• Zelenski spune că nu va ceda Rusiei sudul și că accesul la Marea Neagră „va fi ucrainean”.
  • Războiul Rusiei în Ucraina ar putea dura ani de zile, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

UPDATE ORA 23:00

Actorul s-a întâlnit cu refugiați la Lvov

Actorul american Ben Stiller a fost la Lvov, unde a fost văzut ieri plimbându-se în piaţa centrală a oraşului, la 70 de kilometri de graniţa cu Polonia.

Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi a confirmat apoi ştirea pe Twitter, afirmând că starul de la Hollywood a sosit la graniţa dintre Ucraina şi Polonia.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Actorul a fost prezent acolo în calitate de ambasador al bunăvoinţei UNHCR, pentru a se întâlni cu refugiaţii ucraineni şi „familiile ale căror vieţi au fost sfâşiate de război şi violenţă, pentru a împărtăşi poveşti despre impactul uman al războiului”.

Ben Stiller a postat pe Twitter faptul că a ajuns în Polonia.

UPDATE ORA 22:00

Ucraina va interzice cărțile și muzica rusească

Parlamentul ucrainean a votat duminică două legi care vor impune restricții severe asupra cărților și muzicii rusești, în timp ce Kievul încearcă să rupă multe dintre legăturile culturale rămase între cele două țări după invazia Moscovei, potrivit Reuters.

Una dintre legi va interzice tipărirea de cărți de către cetățenii ruși, cu excepția cazului în care aceștia renunță la pașaportul rusesc și iau cetățenia ucraineană.

Interdicția se va aplica doar celor care au deținut cetățenia rusă după prăbușirea regimului sovietic în 1991.

De asemenea, va interzice importul comercial de cărți tipărite în Rusia, Belarus și pe teritoriul ucrainean ocupat, fiind necesară, de asemenea, o autorizație specială pentru importul de cărți în limba rusă din orice altă țară.

O altă lege va interzice difuzarea de muzică de către cetățenii ruși de după 1991 în mass-media și în transportul public, crescând, în același timp, cotele de vorbire în limba ucraineană și de conținut muzical în emisiunile TV și radio.

Legile trebuie să fie semnate de președintele Volodimir Zelenski pentru a intra în vigoare și nu există niciun indiciu că acesta s-ar opune vreuneia dintre ele.

Ambele au primit un sprijin larg din partea Legislativului, inclusiv din partea unor parlamentari care au fost în mod tradițional considerați pro-Kremlin de către majoritatea mass-mediei și a societății civile din Ucraina.

Ministrul ucrainean al culturii, Oleksandr Tkașenko, a declarat că este „bucuros să salute” noile restricții.

UPDATE ORA 21:00

Câștigătorii Eurovision 2022, Kalush Orchestra, s-au pronunțat împotriva mutării concursului din Ucraina anul viitor.

UPDATE ORA 20:00

În regiunea Cernihov ar putea avea loc greve la instalațiile de infrastructură feroviară. Acest lucru a fost raportat de șeful Administrației Regionale de Căi Ferate din Cernihov, V’yacheslav Chaus.

UPDATE ORA 19:00

Ministrul italian de externe acuză propriul partid că a subminat eforturile de susținere a Ucrainei

Ministrul italian de externe Luigi Di Maio și-a acuzat propriul partid de subminarea eforturilor guvernului de a sprijini Ucraina în contextul invaziei continue a Rusiei.

Într-o declarație, Di Maio a declarat că guvernul trebuie să apere valorile democrației și libertății, adăugând că, în timp ce toată lumea își dorește pace, președintele rus Vladimir Putin urmărește războiul.

El a continuat spunând că membrii din partidul său, Mișcarea 5 Stele, îl atacă cu „ură” și cauzează probleme guvernului și poziției acestuia față de partenerii săi din UE.

„(Aceasta este) o atitudine imatură care tinde să creeze tensiuni și instabilitate în cadrul guvernului”, a spus el.

Comentariile vin în contextul în care premierul Italiei, Mario Draghi, se confruntă marți cu un vot important în parlament cu privire la Ucraina, unii membri ai Partidului 5 Stele încercând să limiteze Italia să trimită mai multe arme la Kiev.

UPDATE ORA 18:00

Agenția alimentară a ONU reduce rațiile pentru refugiații din estul și vestul Africii

Programul Alimentar Mondial al ONU a declarat că a fost forțat să reducă rațiile de alimente pentru refugiații din Africa de Est și de Vest din cauza creșterii cererii și a finanțării insuficiente.

Războiul din Ucraina a avut un impact tot mai înrăutățit asupra crizei globale a refugiaților și a sporit riscul de foamete, deoarece a condus la creșterea prețului mărfurilor, în special al cerealelor.

Trei sferturi dintre refugiații din Africa de Est sprijiniți de programul ONU și-au văzut rațiile reduse cu până la 50%, a spus WFP, cei din Etiopia, Kenya, Sudanul de Sud și Uganda fiind cel mai grav afectați.

Suntem forțați să luăm decizia sfâșietoare de a reduce rațiile de alimente pentru refugiații care se bazează pe noi pentru supraviețuirea lor”, a spus directorul executiv al PAM, David Beasley.

UPDATE ORA 16:00

Rusia spune că a lovit uzina de reparare a tancurilor din Harkiv

Rachetele ruse Iskander au lovit o fabrică de reparare a tancurilor din Harkov din Ucraina”, a anunțat ministerul rus al Apărării.

Ministerul a mai spus că a distrus 10 obuziere și până la 20 de vehicule militare în orașul ucrainean Mykolaiv, care au fost furnizate de țările occidentale în ultimele 10 zile.

UPDATE ORA 14:00

Ministerul Apărării din Marea Britanie: „Forțele ruse și ucrainene probabil dezertează

Unitățile ucrainene și ruse care luptă în regiunea Donbass de Est suferă probabil dezertări în ultimele săptămâni”, relatează Ministerul Apărării din Marea Britanie pe baza informațiilor de la serviciile de informații britanice, adăugând că moralul rușilor e „foarte probabil să rămână deosebit de tulburat”.

Cazurile din unitățile întregi rusești care refuză ordine și confruntări armate între ofițeri și trupele lor continuă să apară”, se arată în declarație. „Autoritățile ruse probabil se luptă să exercite presiuni legale asupra disidenților militari, îngreunate de statutul oficial al invaziei ca „operație militară specială”, mai degrabă decât ca război”, a adăugat acesta.

Ministerul Apărării a mai spus că ambele părți au continuat să efectueze bombardamente de artilerie grea la nord, est și sud de Sieverodonețk, dar cu puține schimbări în linia frontului.

UPDATE ORA 12:00

Germania plănuiește noi măsuri pentru a compensa gazul rusesc

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, plănuiește măsuri suplimentare pentru a reduce consumul de gaze și pentru a înlocui livrările în vederea reducerii livrărilor de gaze din Rusia, conform planurilor văzute de agenția de presă dpa.

Utilizarea gazului pentru producerea de energie și industrie urmează să fie redusă, iar umplerea instalațiilor de depozitare trebuie să fie prioritară înainte de iarnă.

Guvernul oferă miliarde de fonduri pentru a finanța măsurile, a aflat dpa din cercurile guvernamentale.

UPDATE ORA 10:00

Exporturile de gaze Gazprom către Europa prin Ucraina au crescut ușor

Producătorul rus de gaze Gazprom a declarat că furnizarea de gaze către Europa prin Ucraina prin punctul de intrare Sudzha a crescut la 41,7 milioane de metri cubi (mcm) de la 41,4 milioane de metri cubi sâmbătă.

O cerere de furnizare a gazului printr-un alt punct de intrare major, Sokhranovka, a fost respinsă de Ucraina„, a spus Gazprom.

UPDATE ORA 8:00

Zelenski spune că nu va ceda Rusiei sudul și că accesul la Marea Neagră „va fi ucrainean”.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat duminică dimineață că Ucraina nu va ceda sudul Rusiei și că accesul la Marea Neagră va fi ucrainean. La întoarcerea la Kiev, după ce a vizitat regiunea Odesa, în sudul țării, unde s-a întâlnit cu forțele armate care se confruntă cu trupele ruse, liderul ucrainean a declarat că „nu vom da sudul nimănui, marea va fi ucraineană și sigură”.

UPDATE ORA 06:00

Războiul din Ucraina nu se va încheia curând

,,Trebuie să ne pregătim pentru un război prelungit, pentru că Putin a trecut la o campanie militară de demolare. Acum încearcă să anihileze forțele ucrainene” . Transmite premierul britanic Boris Johnson.

UPDATE ORA 05:00

Ocupanții au obținut câștiguri marginale la periferia Severodonetsk și probabil au avansat în Metolkino. Dar s-au împotmolit în alte direcții – ISW

Alte constatări ale Institutului american pentru studiul războiului:

  • -Forțele rusești au continuat să încerce să blocheze comunicațiile ucrainene de-a lungul rutei Bakhmut-Lysychansk și au efectuat lovituri terestre și de artilerie de-a lungul traseului.
  • -Ocupanții caută să îndepărteze forțele ucrainene de tirurile de artilerie de pe căile ferate din jurul Harkovului, care au fost folosite pentru a sprijini ofensivele rusești spre Sloviansk.
  • -Ocupanții ruși continuă să se confrunte cu presiunea partizanilor în teritoriile ocupate din sudul Ucrainei

UPDATE ORA 04:00

Zelenski transmite: ,,Mă întorc din sud – am vizitat poziții avansate în zona Nikolaev, Nikolaev și, de asemenea, în zona Odesa. A vorbit cu apărătorii noștri – armata, poliția, Garda Națională, Apărarea Terorist. Starea lor de spirit este sigură, toți nu se îndoiesc de victoria noastră. Nu vom da sudul nimănui, vom returna totul – iar marea va fi ucraineană – va fi în siguranță„.

UPDATE ORA 03:00

Războiul Rusiei în Ucraina ar putea dura ani de zile, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, unei publicații germane, adăugând că furnizarea de armament de ultimă generație trupelor ucrainene va crește șansa de a elibera regiunea Donbas de sub controlul rusesc.

,,Trebuie să ne pregătim pentru faptul că ar putea dura ani. Nu trebuie să renunţăm la sprijinirea Ucrainei„, a declarat Stoltenberg pentru Bild am Sonntag. „Chiar dacă costurile sunt mari, nu numai pentru sprijinul militar, și din cauza creșterii prețurilor la energie și la alimente”.

UPDATE ORA 02:00

Summitul cheie pentru Ucraina: Scholz este optimist

În discursul său video, cancelarul german Olaf Scholz și-a exprimat speranța că liderii UE vor ajunge la un acord cu privire la statutul de candidat al Ucrainei la summit.

Ce a promis Scholz Ucrainei:

-Încercați să obțineți 27 de „da” pentru statutul de candidat la aderarea la UE pentru Ucraina.

-Asistență suplimentară în lupta împotriva Rusiei.

-Resurse financiare.

-Asistență în reconstrucția Ucrainei.

Arme esențiale pentru apărarea independenței Ucrainei.

UPDATE ORA 01:00

În ultimele zile, cel puțin 7 facilități au fost distruse în Donețk ocupat, unde rușii dețineau stocuri importante de muniție din 2014, a informat site-ul ucrainean InformNapalm, citând sursele sale.

Sursele InformNapalm susțin că depozitele rusești au fost distruse de „lovituri de înaltă precizie” cu 7 focuri care au lovit 7 ținte.

Numai depozitul de muniție distrus din Krasni Luch ocupat avea până la 1 mie de tone de muniție”, precizează InformNapalm.

Potrivit InformNapalm, trupele ruse încearcă să „diminueze succesele forțelor armate ucrainene” trăgând în centrul orașului cu artilerie de calibru mai mic pentru a insufla frica în populația locală și pentru a opri zvonurile despre loviturile de mare precizie ale ucraineanului. Forțele pe depozitele de muniții.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Ucraina promite că va învinge Moscova în timp ce se luptă cu atacurile rusești în apropierea unui oraș cheie din est și mai multe locații au fost atacate cu obuze și rachete.

Țările Uniunii Europene sunt așteptate, la un summit de săptămâna viitoare, să acorde Ucrainei statutul de candidat la UE.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a făcut vineri o vizită surpriză la Kiev și a oferit un antrenament intensificat forțelor ucrainene. Întors în Marea Britanie, el a subliniat necesitatea de a evita „oboseala Ucrainei” după aproape patru luni de război.

Rușii mână înainte centimetru cu centimetru și este vital pentru noi să arătăm ceea ce știm că este adevărat, și anume că Ucraina poate câștiga și va câștiga”, a spus el reporterilor. Important să le arătăm că suntem alături de ei pe termen lung și le oferim rezistența strategică de care au nevoie.”