• Președintele SUA, Joe Biden, a avertizat asupra unui conflict prelungit și a declarat că va discuta cu aliații despre calea de urmat la summitul NATO de săptămâna viitoare de la Madrid.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul ungar Viktor Orban au convenit, în cadrul unei convorbiri telefonice, să dezvolte cooperarea dintre cele două țări în sectorul energetic.
  • O delegaţie de la Ankara se va deplasa, săptămâna aceasta, în Rusia pentru a discuta detaliile unui posibil coridor maritim sigur în Marea Neagră, pentru a exporta cereale ucrainene.
  • 22 iunie este o dată importantă în Rusia, „Ziua amintirii şi a durerii”, care marchează momentul în care forţele Germaniei naziste a lui Hitler au invadat Uniunea Sovietică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

ORA 21:00

Va fi nevoie de mai mulți ani pentru a reface stocul de arme al Marii Britanii, care a fost epuizat de livrările către Ucraina, a declarat șeful Statului Major General al țării, Tony Radakin, potrivit The Independent.

Să fim sinceri, vorbim de ani de zile, pentru că este cu adevărat imposibil să obții o producție rapidă într-o clipită când vine vorba de armament modern”, a declarat Radakin, citat de publicație.


Peste 8 milioane de persoane au părăsit Ucraina de la începutul războiului

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Potrivit ultimelor cifre ale Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați, cei mai mulți ucraineni au plecat în Polonia (peste 4 milioane).

Mai mult de 1,3 milioane de persoane au ajuns din Ucraina în Rusia.

Ucrainenii pleacă și în România, Moldova, Slovacia, Ungaria și alte țări europene.


Aproape 2/3 dintre europeni susțin aderarea Ucrainei la UE, potrivit Reuters.

Acest nivel de sprijin pentru aderarea Ucrainei la UE este cel mai ridicat din ultimii 15 ani, potrivit unui nou sondaj realizat de Parlamentul European.

Într-o declarație a Parlamentului European se arată că, în prezent, majoritatea țărilor au arătat o atitudine mai pozitivă față de aderarea Ucrainei la UE decât la sfârșitul anului trecut, când a fost realizat un sondaj similar. În special, rezultatele s-au schimbat în statele baltice.

ORA 20:00

Ocupanții încearcă să avanseze spre Bakhmut, regiunea Donețk, a declarat Statul Major General.

📍 În direcția Severodonetsk, inamicul a lansat atacuri aeriene în apropiere de Verkhnyakamenka și Sirotino. Luptele pentru Severodonetsk continuă.

📍 În zona Novobakhmutovka, AFU a respins un asalt și a forțat inamicul să se retragă.

📍 În direcția Kharkiv, inamicul luptă pentru a limita forțele armate ucrainene și pentru a le împiedica să ajungă la frontiera de stat.


Militarii ucraineni vor începe săptămâna viitoare antrenamentele cu lansatoare multiple de rachete germane Mars II.

Acest lucru a fost anunțat de ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, în timpul unui discurs în Bundestag. „Pregătirea începe săptămâna viitoare”, a spus ea ca răspuns la o întrebare a unui parlamentar.

Militarii ucraineni vor lucra cu colegii germani, învățând comenzile necesare în limba germană pentru a opera sistemul informatic.

Sistemul de lansatoare multiple de rachete Mars II (MRLS) este un sistem german de lansatoare multiple de rachete care a fost adoptat de Bundeswehr în 1990.

ORA 18:00

Președintele rus Vladimir Putin a semnat, miercuri, un decret prin care se stabilesc proceduri temporare pentru îndeplinirea obligațiilor datoriei externe, a informat agenția de presă Interfax, în condițiile în care investitorii urmăresc îndeaproape o eventuală neplată.

Agenția a spus că Putin a ordonat guvernului să aleagă băncile în termen de 10 zile pentru a gestiona plățile pentru euroobligațiuni în cadrul unei noi scheme.

ORA 17:00

„Planul Marshall” necesar pentru a reconstrui Ucraina

Ucraina are nevoie de ajutor financiar masiv pentru reconstrucție după devastările provocate de invazia Rusiei, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, spunând că reconstrucția va fi o „sarcină pentru generații”.

Citând inițiativa SUA de a ajuta Europa de Vest la reconstrucția după cel de-al Doilea Război Mondial, Scholz a spus că l-a invitat pe președintele ucrainean Zelensky să participe la summitul G7 care va începe duminică, pentru a „cădea de acord asupra cum va arăta un astfel de „Plan Marshall pentru Ucraina”.

ORA 16:00

„Un atac cu rachete rusești a ucis cel puțin o persoană și a avariat clădiri, inclusiv o școală din orașul Mykolaiv, din sudul Ucrainei”, a declarat primarul local.

Atacurile au provocat mai multe incendii, au deteriorat o serie de clădiri rezidențiale și comerciale și au lăsat fum atârnând deasupra orașului-port”, a declarat primarul Oleksandr Senkevych.

Tot spun că este încă periculos în oraș. Înainte, oamenii ieșeau în mulțime, dar acum ies mai puțini”, a spus el la televiziunea națională.

La începutul zilei, guvernatorul regional Vitaliy Kim a declarat că șapte rachete au lovit orașul.

ORA 15:00

Rusia ar putea opri complet gazul, Europa trebuie să se pregătească

Rusia ar putea întrerupe complet gazele către Europa, deoarece încearcă să-și consolideze pârghia politică pe fondul crizei din Ucraina”, a declarat miercuri șeful Agenției Internaționale pentru Energie, adăugând că Europa trebuie să se pregătească acum.

„Având în vedere acest comportament recent, nu aș exclude ca Rusia să continue să găsească diferite probleme ici și colo și să continue să găsească scuze pentru a reduce în continuare livrările de gaz către Europa și poate chiar să o întrerupă complet”, a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol, declarație trimisă la Reuters. 

Acesta este motivul pentru care Europa are nevoie de planuri de urgență”.

ORA 14:00

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov se va deplasa în Indonezia pentru a participa la o reuniune a miniștrilor de externe G20 din 7-8 iulie. 

„Ministrul va avea mai multe discuții bilaterale în marginea întâlnirii, care este pregătitoare pentru summitul G20 din 2022 la nivel prezidențial”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, la un briefing de presă la Moscova.

„Mai exact, Lavrov se va întâlni cu omologii săi chinezi, sud-africani, brazilieni și mexicani și cu conducerea organizațiilor internaționale invitate”, a spus ea.

ORA 13:00

Kremlinul a spus că sancțiunile UE care au determinat Lituania să impună interzicerea tranzitului unor mărfuri din Rusia continentală către exclava Kaliningrad sunt „absolut inacceptabile” și că Moscova lucrează la măsuri de represalii.

Adresându-se reporterilor la o conferință telefonică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Moscova nu a decis încă când va impune contramăsuri.

ORA 12:00

Rusia și Turcia sunt de acord cu mai multe consultări privind exporturile de cereale din Ucraina

Ministerul rus al Apărării a declarat că delegațiile ruse și turce au convenit să continue consultările privind plecările sigure ale navelor și exporturile de cereale din porturile ucrainene.

Ucraina este unul dintre cei mai importanți furnizori de grâu la nivel global, dar transporturile sale de cereale s-au blocat și tone de cereale au fost prinse în silozuri de când Rusia a trimis trupe în țară. Moscova neagă responsabilitatea pentru criza alimentară și dă vina pe sancțiunile occidentale pentru deficit.

ORA 11:00

Incendiu la o uzină de petrol din Rusia

Un incendiu la rafinăria rusă Novoşakhtinsk din regiunea Rostov a început după ce două drone ucrainene au fost reperate deasupra uzinei”, a citat TASS o sursă neidentificată a autorităților locale.

Unul dintre ei a avut un impact, s-a izbit de o unitate de transfer de căldură, după care a început focul. Al doilea a zburat”, a declarat sursa pentru TASS. 

Serviciul local de urgență a declarat că incendiul a fost stins, a informat agenția de știri Interfax.

ORA 10:00

Trupele ruse nu vor străbate regiunea Lugansk prea curând

Guvernatorul lui Lugansk spune că forțele ruse nu vor trece prin regiune prea curând.

Ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei, Anna Malyar, a declarat luni că Rusia are planuri ca trupele sale să ajungă la granițele administrative ale regiunii Lugansk până pe 26 iunie.

Luhansk este ca „osul în gât” pentru trupe, a spus Serhiy Haidai la televizor, adăugând că este o fortăreață care strivește soldații ruși în strânsoarea sa.

ORA 09:00

Agenția Internațională pentru Energie avertizează că Europa ar trebui să se pregătească de pe acum pentru scenariul unei întreruperi complete a exporturilor de gaze rusești în această iarnă, îndemnând guvernele să ia măsuri pentru a reduce cererea și a menține deschise centralele nucleare vechi.

ORA 08:00

În Donbas, eforturile Rusiei sunt concentrate pe fronturile Severodonețk și Bakhmut. Forțele de ocupație ruse încearcă să avanseze până la limita graniței administrative a regiunii Lugansk.


Rusia are șase nave cu rachete de croazieră „Calibru” în bazinul Mării Negre gata să lanseze lovituri asupra teritoriului Ucrainei. Este o blocadă continuă asupra porturilor ucrainene.


Un alt val de răpiri a început în zona ocupată a regiunii Zaporojie, rușii amenințând localnicii cu pedepse cu moartea, declară Ivan Fedorov, primarul orașului Melitopol, citat de Ukrinform.

ORA 07:00

22 iunie – Ziua amintirii şi a durerii” în Rusia

22 iunie este o dată importantă în Rusia, „Ziua amintirii şi a durerii”, care marchează momentul în care forţele Germaniei naziste a lui Hitler au invadat Uniunea Sovietică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

De asemenea, este comemorată şi în Ucraina şi în ţara vecină, Belarus, care făceau atunci parte din Uniunea Sovietică.

Războiul a început prin Operaţiunea Barbarossa de pe 22 iunie 1941 şi s-a sfârşit pe 9 mai 1945, iar istoricii estimează că au murit aproximativ 27 de milioane de soldaţi şi civili sovietici.

ORA 06:00

Forțele rusești au ocupat mai multe așezări din apropierea orașelor Lysychansk și Severodonețk. Localitatea Toshkivka a fost capturată

Forțele rusești au capturat mai multe așezări din apropierea orașelor Lysychansk și Severodonețk, în estul țării.

Forţele ruseşti au pătruns mai adânc în regiunea Donbas, iar oficialii ucraineni au anunţat căderea unui sat de pe linia frontului din apropierea oraşelor de importanţă strategică Severodonetsk şi Lysychansk.

Roman Vlasenko, şeful administraţiei militare din districtul Severodonetsk, a declarat marţi că aşezarea Toshkivka este acum „controlată în întregime de ruşi”.

Toshkivka avea o populaţie de aproximativ 5.000 de persoane înainte de război şi se află la aproximativ 25 km la sud de Severodonetsk, în regiunea Lugansk din estul Ucrainei.

Forțele rusești ar fi capturat, de asemenea, orașele Pidlisne și Mala Dolyna, situate la sud-vest de Severodonețk și au înregistrat succese în apropierea așezării Hirske din Lugansk.

ORA 05:00

Consilierul lui Zelenski: Rusia există doar prin atacarea altor state 

Rusia este expansionistă şi există doar prin atacarea altor state, a declarat consilierul lui Zelenski, Mikhail Podolyak.

„Atacă în diferite moduri, folosindu-şi resursele energetice, armata, migraţia, folosind hrana ca armă. În acest context, Ucraina nu poate semna niciodată un acord cu Rusia”, a declarat Podolyak într-un interviu pentru Al Jazeera.

După ce a fost întrebat despre cedarea de teritorii Rusiei pentru a preveni alte morţi şi distrugeri, Podolyak a spus: „orice cedare de teritoriu ucrainean ar însemna că războiul va continua cu o intensitate şi o amploare şi mai mare”.

„Vrem să încheiem acest război în mod corect, iar asta înseamnă să ne eliberăm în totalitate teritoriile şi să ne restabilim suveranitatea în cadrul graniţelor recunoscute la nivel internaţional”.

ORA 04:00

Situația militară pentru apărătorii Ucrainei în estul Donbasului este „extrem de dificilă”

Se crede că aproximativ 568 de civili sunt ascunși în uzina chimică Azot (Severodonețk), în timp ce atacurile rusești s-au intensificat în efortul de a captura Severodonețk și Lysychansk.

Serhiy Haidai, guvernatorul regiunii Lugansk, a declarat că Lysychansk a fost bombardat „în masă”.

ORA 02:00

Concesiile lui Putin în privința Ucrainei vor duce doar la dezastru

„Nu trebuie să permitem nimănui să creadă că acele concesii pe care Putin le face vor duce la altceva decât la un dezastru. Pentru că ar putea fi percepută ca o recompensă pentru o agresiune nejustificată și ar încuraja nu doar Rusia, ci și aliații săi, ceea ce ar avea un impact asupra securității și economiei britanice”, a declarat Boris Johnson.

ORA 01:00

Forțele rusești trag asupra zonelor rezidențiale și industriale din Harkov, ucigând cinci persoane și rănind 11

Forțele rusești care au bombardat al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, au vizat zone rezidențiale și industriale, potrivit lui Serhii Bolvinov, șeful Departamentului de Investigații al Poliției Naționale din Harkov.

În urma bombardamentelor, cinci persoane au fost ucise și 11 persoane au fost rănite.

Pe lângă cei care au murit în Harkov, alte patru persoane au fost ucise în orașele și satele din jur, inclusiv o fetiță de opt ani.

Oficialii ucraineni au raportat o intensificare a bombardamentelor rusești în cursul nopții în jurul zonei.

ORA 00:00

Biden spune că războiul Rusiei în Ucraina este un „joc de așteptare”, în timp ce se pregătește să se întâlnească cu aliații din Europa

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că nu se teme de fracturarea alianței occidentale, pe măsură ce războiul Rusiei din Ucraina avansează.

Dar a avertizat asupra unui conflict prelungit și a declarat că va discuta cu aliații despre calea de urmat la summitul NATO de săptămâna viitoare de la Madrid.

„Nu mi-e teamă”, a spus el când a fost întrebat despre potențialul de fractură în rândul aliaților SUA din Europa.

„Cred că, la un moment dat, acest lucru va fi un joc de așteptare”, a adăugat el.

„Acesta este unul dintre lucrurile despre care vom vorbi în Spania”, a conchis el.

Biden pleacă sâmbătă pentru un summit G7 în Germania, urmat de reuniunea NATO din Spania.