UPDATE ORA 24:00

„Cuvintele lor sunt pline de minciuni. Nu se poate avea încredere în Occident, mai ales când vine vorba de politica lor“ – președintele turc Erdogan

UPDATE ORA 23:00

Ministrul Apărării, Oleksiy Reznikov, și-a exprimat nemulțumirea față de pierderea interesului țărilor occidentale față de nevoile Forțelor Armate și un anumit sentiment de ușurare, în timp ce războiul continuă în Ucraina

Reznikov a declarat acest lucru într-un interviu acordat revistei britanice The Economist.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

,,Ori lumea nu prea înțelege ce se întâmplă, ori înțelege foarte bine, dar este obosită și gata să accepte ideea că ucrainenii mor în fiecare zi. Avem nevoie de ajutor rapid, pentru că fiecare zi de tergiversare se măsoară în sângele ucrainenilor„, a explicat ministrul.

Reznikov a recunoscut că, uneori, după convorbirile telefonice cu miniștrii francezi și germani, poate ,,să se descarce” între colegii apropiați, ,,fără a ridica vorbe” în legătură cu reticența partenerilor de a accelera livrările de arme către Ucraina.

UPDATE ORA 22:00

Germania ar putea crea un fond monetar pentru exportul de cereale din Ucraina pe calea ferată

Guvernul federal german discută înființarea unui fond pentru achiziționarea de containere pentru grâu și, de asemenea, pentru a oferi asistență pentru terminalele de transbordare a cerealelor la granița cu Ucraina, deoarece acolo ecartamentul este mai mare.

Potrivit estimărilor lui Michael Teurer, comisarul guvernamental pentru transport feroviar, ,,în cel mai optimist caz„, din cele 23 de milioane de tone de cereale stocate în Ucraina, 10 milioane vor fi transportate pe calea ferată.

În plus, Asociația Comercianților Agricoli susține simplificarea trecerii frontierei externe a UE pentru încărcăturile de cereale și creșterea pragului pentru astfel de încărcături pe un tren de la 40 la 44 de tone.


Ucraina are nevoie urgentă de cât mai multe sisteme de artilerie

Comandantul-șef al AFU, Valeriy Zaluzhniy, i-a cerut omologului său american, generalul Milly, să ajute Ucraina să obțină cât mai curând posibil mai multe sisteme de artilerie de 155 mm.

WSU este transparentă cu SUA în privința obiectivelor sale

Zaluzhny i-a împărtășit lui Milly obiectivele strategice ale Statului Major al AFU.

El a explicat că acest lucru ar ajuta la asigurarea transparenței cu partenerii, a unor cantități și termene clare și ușor de înțeles pentru asistența tehnică internațională pe care o solicită Kievul.

UPDATE ORA 21:00

Ursula von der Leyen: legile anticorupție trebuie consolidate în Ucraina

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat necesitatea consolidării legilor anticorupție în Ucraina. Avizul executivului UE cu privire la cererea Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană va fi gata până la sfârșitul săptămânii viitoare.

După întâlnirea cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, președintele Comisiei Europene a declarat: „Mai este nevoie de implementarea unor reforme, pentru a combate corupția, de exemplu sau pentru a moderniza administrația, ceea ce va contribui, de asemenea, la atragerea investitorilor”, conform The Guardian.

Totodată, von der Leyen i-a spus președintelui Zelenski, în timpul celei de-a doua vizite la Kiev, că avizul executivului UE cu privire la cererea Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană va fi gata până la sfârșitul săptămânii viitoare, anunță Reuters.

În cadrul unei conferințe de presă comune la Kiev, von der Leyen a declarat că discuțiile de sâmbătă cu Zelenski „ne vor permite să finalizăm evaluarea până la sfârșitul săptămânii viitoare”, cu privire la recomandarea sau nu a Ucrainei drept candidat la aderare.

Această mișcare, a cărei sincronizare era așteptată pe scară largă, ar fi doar un pas preliminar într-un proces de lungă durată.

Toate cele 27 de guverne ale UE ar trebui să fie de acord să ofere Ucrainei statutul de țară candidată, după care vor avea loc discuții ample privind reformele necesare înainte ca Kievul să poată fi luat în considerare pentru aderare.

UPDATE ORA 20:00

Un consilier al lui Zelenski îl numește pe britanicul ucis în Ucraina un „adevărat erou”

Un consilier al lui Zelenski îl numește pe britanicul ucis în Ucraina, Jordan Gatley, un „adevărat erou”.

Mykhailo Podoliak, consilier al șefului biroului președintelui Volodimir Zelenski, l-a numit pe fostul soldat britanic Jordan Gatley un „adevărat erou”.

„Este nevoie de mult curaj pentru a pleca de acasă și a merge mii de kilometri pentru a apăra ceea ce crezi. Doar pentru că așa îți spune inima. Pentru că nu poți suporta răul”, a scris Podoliak pe Twitter.

„Jordan Gatley a fost un adevărat erou. Ne vom aminti mereu de contribuția sa la protejarea Ucrainei și a lumii libere”.

Un fost soldat britanic a fost „împușcat mortal” în luptele din Severodonețk. Jordan Gatley a servit în armata britanică până în martie, când „după o analiză atentă… a plecat în Ucraina pentru a ajuta”, a scris tatăl său pe Facebook.

Fostul soldat a murit luptând împotriva forțelor rusești în orașul ucrainean Severodonețk, a anunțat familia acestuia.

Anunțând vestea pe Facebook, tatăl său, Dean, a scris: „Ieri (10/06/22) am primit vestea devastatoare că fiul nostru, Jordan, a fost împușcat și ucis în orașul Severodonețk, Ucraina”.

Biroul pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare a confirmat că „sprijină familia unui bărbat britanic care a murit în Ucraina”.

Este al doilea britanic care moare în Ucraina de la începutul războiului

Scott Sibley, în vârstă de 36 de ani, a murit la sfârșitul lunii aprilie și era, de asemenea, un fost membru al forțelor armate britanice.

Orașul Severodonețk a devenit principalul punct de concentrare a ofensivei rusești din ultimele săptămâni. Este una dintre ultimele zone din regiunea ocupată Lugansk din estul țării care se află încă sub control ucrainean.

UPDATE ORA 19:00

Președintele Zelenski: Nimeni nu știe cât va dura războiul

În discursul său video zilnic, președintele Volodimir Zelenski a declarat că nimeni nu știe cât va dura războiul din Ucraina, dar a lăudat modul în care forțele sale armate au împiedicat trupele rusești să invadeze estul țării.

Președintele Zelenski a declarat că este mândru de ucrainenii care țin în loc avansul rusesc în regiunea Donbas.

„Vă amintiți cum în Rusia, la începutul lunii mai, sperau să cucerească tot Donbasul? Suntem deja în a 108-a zi de război, suntem deja în iunie. Donbasul rezistă”.

Forța de invazie a Rusiei nu a reușit să captureze capitala Kiev în primele zile ale războiului, ceea ce a forțat-o să se reorienteze asupra Donbasului, încercând să cucerească părțile din regiunea în mare parte vorbitoare de limbă rusă care se aflau încă sub controlul Kievului.

Președintele Zelenski a avertizat că nu se întrevede încă un sfârșit al războiului, dar a declarat că Ucraina va face tot ce poate pentru ca rușii „să regrete tot ceea ce au făcut și să răspundă pentru fiecare crimă și fiecare lovitură asupra statului nostru”.

UPDATE ORA 18:00

Armata rusă a bombardat două comunități din regiunea Dnipropetrovsk: „o femeie a fost ucisă, o casă a fost demolată”, a declarat șeful OVA Reznichenko.

Tot ca urmare a bombardamentelor uraganelor, în parc a izbucnit un incendiu, care a fost stins.

UPDATE ORA 17:00

Mitingul „Ultima zi a Rusiei” a avut loc sub ambasada rusă din Kiev.

Andrei Sidelnikov, un activist al opoziției ruse în exil, a pus inscripția „Ultima zi a Rusiei” pe un banner, a așezat sub el o coroană funerară și a împrăștiat gloanțe.

Un alt rus, în timpul acțiunii și-a ars pașaportul rusesc.

Ca să vă reamintesc, astăzi, rasiștii sărbătoresc așa-numita „Zi a Rusiei”.

UPDATE ORA 16:00

Situația operațională în regiunea Luhansk

În ciuda distrugerilor, focului și atacurilor forțelor de ocupație, nici Serviciul de Securitate ucrainean, nici forțele de ordine, nici autoritățile și nici cetățenii obișnuiți nu sunt supărați pe atacatori și continuă să lupte.

Pe parcursul zilei de 11 iunie, ofițerii de poliție din regiunea Luhansk au ajutat la evacuarea civililor, au livrat pachete cu alimente și apă rezidenților locali și au oferit ajutor umanitar.

Forțele de ordine au înregistrat și documentat 46 de incidente de bombardament. FEDR a primit 11 cazuri penale de încălcare a legilor și obiceiurilor de război, 14 cazuri de absență a unei persoane dispărute, 13 cazuri penale de privare ilegală de libertate sau de privare de persoane și 1 caz de ocupare ilegală a unui vehicul.

Toate așezările din regiunea virgină Luhansk au fost atacate de ocupanți.

În total, 16 case civile din regiune au fost demolate în urma bombardamentelor. În unele localități, numărul rezidual al victimelor și al martirilor nu poate fi stabilit din cauza focului puternic de artilerie.

UPDATE ORA 15:00

  • Ieri, în regiunea Harkov, 4 persoane au fost rănite de bombardamente. Trei civili au fost uciși – Oleg Sinjegubov, șeful administrației regionale din Harkov.
  • Până la 50 de mii UAH pentru comunicare telefonică sau până la 200 de mii UAH pentru eliberarea din captivitate. Serviciul de Securitate al Ucrainei l-a detectat pe Shakhra în regiunea Zaporizhzhya oferind ajutor rudelor prizonierilor. Organizatorul s-a dovedit a fi un bărbat care locuia în Mariupol, ocupat temporar.
  • Acțiune anti-război în fața Ministerului Apărării: un grup de artiști anonimi a afișat un tricolor rusesc cu inscripția „Today is not my day”. Activiștii declară că ziua „lor” va veni după ce țara va fi eliberată de ambițiile imperiale.
  • Astăzi, Ruh Oporu la ocupanții din Kherson a afișat pliante pentru fasciști cerându-le să se predea în captivitate.
  • Volodymyr Zelensky a devenit laureat al Premiului Boris Nemțov. Nominalizații din acest an au fost doar reprezentanți ai Ucrainei.

UPDATE ORA 14:00

La sfârșitul săptămânii trecute, ZSU a oprit 100 de invadatori, precum și

  • 11 rezervoare;
  • 18 vehicule blindate de luptă;
  • 4 RSVS;
  • 3 sisteme de artilerie;
  • 3 UAVS;
  • 7 vehicule;

UPDATE ORA 13:00

Un nou pericol dinspre mare

Mai există încă două nave de debarcare în gruparea de nave a Marinei ruse din Marea Neagră.

Care este amenințarea?

  • Există o amenințare din partea a 40 de rachete de croazieră.
  • Patru nave mari de debarcare ale invadatorilor sunt gata de atac.

UPDATE ORA 12:00

Duminică, 12 iunie, între orele 13:00 și 17:00, băieții de la Fundația de Caritate Paul Fuchs vor distribui mâncare gătită tuturor celor care au nevoie de ea.

Principalul obiectiv al lui Putin în războiul împotriva Ucrainei:

„RUSIA a atacat Ucraina pentru a-i distruge cultura și independența”, afirmă președintele SUA.

„Distruge nu doar ceea ce a mai rămas, ci distruge toate centrele lor culturale – muzee, școli, situri istorice.”

SUA sprijină pe deplin Ucraina și va ajuta Kievul în ciuda propriilor probleme economice.

UPDATE ORA 11:00

ZSU a învins un asalt ostil în zona Vasylivka – ocupanții au suferit pierderi și s-au retras pe pozițiile deținute anterior.

Comandamentul Comandamentului Statului Major General.

  • Pe tranșeele Volyn și Polissia, în zonele de frontieră cu Belarus, se efectuează echiparea punctelor de control și desfășurarea de echipamente suplimentare de război radio-electronic.
  • Pe strâmtoarea Slovyanskiy, inamicul încearcă să stabilească o fortăreață în Bogorodichnoye, iar luptele continuă.
  • Ocupanții iau cu asalt Sievierodonetsk, fără succes. Luptele continuă în zona Toshkivka.
  • ZSU a respins o ofensivă în zona Vrubivka. De asemenea, inamicul a încercat să desfășoare o ofensivă în direcția Mykolayivka, dar a fost învins și s-a retras.

UPDATE ORA 10:00

Federația Rusă bombardează Azot și distruge zeci de case în regiunea Luhansk.

Șeful OVA din Luhansk, Serhiy Gaidai, despre situația din regiune începând de duminică dimineață:

  • „Nitrogen” din Severodonetsk, unde se află AFU, a fost bombardat, a lovit teritoriul atelierului de transport, combustibilul și lubrifianții au luat foc;
  • 10 case distruse în Zolote și Vrubovka, două în Mykolayivka și patru în Lysychansk, precum și un centru comercial și un magazin;
  • Federația Rusă ia cu asalt Severodonetsk și Toshkivka.

UPDATE ORA 09:00

Autoritățile germane au blocat planurile Spaniei de a preda Ucrainei 40 de tancuri Leopard 2A4.

Potrivit publicației, dacă Berlinul ar fi de acord, aceasta ar fi prima dată când un membru NATO va livra Ucrainei tancuri de luptă.

Dar, potrivit cercurilor guvernamentale de la Berlin, spaniolii s-au retras brusc: guvernul federal german i-a avertizat pe spanioli prin apeluri telefonice că această mișcare ar fi o abatere de la decizia tuturor aliaților occidentali de a nu aproviziona Kievul cu tancuri. .

Potrivit Business Insider, Madrid și-a cerut scuze chiar la Berlin pentru tulburări. Acum vorbim de maximum zece tancuri, iar această decizie este încă în cântărire. În plus, tancurile din anii 1990 erau atât de dărăpănate încât nu aveau să fie gata de livrare decât după multe luni.

UPDATE ORA 08:00

  • Volodymyr Trush, șeful administrației regionale de stat din Ternopil, a avertizat că alimentarea cu gaz a fost întreruptă în orașul Chortkiv în timpul răspunsului la grevă.
  • În a doua jumătate a zilei, trupele rusești au aruncat două bombe asupra comunității Velikopisi din regiunea Sumy. Imediat după aceea, inamicul a lansat un atac de artilerie. Nu au fost raportate răniți sau victime.
  • Rușii au bombardat cu obuze, cu rachete de aviație cartierul Sinelniki din Dnipropetrovsk. O clădire rezidențială a fost distrusă de explozia de muniție, un garaj și o fermă au luat foc.
  • În oraș, echipele de intervenție au găsit 25 de cratere provocate de detonarea munițiilor cu dispersie.

UPDATE ORA 07:00

Manifestaţii în SUA pentru o mai bună reglementare a armelor de foc. Macron și-a justificat apelul ,,pentru a nu umili Rusia”.

Purtătorul de cuvânt al președintelui francez spune că Parisul nu va face concesii Moscovei și vrea ca Ucraina să câștige războiul și să-și restabilească integritatea teritorială.

,,Așa cum a spus președintele, vrem ca Ucraina să câștige. Vrem ca integritatea teritorială a Ucrainei să fie restabilită.”

Ce a fost înainte?

Ucraina și țările din Europa de Est l-au criticat zilele trecute pe președintele francez Emmanuel Macron pentru declarațiile sale privind faptul că nu ,,umilesc” Rusia, scrietReuters.

UPDATE ORA 06:00

Ucraina va primi un lot de roboți sapatori „TALON”

Aceste sisteme robotizate sunt utilizate pe scară largă pentru a reduce amenințarea explozivilor și a armelor chimice.

UPDATE ORA 05:00

Ocupanții ruși pierd trei depozite de muniții în regiunea Kherson

Acest lucru a fost raportat de Comandamentul Operațional Yug.

,,Avioanele Forțelor noastre aeriene au efectuat trei lovituri aeriene asupra unor depozite de muniții și a unei acumulări de echipament inamic… 13 invadatori au fost eliminați. Inamicul a pierdut, de asemenea, 1 tanc, 5 vehicule și 3 depozite de muniție de câmp în regiunea Kherson„, se arată în comunicat.

UPDATE ORA 04:00

Rușii au ucis doi civili în Donețk la sfârșitul săptămânii trecute, declară șeful OVA Pavlo Kyrylenko. Alte 10 persoane au fost rănite.

Traficul peste pod din satul Hlibivka, regiunea Kiev, a fost reluat

Trecerea a fost aruncată în aer de ocupanți în timpul retragerii, acum tronsonul de autostradă Dymer-Bogdana a fost revizuit.

Trecerea cu greutatea de până la 20 de tone are voie să treacă pe pod.

Potrivit președintelui OVA, Oleksiy Kuleba.

UPDATE ORA 03:00

Ocupanții pregătesc un „scut viu” de la Mariupol

Autoritățile de ocupație plănuiesc să construiască blocuri de locuințe prefabricate folosind o tehnologie similară construcției de centre comerciale precum Metro. Planifică să găzduiască oameni acolo, iar la câteva sute de metri de case, rușii pregătesc o linie de apărare.

Această aranjare a fortificațiilor face imposibilă lovirea artileriei în fortificațiile ocupanților, potrivit Consilierului al primarului Mariupol Petro Andryushchenko.

UPDATE ORA 02:00

Ucrainenilor le va fi facilitat considerabil procesul de vămuire a mașinilor electrice

Proiectul de lege în cauză a fost deja înaintat Verkhovna Rada a Ucrainei. Ce propune Cabinetul de Miniștri: să elimine complet impozitarea mașinilor cu motoare electrice, inclusiv a celor hibride.

După cum a explicat premierul Denis Shmygal, acesta este modul în care țara noastră dorește să aibă grijă de mediul înconjurător ca parte a Dealului Verde ucrainean.


20 de ocupanți pentru astăzi, relatează OTU „Est”.

În timpul zilei, soldații noștri au distrus:

▪️personal – 20;
▪️BMP – 1;
▪ATT – 4;
▪️BLA – 3.

UPDATE ORA 01:00

Zelenski a semnat un decret privind înființarea administrației militare militare Lysychansk în regiunea Luhansk. Valery Shibyk a fost numit șeful acesteia.


Federația Rusă a încălcat Memorandumul de la Budapesta și, prin urmare, Occidentul are dreptul de a oferi Ucrainei focoase nucleare pentru a-și proteja independența, a declarat Radoslav Sikorsky, membru al Parlamentului European.

Ocupanții înființează spitale poloneze suplimentare pe linia Slobozhansky

Spitalul clinic militar 442 din Sankt Petersburg înființează un spital polonez în Shebekino, în regiunea Belgorod.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Luptele pentru libertate și pace continuă cu ziua 109. Un război pe care Ucraina nu l-a vrut, un război din care nimeni nu iese glorios. Situația în estul Ucrainei este disperată, orașul Severedonețk este bombardat încontinuu.

Nici în alte orașe situația nu este mai bună. Un alt oraș din regiunea Donețk este atacat la fel de agresiv. Putin țințește fără milă, iar polițiștii ucraineni curăță în urma lui. Forțele de ordine circulă pe străzi în patru ture, identifică și îngrijesc răniții care zac pe străzi.

Orchestra poliției regionale dintr-un orășel ucrainean a susținut un concert caritabil pentru a sprijini Batalionul de Panzer 19 al Serviciului de Securitate Ucrainean. Muzicienii s-au alăturat voluntar echipei de apărare civilă, iar banii strânși din concert vor fi donați pentru ajutor umanitar.

În Mariupol, totul pare desprins ca dintr-un film de groază. Un videoclip devenit viral pe rețelele de socializare, arată cum locurile cu verdeață au devenit morminte.

Un purtător de cuvânt al forțelor armate ucrainene a declarat azi că trupele ruse pregătesc o nouă ofensivă împotriva orașului Sloviansk.

,,În direcția Sloviansk, inamicul își concentrează principalele eforturi pe pregătirea trupelor pentru o ofensivă împotriva Slovianskului. (Rusia) Desfășoară operațiuni de asalt în direcția Apiary – Bohorodychne. (Rusia) A înregistrat succese. (Rusia) Încearcă să obțină un punct de sprijin la periferia nord-vestică a orașului Bohorodychne„.

La cealaltă extremă, Rusia se laudă cu ,,victoriile” sale. Ministerul rus al Apărării a declarat azi că forțele sale au distrus o „bază de mercenari străini” în Ucraina.

,,În zona Andriivka, regiunea Harkov, rachete de înaltă precizie lansate din aer au distrus o bază de mercenari străini. În plus, în cursul zilei trecute, au fost lovite nouă zone cu efective și echipamente militare ale forțelor armate ucrainene și cinci poziții de tragere ale sistemelor de rachete cu lansare multiplă. În cursul zilei trecute, sistemele rusești de apărare aeriană au doborât două aeronave MiG-29 ale Forțelor Aeriene ucrainene în apropiere de Snihurivka, regiunea Mykolaiv, și un Su-25 în apropiere de Oleksandrivka, regiunea Kharkiv” , spune Ministerul rus al Apărării.