă la peste 800 de milioane de euro. Am transferat 110 milioane de euro pentru a sprijini bugetul general al Ucrainei și intenționăm să creștem această poziție la 200 de milioane de euro”, a spus el.

Rușii își continuă asaltul fără milă asupra Azovstalului.

Un alt convoi de evacuare al ONU și Comitetul Internațional al Mării Negre Chrest dirijează spre Azovstal.

Acum convoiul se îndreaptă spre Azovstal, avem încredere că mâine îi va prelua pe civilii care au fost prinși în capcană în acest arșiță înghețată timp de câteva săptămâni și luni și îi va readuce într-un refugiu sigur.”, a declarat reprezentantul special al ONU pentru Ucraina, Martin Griffiths.

UPDATE ORA 18:00

„Cerem comunității mondiale să evacueze civilii și eu personal fac apel la comandantul suprem să vorbească despre soldații răniți care mor în agonie teribilă din cauza tratamentului medical necorespunzător.

Permiteți ca trupurile soldaților să fie îndepărtate, astfel încât ucrainenii să-și poată lua rămas bun de la eroii lor. Răspundeți în mod adecvat la o situație critică în care inamicul nu ține cont de nicio normă etică, convenție sau lege, ucigând oameni în văzul lumii și bazându-se pe permisivitate și tratament necivilizat!”, spune Comandantul adjunct al regimentului Azov, căpitanul Sviatoslav Palamar.


Rușii bogați se refugiază în Dubai pentru a evita sancțiunile, spun liderii de afaceri, potrivit BBC.

Miliardarii și antreprenorii ruși sosesc în Emiratele Arabe Unite (EAU) într-un număr fără precedent – achizițiile de proprietăți rusești în Dubai au crescut cu 67% în primele trei luni ale anului 2022.

Emiratele Arabe Unite nu au impus sancțiuni împotriva Rusiei și nici nu au criticat invazia acesteia în Ucraina. De asemenea, țara acordă vize rușilor care nu fac obiectul sancțiunilor, în timp ce multe țări occidentale le-au restricționat.

În Mariupol, ocupanții au început să înlocuiască indicatoarele rutiere cu unele în limba rusă.

Ocupanții ne-au distrus orașul, au ucis 20.000 de oameni și acum schimbă semnele de circulație. Oamenii cu problemele lor vor trebui să aștepte”, a declarat Consiliul Local Mariupol într-un comunicat.

Între timp, Mariupol se află în Evul Mediu. Locuitori fără apă, hrană suficientă, medicamente. Nu există lumină și nu există o comunicare normală”, a subliniat primăria.

UPDATE ORA 17:00

Germania va acorda un nou ajutor de 125 de milioane de euro pentru Ucraina, susține Scholz.

Astăzi promitem o sumă suplimentară de 125 de milioane de euro pentru ajutor umanitar și activități care să ajute Ucraina să devină mai rezistentă la agresiune”, spune cancelarul german.


Ucraina a salvat 324 de ucraineni din captivitate începând cu 24 februarie, potrivit SBU. În total, au fost efectuate 9 schimburi.

Cea mai recentă actualizare a Ministerului britanic al Apărării privind luptele din Ucraina (la 5 mai).

Barele albastre indică luptele soldaților ucraineni. În special, se poate observa că militanții cuceresc teritorii în apropiere de Harkov și în regiunea Kherson de la forțele de ocupație.

UPDATE ORA 16:00

Kremlinul a spus că este foarte conștient de faptul că SUA, Marea Britanie și alte țări NATO furnizează în mod constant informații armatei ucrainene.

„Cuplate cu fluxul de arme pe care aceste țări îl trimit în Ucraina, toate acestea sunt acțiuni care nu contribuie la finalizarea rapidă a operațiunii [rusești] [în Ucraina]”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Acest lucru nu va împiedica Rusia să-și atingă obiectivele, a adăugat el.

Peskov reacționa la un raport al New York Times conform căruia SUA au furnizat informații care au ajutat forțele ucrainene să omoare generali ruși.

UPDATE ORA 15:00

Este puțin probabil ca Ucraina să lanseze o contraofensivă împotriva Rusiei înainte de jumătatea lunii iunie, când speră să fi primit mai multe arme de la aliații săi, a declarat un consilier al președintelui Volodimir Zelenski.

Consilierul politic Oleksiy Arestovych a mai spus că nu se aștepta ca ofensiva Rusiei în Ucraina să producă „rezultate semnificative” până la „Ziua Victoriei” a Rusiei din 9 mai, când sărbătorește înfrângerea Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.


Un adjunct al comandantului ucrainean care luptă în oțelăria Azovstal a acuzat trupele ruse că au zădărnicit eforturile de evacuare a civililor. Căpitanul Svyatoslav Palamar a transmis că: „Este ziua a treia de când inamicul a intrat în fabrica Azovstal, unde continuă luptele grele și sângeroase”.

Încă o dată, rușii și-au încălcat promisiunile de încetare a focului și nu au permis evacuarea civililor care continuă să se adăpostească de bombardamentele din subsolurile fabricii.

Palamar i-a cerut, de asemenea, lui Zelenski, „să aibă grijă de soldații răniți care mor într-o agonie oribilă pentru că nu există îngrijiri medicale adecvate” și a cerut comunității internaționale să acorde ajutor suplimentar pentru evacuarea civililor.


În Varșovia are loc o conferință internațională de strângere de bani pentru Ucraina. Evenimentul îi are prezenți pe Ursula von der Leyen și pe președintele Consiliului European, Charles Michel. Pe lângă prim-miniștrii Poloniei și Suediei, prim-miniștrii Ucrainei și Finlandei participă și la conferința pe Stadionul Național din Varșovia.

Zelenski s-a alăturat evenimentului prin intermediul unui link video, spunând că sunt necesare fonduri pentru a reconstrui economia și infrastructura țării sale, adăugând că ar fi o „investiție în stabilitatea întregii Europe centrale și de est”.

UPDATE ORA 14:00

Ucraina a amplasat mine în jurul portului strategic Odesa pentru a împiedica intrarea navelor rusești. Ca urmare, Ucraina nu poate exporta mărfuri-cheie, cum ar fi cerealele sau uleiul de floarea soarelui, care ajută la hrănirea unei mari părți a lumii, în special a milioane de oameni din Orientul Mijlociu și din Africa.

Forțele armate ucrainene intenționează să îndepărteze minele odată ce vor avea o capacitate defensivă fiabilă și echivalentă împotriva unui atac amfibiu rusesc asupra orașului.

Acesta este și motivul pentru care președintele Zelenski solicită SUA să livreze armatei ucrainene mai multe rachete HARPOON anti-navă.


Austria va oferi încă 42 de milioane de euro ajutor umanitar Ucrainei, a anunțat Ministerul de Externe al țării.


1584 de instituții de învățământ au fost avariate de bombardamentele zilnice ale forțelor armate ruse. În același timp, 118 dintre ele au fost complet distruse.


200 de milioane de euro de ajutor umanitar Ucrainei vor fi alocate suplimentar de Uniunea Europeană – a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

UPDATE ORA 13:00

Serhii Rebrov a sărbătorit primul trofeu din Orientul Mijlociu cu steagul Ucrainei. Antrenorul ucrainean în fruntea Clubului Al Ain a câștigat Cupa Ligii Emiratelor Arabe Unite.

Serghei Rebrov a intrat la ceremonia de premiere cu un steag albastru și galben. Suporterii lui Clubului Al Ain l-au aplaudat pe antrenorul ucrainean.


Cel puțin 25 de persoane au fost rănite în urma unui atac cu rachetă pe timp de noapte asupra Kramatorsk, 6 dintre ele au nevoie de ajutor la spital — Kyrylenko, șeful RSA.

APU a împins invadatorii departe de Harkov. În acest moment, bombardarea cu artilerie a orașului este imposibilă, relatează Arestovich.


Germania pregătește o lege privind introducerea accelerată a gazelor naturale lichefiate pentru a reduce dependența energetică de Rusia. Acest lucru a fost declarat de cancelarul german Olaf Scholz și de ministrul Economiei, Robert Gabek, la o conferință de presă care a urmat după ședinței guvernamentale.


Gaoductul GIPL a fost lansat oficial între Polonia și Lituania. Datorită noi conduce de gaze vor fi furnizati 230 de mii de metri cubi de gaz pe oră către Polonia (2 miliarde de metri cubi pe an) și 217 mii de metri cubi pe oră în direcția Lituaniei (1,9 miliarde de metri cubi pe an).

Acesta este un eveniment special în cadrul obținerii independenței energetice nu numai pentru aceste țări, ci și pentru întreaga regiune, inclusiv Țările Baltice și Finlanda.

UPDATE ORA 12:00

Rusia „încearcă să distrugă” soldații ucraineni rămași ascunși în oțelăria Azovstal din Mariupol, a spus armata ucraineană.

Există unele rapoarte conform cărora soldații ruși au reușit să se infiltreze în uzina, care este ultima rezistență pentru trupele ucrainene din orașul asediat.

Situația este extrem de dificilă, dar, în ciuda acestui fapt, continuăm să executăm ordinul de menținere a apărării”, spune Denys Prokopenko, comandantul batalionului Azov, într-un videoclip pe Telegram.


Vitaly Kim a vorbit despre situația din regiunea Mykolaiv după bombardamentul nocturn.

„Astăzi, au bombardat și au bombardat toată noaptea, totul se condensează până pe 9 mai, ziua rușinii Rusiei. Dar am așteptat în mod special starea la 10:30, nu sunt victime, sunt puțin răniți ușor. Multe pagube materiale, dar le vom supraviețui. Principalul lucru este că nu există victime”, spune el.

UPDATE ORA 11:00

Zelensky îi aduce un omagiu jurnalistului ucrainean ucis în luptă miercuri.

Potrivit lui Zelenski, Oleksandr Makhov, în vârstă de 36 de ani, a murit în bătăliile din apropierea orașului Izyum din regiunea de nord-est Harkiv.

Patriotic și sincer… a fost întotdeauna printre cei mai curajoși”, a spus Zelenski în videoul postat pe Facebook. ,,Amintire veșnică lui și tuturor eroilor noștri care au dat viață pentru Ucraina!” a spus el.


SUA au oferit forțelor ucrainene informații care le-au ajutat să ținteze și să ucidă generali ruși în Ucraina, potrivit unui raport al New York Times, care îi citează pe înalți oficiali americani.

Se crede că detaliile despre mișcările trupelor ruse au fost folosite de forțele ucrainene în timpul atacurilor care au dus la moartea ofițerilor ruși.

Oficialii ucraineni susțin că 12 generali ruși de top au fost uciși în conflict, deoarece se crede că moralul scăzut în rândul trupelor ruse i-a forțat pe ofițerii superiori să se apropie de prima linie.


Cea mai recentă actualizare de informații de la Ministerul britanic al Apărării se concentrează pe situația din Belarus, unde s-a raportat ieri că au avut loc exerciții militare la scară largă.

Ministerul a spus că forțele terestre din Belarus au fost văzute desfășurând exerciții și că aceasta a fost probabil parte a ciclului de antrenament de iarnă al țării.

Acesta a spus că Rusia „probabil caută să umfle amenințarea reprezentată de aceste exerciții pentru Ucraina pentru a fixa forțele ucrainene în nord” și pentru a le împiedica să se angajeze în bătălia pentru Donbas.

UPDATE ORA 10:00

De ce este Mariupol atât de important pentru forțele ruse?

Rusia a asediat și bombardat orașul de săptămâni întregi. Controlul orașului le oferă rușilor un pod de uscat din Rusia, prin părți din regiunea Donbas deținute de separatiști susținuți de ruși, până la Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

Mariupol a fost mult timp un port important din punct de vedere strategic pe Marea Azov. În vremuri normale, orașul este un centru cheie de export pentru oțel, cărbune și porumb din Ucraina.

Printre apărătorii lui Mariupol se numără Brigada Azov, care are legături cu extremiștii de extremă dreapta. Ei formează doar cea mai mică parte din forțele de luptă ale Ucrainei.

Încheierea bătăliei prelungite pentru oraș ar elibera mai multe trupe ale Rusiei pentru efortul său de a prelua controlul asupra părților rămase ale Donbasului.


Forțele ucrainene din interiorul fabricii Azovstal, Mariupol, au purtat „bătălii sângeroase dificile” împotriva trupelor ruse, a declarat comandantul controversatului regiment Azov.

Într-un video postat pe Telegram, comandantul Denis Prokopenko a lăudat „eforturile supraumane” ale soldaților săi de a respinge asaltul rusesc. Mesajul său a venit după ce un oficial ucrainean a spus că forțele ruse au intrat pe teritoriul uzinei.

Președintele Zelensky a declarat că eforturile vor continua pentru evacuarea civililor din vasta uzină industrială.

UPDATE ORA 09:00

Scholz crede că sancțiunile ar putea da economia Rusiei înapoi cu zeci de ani, conform CNBC.

Oamenii evacuați din Azovstal, Mangush, Berdyansk, Vasylivka și Tokmak au ajuns cu succes la Zaporojie. Acest lucru a fost anunțat de șeful OVA Zaporizhia, Oleksandr Starukh.

2.000 de militari ruși sunt la Mariupol, conform CNN, citând un oficial al Pentagonului.

Regatul Unit a alocat 45 de milioane de lire sterline pentru a ajuta ucrainenii afectați de război și refugiații noștri din străinătate, guvernul țării. Banii vor merge în conturile agenției ONU și ale organizațiilor caritabile.

Oamenii care au fost strămutați din Azovstal nu au văzut lumina timp de două luni, a spus Oleksandr Starukh, șeful Administrației Regionale de Stat din Zaporizhzhya.

UPDATE ORA 08:00

5 civili au fost uciși în bombardamentele din regiunea Lugansk, în ultimele 24 de ore, conform guvernatorului regiunii.


Au fost raportate explozii în Mykolaiv.


La Mariupol, invadatorii au lansat primele rute de autobuz, potrivit consilierului primarului Petr Andryushchenko.

UPDATE ORA 07.00

Statele Unite au convocat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre situația umanitară din Ucraina.


Mai mult de 300 de civili din Mariupol și din orașele învecinate Manhush, Berdiansk, Tokmak și Vasylivka se aflau în Zaporijjea și primeau asistență umanitară. Aceasta a fost a doua evacuare a civililor din zonele din Mariupol coordonată de ONU și Crucea Roșie.

La sfârșitul săptămânii trecute, peste 100 de civili au fost evacuați de la uzina siderurgică Azovstal și au ajuns în siguranță în Zaporijjea.

UPDATE ORA 06.00

Rusia a anunțat că va deschide coridoare pentru ieșirea civililor din uzina Mariupol.


În regiunea Herson ocupată, armata rușă vrea să dezactiveze Facebook și Instagram pentru ca oamenii să rămână într-un vid informațional.


Statele Unite vor face tot posibilul pentru a întări poziția Ucrainei”, a spus Casa Albă. „Am spus că vrem victoria Ucrainei, vom face tot posibilul pentru a ajuta Ucraina să-și apere suveranitatea și integritatea teritorială, să creștem capacitățile Ucrainei pe câmpul de luptă și la masa de negocieri”, a declarat purtătorul de cuvânt Jen Psaki.

UPDATE ORA 05.00

Israelul plănuiește să își sporească ajutorul militar și umanitar acordat Ucrainei, pe fondul presiunilor din partea aliaților occidentali și al deteriorării rapide a relațiilor dintre Moscova și Ierusalim.


Estul Germaniei s-ar putea confrunta cu penurie de benzină din cauza embargoului asupra petrolului rusesc, a anunțat ministrul german al Economiei, Robert Habeck. Problema este că această parte a țării depinde de rafinăria Schwedt, care folosește petrol rusesc.

UPDATE ORA 04.00

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a condamnat interdicția de intrare în Rusia impusă oficialilor japonezi, inclusiv lui însuși, ca fiind complet inacceptabilă. Prim-ministrul a făcut acest comentariu în timpul unei vizite de stat la Roma. Membrii cabinetului lui Kishida, inclusiv ministrul de Externe Yoshimasa Hayashi, ministrul Apărării Nobuo Kishi și ministrul de Finanțe Shunichi Suzuki, au primit, de asemenea, interdicție de intrare, precum și membri ai parlamentului și ai armatei, potrivit RIA.


În timp ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei se prelungește cu încă o lună, ucrainenii și națiunile occidentale caută să vadă modul în care Kremlinul va respecta o zi celebră din istoria Rusiei. În acest an, 9 mai, cunoscută ca Ziua Victoriei pentru ruși în amintirea rolului lor în înfrângerea Germaniei naziste, ar putea semnala sfârșitul invaziei Rusiei în Ucraina.

UPDATE ORA 03.00

Oficialii ucraineni spun că forțele rusești au lansat un asalt total asupra oțelăriei Azovstal, ultimul punct de rezistență ucrainean din orașul Mariupol. Se crede că aproximativ 200 de civili se adăpostesc în interior, inclusiv copii.


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că 344 de persoane au fost evacuate miercuri din Mariupol și din zonele învecinate în Zaporijjea, în timpul discursului său de noapte. Zelenski a cerut, de asemenea, o încetare a focului pentru a-i evacua pe cei care au rămas în Mariupol.

UPDATE ORA 02.00

Unitățile de apărare antiaeriană ale Forțelor Armate ucrainene au distrus nouă ținte aeriene în 24 de ore

  • 2 avioane rusești de ocupație (în mod provizoriu, avioane de vânătoare Su-30)
  • 4 Vehicule aeriene fără pilot Orlan-10
  • 3 rachete de croazieră

Miercuri, Rusia a declarat că orice armament – inclusiv echipamente NATO – care ajunge și se deplasează în Ucraina reprezintă o țintă.

Cinci gări din vestul și centrul Ucrainei au fost lovite în decurs de o oră pe 25 aprilie. Două zile mai târziu, o rachetă a lovit un pod feroviar și rutier peste estuarul Nistrului, care leagă orașul portuar sudic Odesa de regiunea de sud-vest a țării. Apoi, vineri, un alt pod de cale ferată important a fost aruncat în aer în apropierea orașului Sloviansk, în estul regiunii Donețk.

ȘTIRE INIȚIALĂ

În Rusia, tancuri, lansatoare de rachete și vehicule blindate au tunat în centrul Moscovei în această seară, în timp ce armata a organizat o nouă repetiție generală pentru marea paradă de Ziua Victoriei din 9 mai. Persoanele din Moscova s-au adunat pentru a privi armamentul trecând, unii făcând fotografii și salutând trupele cocoțate în vârful tancurilor.

Parada militară din 9 mai din Piața Roșie este un eveniment anual care marchează înfrângerea Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, deși anul acesta a căpătat o semnificație suplimentară ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.

Unii analiști sugerează că președintele Putin vrea să anunțe un fel de victorie de Ziua Victoriei, deși este dificil de văzut ce progrese suplimentare pot face trupele rusești în Ucraina în decurs de doar câteva zile. În Moscova s-a speculat chiar că Putin va anunța un fel de mobilizare – cum ar fi o chemare a rezerviștilor – deși un purtător de cuvânt al Kremlinului a negat astăzi că astfel de planuri ar fi în lucru, calificând zvonurile drept prostii.