• Iranul se pregătește să livreze drone armate Rusiei, susține Casa Albă.
  • În ultima săptămână, forțele ucrainene au intensificat atacurile împotriva posturilor de comandă rusești și a amplasamentelor de muniții.
  • Bilanțul victimelor atacului cu rachete rusești care a lovit un bloc de apartamente din orașul Donețk, Chasiv Yar, în weekend, a crescut la 33 de morți, anunță Ministerul ucrainean de Interne.

UPDATE 22:00

Au fost raportate atentate cu bombă în Marganets și Nikopol, regiunea Dnipropetrovsk.

UPDATE 21:00

Turcia, Rusia, Ucraina şi ONU, întâlnire la Istanbul pentru discuţii privind exporturile de cereale

Delegaţii militare din Ucraina, Rusia şi Turcia se vor întâlni miercuri, la Istanbul, cu oficiali ai ONU pentru a discuta despre un posibil acord privind reluarea exporturilor sigure de cereale ucrainene din portul Odesa, de la Marea Neagră, în contextul agravării crizei alimentare mondiale.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Un tribunal din Moscova a amendat marţi Apple cu 2 milioane de ruble (aproximativ 34.000 de dolari) pentru că a refuzat să stocheze datele personale ale utilizatorilor ruşi pe serverele din Rusia, ca parte a eforturilor guvernului de a controla activitatea online.

UPDATE 20:00

Peste 5.000 de civili au fost ucişi în Ucraina de la începerea invaziei militare ruse, pe 24 februarie, anunţă Oficiul Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, citat de cotidianul Le Monde.

Potrivit datelor Oficiului ONU pentru Drepturile Omului, cel puţin 5.024 de civili au fost ucişi în Ucraina de la începerea invaziei militare ruse.

Alţi 6.520 de civili au fost răniţi în confruntările militare din Ucraina, potrivit Naţiunilor Unite.

Oficiul ONU pentru Drepturile Omului, care are zeci de observatori în Ucraina, precizează că numărul victimelor confruntărilor militare probabil este mult mai mare.

UPDATE 19:00

Ministerul rus al Apărării a transmis într-un raport că forţele ruse au ucis 21 de mercenari români care luptau alături de soldaţii ucraineni.

Ucraina afirmă că peste 20.000 de soldaţi străini s-ar fi alăturat trupelor ucrainene împotriva armatei ruse. Ministerul rus al Apărării susţine în raport că numărul ar fi de doar 2.741 şi că este în continuă scădere

„În ultimele trei săptămâni, numărul mercenarilor aflaţi în Ucraina a scăzut de la 3.221 la 2.741, ca urmare a acţiunilor ofensive ale unităţilor forţelor armate ruse şi ale miliţiilor populare din republicile Lugansk şi Doneţk”, se arată în raport.

Printre soldaţii străini s-ar afla şi cetăţeni români, iar autorităţile din Rusia susţin că au ucis 21 în ultimele trei săptămâni.

„Polonia este din nou în fruntea listei în ceea ce priveşte viteza şi numărul de luptători ucişi în această perioadă, cu 166 de luptători polonezi ucişi. Dintre reprezentanţii georgieni, 50 de soldaţi au fost ucişi, iar Marea Britanie a pierdut alţi 23 de mercenari în Ucraina. De asemenea, 21 de luptători români şi 15 canadieni au fost ucişi în trei săptămâni”, transmite Ministerul rus al Apărării.
 

UPDATE 18:00

O fată de 10 ani din Kiev a decis să strângă bani pentru armata ucraineană. Ea joacă Dame cu trecătorii şi banii pe care îi adună îi donează armatei, potrivit Sky News.

Fata de 10 ani din Kiev a strâns peste 20 de mii de grivne ucrainene (570 de lire sterline) pentru forţele armate ale ţării, jucând dame cu localnicii de pe stradă.

Valeria Yezhova a început să strângă bani la începutul acestei luni şi îi donează prin fundaţia prezentatorului ucrainean Serhiy Prytula, care colectează fonduri pentru armata ţării.

„Cu o astfel de generaţie viitoare, suntem invincibili!”, a scris Prytula pe Twitter.

UPDATE 16:00

Bilanțul atacului asupra unei clădiri rezidențiale din estul Ucrainei a crescut la 35 de morți, iar printre victime este un copil de nouă ani, potrivit CNN.

Cel puțin 35 de persoane au murit după ce rachete rusești au lovit sâmbătă o clădire rezidențială din orașul Chasiv Yar, în estul Ucrainei, a anunțat marți Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei din regiunea Donețk, într-un comunicat publicat pe Facebook.

„Începând cu ora 11:00, corpurile a 35 de persoane decedate, inclusiv al unui copil (un băiat în vârstă de aproximativ nouă ani), au fost găsite și scoase dintre dărâmăturile unei clădiri rezidențiale cu cinci etaje distruse de bombardamente în orașul Chasiv Yar”, scrie în comunicat.

UPDATE ORA 15:00

Preşedintele rus Vladimir Putin va vizita Iranul săptămâna viitoare, a anunţat marţi Kremlinul, la o zi după ce SUA au avertizat că Teheranul ar putea furniza Moscovei drone pentru acţiunea sa în Ucraina.

Vizita lui Putin în Iran va urma călătoriei preşedintelui american Joe Biden în Israel şi Arabia Saudită din această săptămână, unde programul nuclear iranian şi activităţile maligne din regiune vor fi un subiect cheie de discuţie, scrie AP.

Peskov a declarat reporterilor că, cu ocazia vizitei la Teheran, Putin va avea, de asemenea, o întâlnire separată cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

În martie, Erdogan a ajutat la medierea discuţiilor dintre reprezentanţii Rusiei şi Ucrainei la Istanbul, în Turcia. Peskov a declarat că nu s-a discutat despre o nouă rundă de astfel de negocieri.

Casa Albă a declarat luni că este de părere că Rusia apelează la Iran pentru a-i furniza „sute” de drone, inclusiv cele capabile să transporte arme, pentru a le folosi în Ucraina.

Consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, a declarat că nu este clar dacă Iranul a furnizat deja vreuna dintre aceste drone Rusiei, dar a precizat că SUA au „informaţii” care indică faptul că Iranul se pregăteşte să antreneze forţele ruseşti pentru a le folosi chiar în această lună.

„Informaţiile noastre indică faptul că guvernul iranian se pregăteşte să furnizeze Rusiei până la câteva sute de UAV-uri, într-un calendar accelerat”, a declarat Sullivan luni reporterilor, referindu-se la drone prin acronimul pentru vehicule aeriene fără pilot.

Purtătorul de cuvânt al ministrului iranian de externe, Nasser Kanaani, nu a negat afirmaţia SUA în comentariile de marţi.

„Cooperarea Iranului cu Rusia în ceea ce priveşte unele tehnologii sofisticate datează de dinainte de războiul dintre Rusia şi Ucraina”, a declarat el. „Nu a existat nicio evoluţie specială în această privinţă în ultima vreme”.

Iranul lucrează de mult timp la dezvoltarea dronelor, inclusiv a unor drone de tip „kamikaze” precum Switchblade, pe care SUA le-a livrat Ucrainei.

Decizia SUA de a dezvălui public faptul că principalul rival regional al celor două ţări ajuta la reînarmarea Rusiei vine în contextul în care atât Israelul, cât şi Arabia Saudită au rezistat să se alăture eforturilor globale de a pedepsi Rusia pentru acţiunea sa în Ucraina din cauza intereselor lor interne.

La Teheran, Mohammadrez Pourebrahimi, şeful comisiei economice a Parlamentului iranian, a declarat pentru agenţia de ştiri de stat IRNA că deplasarea lui Putin va încerca să îmbunătăţească relaţiile economice dintre cele două naţiuni afectate de sancţiuni.

UPDATE 14:00

Germania îşi consolidează securitatea cibernetică în contextul războiului din Ucraina

Germania îşi consolidează securitatea cibernetică în contextul invaziei ruse din Ucraina, conform unui plan prezentat marţi, potrivit DPA, scrie Agerpres.

Noile măsuri includ introducerea unui sistem central sigur de conferinţe video pentru administraţia federală şi crearea unei platforme pentru schimbul de informaţii privind atacurile cibernetice în cadrul Biroului Federal pentru Securitatea Informaţiilor (BSI).

Ucraina se așteaptă la un nou asalt al forțelor terestre rusești

Ucraina se așteaptă la un nou asalt al forțelor terestre rusești, în urma unor bombardamente pe scară largă care au ucis peste 30 de persoan. Aliații occidentali ai Kievului se pregătesc de o agravare a crizei energetice globale, potrivit Mediafax.

Ucraina se așteaptă la un nou asalt al forțelor terestre rusești, în urma unor bombardamente pe scară largă care au ucis peste 30 de persoane, în timp ce aliații occidentali ai Kievului se pregătesc de o agravare a crizei energetice globale dacă Rusia își va întrerupe aprovizionarea cu petrol și gaze, notează Reuters.

UPDATE 13:00

Kremlin: reluarea negocierilor este „acum exclusă”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat că deocamdată nu se vorbeşte despre reluarea negocierilor cu Ucraina. „Nu, acest lucru este exclus acum”, a spus Peskov reporterilor, când a fost întrebat dacă preşedintele rus Vladimir Putin şi colegul turc Recep Tayyip Erdogan au discutat despre reluarea negocierilor cu Ucraina, în timpul unei conversaţii telefonice de ieri.

Undă verde de la UE la un împrumut de un miliard de euro la Kiev

Miniştrii economiei şi finanţelor UE, reuniţi la Ecofin de la Bruxelles, au aprobat un împrumut de un miliard de euro acordat Ucrainei, ca parte a pachetului de asistenţă macrofinanciară. „UE îşi intensifică sprijinul financiar pentru Ucraina: miniştrii tocmai au aprobat un împrumut de un miliard de euro”, a scris pe Twitter vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis. „Face parte din noul pachet excepţional de asistenţă macrofinanciară. Ucraina este o economie în război. Are mare nevoie de finanţare pe termen scurt. UE este acolo pentru a ajuta”, a punctat el.

Moscova: suntem în pragul unei ciocniri între puterile nucleare

Statele Unite şi aliaţii săi sunt în pragul unei confruntări militare deschise cu Rusia, care ar fi „un conflict armat direct între puterile nucleare”: acesta este avertismentul purtătorului de cuvânt al diplomaţiei ruse, Maria Zakharova. „Determinând agravarea crizei ucrainene şi declanşând o confruntare hibridă feroce cu Rusia, Washingtonul şi aliaţii săi se află periculos de mult în pragul unei confruntări militare deschise cu ţara noastră, adică a unui conflict armat direct între puterile nucleare”, a spus ea. Zakharova a spus asta pe site-ul ministerului.

UPDATE 12:00

Rusia transmite că a ucis un număr semnificativ de mercenari străini care luptau în Ucraina în ultimele trei săptămâni, inclusiv 23 din Marea Britanie.

Fără a prezenta vreo dovadă clară a celor spuse, Ministerul rus al Apărării spune că numărul total de mercenari activi în Ucraina nu este de 20.000 aşa cum susţine Kievul, ci este de aproximativ 2.700. Acesta susține că în ultimele trei săptămâni: „166 de militanți polonezi au fost lichidați. Dintre reprezentanții Georgiei, 50 de „soldați ai norocului” au fost ucişi, în timp ce Marea Britanie a pierdut alți 23 de mercenari. De asemenea, 21 de militanți români și 15 canadieni au fost uciși în ultimele trei săptămâni”

UPDATE ORA 10:00

Mikko Hautala, ambasadorul Finlandei în SUA (anterior, ambasador la Moscova și la Kyiv): Rusia are capacitatea să producă în masă armamentul cu care conduce războiul din Ucraina. Sancțiunile impuse Rusiei nu vor produce rezultatele așteptate, mai devreme de un an de la introducerea lor.

„Cred că Rusia poate continua ceea ce face de foarte mult timp, fără ca sancțiunile să poată opri asta”, a spus Hautala. Întrebat ce vrea să spună prin „o perioadă foarte lungă de timp”, el a răspuns, „orice de la șase luni la un an” (adăugând că este o estimare foarte generală).

UPDATE ORA 09:00

Șase persoane au fost ucise și zeci de persoane au fost rănite în urma unui raid aerian ucrainean asupra orașului Novaya Kakhovka din regiunea Kherson, ocupată de Rusia, a anunțat agenția de presă de stat TASS de la Moscova, care citează un oficial susținut de Rusia.


Rusia continuă să fure cereale din teritoriile ocupate în regiunea Zaporojie. Potrivit Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării, invadatorii au creat așa-numita „Companie Unitară de Stat” pentru a exporta ilegal cereale ucrainene. Entitatea este controlată de un colaborator – așa-numitul „șef al administrației regionale de ocupație din Zaporojie”.

UPDATE ORA 08:00

Opt nave străine au intrat în porturile Ucrainei pentru produse agricole. Primele opt nave străine au ajuns în porturile Ucrainei pentru a exporta produse agricole; Marina Forțelor Armate ale Ucrainei este implicată în furnizarea de transport.

Acest lucru a fost raportat de serviciul de presă al Marinei Forțelor Armate Ucrainene.

„La solicitarea Ministerului Infrastructurii al Ucrainei, Forțele Navale ale Forțelor Armate ale Ucrainei s-au alăturat organizației de asigurare a transportului produselor agricole de către nave civile prin gura pasajului judiciar Bystroe al fluviului Dunăre-Marea Neagră. Primele opt nave străine au ajuns deja în porturile Ucrainei”, se arată în mesaj.

UPDATE ORA 07:00

Majoritatea locuitorilor au fost evacuați din regiunea Donețk

Aproximativ 80% dintre locuitori au fost evacuați din regiunea Donețk de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, la 24 februarie, a declarat guvernatorul, potrivit Ukrinform.

„La 24 februarie, 1.670.000 de persoane locuiau permanent pe teritoriul controlat de guvern al regiunii Donețk. Aproximativ 340.000 de persoane au rămas acolo”, a declarat Pavlo Kyrylenko în timpul teledonului național.

Kyrylenko a precizat că 252 de persoane au fost evacuate din regiunile Bakhmut și Pokrovsk în ultima zi.

Forțele ruse plănuiesc o ofensivă majoră pentru a prelua controlul asupra întregii regiuni ucrainene Donețk, după ce au capturat orașul vecin Luhansk.

UPDATE ORA 06:00

Nicolaevul, zguduit de explozii puternice

Orașul Nicolaev, port la Marea Neagră, a fost zguduit de explozii puternice, a anunțat primarul său la primele ore ale dimineții de marți (ora locală).

„Sunt explozii puternice în Nicolaev! Îi rog pe toți să nu iasă din adăposturi!”, a scris Alexander Senkevich pe Telegram.

Locuitorii au raportat, de asemenea, explozii pe rețelele de socializare, mai mulți dintre ei numărând mai mult de 20 de explozii. Nicolaev a fost zguduit și luni dimineață de explozii produse de șase rachete, care au rănit cel puțin o persoană, a declarat șeful administrației militare regionale, Vitaliy Kim.

UPDATE ORA 05:00

Bilanțul victimelor din Chasiv Yar a ajuns la 33 de morți: Ministerul Afacerilor Interne

Salvatorii au găsit cadavrul unui copil sub dărâmăturile unei clădiri rezidențiale cu cinci etaje din Chasiv Yar, care s-a prăbușit din cauza unui atac cu rachete rusești sâmbătă, a anunțat serviciul de presă al Ministerului ucrainean de Interne.

Bilanțul victimelor a ajuns acum la 33 de morți, a precizat ministerul, iar eforturile de salvare continuă.

UPDATE ORA 04:00

Premierul olandez se întâlnește cu Zelenski a Kiev

Premierul Olandei, Mark Rutte, s-a întâlnit cu Zelenski la Kiev și a reafirmat sprijinul țării sale pentru Ucraina „din punct de vedere politic, militar și economic”.

Rutte a declarat că a vizitat „diverse locuri unde armata rusă a lăsat în urmă o dâră îngrozitoare de moarte și distrugere. Sunt profund șocat de ceea ce am văzut astăzi”.

„Aceste crime îngrozitoare nu trebuie să rămână nepedepsite. Acesta este, de asemenea, subiectul Conferinței privind răspunderea în Ucraina, care va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni la Haga”, a declarat Rutte, adăugând că această conferință este organizată de guvernul olandez, Curtea Penală Internațională și Comisia Europeană.

Zelenski a declarat jurnaliștilor după întâlnire că el și Rutte au discutat despre livrările de arme, dar nu a putut dezvălui detalii.

UPDATE ORA 03:00

Letonia ia în considerare creșterea cheltuielilor pentru apărare din cauza riscului rusesc

Letonia ar putea fi nevoită să își majoreze cheltuielile pentru apărare și să introducă serviciul militar obligatoriu pentru cetățeni, indiferent de sex, pentru a limita eventualele riscuri de securitate generate de Rusia, a declarat președintele.

Letonia, membră a NATO și a Uniunii Europene, intenționează să își majoreze treptat bugetul pentru apărare până la 2,5% din produsul intern brut (PIB) până în 2025, de la aproximativ 2% în prezent. Însă președintele Egils Levits, în vârstă de 67 de ani, a declarat pentru agenția de știri Reuters că planurile de cheltuieli existente acoperă construirea mai multor baze militare pentru a găzdui mai multe trupe din partea aliaților NATO – o creștere convenită la summitul NATO de la Madrid de luna trecută – dar că Letonia, o fostă națiune sovietică precum Ucraina, ar putea avea nevoie să cheltuiască mai mult.

UPDATE ORA 02:00

Bilanțul victimelor atacului de la Chasiv Yar a crescut la 31 de morți

Zelenski a declarat că 31 de persoane au fost ucise și nouă au fost salvate dintre dărâmături în Chasiv Yar, după ce sâmbătă atacurile au lovit un bloc rezidențial.

Vorbind în timpul discursului său video nocturn, președintele a spus că al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, a fost, de asemenea, atacat de artileria rusă.

„Harkovul s-a confruntat cu noi atacuri brutale ale armatei ruse. O altă rachetă a lovit o clădire rezidențială – un bloc a fost complet distrus. Dimineața, ocupanții au bombardat cartierele Saltiv și Kiev cu artilerie cu rachete. Cinci persoane au fost ucise”, a declarat el.

„Regiunea Odesa a fost lovită de rachete, lupte extrem de violente au continuat în regiunea Donețk și pe teritoriul regiunii Luhansk”, a adăugat el.

UPDATE ORA 01:00

Iranul se pregătește să livreze drone armate Rusiei: Casa Albă

Casa Albă a declarat că, în opinia sa, Rusia apelează la Iran pentru a-i furniza „sute” de vehicule aeriene fără pilot, inclusiv drone cu capacitate de armament, pentru a le folosi în războiul pe care îl poartă în Ucraina.

Consilierul pe probleme de securitate națională al Statelor Unite, Jake Sullivan, a declarat că nu este clar dacă Iranul a furnizat deja Rusiei vreunul dintre sistemele fără pilot la bord, dar a precizat că SUA au „informații” care indică faptul că Iranul se pregătește să antreneze forțele rusești pentru a le folosi chiar în această lună.

„Informațiile noastre indică faptul că guvernul iranian se pregătește să furnizeze Rusiei până la câteva sute de UAV-uri, inclusiv UAV-uri capabile de armament, într-un calendar accelerat”, a declarat el luni reporterilor.

Sullivan a declarat că aceasta este o dovadă că bombardamentele copleșitoare ale Rusiei în Ucraina, care au determinat-o să își consolideze câștigurile în estul țării în ultimele săptămâni, „au un cost pentru susținerea propriilor sale arme” .

ȘTIRE INIȚIALĂ

O serie de explozii puternice au zguduit luni seară orașul Nova Kakhovka din regiunea Kherson din Ucraina. Orașul, la fel ca o mare parte din Kherson, se află sub ocupație rusă. Este a doua explozie majoră în patru zile în oraș, unde se află un important baraj hidroelectric și o legătură în aprovizionarea cu apă a Crimeii prin canalul Crimeii de Nord.

Un videoclip postat pe rețelele de socializare a arătat explozii puternice și o imensă minge de foc care a luminat cerul nopții. Serhiy Khlan, un oficial ucrainean care este membru al consiliului regional Kherson, a declarat pe Facebook: „În Nova Kakhovka minus un depozit de muniții rusești. Au adus, au adus, au adus, au depozitat, au depozitat și acum au artificii pe timp de noapte”. Khlan, care nu se află în Kherson, a avertizat locuitorii din Nova Kakhovka să nu se aventureze în aer liber.

Agenția de știri de stat rusă TASS nu a făcut nicio referire la explozia unui depozit de muniții, dar miercuri seara târziu a raportat: „Forțele armate ale Ucrainei au atacat centrala hidroelectrică Kakhovka din regiunea Kherson, a declarat o sursă”. Dar șeful adjunct al administrației militaro-civile susținute de Rusia în Kherson, Kirill Stremousov, a declarat că rachetele ucrainene nu au lovit hidrocentrala.

TASS a declarat ulterior că au explodat depozite care dețineau nitrat de potasiu. Nitratul de potasiu este o substanță foarte combustibilă folosită ca ingredient în îngrășăminte și a fost cauza exploziei din Beirut de acum doi ani.

În acest moment nu se poate confirma cauza exploziilor sau ce a fost distrus. TASS a raportat: „Există victime, piața, spitalul și casele au fost avariate”, citând administrația civilă-militară din Kherson, susținută de Rusia.

În ultima săptămână, forțele ucrainene au intensificat atacurile cu rachete și artilerie cu rază lungă de acțiune împotriva posturilor de comandă rusești și a amplasamentelor de muniții.