• Armata ucraineană a raportat o nouă zi de lupte grele în regiunea Donețk, în special în apropierea nordică a orașului-cheie Sloviansk.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a adus duminică un omagiu cineastului lituanian Mantas Kvedaravičius, care a fost ucis de forțele rusești în Mariupol în aprilie.
  • Președintele rus Vladimir Putin a reiterat că acțiunile Moscovei nu au nimic de-a face cu iminenta criză energetică și alimentară din lume.

UPDATE 23:00

Melitopolul va fi eliberat în curând. Aceasta este opinia exprimată de primarul Ivan Fedorov, comentând vizita de ieri a președintelui Zelenski în regiunea Zaporizhzhya.

Așa cum a precizat Fedorov, orașul va fi evacuat în următoarele săptămâni sau luni. În urmă cu trei zile, ocupanții au părăsit aproape toate barajele rutiere de lângă Melitopol.

Chiar și din Vasylivka, lângă Zaporijjea, ocupanții s-au deplasat spre Zeleny Gay (la sud de Vasylivka), temându-se de un atac al AFU.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

UPDATE 22:00

Forțele armate ucrainene din Donbass au respins 10 atacuri inamice în ultimele 24 de ore, luptele continuând în două localități, informează Grupul Forțelor Unite.


Ocupanții au pierdut un tanc, trei sisteme de artilerie, două vehicule blindate și un vehicul, două UAV-uri Orlan-10 și au pierdut două depozite de muniție.

În zona de operațiuni a Task Force East, în ultimele 24 de ore, AFU a distrus 48 de ocupanți, două mortiere și trei vehicule.

UPDATE 21:00

În regiunea Harkov, rusii construiesc un pod. Un satelit a înregistrat construcția de către ocupanții ruși a unui ponton de trecere peste râu în apropierea satului Kup’yansk-Vuzlovi din regiunea Harkov.

Această linie duce la drumul regional R-79, care pleacă din cordonul rusesc spre orașul ocupat Izyum.

UPDATE 20:00

Polițiștii comunitari evacuează familii cu copii din Slaviansk

Două familii cu cinci copii sunt deja în siguranță, au locuință și tot ce le trebuie. Oamenii au fost forțați să-și părăsească casele din Cerkași din cauza ofensivei ruse. În direcția slavă, inamicul duce cele mai înverșunate bătălii. Salvarea a fost organizată de polițiștii comunitari. În plus, oamenii legii au livrat pâine în satele din prima linie.

UPDATE 19:00

O hartă actualizată a luptelor din Ucraina, realizată de serviciile secrete britanice

🔴 Săgeata roșie – ofensiva rusă
🔵 Săgeata albastră – contraofensiva AFU

Invadatorii ruși își continuă ofensiva în Donbass. În acest fel, apărătorii noștri resping trupele rusești din regiunile Kherson și Harkov.

UPDATE 18:00

Președintele Ucrainei dezvăluie câți luptători Azovstal sunt în captivitate

Zelenski a declarat că peste 2.500 de luptători ucraineni din Azovstal se află în captivitate în Rusia.

GUR al Ministerului Apărării se ocupă de retragerea acestora.

Este inadmisibil ca partea rusă să folosească torenții împotriva militarilor noștri de la Azovstal, deoarece aceștia au devenit „prizonieri publici”.

Președintele a mai spus că nu ia în serios declarațiile făcute de autoritățile ruse și de reprezentanții DNR privind continuarea serviciului militarilor noștri, pentru că așa încearcă să câștige bătălia.


Radio Europa Liberă, din nou amendat de Rusia

Postul Radio Europa Liberă a fost din nou amendat, cu peste 300.000 de dolari, de Rusia pentru informații „false” despre războiul din Ucraina.


Zelenski: Cantitatea de cereale blocată în Ucraina s-ar putea tripla „până în toamnă”

Cantitatea de cereale destinată exportului, blocată în Ucraina din cauza războiului rus, s-ar putea tripla ”până în toamnă” şi să atingă 75 de milioane de tone, avertizează luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

În prezent, între 20 şi 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate, iar în această toamnă această cantitate ar putea creşte la 70-75 de milioane de tone”, declară presei şeful statului ucrainean.

UPDATE 17:00

Armata ucraneană anunţă luni că a respins Flota rusă cu aproape 100 de kilometri faţă de coasta ucraineană la Marea Neagră, unde nave ruseşti impun de săptîmâni de zile o blocadă navală, relatează AFP.

În urma acţiunilor noastre menite să înfrângă forţele navale inamice, grupul navelor din Flota rusă la Marea Neagră a fost respins din zona de coastă ucraineană la o distanţă de peste 100 de kilometri”, anunţă într-o postare pe Telegram Ministerul ucrainean al Apărării.


Rusia a avertizat luni organizaţiile media americane că riscă să-şi piardă acreditarea dacă tratamentul jurnaliştilor ruşi în Statele Unite nu se ameliorează, potrivit a trei surse având cunoştinţe despre chestiune şi citate de Reuters.


Regiunea Lugansk:

▪️În ultimele 24 de ore, forțele de ocupație au distrus mai mult de 30 de case, au distrus o brutărie din Lysychansk care coace pâine pentru orășeni și locuitorii așezărilor din apropiere și au bombardat birourile guvernamentale și infrastructura civilă.

▪️Poliția a documentat 16 cazuri de distrugere a gospodăriilor în Zolotye, 6 – în Vrubivka, 5 – în Lysychansk și 3 în Hirske.

▪️Ca urmare a loviturilor aeriene și bombardamentelor de artilerie din regiune, toate sistemele de comunicații și de susținere a vieții au fost distruse, dar serviciile de urgență sprijină locuitorii locali – livrează apă potabilă și ajutor umanitar.

Ofițerii de poliție sunt în permanență de serviciu în condiții extrem de dificile, acceptă apelurile cetățenilor, documentează crimele trupelor ruse și NPF, îndeplinesc funcții polițienești și umanitare.

UPDATE 15:00

„Nu putem avea încredere în Putin”, avertizează ministrul de Externe al Ucrainei

Ministrul de Externe al Ucrainei a îndemnat țările să nu aibă încredere în Vladimir Putin, după ce președintele rus a declarat că nu va folosi rutele comerciale pentru a ataca orașul portuar-cheie Odesa, transmite Sky News.

Odesa găzduiește cel mai mare port maritim din Ucraina și, prin urmare, este vital pentru capacitatea țării de a transporta cereale și alte mărfuri.

Putin spune că nu va folosi rutele comerciale pentru a ataca Odesa. Acesta este același Putin care le-a spus cancelarului german Scholz și președintelui francez Macron că nu va ataca Ucraina – cu câteva zile înainte de a lansa o invazie la scară largă a țării noastre. Nu putem avea încredere în Putin, cuvintele sale sunt goale”, a declarat Kuleba. 

Un fost deputat ucrainean susține că soldații ruși folosesc truse medicale din anii 1950

Un fost deputat ucrainean a distribuit o fotografie bizară pe Telegram, susținând că trupele rusești folosesc truse de prim ajutor din anii 1950, potrivit Sky News.

Pravda Gareshchenko a postat o imagine cu presupusele consumabile medicale, scriind: „Trusa de prim ajutor a unui soldat rus: un garou medical, o pungă de pansament din 1957 și un bandaj steril cu câțiva ani mai tânăr”.

El a adăugat: “Soldații din ‘a doua armată a lumii’ sunt atât de severi încât pot opri sângerarea chiar și cu puterea gândului și lasă ‘fătălăii’ din NATO să folosească turnicheții importați”.

Sky News nu a reușit să verifice aceste afirmații.

UPDATE 14:00

Rușii au ucis 32 de jurnalişti în 103 zile

11 dintre ei au devenit victime accidentale, 13 au murit în Forțele Armate, iar 8 au murit în timp ce lucrau, arătând oamenilor adevărul.

UPDATE 12:00

Ambasadorul SUA în Rusia: Moscova și Washingtonul trebuie să mențină deschise ambasadele

Rusia și SUA ar trebui să își mențină deschise ambasadele respective în țările lor, în ciuda crizei declanșate de războiul din Ucraina, deoarece cele două mari puteri nucleare ale lumii trebuie să continue să discute, a declarat ambasadorul SUA la Moscova, potrivit agenției ruse de stat TASS, citată de Al Jazeera.

John Sullivan a declarat pentru TASS că Washingtonul și Moscova nu ar trebui pur și simplu să întrerupă relațiile diplomatice.

Trebuie să ne păstrăm capacitatea de a vorbi unul cu celălalt”, a spus Sullivan. 

UPDATE 11:00

Marea Britanie va trimite un sistem de rachete “de ultimă generație”

Marea Britanie a declarat că va livra Ucrainei sisteme de rachete cu lansare multiplă care pot ataca ținte aflate la o distanță de până la 80 km, într-o acțiune coordonată cu SUA.

Secretarul Apărării, Ben Wallace, a declarat că sprijinul britanic pentru Ucraina se va schimba pe măsură ce tacticile Rusiei vor evolua, explicând cadoul sistemelor cu lansare multiplă M270, care sunt similare cu sistemele pe care le trimit SUA, M142 High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS).

Marea Britanie a declarat că trupele ucrainene vor fi instruite în Regatul Unit cu privire la modul de utilizare a noilor lansatoare, după ce anterior a anunțat că va instrui personalul ucrainean pentru a utiliza vehicule blindate.

UPDATE 10:00

Forţele ruse au atacat infrastructura feroviară din Kiev, afirmă britanicii

Ministerul Apărării britanic a afirmat că rachete de croazieră aer-sol ruse au lovit duminică infrastructura feroviară din capitala ucraineană Kiev, informează Reuters.

Confruntări intense continuau în oraşul Severodoneţk, iar forţele ruse înaintează spre Sloviansk, a scris ministerul într-o postare pe Twitter.

Preşedintele Vladimir Putin a avertizat că armata rusă va lovi noi ţinte în Ucraina dacă ţările occidentale îi livrează Kievului rachete cu rază mai lungă de acţiune.

UPDATE ORA 09:00

Rusia „a lansat cinci rachete de croazieră X-22 din Marea Caspică în direcţia Kievului” duminică la ora locală 6 dimineaţa, a declarat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei, relatează CNN.

O rachetă a fost distrusă de unitatea de apărare antiaeriană a Ucrainei, iar restul au lovit „instalaţii de infrastructură în nordul capitalei ucrainene”, a precizat armata.

Anterior, Vadym Denysenko, consilier al ministrului de Interne al Ucrainei, a declarat că au fost lovite o ţintă militară şi una civilă.

Mai multe dintre rachete au lovit Uzina de reparaţii de vagoane din Darnytsia, rănind un lucrător feroviar, potrivit lui Oleksandr Kamyshin, directorul general al întreprinderii feroviare de stat ucrainene Ukrzaliznytsia. Trenurile de pasageri nu au avut întârzieri în urma atacurilor, a precizat el.

Kamyshin a negat rapoartele ruseşti potrivit cărora compania sa ar găzdui echipamente militare şi a invitat jurnaliştii să viziteze uzina şi să verifice acest lucru.

„Declar în mod oficial că nu există niciun echipament militar pe teritoriul uzinei. Această uzină repară vagoane de marfă, inclusiv cele pe care le folosim pentru exportul de cereale”, a declarat Kamîşin. „Adevărata lor ţintă este economia Ucrainei şi populaţia civilă”, a mai spus el. „De asemenea, ei vor să ne blocheze posibilitatea de a exporta produse ucrainene în Occident”.

UPDATE ORA 07.00

În Yenergodar, sub ocupație, nu există internet, dar oamenii sunt arestați. Nu doar activiștii, ci și ofițerii militari și cei care au fost implicați în perturbări la punctul de control în timpul ocupației de la Yenergodar sunt aruncați în închisoare. Oamenii din alte țări sunt luați în captivitate. Oamenii sunt ținuți prizonieri zile întregi, a anunțat primarul din Iernihodar, Dmytro Orlov.


Un Iskander în valoare de 6,5 milioane de lire sterline a distrus baza Metalist din Vysokoye, unde se antrenau 700 de copii înainte de război. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. Craterul de după sosire avea o adâncime de 9 metri.

UPDATE ORA 06.00

Guvernatorul din Lugansk susține că Ucraina a inversat un avans rusesc în Severodonețk și a recucerit aproximativ 20% din orașul strategic din estul țării, ceea ce înseamnă că Ucraina controlează acum jumătate.


Adjunctul ministrului ucrainean al apărării a cerut țărilor occidentale să mențină o aprovizionare constantă cu arme pentru a ajuta la înfrângerea Rusiei.


Unele dintre cele mai aprige lupte au loc în prezent în orașul Severodonețk, situat în estul țării. Capturarea orașului ar livra regiunea Lugansk forțelor ruse și aliaților lor separatiști locali, care controlează, de asemenea, o mare parte din orașul vecin Donețk. Cele două regiuni formează Donbasul puternic industrial.

UPDATE ORA 05.00

Marea Britanie trimite primele sale rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina, a declarat secretarul apărării, în ciuda amenințării Rusiei la adresa Occidentului. Ben Wallace a declarat că sistemul de rachete cu lansare multiplă M270 va ajuta Ucraina să se apere împotriva Rusiei. Guvernul britanic nu a confirmat câte arme vor fi trimise.


Guvernul britanic a precizat că militarii ucraineni vor fi instruiți în Marea Britanie în următoarele săptămâni cu privire la modul de utilizare a lansatoarelor. Anunțând această acțiune, Wallace a declarat că Regatul Unit își asumă un rol de lider în furnizarea către trupele ucrainene a armelor vitale de care au nevoie pentru a-și apăra țara de o invazie neprovocată.

UPDATE ORA 04.00

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat duminică la un post de televiziune italian că unele dintre țările vecine Serbiei și-au închis spațiul aerian pentru avionul care urma să îl ducă luni pe ministrul de externe Serghei Lavrov la Belgrad pentru o întâlnire cu oficiali, potrivit agenției ruse de presă de stat TASS.


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că a vizitat duminică trupele din unele dintre cele mai puternic bombardate poziții de pe linia frontului.

UPDATE ORA 03.00

Adjunctul ministrului ucrainean al apărării a cerut țărilor occidentale să mențină o aprovizionare constantă cu arme pentru a ajuta la înfrângerea Rusiei.

„Am intrat deja într-un război prelungit și vom avea nevoie de sprijin constant. Occidentul trebuie să înțeleagă că ajutorul său nu poate fi un lucru punctual, ci ceva care continuă până la victoria noastră”, a declarat Hanna Malyar pentru presa locală.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Rusia va extinde lista de ținte pe care le va ataca în Ucraina dacă țările occidentale vor trimite arme cu rază lungă de acțiune la Kiev, afirmă președintele Vladimir Putin. Avertismentul a venit în timp ce explozii au zguduit duminică părți ale Kievului, în primele lovituri aeriene asupra capitalei din ultimele săptămâni.

Rusia spune că a lovit tancuri furnizate de țări europene. Ucraina spune că a fost o fabrică de reparații feroviare. În altă ordine de idei, un general rus a fost ucis în luptele din regiunea Donbas.

Rusia și-a reorientat eforturile militare spre Donbas la sfârșitul lunii martie, după ce s-a retras din regiunea Kiev. Pe măsură ce Rusia face progrese lente, dar constante pe teren acolo – la sute de kilometri spre est – mai multe țări s-au angajat să trimită arme avansate la Kiev.