• Macron spune că este pregătit să vină în Rusia și să se întâlnească cu Putin.
  • Departamentul de Stat anunță al treilea american dispărut în războiul din Ucraina.
  • NATO pregătește un nou model de apărare pentru flancul estic.

UPDATE 23:00

Putin răspunde la acuzaţiile din SUA şi Europa: UE ar putea pierde peste 400 de miliarde de dolari din cauza sancţiunilor

În cadrul unei sesiuni plenare la Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg, Putin a acuzat Occidentul de aroganţă colonială şi a declarat că aşa-numita „operaţiune militară specială” a Moscovei, care a aruncat Ucraina într-un război total şi a dus la moartea a mii de oameni, se datorează refuzului Occidentului de a-şi respecta obligaţiile.

UPDATE 22:00

Secretarul britanic al apărării apără călătoria premierului în Ucraina

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Secretarul Apărării, Ben Wallace, a declarat că „se spun multe prostii” despre călătoria premierului la Kiev de astăzi.

Boris Johnson i-a înfuriat pe unii parlamentari după ce s-a retras în ultimul moment de la o conferință din Doncaster.

Dar Wallace a spus că astfel de călătorii trebuie organizate „în secret total”.

„Vizitele sunt uneori necesare în persoană, pentru că nu se poate discuta totul în siguranță la telefon etc. Rusia are o operațiune agresivă de război”, a spus el.

Autostrada cheie prin care se realizează ieșirea din orașul Lysychansk este „acum inutilizabilă”

„Bombardamentele rusești au făcut inutilizabilă o autostradă cheie, care permite ieșirea din orașul ucrainean Lysychansk”, a declarat guvernatorul regional Luhansk, Serhiy Haidai, într-o postare online.

Șoseaua face legătura între Lysychansk și orașul Bakhmut, situat la 55 de km la sud-vest.

Haidai a adăugat că Lysychansk rămâne în totalitate sub control ucrainean.

UPDATE 21:00

Premierul britanic Boris Johnson și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, aprind lumânări în timpul unei vizite la Catedrala St Michael’s Golden-Domed

UPDATE 20:00

Ucraina îndeamnă la o regândire a deciziei privind Eurovision

Concursul Eurovision de anul viitor nu va avea loc în Ucraina, ci în Marea Britanie, din motive de siguranță și organizare.

Orchestra Kalush din Ucraina a câștigat concursul din 2022, după ce a obținut o proporție uriașă din voturile publicului, devansându-l pe Sam Ryder din Marea Britanie.

În mod tradițional, țara câștigătoare va găzdui concursul din anul următor, dar războiul în curs de desfășurare din Ucraina a făcut acest lucru dificil din punct de vedere logistic.

Cu toate acestea, Ucraina a declarat că nu este de acord cu decizia de a găzdui competiția în Regatul Unit și va „cere ca decizia să fie revizuită”.

Ministrul culturii, Oleksandr Tkachenko, a declarat că Ucraina consideră că are „motive pentru a purta discuții suplimentare în vederea găsirii unei soluții care să îi satisfacă pe toți”, potrivit declarației sale publicate pe pagina de Facebook.

„Credem că putem îndeplini toate angajamentele”, a spus el.

UPDATE 19:00

Boris Johnson afirmă că asistența militară britanică ar trebui să „expulzeze Rusia din Ucraina”

În cadrul unei conferințe de presă comune la Kiev cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Boris Johnson a promis că va continua să sprijine Ucraina.

Marea Britanie tocmai s-a oferit să ofere ajutor pentru instruirea a mii de soldați ucraineni în mijlocul conflictului, iar premierul a declarat că scopul este de a ajuta Ucraina să împingă forțele rusești afară din țară.

„Vom continua, așa cum am făcut-o încă de la început, să vă oferim echipamentul militar de care aveți nevoie și acum, desigur, pregătirea care poate fi necesară pentru a însoți acest nou echipament, astfel încât voi, poporul ucrainean, forțele armate ucrainene, să puteți face ceea ce cred că ucrainenii tânjesc să facă, și anume să expulzeze agresorul din Ucraina”, a declarat el.

„Acela va fi momentul pentru discuții despre viitorul Ucrainei și în acel context al unei Ucraine libere, noi și alte țări vom face angajamentele și garanțiile de securitate despre care am discutat atât de des.”

El a spus că există „dovezi” că trupele rusești sunt supuse unei „presiuni acute” și că înregistrează „pierderi grele”.

„Cheltuielile lor de muniții, de obuze și alte tipuri de armament, sunt colosale. După 114 zile de atac asupra Ucrainei, ei încă nu și-au atins obiectivele pe care și le-au propus în prima săptămână”, a spus el.

„Suntem aici încă o dată pentru a sublinia faptul că suntem alături de voi pentru a vă oferi rezistența strategică de care veți avea nevoie și vom contribui la continuarea intensificării sancțiunilor împotriva regimului lui Putin”.

Premierul a adăugat că înțelege de ce Ucraina nu poate face „compromisuri” cu Rusia.

UPDATE 18:00

Ucraina introduce regimul de vize pentru ruși

Ucraina este pe cale să introducă o cerință care le-ar interzice rușilor să intre în Ucraina fără viză.

Măsura, care a fost aprobată de cabinetul ucrainean, este una simbolică, deoarece granițele dintre Rusia și Ucraina au rămas închise de la începutul invaziei și de când Kievul a rupt legăturile diplomatice cu Moscova.

Obligativitatea vizelor va intra în vigoare de la 1 iulie.

Înainte de război, rușii nu aveau nevoie de vize pentru a intra în Ucraina. Mulți ruși au rude peste graniță.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că decizia a fost motivată de „amenințări fără precedent la adresa securității naționale, suveranității și integrității teritoriale” ale Ucrainei.

UPDATE 17:00

Boris Johnson face a doua vizită surpriză la Kiev

Premierul britanic s-a îndreptat spre capitala Ucrainei pentru a se întâlni cu președintele Volodimir Zelenski.

Premierul britanic şi-a anulat în ultimul moment o vizită planificată la un summit la Doncaster, unde urma să ţină un discurs în faţa parlamentarilor conservatori şi a consilierilor locali din nordul Angliei.

Aceasta marchează a doua vizită surpriză a premierului la Kiev de la începutul războiului.

Călătoria sa planificată nu a fost anunțată anterior din „motive de securitate”.

UPDATE 16:00

Peskov susține că evenimentele din jurul Ucrainei necesită o atenție sporită. Kremlinul a comentat decizia Comisiei Europene de a acorda Ucrainei statutul de candidat la UE. „Acest lucru, desigur, necesită o atenție sporită a noastră, pentru că știm cu toții despre intensificarea discuțiilor în Europa pe tema consolidării componentei de apărare a Uniunii Europene – componenta militară, de apărare și de securitate”, a declarat Dmitri Peskov, secretarul de presă prezidențial rus. Potrivit acestuia, în Uniunea Europeană au loc diverse transformări care necesită atenția Moscovei.


La Mariupol există un focar de infecție. Orașul este în carantină, accesul este restricționat la râuri – Primăria Mariupol. Mariupol se află în pragul izbucnirii unor epidemii de holeră și dizenterie, a declarat primarul Vadim Boychenko.

UPDATE 15:00

Candidatura este un impuls moral, au declarat oficialii UE, menit să motiveze țările candidate să întreprindă noi reforme. Printre măsurile pe care Ucraina trebuie să le ia se numără consolidarea luptei împotriva corupției și a oligarhilor, o legislație privind selecția judecătorilor la instanța supremă a țării, protecția minorităților și o nouă lege privind mass-media. Problemele națiunii cu corupția endemică, precum și toate piedicile cu care se va confrunta după război sunt foarte îngrijorătoare.


Țările membre ale Uniunii Europene sunt, de asemenea, împărțite între cei care consideră că, deși Ucraina nu este pregătită din punct de vedere tehnic să înceapă schimbările vaste necesare pentru a adera la blocul celor 27, ar trebui să i se acorde statutul de candidat ca un gest semnificativ de sprijin în apărarea sa împotriva agresiunii rusești. În opinia susținătorilor, acest lucru le va permite liderilor ucraineni să ilustreze faptul că națiunea lor are un viitor strălucit după încheierea războiului și, de asemenea, va începe integrarea țării în bloc, care va finanța o mare parte din orice reconstrucție.

UPDATE 14:00

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri la CNN că nu știe nimic despre cei doi luptători americani care au dispărut la nord de Harkov, în Ucraina.

Cei doi americani care luptă alături de forțele ucrainene sunt dați dispăruți de aproape o săptămână și există temeri că ar putea fi capturați de forțele rusești, potrivit familiilor lor și unui coleg luptător.

UPDATE 13:00

Comisia Europeană recomandă „statutul de candidat” UE pentru Ucraina

Comisia Europeană propune să acorde Ucrainei statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană , a declarat vineri șefa Comisiei UE, Ursula von der Leyen , adăugând că acest lucru se datorează faptului că Ucraina efectuează numeroase reforme.

Ucraina a demonstrat în mod clar aspirația țării și determinarea țării de a se ridica la înălțimea valorilor și standardelor europene”, a spus ea reporterilor la Bruxelles.

Pentru declarația ei, von der Leyen a purtat culorile Ucrainei, un blazer galben peste o cămașă albastră.

UPDATE 12:00

Regiunea Donețk: poliția documentează fiecare abatere a militarilor ruși

  • Ocupanții au bombardat 11 așezări. Aceștia au jefuit zone rezidențiale și alte obiecte civile, ucigând și rănind civili. Au fost colectate dovezi ale atrocităților.
  • Încă o dată, trupele rusești au atacat Avdiivka, ucigând și rănind civili. Federația Rusă a fost, de asemenea, implicată în conflict în ultimii ani. Novoukrainka, Nelipivka și Krasnohorivka. Nelipivka, Kurdyumivka, Ochertino, Bakhmut, Stara Mykolayivka. Staraya Mykolayivka, v. Zaytseve.
  • Ocupanții au tras cu blindate, tancuri, artilerie, mortiere, rachete Kh-22 și Kh-59MK, precum și cu lansatoare multiple de rachete Uragan și Grad.

UPDATE 11:00

Cel puțin 1.348 de civili au fost uciși în timpul bătăliei de la Mariupol, inclusiv 70 de copii, a declarat joi un înalt oficial al Națiunilor Unite.


Un al treilea american pe care Departamentul de Stat l-a identificat ca fiind dispărut în acțiune în Ucraina este un veteran al pușcașilor marini americani, Grady Kurpasi, a confirmat soția sa pentru CNN.

Ultima dată când Heeson Kim și alți prieteni apropiați au primit vești de la Kurpasi a fost între 23 și 24 aprilie, a declarat pentru CNN George Heath, un prieten de familie al lui Kurpasi. Kurpasi a servit în Corpul Pușcașilor Marini al SUA timp de 20 de ani, retrăgându-se în noiembrie 2021. El a ales să se ofere voluntar alături de ucrainenii din Ucraina, dar inițial nu și-a imaginat că va lupta pe frontul războiului, a declarat Heath.

UPDATE 10:00

Peste 900 de copii au fost afectați de agresiunea armatei ruse în Ucraina. Potrivit informațiilor oficiale ale procurorilor pentru minori, 322 de copii au fost uciși și peste 581 au fost răniți. Înregistrarea infracțiunilor penale a scos la iveală moartea a încă două fete de 12 ani, a unui băiat și a unei fete de 5 ani, ca urmare a bombardamentelor din Mariupol de către trupele rusești între martie și mai.


Volodimir Zelenski: „Ucraina s-a apropiat cel mai mult de Uniunea Europeană de când și-a câștigat independența.” În discursul său de ieri seară, președintele Ucrainei a mai spus că „grație curajului bărbaților și femeilor ucrainene, Europa poate crea o nouă istorie a libertății și poate elimina, în sfârșit, zona gri dintre UE și Rusia în Europa de Est.”

UPDATE 09:00

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că Franța și Germania nu vor cere Ucrainei să facă concesii pentru a pune capăt războiului ruso-ucrainean. Cancelarul Germaniei Olaf Scholz a susținut afirmația lui Macron.

„Acest conflict va trebui să se încheie la un moment dat. În acel moment, vor trebui să aibă loc negocieri. Dar am subliniat deja că circumstanțele negocierilor și formatul lor vor fi determinate de Ucraina. Germania și Franța nu vor purta niciodată discuții pe la spatele Ucrainei, [și] nu vor cere vreodată Ucrainei concesii. Acest lucru nu s-a întâmplat și nu se va întâmpla. Vom cere mediatori, dar nu vom cere concesii”, a spus Macron.


În timpul recentei vizite la Kiev, liderii UE au afirmat că blocarea porturilor ucrainene este un rezultat direct al agresiunii ruse și au cerut Rusiei să ajungă la un acord privind exportul de cereale ucrainene.

UPDATE 08:00

Coca Cola părăsește oficial Rusia. Distribuitorii companiei nu vor mai produce și nu vor mai vinde băuturile lor în Rusia (inclusiv Sprite și Fanta).


Comisia Europeană va propune astăzi acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina și Moldova. De asemenea, vor fi stabilite condițiile pentru trecerea la etapa următoare, a relatat corespondentul Radio Liberty, Rickard Jozwiak. Georgia nu va primi acest statut, dar vor fi înaintate condiții, după îndeplinirea cărora i se va acorda statutul de candidat.


În timpul invaziei la scară largă a Ucrainei de către invadatorii ruși, poliția:

  • A primit și a procesat peste 2 milioane 600 de mii de rapoarte de la cetățeni.
  • A inițiat peste 17.500 de proceduri penale pentru infracțiuni comise de militari și complicii acestora.
  • Au fost înregistrate peste 71.000 de infracțiuni penale.
  • Au fost inițiate aproximativ 750 de urmăriri penale pentru colaborare. 127 de persoane au fost deja notificate de suspiciune.
  • A detectat 93 de DRG-uri, a reținut peste 843 de persoane suspectate de sabotaj.
  • Au fost depistate peste 15 mii de infracțiuni, dintre care 14.500 de furturi. Până la 3.500 de persoane au fost identificate și suspectate.
  • Au fost identificați 2.244 de copii dispăruți, iar 155 de copii sunt încă în detenție.
  • Peste 16 mii de vehicule au fost înregistrate și 561 de persoane au fost ucise. Numărul de accidente a scăzut dimineața

UPDATE 07:00

Rușii ar putea pune în scenă atacuri sub steag fals în apropiere de Kherson

Este posibil ca rușii să organizeze atacuri sub steag fals în apropiere de Herson pentru a zădărnici sprijinul public pentru contraofensivele ucrainene. Institutul american pentru cercetarea războiului (ISW) scrie următoarele.

Rușii consolidează în continuare pozițiile de rezervă din regiunile Kherson și Mykolaiv, probabil ca răspuns la contraatacurile ucrainene.

UPDATE ORA 05:00

Macron spune că este pregătit să vină în Rusia și să se întâlnească cu Putin

Cu toate acestea, o astfel de vizită ar putea avea loc numai în anumite „condiții prealabile”. Acesta a precizat că, până în prezent, nu au fost primite semnale de la Moscova.

Este nevoie de condiții prealabile, ceea ce înseamnă gesturi din partea lui Putin. Voi continua să vorbesc cu el cu știința președintelui ucrainean și cu condiția ca acest lucru să fie benefic.


Departamentul de Stat anunță al treilea american dispărut în războiul din Ucraina

Nu se știe unde se află luptătorul american. Departamentul este în contact cu rudele celor doi americani a căror dispariție în Ucraina a fost semnalată anterior.

În același timp, nici SUA, nici Ucraina și nici Comitetul Internațional al Crucii Roșii nu pot confirma informația potrivit căreia au fost capturați.

Continuăm să-i îndemnăm pe cetățenii americani, pe toate căile posibile, să nu călătorească în Ucraina, din cauza pericolelor aferente reprezentate de agresiunea rusă”, a adăugat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, citat de CNN.

UPDATE ORA 04:00

Armata rf a desfășurat o ofensivă nereușită la nord-vest de Sloviansk, transmite Institutul American pentru Studii de Război (ISW)

Principalele constatări ale ISW:

📌 Trupele rusești continuă să lanseze atacuri terestre asupra Severodonetsk și a așezărilor de-a lungul comunicațiilor terestre ucrainene către Lisichansk

📌 Trupele ucrainene reiau pregătirile pentru contraofensiva la vest de Izyum

📌 Trupe rusești și ucrainene angajate în lupte la nord și nord-est de Harkov

📌 Forțele ruse continuă să întărească pozițiile din nord-vestul regiunii Kherson, probabil în așteptarea unei contraofensive ucrainene

UPDATE ORA 03:00

NATO pregătește un nou model de apărare pentru flancul estic

Trei piloni vor sta la baza noului model de apărare al Alianței. Primul este o prezență înaintată crescută cu mai multe operațiuni de luptă.

„În ultimele câteva luni, am dublat numărul de grupuri de luptă din est, de la patru la opt”, a declarat secretarul general al NATO.

Al doilea este pre-dezvoltarea echipamentelor militare pentru a economisi timp atunci când forțele trebuie mobilizate. Și al treilea este antrenarea unităților pe un anumit teritoriu, unde vor exista anumite responsabilități

„O parte a forței va fi pre-deplasată, iar cealaltă va fi în țara de origine, dar va fi pregătită să se deplaseze dacă va fi necesar”, a explicat Stoltenberg

Noul model de apărare pentru flancul estic al NATO va însemna „o întărire semnificativă a capacității noastre de descurajare și apărare în întreaga Alianță”, spune secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.


Occupanții își mută în mod activ rudele în Khersonul ocupat temporar. Militarii ruși se instalează în apartamentele rezidenților locali care le plac, spune Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Malyar.

UPDATE ORA 01:00

Rusia continuă să trimită cereale ucrainene furate în Siria

Satelitul a detectat încărcarea cerealelor pe o navă în portul Sevastopol. Vehiculul se îndreaptă probabil spre Siria.

Se precizează că satelitul a surprins imagini ale cerealelor furate și pe 12 iunie. Așadar, transportul de cereale către Siria, care a fost reperat în luna mai, nu a fost un incident izolat.

Cinci mari nave rusești de asalt amfibiu se află în largul coastelor Crimeei

Primele două nave ancorate lângă zidul minier sunt VDK-uri din Proiectul 1171 „Tapir”. Flota Mării Negre avea trei astfel de nave, dintre care una, VDK Saratov, a fost distrusă de armata ucraineană în portul Berdyansk. Celelalte două au fost Orsk (cu numărul 148) și Nikolay Filchenkov (152).

În prezent, șase nave mari de debarcare din cadrul grupării se află în golfurile din Sevastopol, inclusiv pentru reparații, în timp ce șase VDC-uri au ieșit pe mare.

ORA 00:00

Evacuarea din Severodonețk este imposibilă, citează CNN pe șeful OVA din Luhansk, Serhiy Haidai. Evacuarea este imposibilă din cauza bombardamentelor neîncetate de artilerie din partea Rusiei.

Este imposibil să mai ieșim de acolo acum”, a declarat Serghei Gaidai. „Adică, este posibil din punct de vedere fizic, dar foarte periculos din cauza bombardamentelor și a luptelor constante. Dacă cineva iese, are 99 la sută șanse să moară.”

Potrivit acestuia, 568 de persoane, dintre care 38 de copii, se adăpostesc la uzină. Civilii adăpostiți la Azot au provizii de alimente, dar acestea nu au fost refăcute de două săptămâni, a declarat miercuri pentru CNN Roman Vlasenko, șeful administrației militare din districtul Severodonetsk. Potrivit acestuia, cei mai mulți dintre cei care se adăpostesc acolo sunt angajați ai uzinei chimice, familiile lor și câțiva localnici.

S-au ascuns acolo încă de la început”, a declarat el pentru CNN. „Acolo există adevărate adăposturi antiaeriene.”