• Medvedev a criticat autoritățile occidentale pentru sancțiunile arbitrare și ilegale împotriva rudelor unor politicieni ruși.
  • Zelenski: Rusia nu are ce căuta în UNESCO.
  • Trupele ucrainene bombardează regiunea Kiev din Donețk, susțin separatiștii pro-ruși.

UPDATE 23:00

Aproximativ 60% din teritoriul regiunii Zaporojie a fost ocupat temporar de trupele rusești, a declarat șeful administrației regionale Zaporijjea în timpul unei vizite de lucru în regiune a lui Volodimir Zelenski.

Ostilitățile au perturbat 77 de așezări și au distrus 2.701 elemente de infrastructură, dintre care aproximativ 700 au fost restaurate. În ultimele două săptămâni, cel mai mare număr de persoane strămutate au venit în regiunea Zaporijjea din regiunea Herson și Mariupol.

UPDATE 22:00

Un general-maior rus, Roman Kutuzov, a fost ucis la periferia Ucrainei. Serghei Bratchuk, șeful administrației militare din Odessa, a anunțat. Un avion rusesc Su-25 a fost doborât deasupra orașului Orikhove din regiunea Zaporizhzhya de către apărătorii militari ucraineni în cursul săptămânii.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Primarul din Yenergodar, Dmytro Orlov, a declarat că ocupanții ruși răpesc oameni în oraș, jefuiesc apartamentele goale și că în oraș nu există conexiune la internet. Mai mult de 60% din teritoriul regiunii Zaporizhzhya a fost ocupat de trupele rusești pentru o perioadă îndelungată de timp. Guvernul elvețian a confirmat respingerea cererilor Germaniei și Danemarcei de a permite reexportul către Ucraina de muniție și vehicule de luptă fabricate în Elveția.

UPDATE 21:00

Irlanda va sprijini candidatura Ucrainei la aderarea la UE, s-a ajuns la un acord cu premierul țării, a declarat, într-un telejurnal, vicepremierul pentru Integrare Euro-Atlantică, Olha Stefanyshyn.

Potrivit acesteia, există, de asemenea, un acord privind comunicarea zilnică înainte și după summitul UE din iunie. Stefanyshyna se așteaptă ca concluzia Comisiei Europene cu privire la candidatura Ucrainei să fie publicată până la 18 iunie.

UPDATE 20:00

Situația din regiunea Lugansk din seara zilei de 5 iunie:

  • ZSU a eliberat jumătate din Sievierodonețk de la ruși;
  • Interceptările sugerează că comandantul armatei ruse a primit două ordine – să cucerească Sevronetzank și ruta Lysychansk – Bakhmut până la 10 iunie;
  • În următoarele nouă zile, rușii vor încerca să niveleze cu pământul regiunea Lugansk;
  • Evacuarea din Sevierodonetsk este acum imposibilă: aproximativ 15.000 de persoane au rămas în oraș;
  • 98 de persoane sunt strămutate din Lysychansk
  • Șeful administrației regionale de stat din Lugansk, Serhiy Gaidai

UPDATE 19:00

Serghei Lavrov a calificat drept „criminală″⁣ politica occidentală în Balcani, în special în Bosnia şi în Kosovo

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a acuzat sâmbătă Occidentul că desfăşoară o “politică criminală” în Balcani – îndeosebi în Bosnia-Herţegovina (BiH) şi Kosovo -, înaintea unei vizite în Serbia pe care urmează să o desfăşoare marţi.

„Este vorba într-adevăr de o politică criminală în Balcani”, a susţinut Lavrov, în cadrul unui interviu de 40 de minute acordat RTRS, televiziunea publică din Republica Srpska, una dintre cele două entităţi care compun Federaţia Bosniei şi Herţegovinei.

Lavrov se va întâlni la 7 iunie la Belgrad cu înalţi reprezentanţi ai guvernului şi preşedinţiei Serbiei, precum şi cu liderul secesionist sârbo-bosniac Milorad Dodik.

UPDATE 18:00

64 de persoane evacuate din regiunea Luhansk

Polițiștii, personalul DSNS, militarii și reprezentanții administrației militare au evacuat astăzi în comun 64 de locuitori din Lysychansk. Lysychansk, inclusiv familiile cu copii.

În urma bombardamentelor din timpul nopții asupra părții centrale a orașului Lysychansk, un număr mare de locuitori au decis să se evacueze în regiunile pașnice ale țării noastre.

Toți cei evacuați trec direct prin orașul Bakhmut. Bakhmut, în alte regiuni mai sigure din Ucraina.

O hartă actualizată a bătăliei de la serviciile secrete britanice.

🔴 săgeata roșie – ofensiva rusă
🔵 săgeata albastră – contraofensiva AFU

După cum se poate vedea pe hartă, rușii și-au concentrat forțele pentru a ocupa în totalitate regiunile Donețk și Luhansk. Dar forțele noastre ripostează cu demnitate și contraatacă în regiunea Kherson.

UPDATE 16:00

Forțele armate ruse ar putea lansa o ofensivă în apropiere de Harkov. După cum a raportat coordonatorul grupului Rezistența Informativă, problema vizează zona operațională din Harkov, precum și zonele de la sud-est de Harkov.

Inamicul, după toate aparențele, se pregătește pentru acțiuni ofensive active direct în zona operațională Harkov, precum și la sud-est de Harkov”, a declarat expertul militar.


Șeful diplomației UE, Josep Borrell, i-a răspuns președintelui rus Putin, care a dat vina pe Occident pentru criza alimentară care se profilează:

Rusia este direct responsabilă pentru orice penurie în comerțul internațional de cereale și, în loc să înceteze agresiunea sa, caută în mod activ să transfere responsabilitatea către sancțiunile internaționale.

UPDATE 15:00

Spania va furniza Ucrainei rachete antiaeriene şi tancuri de luptă Leopard, în cadrul unei intensificări a sprijinului său militar pentru această ţară, potrivit unor surse guvernamentale citate duminică de cotidianul El Pais.

De asemenea, Spania va oferi pregătire esenţială pentru armata ucraineană în ceea ce priveşte modul de utilizare a tancurilor. Antrenamentul va avea loc în Letonia, unde armata spaniolă a desfăşurat 500 de soldaţi în cadrul operaţiunii NATO „Enhanced Advanced Presence”.


Franţa poartă discuţii cu Emiratele Arabe Unite pentru a înlocui achiziţiile de petrol rusesc.

Livrările din Rusia vor înceta după impunerea de către Uniunea Europeană a unei interdicţii asupra ţiţeiului rusesc, a declarat, duminică, ministrul de finanţe Bruno Le Maire.

„Există discuţii cu Emiratele Arabe Unite. Trebuie să găsim o alternativă la petrolul rusesc”, a spus Le Maire la postul de radio Europe 1.

UPDATE 14:00

UE are deja un plan de renunțare la gazul rusesc

După cum a declarat comisarul european Thierry Breton la emisiunea Europe 1/CNews, UE se va concentra din nou asupra noilor furnizori.

În prezent, UE importă 155 de miliarde de metri cubi pe an din Rusia. Noul plan va include 50 de miliarde de metri cubi de importuri de gaze naturale lichefiate din SUA sau Qatar.

Repornirea centralelor electrice pe bază de cărbune este, de asemenea, considerată o opțiune.

UPDATE 13:00

Rusia a adus 5.000 de manuale despre istoria, limba și literatura rusă într-una dintre școlile lui Mariupol. Toate materialele ucrainene au fost îndepărtate. Printre moloz și cadavre, ocupanții intenționează să rusifice copiii din unele școli în timpul verii pentru a-i pregăti pentru următorul an școlar.

Occupanții distrug sanctuarele ucrainene

Numai în regiunea Donețk au fost distruse și avariate peste 43 de clădiri religioase, majoritatea aparținând Patriarhiei Moscovei, spune șeful OVA din Donețk, Pavlo Kyrylenko.

UPDATE 12:00

Leopard german adus Ucrainei din Spania

Spania va livra Ucrainei tancuri Leopard 2A4 și va antrena și soldați ucraineni. Spania ar fi prima țară care livrează armatei ucrainene tancuri occidentale.

Rușii forțează destinul la Severodonențk

Armata rusă și-a desfășurat toate rezervele pentru a captura orașul Severodonețk din regiunea Lugansk, spune Serghei Gaidai, șeful administrației militare ucrainene din regiune.
După aparenta retragere de acum trei zile, forțele armate ucrainene au început o contra-ofensivă și recâștigă teren în fața trupelor aruncate de Putin în lupta pentru cucerirea ultimului oraș important din regiunea Lugansk, aflat încă sub controlul Kievului.

Medvedev a criticat autoritățile occidentale pentru sancțiunile arbitrare și ilegale împotriva rudelor unor politicieni ruși.

„Se pare că Occidentul a decis să reproducă cele mai bune practici din trecut. Să luăm ca exemplu sancțiunile. Există o dublă ilegalitate aici. Acum, conform modelului lor, nu numai participanții la evenimentele politice – oameni de stat sau deputați – sunt responsabili pentru încălcări mitice inventate în Occident, ci și familiile lor, care nu-și pot influența rudele în niciun fel. Dacă legislatorii europeni și americani au decis – atunci familia va răspunde. Conform schemei complete și fără vinovăție. Și să blocăm conturile membrilor familiei, bunurile lor, să nu-i lăsăm să treacă granița spre valorile occidentale!” a spus el.

UPDATE 10:00

Zelenski: Rusia nu are ce căuta în UNESCO

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut excluderea Rusiei din Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, cunoscută sub numele de UNESCO, după distrugerea monumentelor istorice și a siturilor culturale din Ucraina.

„Diplomații ucraineni vor face tot posibilul pentru ca toată lumea să conștientizeze această nouă crimă a ocupanților. Rusia distruge în mod deliberat și sistematic patrimoniul cultural și istoric al Ucrainei, precum și infrastructura socială, locuințele și tot ceea ce este necesar pentru o viață normală. Fiecare biserică incendiată de Rusia în Ucraina, fiecare școală aruncată în aer, fiecare memorial distrus dovedește că Rusia nu are ce căuta în UNESCO”, a declarat Zelenski.

Doi călugări și o călugăriță au fost uciși în acest sit în bombardamentele din 1 iunie, a spus el, conform Al Jazeera.

Rusia a negat că ar fi vizat civili. Moscova descrie acțiunile sale în Ucraina ca fiind o „operațiune militară specială” de la începutul invaziei din februarie.

Ansamblul monahal Svyatohirsk Lavra datează din 1627. Mănăstirea Tuturor Sfinților a fost construită din lemn în 2009 pentru a o înlocui pe cea distrusă în 1947.

Trupele ucrainene bombardează regiunea Kiev din Donețk, susțin separatiștii pro-ruși

Forțele armate ale Ucrainei au bombardat regiunea Kiev din Republica Populară Donețk (RPD), lansând șase obuze, a precizat, duminică biroul, separatiștii pro-ruși într-o postare pe Telegram, potrivit Baha.com.

După ora 03:00 au fost înregistrate bombardamente din partea AFU în direcția: 03.30 – așezarea Avdiivka – Donețk (districtul Kiev): Au fost trase 6 obuze de calibru 122 mm”, se arată în comunicat.

În cursul zilei de duminică, biroul de reprezentare al RPD a raportat că trupele ucrainene au deschis focul asupra așezării Panteleimonovka din RPD, folosind opt obuze.

Kremlinul susține că trupele sale au înregistrat „pierderi minime” la Azovstal

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat pentru Radio și Televiziunea Republicii Srpska (RTRS) că trupele rusești au desfășurat operațiuni militare la uzina Azovstal din Mariupol cu “pierderi minime”, informează Baha.com.

Știți că președintele Vladimir Putin a dat ordinul de a nu lua cu asalt Azovstal. Ca urmare a asediului, cunoscuții huligani din batalionul Azov care se aflau acolo s-au predat”, a explicat Lavrov.

În cadrul interviului, ministrul rus a criticat, de asemenea, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) pentru că a spus “destul de grosolan” Moscovei că extinderea alianței și posibila intrare a Ucrainei nu sunt treaba Rusiei.

ORA 07:00

Ocupanții au bombardat Druzhkivka, regiunea Donețk. Se presupune că o persoană a murit, iar alta a fost rănită.


În Kiev, după bombardare, este un incendiu foarte sever, locuitorii din Kiev sunt sfătuiți să închidă ferestrele.

Mai multe incendii au izbucnit la Kiev

Pe cerul capitalei se vede fum negru. În aer se simte un miros de arsură. Toate serviciile de urgență lucrează la locul ,,surpării”.

Video și fotografii de la Kiev https://t.me/+i1CgPlD3JBBmM2Vi

Rușii i-au alungat pe unii dintre locuitorii din Severodonetsk

Înainte ca ocupanții să ia cu asalt orașul, erau aproximativ 13.000 de locuitori. Cum rămâne cu civilii acum?

,,Având în vedere că este deja a treia zi de lupte de stradă constante, populația care se afla acolo rămâne. Cu toate acestea, rasiștii au reușit să scoată cu forța o mică parte a civililor din oraș spre teritoriile ocupate” , potrivit lui Alexander Struk.

ORA 06:00

Care va fi sfârșitul lui Putin

Așa cum a spus jurnalistul rus Alexander Nevzorov într-un interviu acordat Ukraine 24, Putin poate cădea în viitor sub un tribunal internațional sau poate repeta soarta teroristului Osama bin Laden, care a fost lichidat de armata SUA.

Opțiuni posibile:

Seals vor zbura către Putin „într-un elicopter albastru”;

Poate fi lovit de o rachetă anti-buncăr care străpunge betonul care lovește direct în orificiul de ventilație.


Infanteriști marini din cadrul US Marine Corps și și personalul Forțelor Aeriene ale SUA lucrează împreună pentru a desfășura echipament de obuzier M777 pe linia de zbor.

Acest lucru se întâmplă în statul California, pe baza Rezervei Aeriene Marsh, ca parte a asistenței de securitate a SUA pentru Ucraina.

США Departamentul de Apărare al SUA

ORA 05:00

Reznikov a prezis când se va termina războiul

Ministrul ucrainean al apărării consideră că este imposibil de prevăzut când se va încheia războiul, dar a dat totuși un termen aproximativ.

Ce se va întâmpla dacă rușii nu vor fi opriți în Ucraina?

Polonia, statele baltice, Slovacia și altele vor urma. Așadar, lumea trebuie să-i oprească pe ruși și să-i rețină în viitor.

Cine sunt de fapt ocupanții ruși?

Armata rusă nu este o armată obișnuită și civilizată, ci criminali, mardeiași și violatori, spune Reznikov.

Când se va termina războiul?

Previziunea optimistă este 2022, dar Rusia își continuă eforturile de a ocupa întreaga noastră națiune.

Ministrul Apărării, Alexei Reznikov

ORA 04:00

În Consiliul de Securitate și Apărare Națională, jurnalista rusă Marina Ovseannikova a fost numită agent al propagandei ruse.

ORA 03:00

În regiunea Herson, în ciuda ocupației, prestațiile spitalicești și de asigurări continuă să fie finanțate de Ucraina, conform Fondului de asigurări sociale din Ucraina.

ORA 02:00

În jurul orelor dimineții, la Odesa s-au auzit mai multe explozii. Anterior, apărarea aeriană funcționa. De asemenea, canalele locale Telegram au raportat zgomotul aviației ucrainene.


Lumea este în prezent în ,,război”, a declarat Luigi Di Mayo, ministrul de externe al Italiei.

Există pericol de instabilitate politică, răspândirea organizațiilor teroriste, lovituri de stat. Acest lucru poate duce la criza cerealelor pe care o trăim” , a spus el.

ORA 01:00

Președintele parlamentului maghiar, Laszlo Kever, a spus că Volodimir Zelenski are „probleme psihice personale”. Nu i-a plăcut modul în care președintele Ucrainei le cere partenerilor occidentali ajutor în lupta împotriva agresiunii ruse.

De obicei, cineva care are nevoie de ajutor îl cere politicos. în mod persistent, dar întreabă și nu cere și nu amenință”, a spus Kever.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Rușii nu au reușit să cucerească Kievul nici după 102 zile de război, iar acum se confruntă cu diverse nemulțumiri, inclusiv în rândul armatei. Președintele Ucrainei s-a adresat reuniunii anuale a Conferinței primarilor din SUA și a cerut o presiune mai mare împotriva Rusiei.

Volodimir Zelenski a atras atenția asupra faptului că zeci de orașe americane mențin „fraternitatea” cu Federația Rusă, în ciuda războiului.

,,Știți că zeci de orașe americane întrețin așa-zisa «frăție» cu orașele Federației Ruse. Chicago și Moscova. Jacksonville și Murmansk. San Diego – Vladivostok. Albany si Tula. Ce vă oferă aceste legături? Probabil nimic. Dar ei dau Rusiei posibilitatea de a spune că nu este izolată,chiar și după ce a început un asemenea război” , a spus Zelenski.

Totodată, el a îndemnat oamenii și întreprinderile să doneze fonduri pentru restaurarea infrastructurii Ucrainei.

,,Ruinele sunt tot ceea ce au lăsat rușii în urma lor. Dar oamenii trebuie să aibă unde să se întoarcă. Chiar acum. Astăzi. Acesta este motivul pentru care am inițiat platforma specială United24. Nu este doar o strângere de fonduri. Este, de asemenea, una dintre modalitățile de a demonstra Rusiei că răul nu va învinge. Mii de răniți au nevoie de ajutor. Mii de obiecte trebuie restaurate„.

În această dimineață, inamicii au lansat un atac cu rachete asupra unui complex agricol din regiunea Odesa. Atacurile continuă și în Donețk. Purtătorul de cuvânt al Statului Major al Ucrainei, Oleksandr Shtupun, a declarat că principalele eforturi ale Rusiei au fost concentrate în direcția Sievierodonețk și Bakhumt.

,,În direcția Donețk, inamicul bombardează pozițiile trupelor noastre de-a lungul întregii linii de contact cu mortare, tun și artilerie de rachete. Cu sprijinul artileriei, inamicul desfășoară operațiuni de asalt în orașul Sievierodonetsk, întărirea grupării datorită rezervei de mobilizare a Corpului 2 Armată. Luptele continuă în oras” .

El a mai spus că ritmul de înaintare al unităților ruse în regiunea Donețk a fost relativ lent.

,,Rata de înaintare a unităților inamice în direcția Donețk este scăzută, ceea ce se datorează faptului că epuizarea fizică a personalului și starea morală și psihologică scăzută.”