• Zelenski: Ucraina are nevoie de sisteme de apărare antirachetă pentru a preveni atacurile rusești.
  • Zeci de civili se tem că au fost uciși sau răniți în urma unui atac cu rachete rusești asupra unui centru comercial aglomerat din orașul central Kremenchuk.
  • Cel puțin 16 persoane au fost confirmate ca fiind moarte și peste 40 rănite.

UPDATE ORA 24:00

A 126-a zi de război. Ce s-a întâmplat astăzi

A avut loc cel mai mare schimb de prizonieri de la începutul invaziei rusești la scară largă. 144 de prizonieri ucraineni s-au întors acasă.

Atac cu rachete la Mykolayiv: o clădire rezidențială demolată. Cinci persoane au fost ucise și cinci rănite.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu președintele indonezian Joko Widodo.

Ucraina și UE au semnat un acord privind ,,înghețarea transporturilor„.

Liderii NATO au recunoscut în mod oficial că Rusia reprezintă o amenințare directă la adresa Alianței.

Norvegia va transfera 3 unități MLRS M270 către Ucraina.

Germania și Olanda vor transfera încă șase obuziere PzH 2000 Ucrainei.

Franța va transfera încă șase unități de artilerie autopropulsată Caesar către Ucraina.


Volodymir Zelenski s-a întâlnit cu miliardarul Richard Branson, care a sosit la Kiev

,,Astăzi, ucrainenii luptă și mor pentru întreaga lume liberă. Măcar atât poate face lumea este să ne acorde sprijinul nostru nefericit și neobosit până când ultimul soldat rus va părăsi teritoriul Ucrainei”, a scris miliardarul britanic pe pagina sa după vizita sa în Ucraina.

Mai multe centre comerciale din Ucraina, distruse de armata rusă cu rachetele sale.

UPDATE ORA 23:00

Președintele rus Putin vrea în continuare să cucerească cea mai mare parte a Ucrainei, dar forțele sale sunt atât de afectate de lupte încât probabil că nu pot obține decât câștiguri graduale pe termen scurt, a declarat Avril Haines, cel mai înalt ofițer de informații al SUA.

„Percepem o neconcordanță între obiectivele militare pe termen scurt ale lui Putin în această zonă și capacitatea armatei sale, un fel de nepotrivire între ambițiile sale și ceea ce armata este capabilă să realizeze”, a declarat ea la o conferință a Departamentului Comerțului.

„Pe scurt, imaginea rămâne destul de sumbră, iar atitudinea Rusiei față de Occident se înăsprește”, a adăugat Haines. „Credem că are efectiv aceleași obiective politice pe care le aveam anterior, adică vrea să ia cea mai mare parte a Ucrainei.”

UPDATE ORA 22:00

China nu este un adversar al NATO, dar reprezintă provocări serioase, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Ne confruntăm acum cu o eră de competiție strategică … China își consolidează substanțial forțele, inclusiv în materie de arme nucleare, intimidându-și vecinii, inclusiv Taiwanul”, a declarat Stoltenberg. „China nu este adversarul nostru, dar trebuie să fim lucizi cu privire la provocările serioase pe care le reprezintă”.

UPDATE ORA 21:00

Președintele Joe Biden a anunțat desfășurarea de întăriri militare ale Statelor Unite în Europa, în încercarea de a contracara Rusia în contextul invaziei acesteia în Ucraina.

Întâlnindu-se cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Madrid, cu ocazia deschiderii summitului anual al liderilor alianței formate din 30 de națiuni, Biden a declarat că „Statele Unite își vor spori poziția de forță în Europa și vor răspunde la schimbările mediului de securitate, precum și la consolidarea securității noastre colective”.

UPDATE ORA 20:00

Siria, aliatul Moscovei, a recunoscut independența celor două republici separatiste din estul Ucrainei, devenind astfel primul stat, în afară de Rusia, care face acest lucru.

Statele separatiste Donețk și Luhansk, a căror independență a fost recunoscută de Moscova în februarie, sunt situate în regiunea Donbas, aflată în centrul invaziei rusești, și au scăpat de sub controlul Kievului din 2014.

UPDATE ORA 19:00

Cel mai înalt diplomat rus i-a spus secretarului general al Națiunilor Unite că țara sa este pregătită să coordoneze eforturile pentru a reduce amenințarea unei crize alimentare globale, a anunțat Ministerul rus de Externe.

De asemenea, ministrul de externe Serghei Lavrov i-a spus lui Antonio Guterres, în cadrul unei convorbiri telefonice, că Moscova s-a angajat să își îndeplinească obligațiile de export de cereale și îngrășăminte.


Guvernul ucrainean a reușit să obțină întoarcerea a 144 de soldați, dintre care 95 care au făcut parte din apărarea uzinei siderurgice Azovstal din Mariupol, a anunțat miercuri, într-un comunicat, serviciul de informații al Ministerului ucrainean al Apărării.

„Un alt schimb de prizonieri a avut loc, datorită căruia 144 de apărători ucraineni s-au întors acasă. Acesta este cel mai mare schimb de la începutul invaziei rusești la scară largă. Dintre cei 144 eliberați, 95 sunt apărători ai Azovstal. Printre aceștia se numără 43 de militari ai Regimentului Azov”, se arată în declarație.

UPDATE ORA 18:00

Președintele Zelenski i-a spus președintelui indonezian Joko Widodo, aflat în vizită în Indonezia, că va participa la următorul summit G20 din Bali, în funcție de cine va mai participa.

„Cu siguranță că accept invitația. Participarea Ucrainei va depinde de situația de securitate din țară și de componența participanților la summit”, a declarat Zelenski în urma discuțiilor lor de la Kiev, într-o aparentă referire la participarea președintelui rus Putin.

UPDATE ORA 17:00

Consiliul Uniunii Europene a adoptat astăzi pozițiile de negociere (abordări generale) cu privire la propuneri legislative importante din pachetul „Fit for 55”. Pachetul va permite Uniunii Europene să-și reducă emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, față de nivelurile din 1990 și să atingă neutralitatea climatică în 2050.


Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a calificat drept o decizie istorică invitația oficială a alianței adresată Suediei și Finlandei de a se alătura blocului de apărare. El a povestit cum au avut loc două runde de discuții purtate de înalți oficiali la Bruxelles sub auspiciile sale, înaintea întâlnirii de consecință de luni dintre președintele finlandez Sauli Niinistö, premierul suedez Magdalena Andersson și președintele turc Recep Tayyip Erdoğan. Turcia a fost de acord marți să renunțe la obiecțiile sale față de candidaturile de aderare ale națiunilor nordice, eliminând un obstacol major în calea aderării acestora la NATO.

UPDATE ORA 16:00

Echipele de salvare continuă să lucreze în mijlocul dezastrului lăsat în urmă de atacul cu rachete rusești asupra centrului comercial din Kremenchuk, care a făcut până acum cel puțin 20 de morți. Președintele Volodimir Zelenski a publicat o altă înregistrare video de la atac, în timp ce a ironizat din nou atacul ca fiind un act de terorism. Cel puțin 21 de persoane sunt în continuare date dispărute.


Zelenski a descris atacul de la Kremenchuk drept unul dintre cele mai sfidătoare atacuri teroriste din istoria Europei. Președintele a reiterat aceste remarci la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU care a avut loc astăzi pentru a discuta despre atacurile Rusiei asupra civililor.

UPDATE ORA 15:00

La summit, liderii NATO au aprobat și un pachet de asistență pentru Ucraina, inclusiv accelerarea furnizării de arme neletale, consolidarea apărării cibernetice și modernizarea industriei de apărare.

UPDATE ORA 14:00

Președintele Joe Biden a anunțat desfășurarea de întăriri militare ale Statelor Unite în Europa, în încercarea de a contracara Rusia în contextul invaziei acesteia în Ucraina.

Întâlnindu-se miercuri cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Madrid, cu ocazia deschiderii summitului anual al liderilor alianței formate din 30 de țări, Biden a declarat că „Statele Unite își vor spori poziția de forță în Europa și vor răspunde la schimbările mediului de securitate, precum și la consolidarea securității noastre colective”.

UPDATE ORA 13:00

Turcia și-a ridicat dreptul de veto asupra candidaturilor Finlandei și Suediei de a adera la alianța occidentală, după ce cele trei națiuni au convenit să își protejeze reciproc securitatea, punând capăt unei drame care a durat săptămâni întregi și care a pus la încercare unitatea aliaților împotriva invaziei Rusiei în Ucraina.


Ministerul rus al Apărării a susținut că incendiul din centrul comercial din Kremenchuk a fost cauzat de detonarea muniției depozitate pentru arme occidentale. Nu a fost oferită nicio dovadă care să susțină afirmația. Liderii G7 au calificat lovitura drept o crimă de război și au condamnat-o drept un atac abominabil.

UPDATE ORA 12:00

Premierul japonez Fumio Kishida a declarat că Japonia va oferi un ajutor umanitar suplimentar de 100 de milioane de dolari Ucrainei. Administrația președintelui american Joe Biden a adăugat cinci companii din China pe o listă neagră a comerțului pentru că ar fi sprijinit baza industrială militară și de apărare a Rusiei.


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat în fața Consiliului de Securitate al ONU că președintele rus Vladimir Putin este un terorist și a cerut ca Rusia să fie expulzată din Organizația Națiunilor Unite. Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei vor înceta doar atunci când Putin va accepta că planurile sale în Ucraina nu vor avea succes, a declarat cancelarul german Olaf Scholz.

UPDATE ORA 11:00

Canada va acorda un împrumut de 150 de milioane de dolari Ucrainei. De asemenea, investește 115 milioane de dolari în proiecte de pace și securitate și ajutor umanitar, a anunțat ministrul de stat Justin Trudeau.


„Rusia trebuie învinsă militar”, a declarat premierul belgian Alexandre de Kroo. „Am spus-o clar: acest război poate fi câștigat doar pe câmpul de luptă și trebuie să continuăm să îl susținem pe președintele Zelenski și populația ucraineană în măsura în care este posibil pentru a învinge agresiunea rusă pe câmpul de luptă”, a declarat premierul belgian înainte de summitul NATO de la Madrid.

UPDATE ORA 10:00

NATO schițează un plan de 300.000 de soldați în stare de alertă maximă

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a prezentat planurile sale privind menținerea a 300.000 de soldați în stare de alertă maximă, față de 40.000 în prezent, la sosirea la summitul alianței de la Madrid.

Decizia a fost dezvăluită luni și are ca scop protejarea membrilor estici ai NATO în cazul în care Rusia va încerca să cucerească vreun teritoriu al acestora.

„Mă aștept ca ele să fie pregătite până anul viitor, vom lua decizia acum și apoi vom începe implementarea, iar apoi vor fi disponibile și pregătite anul viitor, acesta este planul”, a declarat Stoltenberg.

Trupele vor fi amplasate în țările lor de origine, dar vor fi „pre-atribuite unor teritorii specifice” pentru a fi pregătite să consolideze apărarea acolo, cu echipamente grele și provizii disponibile în caz de nevoie.

„Această combinație a celor trei factori – echipamente, mai multe forțe desfășurate în avans și forțe cu grad ridicat de pregătire amplasate în țara de origine, dar gata de desfășurare – sunt, cel puțin pentru elementul terestru, cele mai importante elemente ale modului în care vom consolida descurajarea și apărarea.”, a mai declarat Jens Stoltenberg.

UPDATE ORA 09:00

Premierul britanic le va spune membrilor NATO să cheltuiască mai mult pentru apărare

Se așteaptă ca premierul Boris Johnson să îndemne membrii NATO să „sape adânc” și să investească mai mult pentru a moderniza apărarea în Europa.

Marea Britanie cheltuiește peste 2% din PIB pentru apărare, dar alți membri nu îndeplinesc încă acest obiectiv stabilit de alianță.

Cheltuielile militare vor ajunge la 2,3% în acest an, a declarat guvernul, subliniind un „sprijin extraordinar” de 1,3 miliarde de lire sterline pentru Ucraina.

Boris Johnson le va spune liderilor prezenți la summit că, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, deceniul următor va fi mai periculos.

Ieri, Turcia și-a ridicat dreptul de veto asupra ofertei Finlandei și Suediei de a se alătura alianței de apărare, deschizând calea pentru extindere.

UPDATE ORA 08:00

Herson pregătește un referendum privind aderarea la Rusia

Oficialii din Herson au început pregătirile pentru un referendum privind aderarea la Rusia, potrivit agenției ruse de știri de stat TASS.

Regiunea din sudul Ucrainei a fost capturată de forțele rusești în martie și este condusă acum de o administrație impusă de Moscova.

Zelenski cere Consiliului de Seuritate al ONU expulzarea Rusiei din organizație

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a acuzat Rusia, la ONU, că este un „stat terorist”, relatează Reuters.

Zelenski a făcut presiuni asupra Consiliului de Securitate pentru expulzarea Moscova din Organizația Națiunilor Unite și pentru înființarea unui tribunal care să investigheze acțiunile armatei ruse în Ucraina.

Rusia are drept de veto în Consiliu și se poate proteja de orice astfel de acțiune.

„Rusia nu are dreptul de a participa la discuții și la vot în ceea ce privește războiul din Ucraina, care este neprovocat și pur și simplu colonialist din partea Rusiei”, a declarat Zelenski în fața consiliului. „Vă îndemn să privați delegația statului terorist de atribuțiile sale”.

Toți cei 15 membri ai Consiliului de Securitate, inclusiv Rusia, au ținut un moment de reculegere după ce Zelenski le-a cerut să „comemoreze toți ucrainenii care au fost uciși în acest război”.

Adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polyanskiy, a declarat în fața Consiliului că apariția lui Zelenski prin intermediul unei înregistrări video a subminat autoritatea organismului, care este însărcinat cu menținerea păcii și securității internaționale.

„Consiliul de Securitate al ONU nu ar trebui să fie transformat într-o platformă pentru o campanie de PR la distanță a președintelui Zelenski, pentru a obține mai multe arme de la participanții la summitul NATO”, a declarat Polyanskiy.

Consiliul s-a reunit după ce Ucraina a declarat luni că un atac cu rachete rusești a vizat în mod deliberat un centru comercial, ucigând cel puțin 18 persoane.

Rusia a negat că a lovit centrul comercial cu rachete, spunând că a lovit un depozit de arme american și european aflat în apropiere, declanșând o explozie care a provocat un incendiu în mall.

„Am rămas fără cuvinte pentru a descrie lipsa de sens, inutilitatea și cruzimea acestui război”, a declarat în fața Consiliului Rosemary DiCarlo, șefa departamentului pentru afaceri politice al ONU, îndemnând toate părțile să protejeze civilii și infrastructura civilă.

UPDATE ORA 07:00

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a acuzat pe Vladimir Putin că a devenit „un terorist” care conduce un „stat terorist” și a cerut expulzarea Rusiei din Organizația Națiunilor Unite.

Într-o intervenție virtuală adresată consiliului de securitate al ONU, Zelenski a cerut ONU să înființeze un tribunal internațional care să investigheze „acțiunile ocupanților ruși pe pământul ucrainean” și să tragă Moscova la răspundere.

Zelenski a spus că este nevoie de acțiuni urgente pentru a face Rusia să înceteze, afirmând că altfel „activitatea teroristă” a Rusiei se va răspândi în alte țări, evidențiind statele baltice și Polonia.

UPDATE ORA 06:00

Zelenski este așteptat să participe la summit în regim de videoconferință. Kievul continuă să ceară mai multe livrări de arme de la partenerii săi.

Ţările NATO, care deja un furnizat miliarde de dolari ajutor Kievului, vor conveni la Madrid ,,un program de asistenţă complet pentru Ucraina pentru a o ajuta să-şi respecte dreptul la legitimă apărare„, a promis marţi Jens Stoltenberg.

,,Este extrem de important să fim gata să continuăm să ne oferim sprijinul, deoarece Ucraina se confruntă astăzi cu o brutalitate pe care nu am mai văzut-o în Europa de la al Doilea Război Mondial”, a îndemnat el.

UPDATE ORA 05:00

Canada anunță un ajutor financiar suplimentar pentru Ucraina

În special, bazându-se pe cooperarea strânsă a partenerilor G7, prim-ministrul canadian a anunțat 151,7 milioane de dolari canadieni pentru un nou ajutor umanitar. Separat, Trudeau a anunțat un împrumut de 200 de milioane de dolari canadieni pentru Ucraina.

ZSU a efectuat 5 lovituri asupra pozițiilor inamice din regiunile Mykolayiv și Kherson

Pierderile suferite de trupele de apărare în această zi s-au ridicat la: un sistem de rachete cu lansare multiplă Uragan, 3 unități blindate, 5 vehicule,2 depozite de muniție și un lansator de rachete Strila-10.

UPDATE ORA 04:00

Ministerul rus al Apărării „a anunțat” noi lovituri asupra orașelor Ucrainei

Țara agresor a declarat „poziții de tragere” în Bakhmut, Cernihiv, Seversk și Vysokopole. Apărătorii Ucrainei i-ar păstra pe civili drept „scut viu”.

Unde exact după astfel de declarații pot „zbura” și cum doresc ocupanții să-și justifice crimele de război.

UPADATE ORA 03:00

Franța va preda Ucrainei încă 6 unități de artilerie autopropulsată Caesar

Acest lucru se adaugă la cele 12 obuziere livrate anterior. Se menționează, de asemenea, un ,,număr semnificativ” de transportoare blindate de trupe. Transmite Ministrul Apărării, Sebastien Lecorniou, într-un interviu pentru Le Parisien.

UPDATE ORA 02:00

Uniunea Europeană a început să aprovizioneze forțele armate ucrainene cu peste 90 de camioane off-road

Se menționează că echipamentul logistic face parte dintr-o măsură de ajutor mai amplă, în valoare de 31 de milioane de euro, adoptată la 2 decembrie pentru a sprijini Ucraina.

,,Punerea în aplicare a asistenței a început la începutul acestui an în sprijinul unităților medicale și de geniu ucrainene„, a precizat acesta.


În discursul său nocturn, președintele Zelenski a inclus un videoclip cu atacul rusesc asupra centrului comercial Kremenchuk, adăugând că ,,Rusia va purta răspunderea pentru acest act de terorism de stat pe câmpul de luptă din Ucraina, se va confrunta cu înăsprirea sancțiunilor și definitiv cu tribunalul„.

UPDATE ORA 01:00

Turcia este de acord să sprijine aderarea la NATO a Finlandei și Suediei.


Rusia lovește noi ținte civile la o zi după ce a atacat un centru comercial, ucigând opt civili.


Un oficial ucrainean care a dezvăluit detalii despre viața în Khersonul controlat de Rusia a fost arestat, spun oficialii.


În prima sa călătorie în străinătate de la invadarea Ucrainei de către Rusia, Putin își îmbunătățește legăturile cu Asia Centrală.


Pentru a-l contracara pe Putin, Biden încearcă să asambleze un cartel răsturnat.


Biden și Erdogan se vor întâlni față în față în timp ce NATO se concentrează asupra Ucrainei.


,,Am sperat că vom fi în siguranță aici„. Bilanțul morților în urma atacului asupra unui mall crește la 18.

Știrea inițială

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că i-a spus prin telefon șefului NATO, Jens Stoltenberg, că țara sa are nevoie de sisteme de apărare antirachetă pentru a preveni atacurile rusești. Zeci de civili se tem că au fost uciși sau răniți în urma unui atac cu rachete rusești asupra unui centru comercial aglomerat din orașul central Kremenchuk, potrivit oficialilor ucraineni. Cel puțin 16 persoane au fost confirmate ca fiind moarte și peste 40 rănite.