• Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken a spus că nu are sens ca Rusia să ceară inspectarea navelor ucrainene care părăsește porturile ucrainene.
  • Blinken se află la Berlin pentru o conferință ministerială privind securitatea alimentară.
  • El și-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru Națiunile Unite, care a încercat să colaboreze atât cu rușii, cât și cu ucrainenii pentru a găsi o soluție.

UPDATE ORA 23:00

Un centru de cercetare nucleară din Ucraina a fost avariat de un bombardament rusesc, a anunţat Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară.

Atacul a avariat o parte din clădirile şi infrastructura unităţii, dar nu a afectat zona în care se află combustibilul nuclear, a precizat inspectorul într-o postare online.

Autoritatea a adăugat că nivelurile de radiaţii din zonă au rămas în limite normale.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Probabilitatea unor noi daune care pot afecta în mod direct starea de siguranţă nucleară şi de radiaţii rămâne ridicată din cauza bombardamentelor efectuate de trupele ruseşti”, a precizat Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară, conform Sky News.

Clădirea se află în oraşul nord-estic Harkov, care a suferit bombardamente grele în primele luni ale războiului.

În ultimele săptămâni a cunoscut un calm relativ, dar acesta a fost întrerupt de reluarea bombardamentelor.

UPDATE ORA 21:00

Statele Unite au mobilizat lumea pentru a impune Rusiei costuri economice rapide şi semnificative pentru a-i refuza preşedintelui Vladimir Putin veniturile de care are nevoie pentru a-şi finanţa războiul din Ucraina.

Potrivit sursei citate de Reuters, Departamentul de Trezorerie al SUA va emite marţi o hotărâre de interzicere a importului de aur nou în SUA, într-o măsură menită să izoleze şi mai mult Rusia de economia mondială prin împiedicarea participării sale pe piaţa aurului.

Sancţiunile occidentale împotriva Rusiei nu au vizat direct transporturile comerciale de aur, dar multe bănci, transportatori şi rafinării au încetat să mai tranzacţioneze aur după începerea conflictului din Ucraina.

Aurul este un activ crucial pentru banca centrală rusă, care s-a confruntat cu restricţii de acces la unele dintre activele sale deţinute în străinătate din cauza sancţiunilor occidentale.

Acţiunile companiilor ruseşti de exploatare a aurului tranzacţionate în străinătate s-au prăbuşit în acest an, pe fondul dificultăţilor, inclusiv în ceea ce priveşte vânzarea de aur şi rambursarea împrumuturilor către băncile sancţionate.

Rusia produce în jur de 10% din aurul extras la nivel mondial în fiecare an. Depozitele sale de aur s-au triplat de când a anexat Crimeea în 2014.

Interzicerea importului de aur rusesc ar fi cea mai recentă dintre mai multe valuri de sancţiuni care vizează Moscova de la invazia sa din 24 februarie din Ucraina, care a ucis sau a rănit mii de persoane.

De când a început ceea ce numeşte o operaţiune specială de demilitarizare a Ucrainei, Rusia a bombardat oraşe până la distrugere şi au fost găsite cadavre de civili în oraşele în care forţele sale s-au retras. Rusia neagă că a vizat civili şi spune, fără dovezi, că semnele de atrocităţi au fost înscenate.

UPDATE ORA 20:00

Rusia va furniza Belarusului sisteme de rachete Iskander-M în câteva luni, a declarat sâmbătă președintele rus Vladimir Putin în cadrul unei întâlniri televizate cu președintele belarus Alexander Lukașenko.

În cadrul întâlnirii, care a avut loc la Sankt Petersburg, Lukașenko i-a spus lui Putin că Belarusul este îngrijorat de politicile „agresive”, „conflictuale” și „respingătoare” ale vecinilor săi, Lituania și Polonia, potrivit Reuters.

El i-a cerut lui Putin să ajute Belarusul să organizeze un „răspuns simetric” la ceea ce el a spus că sunt zboruri cu arme nucleare ale alianței NATO conduse de SUA în apropierea granițelor Belarusului.

UPDATE ORA 19:00

La solicitarea SBU, Youtube a blocat aproape 500 de canale legate de Rusia, cu o audiență de peste 15 milioane de abonați. Cu toate acestea, nu toate cererile sunt satisfăcute.

Au fost blocate 1529 de canale Telegram și roboți, 426 de conturi de Instagram, 93 de conturi de Facebook și 1.050 de conturi TikTok”, a declarat serviciul de presă al SBU.


Ocupanții au capturat complet Severodonețk, spune primarul Alexander Stryuk.

Orașul este complet sub ocupație rusă. Ei încearcă să restabilească ordinea acolo, și-au numit un fel de comandant propriu. Orașul este atât de devastat încât oamenilor le va fi greu să facă față acestei situații. Vom spera ca orașul să revină cât mai curând sub controlul Ucrainei”, potrivit acestuia.

Primarul a explicat că până acum oamenii nu au putut fi evacuați. În același timp, ocupanții din Severodonețk au început deja să filmeze propagandă cu oamenii care se aflau în adăposturile uzinei Azov.

UPDATE ORA 17:00

Polonia va cere desfășurarea a mai multor trupe NATO pe teritoriul său la următorul summit de la Madrid. Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a schimbat în sfârșit sistemul de securitate global, a declarat ministrul Apărării Mariusz Blaszczak.


Specialiștii Serviciului de Stat de Urgență din Ucraina au dezamorsat până acum peste 45.000 de dispozitive explozive și au curățat cel puțin 62.000 de hectare. Deminarea întregii țări va dura însă cel puțin 10 ani, spune Oleksandr Khorunzhyi, ofițer de presă al Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei.

UPDATE ORA 16:00

Pentru prima dată de la începutul invaziei la scară largă din 24 februarie, Rusia desfășoară bombardiere Tu-22M3 pentru a efectua lovituri aeriene asupra Ucrainei din spațiul aerian bielorus.


Armata rusă lansează până la o mie de proiectile în fiecare oră asupra ucrainenilor, pentru a submina moralul forțelor noastre armate, spune Oleskii Reznikov, ministrul apărării Ucrainei.

UPDATE ORA 15:00

48 de rachete rusești au fost lansate peste noapte de către forțele de ocupație asupra Ucrainei asupra unor ținte civile.


Forțele de ocupație au bombardat regiunea Sumî. Două avioane au zburat din partea Federației Ruse și au tras șase rachete neînarmate asupra teritoriului comunității Krasnopilsk. Între timp, nu există victime sau răniți.

UPDATE ORA 14:00

Pe 25 iunie, polițiștii s-au deplasat cu mașina în satul Zahradivka din comunitatea teritorială Kochubeyivka, care este bombardat fără milă de inamicul rus. În ziua precedentă, așezarea a fost din nou lovită de rachete.

În sat au rămas civili, în special femei și copii și persoane de vârstă fragedă. Ele erau adăpostite de hoți în pivnițe și în alte clădiri. Casele sătenilor au fost avariate de gloanțele rachetelor. Din fericire, nu au existat victime.

Poliția continuă să lucreze neobosit pentru a documenta crimele de război în comunitățile din regiunea Kherson care au avut de suferit de pe urma forțelor beligerante și care nu sunt afectate de bombardamente.

UPDATE ORA 13:00

Rusia reia tirul de rachete Iskander și lansează pentru prima dată bombardiere cu rază lungă de acțiune TU-22M3 de pe teritoriul Belarusului.

În noaptea de 25 iunie, peste 50 de rachete au fost lansate din aer, de pe mare și de pe uscat de către fasciști pe teritoriul Ucrainei.

  • Inamicul a folosit mai întâi bombardiere Tu-22M3 cu rachete Kh-22 cu rază lungă de acțiune de pe teritoriul Belarusului. De asemenea, Rusia a folosit din nou teritoriul Belarusului pentru utilizarea complexelor operaționale și tactice Iskander. Au avut loc, de asemenea, lansări ale sistemului de rachete Tochka-U.
  • În interiorul mării, rusii au lansat rachete de crater Kalibr asupra unor ținte din suburbiile ucrainene. În direcția estică, ocupanții au desfășurat rachete ONLIX din complexul tactic Bastion.

UPDATE ORA 12:00

Lansatoarele de rachete multiple M142 HIMARS din SUA lucrează deja în Ucraina. „Artilerii Forțelor Armate ale Ucrainei au lovit cu pricepere anumite ținte – obiecte militare ale inamicului pe teritoriul nostru ucrainean”, a anunțat comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valery Zaluzhny.

UPDATE ORA 11:00

Armata lui Putin a ucis cel puțin 339 de copii în Ucraina, începând cu 24 februarie. Potrivit Procuraturii Generale a Ucrainei, alți 611 copii au fost răniți până astăzi. Cifrele reale ar putea fi mult mai mari, întrucât cele de acum nu includ victimele din zonele unde ostilitățile sunt în desfășurare și din zonele ocupate de ruși, spun surse din procuratura ucraineană.


Un parlamentar rus amenință Londra cu bombardamente. Andrei Gurulyov, deputat al Dumei de Stat a Rusiei, spune că Londra va fi primul oraș care va fi bombardat de Rusia dacă blocada regiunii Kaliningrad ar duce la un război cu NATO.

Primul oraș care va fi lovit va fi Londra. Este foarte clar că amenințarea la adresa lumii vine de la anglo-saxoni”, a spus el la televiziunea rusă „Pervîi Kanal” („Canalul Unu”). El a mai susținut că Rusia va distruge și sateliții NATO din spațiu.

UPDATE ORA 10:00

Armata lui Putin a lansat 48 de rachete împotriva Ucrainei, în cursul nopții trecute. Toate au țintit așezări civile, de pe întreg teritoriul ucrainean, declară Mykhailo Podolyak, consilier al șefului administrației prezidențiale de la Kiev.


Ocupanții au bombardat o unitate militară din Yavorivshchyna, regiunea Lviv. Anterior, două rachete au fost doborâte și alte 4 au zburat. Șeful Comandamentului militar regional din Lviv, Maksym Kozitsky

UPDATE ORA 09:00

Rușii atacă Lysychansk dinspre sud, a anunțat șeful OVA Luhansk Serhiy Haidai.

  • Pe 24 iunie, rușii au atacat zona industrială Severodonețk, încercând să intre în Lysychansk dinspre sud și să blocheze orașul.
  • Un atac aerian a fost lansat împotriva Lysychansk.
  • Severodonețk a avut de suferit de pe urma tirurilor de artilerie. În special, satele Sinetskyy și Pavlograd, teritoriul asociației Severodonetsk Azot și Stekloplastika. Volcheyarovka, Bilohorivka și Loskutovka au fost, de asemenea, bombardate.
  • În zonele Metelkino, Sirotino și Voronovo, armata rusă desfășoară operațiuni de asalt pentru a alunga unitățile militare ucrainene din aceste zone.

Ucrainenii au strâns donații în valoare de 600 de milioane de grivne, echivalând cu 20 de milioane de dolari SUA, cu care vor fi achiziționate 4 drone Bayraktar pentru forțele armate ale Ucrainei. Inițiativa a plecat de la Serhyi Prytula, politician și voluntar, care a strâns banii prin intermediul Fundației sale în mai puțin de trei zile.

UPDATE ORA 08:00

Germania s-ar putea confrunta cu o triplare a prețurilor la gaze în următoarele luni

„Consumatorii germani s-ar putea confrunta cu o triplare a prețurilor la gaze în următoarele luni, după ce Rusia a limitat livrările către Europa„, a declarat un oficial de rang înalt din domeniul energiei.

„Săptămâna trecută, Moscova a redus cu 40% fluxul de gaz prin conducta Nord Stream 1, invocând motive tehnice pe care Berlinul le respinge ca fiind un pretext, ceea ce a dus la o creștere de patru până la șase ori a prețurilor de pe piață„, a declarat șeful agenției federale germane pentru rețele, Klaus Müller.

Astfel de salturi uriașe de preț” este puțin probabil să fie transferate în totalitate consumatorilor, a spus el, dar cetățenii germani trebuie să se pregătească pentru creșterea dramatică a costurilor. „Este posibilă o dublare sau o triplare„, a declarat acesta pentru postul public de televiziune ARD.

UPDATE ORA 07:00

Forțele ucrainene se pregătesc să se retragă din Severodonețk

Forțele ucrainene se pregătesc să se retragă din orașul strategic din estul țării, Severodonețk, după săptămâni de lupte crâncene. Sergiy Gaiday, guvernatorul regiunii Lugansk, care include Severodonețk, a declarat că forțele militare ucrainene din oraș au primit ordinul de retragere și că rămânerea pe poziții „pur și simplu nu are sens„, adăugând că 90% din orașul industrial a fost avariat.

Șeful administrației militare din Severodonetsk, Roman Vlasenko, a declarat pentru Radio Svoboda că armata ucraineană se află încă în oraș și că „le va lua ceva timp să se retragă„.

UPDATE ORA 05:00

Cum a strâns Mila Kunis milioane de euro pentru a sprijini ucrainenii aflați în dificultate.

În 1991, când actrița Mila Kunis s-a mutat în Statele Unite, familia ei și-a părăsit casa din ceea ce era pe atunci Uniunea Sovietică. Avea șapte ani și jumătate, vorbea rusă și spune că se considera rusoaică.

 „Dacă spuneam cuvântul Ucraina, nimeni nu ar fi știut unde se află acea țară pe hartă, așa că mi-am zis: „e obositor”. Hai să rămânem doar la punctul mare și roșu de acolo, așa că aș spune că sunt din Rusia de foarte mulți ani„, a declarat Kunis pentru Erin Burnett de la CNN.

În februarie anul trecut, când forțele rusești au invadat Ucraina, Kunis a spus că a găsit un nou sentiment de mândrie față de țara în care s-a născut. Ea a precizat: „Sunt o ucraineancă care vorbește rusă și m-am trezit corectându-mă pe mine și pe prietenii mei care sunt, de asemenea, din Ucraina„.

De la invazie, aproximativ o treime dintre cetățenii Ucrainei au fost forțați să își abandoneze casele și peste cinci milioane de persoane s-au refugiat în alte țări.

Urmărirea știrilor despre război a avut un impact profund asupra lui Kunis. Ea i-a spus lui Burnett: „Ca mamă, de fiecare dată când vezi copii în orice suferință, este o durere de nedescris, pentru că tot ce vrei să faci este să ajuți un copil. Asta e tot, asta e literalmente tot ce vreau să fac„.

Astfel, Kunis și soțul ei, Ashton Kutcher, au decis să facă o inginerie inversă a acestei dorințe și să încerce să descopere cea mai productivă modalitate de a ajuta„, a spus ea.

Împreună, au căutat modalități de a avea un impact imediat asupra oamenilor care suferă. Au decis să strângă bani și să ajute la asigurarea de locuințe și provizii pentru refugiați.

Au încheiat un parteneriat cu GoFundMe.org, care a creat structura tehnică pentru a accepta donații în câteva ore.

Conform campaniei lor de strângere de fonduri, de donații beneficiază în mod direct Flexport.org și Airbnb.org, două organizații active pe teren care oferă ajutor imediat celor care au cea mai mare nevoie de el. Flexport.org organizează transporturi de provizii de ajutor către locurile de refugiați, iar Airbnb.org oferă locuințe gratuite pe termen scurt.

Kunis și Kutcher și-au numit campania Stand With Ukraine și au lansat-o la începutul lunii martie cu scopul de a strânge 30 de milioane de dolari. Cuplul a donat 3 milioane de dolari în fonduri de contrapartidă. La doar două săptămâni mai târziu, ei și-au depășit obiectivul, iar într-un videoclip au spus că 65.000 de persoane au contribuit.

Până în prezent, Stand with Ukraine a strâns peste 36 de milioane de dolari, iar peste 75.000 de persoane au donat. Kunis spune că această campanie nu numai că îi ajută pe oamenii din Ucraina, dar le permite susținătorilor din întreaga lume să se implice.

UPDATE ORA 03:00

Primarul din Nikolaiev îi îndeamnă „pe toți cei care vor să rămână în viață să părăsească orașul”
Primarul orașului Nikolaiev din sudul Ucrainei, Oleksandr Sienkevych, a îndemnat locuitorii orașului să plece.

Le sugerez tuturor celor care vor să rămână în viață să părăsească orașul. Aproximativ 230.000 de persoane au rămas în prezent în orașul Nikolaiev„, a declarat primarul.

Rutele de evacuare din oraș sunt în direcția Odesa, Krîvîi Rih și Kiev.

El a descris situația ca fiind „în general foarte proastă„. „Orașul este bombardat în fiecare zi„.

Primarul a declarat că 111 persoane au fost ucise și 502 persoane au fost rănite, inclusiv șase copii.

UPDATE ORA 01:00

Primarul ucrainean din Mariupol spune că nu există apă și pe străzi sunt mii de tone de gunoi
Vadym Boichenko, primarul exilat din Mariupol, a oferit o scurtă actualizare a situației din interiorul orașului aflat acum sub control rusesc.

Boichenko a declarat că 120.000 de locuitori ai orașului sunt prinși în capcană, fără a putea scăpa. El a adăugat că situația sanitară din oraș devine critică.

Gunoiul nu a mai fost scos din februarie. Mii de tone de gunoi zac pe stradă, putrezind. Canalizarea nu funcționează. Nu există apă„, a spus el.

Boichenko nu se mai află fizic în oraș, dar el oferă actualizări privind condițiile din interiorul orașului din sursele și informațiile pe care le primește.

Potrivit acestor surse, forțele rusești „s-au distanțat de localnici, deoarece se tem să nu se infecteze”.

Boichenko a adăugat că nu este sigur că bolile se pot răspândi în jurul orașului.

UPDATE ORA 00:00

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că nu are sens ca Rusia să ceară să poată inspecta fiecare navă ucraineană care părăsește porturile ucrainene.

Cu ce drept sau după ce logică insistă Rusia să inspecteze navele suverane ucrainene care părăsesc porturile ucrainene și se îndreaptă spre alte țări? Acest lucru nu are niciun sens”, i-a spus Blinken lui Fred Pleitgen de la CNN la o conferință de presă în Germania vineri.

Blinken se află la Berlin pentru o conferință ministerială privind securitatea alimentară

Secretarul de stat american a mai spus că Ucraina are nevoie de asigurări că porturile sale vor fi în siguranță în fața unor potențiale nave rusești, când a fost întrebat despre cererile rusești ca Ucraina să curețe pasajele de mine.

„Atunci când Rusia spune că ar putea fi pregătită să lase navele să iasă, acest lucru creează un potențial risc ca navele rusești să intre și să atace direct Odesa. Așadar, ucrainenii trebuie să aibă încredere că, dacă fac ceva care ar permite navelor lor să iasă din port, rușii nu vor profita de acest lucru și nu vor permite navelor rusești să intre și să atace Odesa„, a declarat Blinken.

Blinken nu a spus că s-a înregistrat vreun progres definitiv în ceea ce privește scoaterea grânelor ucrainene din țară, în ciuda atenției de profil înalt, atât din partea administrației Biden, cât și a aliaților săi asupra acestei probleme de mai bine de o lună.

Blinken și-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru Națiunile Unite, care a încercat să colaboreze atât cu rușii, cât și cu ucrainenii pentru a găsi o soluție.

„Națiunile Unite, secretarul general, au lucrat foarte insistent pentru a vedea dacă se poate ajunge la un fel de acord care să permită un canal de ieșire din Odesa pentru navele ucrainene, deci alimente și cereale. Susținem foarte mult acest efort„, a declarat Blinken.