• Rusia continuă să atace ținte civile, susțin autoritățile din Ucraina.
  • Rachete rusești distrug o școală și un centru de sănătate pentru copii în Harkov.
  • Vicepremierul ucrainean îi îndeamnă pe civilii din Kherson, regiunea sudică ocupată de Rusia, să se evacueze de urgență, deoarece forțele armate ucrainene pregătesc un contraatac în această zonă.

UPDATE ORA 23:00

Ucraina va începe Campionatul de fotbal în luna august
Ucraina va începe noul Campionat de fotbal în ciuda invaziei continue a Rusiei”, a declarat ministrul sportului.

Campionatul ucrainean de fotbal va începe pe 23 august”, a declarat Vadym Gutsait pe Facebook. Am convenit să elaborăm procedura de organizare și desfășurare a competițiilor sub legea marțială”.

Cluburile de fotbal ucrainene au decis în aprilie să încheie mai devreme sezonul precedent, după ce acesta a fost suspendat în urma invaziei Rusiei.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD
AVOCATUL TODD BLANCHE: „DONALD TRUMP ESTE NEVINOVAT”
XXX FĂRĂ NECUNOSCUTE

UPDATE ORA 22:00

Președintele polonez Andrzej Duda a cerut Ucrainei să recunoască ceea ce el a numit adevărul rușinos despre modul în care naționaliștii ucraineni au masacrat peste 100.000 de polonezi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în ciuda frontului comun al Kievului și Varșoviei împotriva Rusiei în prezent.

Duda a declarat că adevărul despre masacrele din timpul războiului și altele asemănătoare din estul Galiției din 1944-45 trebuie să fie declarat ferm și clar” și a cerut Kievului să recunoască epurarea etnică a polonezilor de către milițiile naționaliste ucrainene.

Nu a fost vorba și nu este vorba de răzbunare, de nici o răzbunare. Nu există o dovadă mai bună în acest sens decât perioada pe care o avem acum”, a declarat Duda, referindu-se la actuala cooperare a celor două țări împotriva Rusiei.

UPDATE ORA 21:00

Erdogan și Zelenski discută despre exporturile de cereale și porturile ucrainene
Liderul ucrainean Zelenski a dezvăluit că a purtat discuții cu președintele Turciei, Erdogan, cu privire la necesitatea deblocării porturilor ucrainene și reluării exporturilor de cereale.

Apreciem sprijinul turc. Am discutat despre importanța deblocării porturilor ucrainene și a reluării exporturilor de cereale. Trebuie, de asemenea, să împiedicăm Rusia să ne ia cerealele din teritoriile ocupate”, a scris el pe Twitter.

UPDATE ORA 20:00

Ministerul ucrainean de Externe a condamnat un decret al președintelui Vladimir Putin care a simplificat procedura de acordare a cetățeniei ruse pentru toți ucrainenii.

Decretul menționat este o altă imixtiune în suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, incompatibilă cu normele și principiile dreptului internațional”, a declarat ministerul într-o declarație.

UPDATE ORA 19:00

Rusia și Turcia intenționează să organizeze în curând discuții la nivel înalt
Putin și liderul turc Recep Tayyip Erdogan intenționează să se întâlnească în viitorul apropiat, după o conversație telefonică în care au discutat despre eforturile de a facilita exporturile de cereale din Ucraina, a declarat Moscova.

A continuat un schimb de opinii cu privire la situația din jurul Ucrainei, inclusiv în contextul coordonării eforturilor de asigurare a siguranței navigației în Marea Neagră și a exporturilor de cereale către piețele globale”, a precizat Kremlinul într-un comunicat.

Între timp, agenția de știri de stat turcă Anadolu a relatat că Erdogan i-a spus luni lui Putin că a venit timpul să acționeze în legătură cu un plan al Națiunilor Unite de a crea un coridor maritim pentru exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră.

Turcia a fost mediator între Moscova și Kiev de când Rusia și-a început ofensiva la sfârșitul lunii februarie. Ultimele discuții între reprezentanții Rusiei și Ucrainei au avut loc la Istanbul la sfârșitul lunii martie.

UPDATE ORA 18:00

Cel mai bogat om din Ucraina anunță că se retrage din afacerile cu media
Cel mai bogat om din Ucraina, Rinat Akhmetov, a anunțat că firma sa de investiții va renunța la afacerile cu mass-media pentru a se conforma legislației adoptate anul trecut, care vizează reducerea influenței oligarhilor în țară.

Într-o declarație trimisă agenției de știri Reuters, Akhmetov a declarat că Media Group Ukraine va preda statului ucrainean licențele pentru canalele sale de televiziune și pentru presa scrisă și va înceta activitatea în mediul online.

Akhmetov a declarat că societatea sa de investiții SCM nu a putut să își vândă afacerea media în condiții de piață din cauza războiului Rusiei în Ucraina și a termenului de șase luni prevăzut de legislația anti-oligarhie pentru vânzarea activelor media.

UPDATE ORA 17:00

Ucraina anunță că bilanțul morților de la Chasiv Yar a crescut la 26 de morți
Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei a anunțat că numărul morților în urma atacurilor cu rachete rusești în orașul Chasiv Yar din estul Ucrainei a crescut la 26 de persoane.

Departamentul a precizat într-o postare pe Telegram că nouă persoane au fost salvate până în prezent din dărâmăturile unei clădiri de cinci etaje distruse în atacul de sâmbătă, iar eforturile de salvare continuă.

Acesta a postat fotografii cu muncitori care caută supraviețuitori printre dărâmăturile de beton, unde se crede că ar fi fost prinse până la două duzini de persoane.

UPDATE ORA 16:00

Putin semnează un decret care le oferă tuturor ucrainenilor calea spre cetățenia rusă
Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care extinde procesul simplificat de naturalizare rusă la toți cetățenii ucraineni, se arată într-un document publicat pe site-ul Kremlinului.
Decretul dispune ca tuturor cetățenilor Ucrainei să li se acorde dreptul de a solicita admiterea la cetățenia Federației Ruse într-o manieră simplificată.

UPDATE ORA 15:00

Bolsonaro spune că Brazilia este aproape de un acord cu Rusia pentru motorină mai ieftină
Președintele brazilian Jair Bolsonaro spune că guvernul său este aproape să ajungă la un acord cu Moscova pentru a cumpăra motorină mai ieftină din Rusia.

Bolsonaro, care are relații de prietenie cu președintele rus Vladimir Putin, nu a oferit mai multe detalii despre posibilul acord.

Prețurile ridicate la carburanți i-au afectat speranțele de realegere înaintea votului prezidențial din octombrie, lăsându-l în urma sa în sondajele de opinie în fața fostului lider brazilian Luiz Inacio Lula da Silva.

UPDATE ORA 14:00

Imagini cu luptătorii AFU care lansează o dronă, Leleka-100, folosind un pretensionator.

Acest UAV este cea mai importantă și masivă dronă de recunoaștere a armatei noastre. Acesta operează în cooperare cu brigăzile de artilerie.

UPDATE ORA 13:00

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) scrie că liderii militari ruși continuă să formeze așa-numitele formațiuni de voluntari și PMC-uri pentru războiul din Ucraina, formate în parte din oameni în vârstă și infractori.


Până la 36.000 de persoane au părăsit Ucraina – Serviciul Vamal de Stat. Ministerul Sănătății a făcut apel la vaccinarea împotriva difteriei și a pravilei.

UPDATE ORA 12:00

Armata lui Putin nu se află în pauză operațională, susține președintele Zelenski. Forțele de ocupație ruse au continuat să atace obiective în zona Harkov, Sumî, precum și în jurul localității Bakhmut, din regiunea Donetsk.

O rachetă rusă a lovit o clădire rezidențială cu șase etaje din orașul Kharkiv în dimineața zilei de 11 iulie, potrivit Serviciului de Stat de Urgență, citat de agenția de știri locale Suspilne. Personalul de intervenție se află la fața locului.

UPDATE ORA 11:00

Forțele de ocupație au distrus peste 100 de clădiri rezidențiale în timpul zilei. Rușii au lansat 13 lovituri asupra a 10 așezări. Au existat victime și răniți în rândul civililor.

Ocupanții au bombardat Bakhmut și Toretsk și satele Gorikhove, Lastochkine, Stara Mykolayivka, Blizhnya Diliyivka, Klishchiyivka, Paraskoviyivka, Zaitseve și Katerynivka.


Rușii au tras obuze incendiare asupra civililor din Bakhmuți. Cel puțin șapte clădiri au fost incendiate. Numărul victimelor și al mutilaților este stabilit de poliție. În total, au fost lovite 69 de proprietăți civile: 54 de clădiri rezidențiale, inclusiv o clădire de apartamente, un complex sportiv cu un stadion, 13 garaje.

UPDATE ORA 10:00

Un studio de arhitectură din Harkov a prezentat o idee de reconstrucție a zonei rezidențiale, care a fost cel mai grav afectată de bombardamente. Arhitecții propun creșterea densității clădirilor și reducerea înălțimii locuințelor la 6 etaje. Casele existente care au supraviețuit sunt propuse pentru a fi integrate în construcții noi datorită sistemelor de pereți cortină.

UPDATE ORA 9:00

18 persoane au fost ucise în lovitura de la Chasovoi Yar, în regiunea Donețk. Șase persoane au fost salvate, iar alte 22 de persoane, inclusiv un copil, s-ar putea afla sub dărâmături.

UPDATE ORA 8:00

PGO-ul ucrainean a interferat foarte mult cu capacitățile aviației rusești. De două luni și jumătate, avioanele și elicopterele rusești nu mai zboară în spațiul aerian deasupra teritoriului controlat de SAF. Avioanele ostile operează din afara teritoriului Ucrainei, a precizat comandamentul forțelor aeriene ucrainene.

UPDATE ORA 7:00

Ministrul german de finanțe, Christian Linder, blochează o tranșă financiară de 9 miliarde de euro din partea Uniunii Europene pentru Ucraina. Informația a fost relatată de cotidianul Corriere della Sera, citând surse proprii.

Până în prezent, oficialul a fost de acord să plătească doar 1 miliard de euro. Potrivit presei, ministrul german de finanțe se opune alocării de fonduri pentru Ucraina printr-o datorie europeană comună, așa cum s-a întâmplat în timpul pandemiei COVID-19.

Linder și-a motivat poziția prin faptul că, în septembrie, Ucraina riscă să nu plătească o datorie externă de 900 de milioane de euro.

UPDATE ORA 6:00

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a caracterizat plecarea anticipată a ministrului britanic de externe Liz Truss din Bali, înaintea reuniunii G20 de săptămâna trecută, drept un „boicot profund” al delegației ruse, relatează agenția de presă de stat TASS.

„Știți, este un fel de boicot profund al delegației ruse să plece cu o zi înainte”, a declarat Maria Zakharova într-un interviu televizat duminică seara, potrivit TASS.

Truss și-a scurtat participarea la reuniunea miniștrilor de externe din cadrul G20 din Indonezia pentru a se întoarce la Londra și a solicita sprijin pentru candidatura sa la succesiunea lui Boris Johnson la funcția de prim-ministru al Regatului Unit.

UPDATE ORA 5:00

Sirenele de raid aerian au fost activate în ultima oră în orașul Mykolaiv, port la Marea Neagră, mai mulți locuitori raportând explozii pe rețelele de socializare.

Un raport spunea că au avut loc nouă explozii în oraș până luni la ora 4:30 dimineața.

UPDATE ORA 4:00

Ministerele ucrainene de energie și de externe s-au declarat „profund dezamăgite” de decizia Canadei de a returna Germaniei o turbină Siemens reparată, utilizată pentru gazoductul Nord Stream 1.

Declarația, publicată pe site-ul ministerului energiei, a cerut guvernului canadian să revină asupra deciziei sale și a afirmat că returnarea turbinei ar echivala cu ajustarea sancțiunilor impuse Moscovei „la capriciile Rusiei”.

UPDATE ORA 3:00

Rachete rusești au avariat duminică dimineața devreme o școală și un centru de sănătate pentru copii din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, au declarat oficialii locali.

Bombardamentele nu s-au soldat cu victime, dar au avariat grav clădirea școlii. Într-un alt district, o rachetă a distrus o casă privată și a avariat un centru de sănătate pentru copii. De asemenea, oficialii au declarat anterior că o rachetă a lovit o clădire rezidențială din centrul orașului, rănind șase persoane.

UPDATE ORA 2:00

Șeful de cabinet al lui Zelenski a calificat atacul asupra orașului Chasiv Yar drept un act terorist și a cerut din nou ca Rusia să fie considerată oficial un stat sponsor al terorismului.

„Rușii au lovit din nou o clădire de apartamente înalte cu civili. Un alt atac terorist al unei țări teroriste”, a scris Andriy Yermak pe Twitter.

„Federația Rusă ar trebui să fie pe lista statelor care sponsorizează terorismul”, a adăugat el.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Zelenski a declarat că nu a existat nicio încetare a atacurilor aeriene rusești asupra țării sale, după ce oficialii au declarat că cel puțin 15 persoane au fost ucise, iar altele au fost prinse sub dărâmături după ce rachete rusești Uragan au lovit un bloc de apartamente cu cinci etaje în regiunea ucraineană Donețk.

Vorbind în timpul discursului său video, Zelenski a declarat că numărul morților în urma atacului din orașul Chasiv Yar din Donețk este posibil să crească.

„Două clădiri rezidențiale înalte au fost distruse. Zeci de persoane se află sub dărâmături. Șase au fost salvate. Există 15 nume pe lista morților și, din păcate, acesta nu este numărul final”, a declarat el, respingând afirmațiile potrivit cărora raidurile aeriene rusești ar fi fost oprite.

„34 de lovituri aeriene ale aviației ruse în ultimele 24 de ore, într-o singură zi trecută, este un răspuns pentru toți cei care au inventat această pauză”, a spus el, adăugând: „Armata ucraineană rezistă, rezistă ferm… Dar, desigur, mai sunt multe de făcut pentru ca pierderile rusești să devină de așa natură încât să existe cu adevărat o pauză”.