- Volodimir Zelenski i-a mulțumit lui Mark Rutte pentru sprijinul acordat de Țările de Jos pentru acordarea statutului de candidat Ucrainei la aderarea la UE.
- Ucraina va primi arme germane pentru bătălia pentru Donbas.
- Jurnalistul rus şi laureatul premiului Nobel pentru Pace, Dmitry Muratov îşi scoate la licitaţie medalia obţinut în cadrul prestigiosului eveniment.
UPDATE ORA 24:00
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat sâmbătă orașul Mikolaiv, unde forțele au luptat împotriva trupelor ruse care încearcă să se deplaseze spre portul Odesa.
Advertisment
În postările de pe pagina sa oficială Telegram, Zelenski este văzut când felicită medicii în timpul unui tur al unui spital local și le oferă medalii trupelor din regiunea Odesa.
Vizita a avut loc înaintea unei sărbători în onoarea lucrătorilor medicali, iar liderul ucrainean „a mulțumit medicilor pentru munca lor dificilă și importantă”, au spus oficialii.
Recomandări
UPDATE ORA 23:00
Rachetele rusești distrug un depozit de combustibil într-un oraș din estul Ucrainei, provocând 11 răniți
Trei rachete rusești au distrus astăzi un depozit de carburanți din orașul Novomoskovsk, situat în estul Ucrainei, a declarat șeful administrației regionale într-un mesaj online.
Valentyn Reznichenko a postat o fotografie a ceea ce el a descris ca fiind un incendiu mare la depozit.
Novomoskovsk este situat la nord-est de Dnipro, capitala regională.
Reznichenko a declarat ulterior că 11 persoane au fost rănite, iar una se află în stare critică.
UPDATE ORA 22:00
Rusia ar putea avea nevoie de zece ani pentru a-și reveni după sancțiuni, spune șeful celei mai mari bănci a țării
Economia Rusiei ar putea avea nevoie de un deceniu pentru a se redresa în urma sancțiunilor impuse țării după invazia Ucrainei, potrivit unui executiv bancar de top.
Revenirea la nivelurile de dinaintea sancțiunilor ar putea dura aproape zece ani, deoarece națiunea rămâne izolată de jumătate din comerțul său, a declarat German Gref, șeful Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia.
Gref a estimat că țările care au întrerupt legăturile cu Rusia erau responsabile pentru 56% din exporturile sale și 51% din importuri, paralizând economia.
„Aceasta este o amenințare la adresa a 15% din produsul intern brut al țării, cea mai mare parte a economiei este sub tir”, a declarat șeful Gref, vorbind la forumul economic internațional anual al Rusiei de la Sankt Petersburg.
UPDATE ORA 21:00
Volodimir Zelenski a vizitat orașul Odesa
Președintele Ucrainei a vizitat sâmbătă orașul Odesa. Anterior, Volodimir Zelenski a fost în orașul Nicolaiev, aflat în apropierea liniei frontului.
Sâmbătă dimineața, președintele Zelenski a vizitat orașul Nicolaiev. De acolo, șeful statului ucrainen s-a deplasat în regiunea Odesa, a anunțat biroul său de presă, potrivit BBC.
Biroul de presă a postat imagini cu Zelenski vizitând departamentul de traumatologie și discutând cu soldații răniți care primesc tratament într-o unitate medicală.
De când a început războiul, Volodimir Zelenski nu a părăsit Ucraina, dar a făcut vizite în zonele apropiate de linia frontului.
De asemenea, el a primit în mod constant lideri occidentali în capitala Kiev.
UPDATE ORA 20:00
Rusia își trimite toate rezervele la Severodonețk
Un guvernator ucrainean susține că rușii mobilizează în jurul orașului Severodonețk toate rezervele de care dispune în alte zone.
Rusia trimite un număr mare de trupe de rezervă la Severodonețk din alte zone de luptă, pentru a încerca să obțină controlul total al orașului din estul țării, a declarat guvernatorul regiunii ucrainene Lugansk.
„Astăzi, mâine sau poimâine, vor arunca toate rezervele pe care le au… pentru că sunt deja atât de mulți acolo, încât au ajuns la masa critică”, a declarat guvernatorul regiunii Lugansk, Serhiy Gaidai, la televiziunea națională.
El a precizat că forțele rusești controlează deja cea mai mare parte din Severodonețk.
Rușii au folosit artileria pentru a arunca în aer trei poduri care fac legătura cu teritoriul controlat de ucraineni în Severodonețk.
Orașul este acum complet izolat.
Primarul Kievului: discuții de pace doar dacă Rusia părăsește Ucraina
Discuțiile de pace sunt posibile doar după ce Rusia va părăsi Ucraina, a declarat Vitali Klitschko, primarul orașului Kiev.
Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat pentru BBC, că țara sa va intra în discuții de pace doar după ce „ultimul soldat rus va părăsi Ucraina”.
Fostul campion mondial de box la categoria grea a participat la înmormântarea lui Roman Ratushnyi, un cunoscut activist în vârstă de 24 de ani, devenit luptător voluntar, care a fost ucis la Izium, în regiunea Harkov, la începutul acestei luni.
Unii oficiali ucraineni și-au exprimat îngrijorarea că aliații occidentali ar putea împinge țara lor spre un acord de pace cu Rusia, având în vedere consecințele războiului asupra aprovizionării cu alimente și energie și asupra economiei globale.
„Rușii au vorbit despre ‘Să găsim un compromis’. Să găsim o soluție’. Despre ce vorbesc ei? Despre ce compromis? A le ceda rușilor părți din teritoriul ucrainean nu este un compromis. Sunt mai mult decât sigur că vom fi gata să discutăm cu rușii despre un compromis. Dacă ultimul soldat rus va părăsi Ucraina, va fi momentul să discutăm, dar nu încă. Rușii trebuie să plece din patria noastră”, a spus Vitali Klitschko.
Comandanții ucraineni de pe linia frontului din Donbas, în estul țării, spun că sunt puternic depășiți de ruși și că pierd sute de soldați în fiecare zi. Totuși, și rușii au pierderi grele, susține Klitschko.
„Aceasta este o tragedie și pentru ruși și pentru Federația Rusă. Oamenii nu înțeleg asta acum, dar sunt sigur că vor realiza foarte curând realitatea. Rușii mor – pentru ce? Pentru ambiția lui Putin? De aceea, unitatea în jurul Ucrainei și a tuturor țărilor democratice este cheia pentru pace și libertate în Europa”, a precizat Vitali Klitschko.
Decizia finală privind eventualele discuții de pace va aparține președintelui Volodimir Zelenski și guvernului.
UPDATE ORA 19:00
Mineri salvați după ce au rămas blocați într-o mină din estul Ucrainei din cauza bombardamentelor
Minerii blocați într-o mină din estul Ucrainei din cauza unei pene de curent și a bombardamentelor au reușit să iasă la suprafață, anunță autoritățile ucrainene.
77 de mineri au rămas blocați în subteran în timpul unei pene de curent provocate de bombardamentele efectuate de separatiștii pro-ruși în regiunea Donețk din estul Ucrainei.
Oficialii locali au declarat că minerii, care se aflau în subteran atunci când a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică în mina de cărbune Zasyadko, au fost salvați și sunt în siguranță.
Nu sunt răniți, potrivit unei declarații a oficialilor separatiști.
Autoritatea separatistă pro-rusă din autoproclamata Republică Populară Donețk a acuzat forțele ucrainene că a provocat incidentul.
Un atac cu rachete rusești distruge un depozit de tramvaie în Harkov
Al doilea oraș din Ucraina s-a confruntat cu tiruri de obuze aproape constante în primele luni ale războiului, din cauza poziției sale în apropierea graniței cu Rusia.
Cu toate acestea, armata ucraineană a declarat în luna mai că trupele rusești s-au retras din jurul regiunii Harkov.
UPDATE ORA 18:00
Schimb de prizonieri între ruși și ucraineni
Cinci civili ucraineni au revenit în Ucraina în urma unui schimb de prizonieri cu Rusia.
Cinci civili ucraineni au fost eliberați de ruși în cadrul unui schimb de prizonieri cu Rusia. Ucrainenii au eliberat și ei tot cinci prizonieri, a anunțat sâmbătă Direcția de informații a apărării din Ucraina.
Direcția a precizat că patru dintre cei cinci civili au fost luați prizonieri în timpul ocupării de către Rusia a unor părți din regiunea Kiev.
De asemenea, a mai spus că în cadrul schimbului a fost recuperat cadavrul unui civil ucrainean.
Autoritățile nu au precizat dacă rușii schimbați erau combatanți.
În aprilie, Rusia a predat Ucrainei 60 de soldați și 16 civili în cadrul unui schimb de prizonieri de război.
Vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk a declarat atunci că schimbul a inclus și zece ofițeri ucraineni.
O lună mai târziu, alte 41 de persoane au fost returnate Ucrainei.
Sute de persoane participă la funeraliile activistului ucrainean de 24 de ani, ucis de ruși
Sute de persoane în doliu participă sâmbătă la Kiev la funeraliile activistului ucrainean de 24 de ani, ucis de ruși la Izium.
Roman Ratushnyi a fost omorât pe 9 iunie în jurul orașului Izium din estul Ucrainei, în timp ce se lupta cu trupele rusești.
Tânărul, în vârstă de 24 de ani, a fost un tânăr protestatar din timpul lunilor de demonstrații care l-au răsturnat pe liderul pro-rus al Ucrainei, Viktor Ianukovici, în 2014.
De asemenea, era cunoscut ca un militant pentru protecția mediului din Kiev, care a condus o campanie pentru a proteja un parc.
Astăzi, sute de persoane în doliu s-au adunat în centrul Kievului pentru a-i aduce un omagiu lui Ratushnyi, iar unii au fost auziți strigând: „Eroii nu mor niciodată!”
Din piață, participanții au plecat într-o lungă coloană tăcută în spatele sicriului până în Piața Independenței.
Această piață vastă din centrul Kievului poartă numele simbolic al celor trei luni de proteste care l-au răsturnat pe Ianukovici în 2014 și au contribuit la alimentarea trezirii patriotice a ucrainenilor născuți după obținerea independenței în 1991.
#Kyiv says goodbye to Roman Ratushnyi, #Ukrainian activist, defender.
From the first day of Maidan, 17yo Roman joined the protests and was among the students beaten by police. At his 24 he decided to defend #Ukraine from #Russians.
We will always remember our brave defenders🕯️. pic.twitter.com/yItAX9k5wi— MFA of Ukraine 🇺🇦 (@MFA_Ukraine) June 18, 2022
UPDATE ORA 17:00
Lituania anunță că interdicția privind tranzitul de mărfuri către Kaliningrad va intra în vigoare începând de astăzi
Autoritățile lituaniene au anunțat că, începând de astăzi, va intra în vigoare o interdicție privind tranzitul pe teritoriul lor al mărfurilor către enclava rusă Kaliningrad care fac obiectul sancțiunilor UE.
Lista de sancțiuni include, în special, cărbune, metale, materiale de construcții și tehnologie avansată, iar guvernatorul regiunii, Anton Alikhanov, a declarat că interdicția va acoperi aproximativ 50% din produsele pe care Kaliningrad le importă.
Intrarea sa imediată în vigoare a fost confirmată de ramura de transport de marfă a serviciului feroviar de stat din Lituania într-o scrisoare adresată clienților, ca urmare a unei „clarificări” din partea Comisiei Europene cu privire la mecanismul de aplicare a sancțiunilor.
Un purtător de cuvânt al serviciului a confirmat conținutul scrisorii, dar a refuzat să facă alte comentarii.
Așezat între Polonia și Lituania, membre ale UE și NATO, Kaliningrad primește provizii din Rusia prin intermediul căilor ferate și al conductelor de gaz care trec prin Lituania.
Sediu al cartierului general al flotei rusești din Marea Baltică, enclava a fost capturată de la Germania nazistă de către Armata Roșie în aprilie 1945 și cedată Uniunii Sovietice după cel de-al Doilea Război Mondial.
UPDATE ORA 16:00
Zelenski acordă medalii forțelor armate ale Ucrainei la Mykolaiv
Zelenski înmânează medalii membrilor forțelor armate ucrainene în ceea ce pare a fi un adăpost subteran din regiune.
În timpul vizitei sale în regiune, Zelenski a vizitat, de asemenea, un spital și a acordat distincții pentru curaj primarului Oleksandr Senkevych și guvernatorului Vitaliy Kim, pentru activitatea lor în timpul celor patru luni de invazie a Rusiei, a declarat biroul președintelui.
UPDATE ORA 15:00
Rachetele au lovit sâmbătă un cartier din sudul orașului Kryvyi Rih, din centrul Ucrainei, ducând la cel puțin două victime, au anunțat autoritățile locale în postări pe aplicația de mesagerie Telegram, relatează Reuters.
Președintele Zelenski a inspectat clădirea administrației regionale de stat din Nikolaev, care a fost distrusă în urma unui atac cu rachete al forțelor ruse, se arată în comunicat. O rachetă a făcut o gaură în clădire și a ucis 37 de persoane. Forțele rusești au ajuns la periferia orașului Nikolaev, dar au fost apoi împinse înapoi la marginile estică și sudică ale regiunii, unde luptele sunt în curs de desfășurare.
UPDATE ORA 14:00
Serviciul de ambulanță din Nikolaev. În ajunul sărbătorii profesionale a profesiei medicale, am mulțumit medicilor pentru munca lor dificilă și importantă, pentru sensibilitatea și viața lor dedicată. Sunteți oameni eroici, cu o inimă mare și bună.
UPDATE ORA 13:00
Bombardamentele au blocat 77 de mineri într-o mină de cărbune din regiunea Donețk, în estul Ucrainei, după ce alimentarea cu energie electrică a minei a fost întreruptă, a anunțat sâmbătă agenția de presă rusă de stat RIA.
Rusia a bombardat puternic orașul Lysychansk din estul țării, ucigând multe persoane, iar o autostradă cheie de ieșire a fost impracticabilă, a declarat guvernatorul din Luhansk, Serhiy Gaidai.
UPDATE ORA 12:00
Rafinăria Kremenchuk este distrusă și nu va putea fi repusă în funcțiune mai devreme de sfârșitul anului 2022. A fost cea mai mare rafinărie de petrol din întreaga țară.
Un superyacht deținut de ruși și confiscat de Statele Unite a ajuns în portul Honolulu sub pavilion american. Săptămâna trecută, SUA au câștigat o bătălie juridică în Fiji pentru a prelua vasul de 325 de milioane de dolari și l-au trimis imediat în Hawaii.
UPDATE ORA 11:00
Președintele rus Vladimir Putin susține că Uniunea Sovietică reprezintă teritoriul istoric al Rusiei. La Forumul Economic Internaţional din Sankt Petersburg, Vladimir Putin:
„Ce este Uniunea Sovietică? Este Rusia istorică. După cum se întâmplă, a încetat să mai existe. Și vreau să subliniez că în istoria recentă am tratat întotdeauna cu respect procesele de suveranizare care au avut loc în zona post-sovietică”.
SUA și aliații săi se pregătesc pentru un conflict prelungit în Ucraina. The Wall Street Journal scrie că rușii lovesc în spionii din cadrul AES ucrainene. Angajații stației din Zaporijjea sunt luați în primire pentru un control privind loialitatea lor față de Ucraina. Unele nu sunt returnate. The Washington Post scrie că Statele Unite și aliații săi se pregătesc pentru un conflict prelungit în Ucraina, în timp ce administrația Biden încearcă să învingă Rusia prin creșterea ajutorului militar acordat Kievului.
UPDATE ORA 10:00
Ucraina trebuie să demitizeze aproximativ 270.000 de kilometri pătrați, a declarat ministrul de interne Denys Monastyrsky.
„Dacă vorbim despre număr, astăzi înțelegem că aproximativ 270.000 de kilometri pătrați trebuie să fie deminați… Dar deminarea completă, care include drumuri, centuri forestiere, corpuri de apă – va dura ani de zile”, a declarat oficialul în direct la Teledon.
Potrivit ministrului, Ministerul de Interne se așteaptă ca unitățile Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență să efectueze o deminare operațională inițială în decurs de un an.
UPDATE ORA 09:00
Ucraina a primit un împrumut de 773 de milioane de dolari din partea Canadei, a anunțat vineri ministerul său de finanțe într-un comunicat. Ministrul ucrainean de finanțe, Sergii Marchenko, a declarat că este recunoscător guvernului Canadei pentru sprijinul neclintit acordat Ucrainei în lupta pentru libertatea noastră.
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că este absolut necesar ca liderii să vorbească direct cu președintele rus Putin în încercarea de a pune capăt războiului din Ucraina.
Ucraina a condamnat vineri decizia Uniunii Europene de Radio și Televiziune de a-i retrage dreptul de a găzdui ediția de anul viitor a concursului Eurovision din motive de securitate, din cauza invaziei Rusiei.
UPDATE ORA 08:00
Șase rachete rusești au lovit rafinăria de petrol Kremenchuk, care era deja nefuncțională, iar două rachete au lovit CET. Nu au existat victime. Aceasta nu este prima dată când inamicul atacă aceste situri. În timpul războiului, rafinăria și centrala electrică au suferit cele mai multe atacuri și distrugeri dintre toate infrastructurile din regiunea Poltava.
Rusia continuă să distrugă regiunea Lugansk. De exemplu, rușii au lansat atacuri aeriene asupra orașelor Sirotynoye și Borovskyy, există lupte în Severodonețk, iar cinci persoane rănite au fost evacuate în regiunea Dnipropetrovsk. Serhiy Gaidai, șeful OVA din Lugansk, spune că luptele continuă în Severodoneșk, iar rușii încearcă fără succes să ia cu asalt afara orașului.
UPDATE ORA 07:00
Forțele ucrainene lansează o contraofensivă la nord-vest de Izyum pentru a deturna trupele rusești de la Sloviansk și a întrerupe liniile de aprovizionare ale ocupanților, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
Lângă Girske, Berestovo și Kodemi, forțele de apărare au suferit pierderi în fața inamicului. Ca urmare, Regimentul 11 Batalion Motorizat Separat al Corpului 1 Armată a suferit pierderi semnificative și a fost retras din zona operațiunilor de luptă pentru a-și reînnoi pregătirea de luptă.
Luptele pentru Severodonetsk continuă.
În ultimele 24 de ore, unitățile Forțelor de Apărare au distrus cel puțin 30 de unități de diverse echipamente și arme ale inamicului, se arată în raportul operativ al Statului Major General de la ora 06:00:
Pe direcția Harkov, ocupanții au bombardat infrastructura civilă din zonele Kozachya Lopan, Petrovka, Korobochkino și Prishib.
Pe direcția Slaviansk, inamicul continuă să-și concentreze principalele eforturi pe ofensiva spre Slaviansk, luptele continuând. Agresorul a efectuat focuri de artilerie sistematice în zonele localităților Dubrovno, Dolina, Krasnopolye, Grushevaha și Adamovka. În zona Krasnopolye inamicul a încercat să reia acțiunile de asalt, luptele continuă.
În direcția Severodonetsk, inamicul continuă să tragă cu artilerie cu țeavă și lansatoare multiple de rachete asupra pozițiilor trupelor noastre și a infrastructurii civile din apropierea localităților Lysychansk, Metelkino, Ustinovka și Voronovoye.
UPDATE ORA 05:00
Norvegia impune noi sancțiuni Rusiei și susținătorilor regimului Putin. Acestea au ca scop limitarea capacității Rusiei de a finanța războiul împotriva Ucrainei.
În special, vorbim despre o interdicție a importurilor de țiței și alte produse petroliere din Rusia.
„Susținem UE cu sancțiuni împotriva Rusiei pentru a menține presiunea asupra autorităților țării și a elitei acesteia. Acum interzicem importul de petrol transportat pe mare din Rusia în Norvegia”, a declarat ministrul de externe Anniken Heutfeldt.
Consilierul șefului OP Alexei Arestovich consideră că țările occidentale au convenit să nu aprovizioneze Ucrainei tancuri și avioane de atac, deoarece se presupune că nu doresc înfrângerea finală a Rusiei în războiul împotriva Ucrainei.
Potrivit acestuia, astfel de arme ar sta la baza operațiunilor ofensive de succes.
„Este clar despre ce vorbim. Ei nu vor înfrângerea finală a Rusiei. Vor să forțeze Rusia să negocieze pentru a face pace”, a spus Arestovich.
UPDATE ORA 04:00
Un paramedic ucrainean a fost eliberat din captivitatea rusă, a anunțat sâmbătă președintele ucrainean Volodimir Zelenski. El a declarat că Ucraina a reușit să obțină eliberarea Iuliei Payevska, o parademică civilă care a fost capturată de forțele rusești la Mariupol la 16 martie, scrie The Guardian.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova nu are „nimic împotriva” unei posibile aderări a Ucrainei la Uniunea Europeană. El a făcut aceste comentarii vineri, după ce Comisia Europeană a recomandat acordarea Kievului a statutului de candidat al blocului cu 27 de membri.
„Nu avem nimic împotrivă”, a declarat Putin la forumul economic anual al Rusiei de la Sankt Petersburg. „Este decizia lor suverană de a adera sau nu la uniunile economice… Este treaba lor, treaba poporului ucrainean”.
UPDATE ORA 03:00
Jurnalistul rus şi laureatul premiului Nobel pentru Pace, Dmitry Muratov îşi scoate la licitaţie medalia obţinut în cadrul prestigiosului eveniment. Sumele colectate în urma licitaţiei vor fi donate în sprijinul refugiaţilor ucraineni.
Jurnalistul este dezamăgit de eradicarea mass-mediei independente din ţara sa şi afirmă că tot mai puţini oameni susţin campania militară a Moscovei.
„Ţara mea a invadat un alt stat, Ucraina. Acum sunt 15.5 milioane de refugiaţi… Ne-am gândit mult timp la ce putem face… şi ne-am gândit că toată lumea ar trebui să le dea ceva drag, important pentru ei”, a declarat Muratov.
Ucraina va introduce un regim de vize pentru cetățenii ruși începând cu 1 iulie, a anunțat vineri agenția Anadolu (AA), potrivit președintelui țării.
„Ca parte a contracarării amenințărilor fără precedent la adresa securității naționale, suveranității și integrității teritoriale a statului nostru, am sugerat Cabinetului de Miniștri să ia în considerare revizuirea regimului de intrare a cetățenilor ruși în Ucraina”, a declarat Volodimir Zelenski pe Telegram.
ORA 01:00
Ucraina va primi arme germane pentru bătălia pentru Donbas
„Va ajunge la timp… Știți că există deja o listă lungă de clienți care așteaptă arme în doi și trei ani”, a spus Scholz
„Vom furniza un sistem antirachetă care poate salva Odesa sau Kievul. De asemenea, am decis împreună cu Marea Britanie și Statele Unite că vom furniza mai multe sisteme de lansare de rachete”, a adăugat Scholz într-un interviu pentru dpa.
Volodimir Zelenski i-a mulțumit lui Mark Rutte pentru sprijinul acordat de Țările de Jos pentru acordarea statutului de candidat Ucrainei la aderarea la UE.
„O zi plină și productivă s-a încheiat cu o conversație cu Mark Rutte. Mulțumim pentru sprijinul acordat Ucrainei pentru statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană”, a spus președintele.
Partenerii noștri