• Marea Britanie va modifica regulile privind vizele pentru a permite intrarea în țară a minorilor ucraineni neînsoțiți.
  • Institutul pentru Studiul Războiului a anunțat că forțele rusești vor fi probabil capabile să cucerească orașul industrial Sieverodonețk în următoarele săptămâni.
  • Obținerea controlului deplin asupra regiunii Lugansk este un obiectiv strategic principal pentru forțele ruse, ca parte a unei campanii pentru a încerca să preia controlul complet al Donbasului.

UPDATE ORA 22:00

Președintele turc, șeful ONU discută modalități de a pune capăt crizei

Președintele turc și secretarul general al ONU au vorbit la telefon și au discutat inițiative menite să rezolve criza în curs cauzată de războiul Rusia-Ucraina, a anunțat Direcția de Comunicații a Turciei într-un comunicat.

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat pentru ONU Antonio Guterres că Turcia își menține eforturile comune pentru a asigura exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, care ar fi „eficient în ceea ce privește evitarea unei crize alimentare globale”.

Recomandări

POLONIA ARESTEAZĂ UN SUSPECT ÎN CAZUL ATACULUI LUI ZELENSKI
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Erdoğan a spus că continuă să-și îndemne omologii să reînvie negocierile de pace și să pună capăt războiului prin diplomație.​​​​​​​

UPDATE ORA 20:00

Șeful NATO spune că Turcia, Finlanda și Suedia poartă discuții „constructive”.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Turcia, Finlanda și Suedia au purtat discuții „constructive” cu privire la opoziția Ankara față de aderarea celor două țări nordice la alianță.

Vom continua discuțiile cu privire la cererile Finlandei și Suediei de aderare la NATO și aștept cu nerăbdare să găsim o cale de urmat cât mai curând posibil”, a spus Stoltenberg după ce oficialii s-au întâlnit la sediul NATO de la Bruxelles.

UPDATE ORA 18:00

Explozii zguduiesc Odesa după un presupus atac asupra platformelor de foraj ale companiei energetice din Crimeea

Exploziile au zguduit Odesa după ce au raportat lovituri ucrainene asupra platformelor de foraj din Marea Neagră deținute de o companie de petrol și gaze din Crimeea.

Un purtător de cuvânt al administrației regionale din Odesa a confirmat agenției de presă Reuters că au avut loc explozii în orașul de sud-vest, dar nu a oferit alte detalii, inclusiv dacă au existat victime.

Oleksiy Honcharenko, un legiuitor din Odesa, a spus între timp că orașul părea să fi fost atacat în ceea ce el a descris drept „răzbunare prin bombardarea platformelor petroliere din apropierea Crimeei”.

Luni, șeful Peninsulei Crimeea anexată de Rusia a declarat că forțele ucrainene au lovit platforme de foraj în Marea Neagră deținute de compania energetică Chernomorneftegaz. Kievul nu a făcut nici un comentariu imediat cu privire la presupusul atac.

UPDATE ORA 16:00

  • Au început 150 de ani de rezistență eroică a națiunii ucrainene împotriva invaziei rusești.
  • Inamicul continuă să rețină până la trei grupuri tactice de batalioane din Armata 1 Panzer a Districtului Militar de Vest pentru a acoperi linia cordonului ruso-ucrainean din regiunile Briansk și Kursk. În regiunea Briansk, inamicul a desfășurat SAM-uri S-300V4 la o divizie de rachete antiaeriene.
  • În plus, agresorul rus a efectuat tiruri de artilerie în apropierea așezării Seredina Buda din regiunea Sumy.
  • Pe linia Slobozhansky, inamicul a lansat un atac aerian și a angajat foc de artilerie în apropierea așezărilor Timofiyivka și Morozova Dolyna.
  • În sectorul Kharkiv, inamicul se concentrează pe împiedicarea forțelor de apărare să pătrundă în cordonul de stat ucrainean.
  • În sectorul Slovyansk, inamicul a lansat focuri de armă folosind artileria cu arme de calibru mic și lansatoare multiple de rachete.
  • Inamicul continuă să își concentreze forțele principale în sectorul Donețk, în districtele Șevruodonețk și Bakhmut. Utilizarea intensivă a aviației.

UPDATE ORA 15:00

Consiliul Uniunii Europene a decis, astăzi, să reînnoiască sancțiunile introduse de UE ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei și a orașului Sevastopol de către Federația Rusă. Termenul de aplicare se extinde până la 23 iunie 2023.

Măsurile restrictive în vigoare includ interdicții care vizează importurile de produse originare din Crimeea sau Sevastopolul anexate ilegal, investițiile în infrastructură, servicii financiare și turistice din Crimeea sau Sevastopolul anexate ilegal.

Restricțiile impuse de UE vizează și exportul anumitor bunuri și tehnologii către companii din Crimeea sau pentru utilizare în Crimeea anexată ilegal în transporturi, telecomunicații și energie sau pentru prospectarea, explorarea și producția de petrol, gaze și resurse minerale.

UPDATE ORA 14:00

Rusia cere Lituaniei să ridice imediat interdicția de tranzit din Kaliningrad
Rusia a cerut Lituaniei să ridice imediat interdicția privind tranzitul unor bunuri către exclava rusă Kaliningrad, potrivit AlJazeera.

Ministerul rus de Externe i-a transmis trimisului lituanian la Moscova că, dacă nu se va restabili tranzitul de mărfuri între regiunea Kaliningrad și restul Rusiei prin Lituania, Moscova va reacționa pentru a-și proteja interesele.

Autoritățile lituaniene au interzis tranzitul de mărfuri care sunt sancționate de UE pe teritoriul său, care include singura rută feroviară între Rusia continentală și exclava Kaliningrad de la Marea Baltică, care este blocată între Lituania și Polonia.

Printre bunurile interzise se numără cărbunele, metalele, materialele de construcție și tehnologia avansată.


ZELENSKI: A 117-a zi de război.

În această perioadă, peste 5 milioane de ucraineni au fost forțați să își părăsească locuințele și să plece în străinătate. Ca o chestiune de principiu, nu vreau să-i numesc refugiați. Cred că se vor întoarce acasă. Imediat, în curând, Rusia va părăsi țara noastră. Pacea va fi restabilită în cel mai scurt timp.
Vom face tot ce putem pentru asta.

UPDATE ORA 13:00

Ucraina doboară „prima linie de apărare” a Rusiei în Kherson
Trupele ucrainene au „spart” „prima linie de apărare” a forțelor rusești în regiunea Kherson din sudul țării, ocupată în mare parte, potrivit unui oficial local.

Serhiy Hlan, un consilier al guvernatorului din Kherson, a declarat în declarații televizate că forțele ucrainene avansează în delta râului Nipru și au distrus depozitele militare rusești din orașul Nova Kakhovka.


Polonia nu este de acord cu decizia de a muta Eurovision 2023 din Ucraina în Marea Britanie

„Dorim să implicăm opinia publică ucraineană în sprijinul nostru continuu pentru căutarea unui model de organizare pentru Eurovision 2023 de anul viitor, care va avea în vedere participarea a cât mai multor participanți și producători ucraineni, precum și a publicului din această țară”, se arată în comunicat.


Forțele ucrainene au lovit platformele de foraj petrolier din Crimeea, afirmă șeful regiunii pro-ruse

Forțele ucrainene au lovit platformele de foraj aparținând companiei de petrol și gaze Chernomorneftegaz în largul peninsulei Crimeea, a declarat șeful regiunii anexate de Rusia.

Trei persoane au fost rănite, iar căutarea altor șapte muncitori este în curs de desfășurare, a declarat Serghei Askyonov într-o postare pe Telegram.

Al Jazeera nu a putut verifica în mod independent afirmațiile.

Rusia a anexat Peninsula Crimeea de la Ucraina în 2014 și a sprijinit rebelii separatiști care la scurt timp după aceea au ocupat porțiuni de teritoriu în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

UPDATE ORA 12:00

Pe frontul Pivdenyi Buh, Rusia își concentrează eforturile pentru a-și menține pozițiile actuale și pentru a împiedica avansarea forțelor ucrainene. Trupele ruse nu au întreprins nicio operațiune de luptă activă, dar au tras cu artilerie și cu sisteme de rachete cu lansare multiplă asupra a 11 localități.

În acvatoriile Mării Negre și Mării Azov, forțele navale ruse se concentrează pe blocarea tuturor transporturilor civile din partea de nord-vest a Mării Negre.

Cinci nave rusești transportând rachete de croazieră sunt în așteptare pentru a lansa lovituri cu rachete asupra teritoriului Ucrainei.

UPDATE ORA 11:00

Pe frontul Bakhmut, trupele ruse au efectuat trageri cu artileria și cu sisteme de rachete cu lansare multiplă asupra unor obiective din zece așezări civile. Atacuri cu rachete dinspre pozițiile rusești s-au înregistrat și în apropiere de Travneve, Dolomitne, Zaitseve și New-York. Aviația militară rusă a efectuat un atac în apropiere de localitatea Yakovlivka.

Forțele ruse au încercat să împiedice unitățile trupelor ucrainene să se regrupeze pe fronturile Lyman, Avdiivka, Kurakhove, Novopavlivka și Zaporizhzhia. Trupele ruse au folosit diferite tipuri și calibre de artilerie pentru tiruri asupra pozițiilor ucrainene și a unor locații din proximitatea a 34 de așezări civile din zonă.

  • Pe frontul Lyman, două avioane rusești Su-25 au efectuat un atac aerian în apropierea orașului Maiaky.
  • Pe frontul Avdiivka, avioanele rusești Su-25 au efectuat lovituri aeriene în zonele din jurul Șevcenko și Vuhledar.

UPDATE ORA 10:00

  • Pe frontul Slobozhanshchyna, forțele ruse au efectuat un atac aerian și au deschis foc de artilerie asupra zonelor din jurul așezărilor Tymofiivka și Morozova Dolyna.
  • Pe frontul de la Harkov, principalele eforturi ale Rusiei vizează prevenirea avansării forțelor armate ucrainene la granița de stat a Ucrainei. Forțele ruse au tras intens asupra zonelor din jurul localităților Kozacha Lopan, Mali Prokhody, Dementiivka, Petrivka, Verknii Saltiv, Rubijne și la periferia orașului Harkov, folosind artileria.
  • Pe frontul din Sloviansk, forțele de ocupație ruse au provocat pagube prin foc executat cu artileria, inclusiv sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS), asupra a 12 localități din zonă.
  • Pe frontul Donețk, principalele eforturi ale Rusiei continuă să fie concentrate pe direcțiile Sievierodonetsk și Bakhmut. Rusia folosește activ aviația militară în aceste zone.

UPDATE ORA 09:00

Forțele de ocupație ruse își concentrează eforturile pentru a opri avansul și ofensivele Forțelor Armate ale Ucrainei.

În ultimele 24 de ore, armata lui Putin a executat intensiv lovituri folosind rachete și aviație.

Până la trei grupuri tactice de batalioane rusești ale Armatei 1 de tancuri din Districtul Militar de Vest, împreună cu unități aeropurtate rusești, continuă să fie desfășurate pe teritoriul Federației Ruse, pe frontul Sivershchyna, pentru a acoperi granița ruso-ucraineană din regiunile Bryansk și Kursk.

Rusia a desfășurat un sistem suplimentar de rachete antiaeriene S-300 într-o divizie de rachete antiaeriene din regiunea Bryansk. În plus, forțele ruse au deschis focul de artilerie asupra orașului Seredyna-Buda din regiunea Sumy.

UPDATE ORA 08:00

Într-un interviu pentru The New York, primarul Odesei, Gennadi Trukhanov, a spus că nu sprijină redenumirea străzii Pușkin din Odessa:

„Odessa este capitala interculturală a Ucrainei. Sunt îngrijorat de ura tot mai mare pentru tot ce este rusesc”, a declarat Truhanov.

UPDATE ORA 07.00

Germania va reporni centralele electrice pe bază de cărbune pentru a conserva gazele naturale, a declarat ministrul economiei țării. Robert Habeck, ministrul pentru afaceri economice și acțiune climatică, a declarat că repornirea centralelor electrice pe cărbune este dureroasă, dar este o necesitate absolută.


Ministerul britanic al Apărării spune că Rusia a suferit probabil pierderi devastatoare în rândul ofițerilor săi de rang mediu și inferior. Acesta spune că aceste pierderi vor contribui probabil la o pierdere de moral și la o disciplină precară în rândul gradelor inferioare.

UPDATE ORA 06.00

Moldova a interzis difuzarea știrilor rusești, președintele Maia Sandu a semnat legea relevantă.

Legea va intra în vigoare săptămâna viitoare:

  • Interzice posturilor TV din Republica Moldova să difuzeze știri și programe analitice rusești, precum și filme militare rusești.
  • Documentul definește conceptul de „dezinformare”, care reprezintă o amenințare la adresa securității informațiilor.
  • Dezinformarea este informația care „justifică sau promovează agresiunea militară, agresiunea hibridă, terorismul, regimurile dictatoriale”.

UPDATE ORA 05.00

Rusia a folosit peste 200 de tipuri de arme interzise împotriva Ucrainei. Ocupanții au folosit preponderent muniții cu dispersie, inclusiv submunițiile lor, care au reprezentat un pericol pentru civili timp de decenii după încheierea războiului.

Din cauza folosirii armelor interzise, ​​civili ucraineni, inclusiv copii, au fost uciși și răniți. În plus, au fost distruse infrastructura critică.


Olaf Scholz a cerut reforme în Uniunea Europeană care să faciliteze admiterea de noi membri în comunitate.

„UE trebuie să-și modernizeze structurile și procesele de luare a deciziilor. Nu va fi întotdeauna posibil să se decidă în unanimitate asupra a tot ceea ce trebuie să fie decis în unanimitate astăzi”.

UPDATE ORA 04.00

Noul șef al Forțelor Armate Britanice și-a asumat să pregătească țara pentru război în Europa și să creeze o armată capabilă să învingă Rusia

Potrivit lui Sanders, invazia rusă a Ucrainei evidențiază principalul obiectiv al armatei britanice – „de a proteja Marea Britanie, fiind gata să lupte și să câștige războaie pe uscat”.

„Suntem generația care trebuie să pregătească din nou armata pentru război în Europa”, a adăugat el.

UPDATE ORA 03.00

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a vizitat trupele și personalul medical de pe frontul din sudul Ucrainei în timpul unei călătorii în regiunile Nikolaev și Odesa.


Guvernatorul orașului Lugansk, Serhiy Haidai, spune că se pregătește pentru ce este mai rău, în timp ce forțele rusești își intensifică asaltul asupra orașelor din est.

UPDATE ORA 02.00

Marea Britanie trebuie să aibă o armată capabilă să lupte în Europa și să învingă Rusia, a declarat noul șef al armatei britanice pentru trupe, citat de presa locală.

Premierul britanic Boris Johnson, un susținător vocal al Ucrainei de la invazia Rusiei din februarie, a exclus trimiterea de trupe britanice pentru a ajuta Kievul, dar a avertizat în acest weekend că Londra va trebui să își arate sprijinul pentru „pe termen lung”.

UPDATE ORA 01.00

Rusia a declarat duminică că ofensiva sa împotriva orașului Sievierodonețk, în estul Ucrainei, se desfășoară cu succes după ce a preluat controlul asupra unui cartier de la periferia orașului.

„Ofensiva în direcția Sievierodonetsk se desfășoară cu succes”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, într-o declarație video. El a precizat că a fost cucerită așezarea Metyolkine, situată la periferia estică a orașului.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele ucrainean Zelenski a declarat că se așteaptă ca Rusia să intensifice atacurile asupra Ucrainei în timp ce Kievul așteaptă decizia Uniunii Europene de a-i acorda statutul de stat candidat. „În mod evident, în această săptămână ar trebui să ne așteptăm din partea Rusiei la o intensificare a activităților sale ostile, ca exemplu”, a declarat Zelenski în discursul său video nocturn. „Și nu numai împotriva Ucrainei, ci și împotriva altor țări europene. Noi ne pregătim. Suntem pregătiți”.


Occidentul trebuie să se pregătească să continue să sprijine Ucraina într-un război care va dura ani de zile, a avertizat șeful NATO. Secretarul general Jens Stoltenberg a declarat că costurile războiului sunt ridicate, dar prețul de a lăsa Moscova să-și atingă obiectivele militare este și mai mare.

Premierul britanic Boris Johnson a avertizat, de asemenea, cu privire la un conflict pe termen mai lung. Într-un avertisment, noul șef al armatei britanice a declarat că Regatul Unit și aliații trebuie să fie capabili să câștige un război terestru cu Rusia.

Generalul Sir Patrick Sanders, care a preluat postul săptămâna trecută, a declarat într-un mesaj intern: „Invazia Rusiei în Ucraina subliniază scopul nostru principal – de a proteja Marea Britanie și de a fi gata să luptăm și să câștigăm războaie pe uscat – și întărește cerința de a descuraja agresiunea rusă prin amenințarea cu forța.”