• 14 decorații Gold Star pentru apărătorii ucraineni și familiile militarilor căzuți la datorie.
  • Kremlinul a ordonat o „mobilizare voluntară” de până la 34.000 de soldați până la sfârșitul lunii viitoare pentru a-și remedia forțele lovite în Ucraina, au declarat analiștii.
  • Șeful diplomației UE, Josep Borrell, califică bombardamentul din Vinnytsya drept o atrocitate.

UPDATE ORA 23:00

Ministrul iranian de externe, Hossein Amirabdollahian, l-a criticat pe consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan pentru că a acuzat Iranul că se pregătește să trimită sute de drone capabile să transporte arme în Rusia, calificând afirmațiile drept „acuzații nefondate împotriva Iranului”, a relatat vineri agenția iraniană de stat IRNA.

„Informațiile indică faptul că guvernul iranian se pregătește să furnizeze Rusiei până la câteva sute (de vehicule aeriene fără pilot), inclusiv drone capabile să transporte arme, într-un calendar accelerat”, a declarat luni consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan în cadrul briefingului de presă de la Casa Albă.

UPDATE ORA 22:00

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării spune că până la 70% din loviturile cu rachete rusești sunt asupra unor orașe pașnice și ținte nemilitare. Oleksandr Motuzyanyk a declarat vineri că doar 30% din loviturile cu rachete rusești sunt asupra unor ținte militare.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

„Singura modalitate de a opri această teroare a rachetelor este să distrugem rachetele pe care Rusia le lansează deasupra Ucrainei”.

Potrivit lui Motuzyanyk, sistemele antiaeriene au funcționat „cât se poate de bine” atunci când Vinnytsia a fost atacată joi.

„Două rachete din cinci au fost doborâte. Dacă am fi avut arme antiaeriene moderne mai puternice, am fi putut distruge mai multe dintre aceste rachete rusești. Astăzi avem nevoie de o apărare antiaeriană modernă”, a declarat Motuzyanyk.

El a adăugat că HIMARS funcționează bine pe linia frontului și că peste 30 de instalații logistice militare rusești au fost distruse.

UPDATE ORA 21:00

Comisia Europeană a propus interzicerea importurilor de aur rusesc ca parte a ultimului său pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

„Comisia Europeană a adoptat astăzi o propunere comună (a Înaltului Reprezentant și a Comisiei) privind un nou pachet de măsuri pentru a menține și a consolida eficacitatea celor șase pachete de sancțiuni de amploare și fără precedent ale UE împotriva Rusiei”, a declarat Comisia într-un comunicat de presă.

Pachetul propus vizează, de asemenea, să împiedice ca sancțiunile UE să vizeze „în vreun fel comerțul cu produse agricole între țările terțe și Rusia”. De asemenea, acesta sugerează prelungirea sancțiunilor actuale ale UE cu șase luni, până la următoarea revizuire, la sfârșitul lunii ianuarie 2023.

UPDATE ORA 20:00

Germania intenționează să acorde Moldovei un sprijin bugetar direct în valoare de 40 de milioane de euro pentru a proteja populația uneia dintre cele mai sărace țări din Europa de o inflație galopantă, în timp ce continuă să găzduiască refugiați ucraineni, a declarat vineri ministrul german de externe, Annalena Baerbock.

UPDATE ORA 19:00

Biroul britanic pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare l-a convocat pe ambasadorul rus Andrei Kelin „pentru a exprima profunda îngrijorare a Regatului Unit în legătură cu informațiile privind moartea cetățeanului britanic Paul Urey în captivitate în zonele din Ucraina controlate de non-guvern”, a anunțat vineri FCDO într-un comunicat.

„Sunt șocat să aud rapoartele privind moartea lucrătorului umanitar britanic Paul Urey în timp ce se afla în custodia unui reprezentant al Rusiei în Ucraina. Rusia trebuie să poarte întreaga responsabilitate pentru acest lucru”, a declarat ministrul britanic de externe Liz Truss.

UPDATE ORA 18:00

Operațiunile de salvare continuă în orașul Nicolaev, din sudul Ucrainei, după ce patru persoane au fost rănite vineri dimineață în urma unor raiduri cu rachete, potrivit Hanna Zamazeieva, șefa consiliului regional din Nicolaev.

Cel puțin 10 rachete au vizat două universități și facilități de infrastructură civilă, a declarat Zamazeieva pe Telegram. Clădiri rezidențiale au fost avariate.

UPDATE ORA 16:00

Rudele persoanelor dispărute în urma atacurilor cu rachete de joi asupra orașului Viniția din centrul Ucrainei au trimis mostre de ADN pentru a ajuta autoritățile să identifice morții, potrivit unui șef al poliției ucrainene.

„Paisprezece rude ale unor persoane dispărute și-au trimis probele biologice”, a declarat Ihor Klymenko, șeful Poliției Naționale din Ucraina, într-o declarație pe Facebook.

„Specialiștii noștri au efectuat deja mai mult de 200 de comparații ale profilurilor ADN selectate. Douăsprezece dintre cele 19 persoane identificate au fost recunoscute cu ajutorul acestei tehnologii rapide de identificare ADN”, a adăugat Klymenko.


Un britanic a murit în autoproclamata Republică Populară Donețk, potrivit unui oficial local.

O declarație de pe site-ul web al ombudsmanului din Donețk, Daria Morozova, a afirmat că un cetățean britanic al cărui nume l-a dat ca fiind „Paul Johnson Anthony Dominic Urey” a fost reținut în aprilie și „acuzat de mercenariat”.

UPDATE ORA 15:00

Polonia va cumpăra 116 tancuri Abrams second hand din Statele Unite, a declarat vineri ministrul polonez al apărării, în contextul în care Varșovia își consolidează forțele armate în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Polonia a promis să își majoreze cheltuielile pentru apărare la 3% din produsul intern brut și să își dubleze dimensiunea armatei.

Am convenit un contract cu SUA privind achiziționarea în condiții preferențiale a 116 tancuri Abrams folosite”, a declarat Mariusz Blaszczak, adăugând că acesta vine în completarea unui acord pentru achiziționarea a 250 de tancuri Abrams, anunțat în aprilie.


Ministrul ucrainean al apărării este încrezător că țara sa va primi mai multe HIMARS, inclusiv versiunea cu rază de acțiune de 300 de kilometri.

Le dăm (Statelor Unite) dovada că putem să-l folosim cu precizie și profesionalism și primim mai mult, și cu o rază de acțiune mai mare”, a declarat Oleksii Reznikov pentru Financial Times.


Vice-guvernatorul pro-rus de la Herson: Regiunea se va alătura Rusiei în viitorul apropiat

Regiunea ucraineană ocupată de forţele ruse din Herson se va alătura Federaţiei Ruse „în viitorul apropiat”, a spus numărul 2 al administraţiei pro-ruse, Kiril Stremousov, citat de agenţia Tass.


Presa rusă: Putin va convoca vineri Consiliul de Securitate.

TASS a relatat, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, că Vladimir Putin va avea „o întâlnire operațională” cu membrii Consiliului, în cursul zilei de 15 iulie

UPDATE ORA 14:00

Moscova, primul comentariu despre atacul de la Viniţia

Cel puţin 23 de victime, 73 de răniţi internaţi, aproximativ 20 de persoane încă dispărute. În timp ce eforturile speciale de ajutorare, completate cu unităţi canine, încearcă să salveze alţi supravieţuitori ai masacrului din dărâmături, Ministerul rus al Apărării a precizat că atacul asupra Viniţia, efectuat cu rachete de înaltă precizie, a fost vizat, cu intenţia de a lovi Camera de Ofiţeri militari, în timpul unei întâlniri între forţele aeriene ucrainene şi unii furnizori străini de arme.

UPDATE ORA 12:00

Ucraina spune că rușii au tras cu 10 rachete contra clădirilor a două universități din Nikolaev

De la începutul invaziei, Rusia a efectuat 17.614 lovituri pe teritoriul Ucrainei, a declarat ministrul adjunct de interne Evgheni Yenin.

Potrivit acestuia, aproximativ 300 dintre lovituri au fost asupra unor instalații militare, iar restul asupra infrastructurii civile.


Un lucrător umanitar britanic care a fost reținut de separatiștii susținuți de Rusia în Ucraina și acuzat că este mercenar a murit, a anunțat agenția de stat rusă TASS.

Paul Urey a fost capturat în estul Ucrainei și acuzat de ,,activități de mercenar” de către separatiștii din autoproclamata Republică Populară Donețk.

UPDATE ORA 11:00

Bruxellesul va anunța vineri cel de-al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, potrivit Reuters.


Rusia a interzis site-ul de investigații Bellingcat care a dat numeroase bătăi de cap Kremlinului.


Unsprezece cadavre, printre care doi copii, rămân neidentificate în urma atacului de ieri de la Vinița. De asemenea, Ihor Zhovkva, șeful adjunct al biroului președintelui Ucrainei, a declarat pentru Sky New din Marea Britanie că „peste 70 de persoane sunt încă în spital” și „18 persoane sunt dispărute, iar operațiunea de salvare continuă„.

Bilanțul actual este de 23 de morți.


Volodimir Zelenski, extras din discursul de la Conferința Internațională de la Haga, privind tragerea la răspundere a Rusiei pentru crimele din Ucraina, 14 iulie 2022

Pe 17 iulie se vor împlini deja 8 ani de la unul dintre cele mai groaznice dezastre ale aviației din istorie – doborârea zborului MH17. Atunci, criminalii ruși au ucis 298 de oameni deasupra Donbasului ucrainean. Văzând acea crimă, lumea a realizat ce se întâmplă în Ucraina.

Doborârea zborului MH17 a atras atenția la nivel mondial. Toate mass-media din lume, politicienii și societățile au simțit durerea familiilor care i-au pierdut pe cei dragi în acel dezastru. 80 de copii au murit, printre ei trei bebeluși. Este imposibil să uiți fotografiile cu jucării pentru copii, găsite printre rămășițele aeronavei Boeing.

UPDATE ORA 10:00

Pierderile Rusiei, conform ultimelor estimări ale armatei ucrainenei:

– 38.000 de militari

– 1.672 tancuri

– 3.866 blindate de luptă

– 842 tunuri de artilerie

– 247 sisteme de lansare multiplă de rachete

– 109 sisteme antiaeriene

– 220 avioane

– 188 elicoptere

– 15 bărci / nave

– 681 drone

– 155 de rachete de croazieră interceptate

UPDATE ORA 09:00

Un avion ucrainean a fost înarmat cu rachete pe care scrie răzbunare „pentru Nikolaev” și „pentru Vinița”, după ce rușii au ucis joi civili bombardând aceste orașe.

Aviația rusă a încercat să bombardeze Insula Șerpilor dar a tras pe lângă

Rușii au încercat să bombardeze Insula Șerpilor, dar au tras pe lângă. Este încă o dovadă a lipsei de succes a aviației Moscovei, afirmă ministerul britanic al apărării.

UPDATE ORA 08:00

Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a declarat că Ucraina nu va dezvălui numărul oficial al victimelor militare până la sfârșitul războiului.

Maliar a invocat ca motiv potențiale prejudicii provocate de furnizarea de date care să folosească analizelor și strategiilor rusești, potrivit The Independent.


Ministrul canadian de finanțe Chrystia Freeland le-a spus vineri oficialilor ruși, la o reuniune G20, că îi consideră personal responsabili pentru „crimele de război” comise în timpul războiului din Ucraina.


Institutul pentru Studiul Războiului: ,,Trupele rusești sunt într-o pauză, dar vor lansa curând o ofensivă pe scară largă. Atacul din Vinița, parte a unei campanii sistematice a Moscovei asupra zonelor rezidențiale”.


Oleksiy Arestovych a declarat că forțele de apărare bombardează obiective militare ale armatei Federației Ruse. ,,Există trei prime atacuri. Pentru Harkov, Vinnytsia, Mykolayiv„, a scris liderul OP pe canalul său de telegram.


Trei nave au plecat din portul Mariupol spre Rostov cu furgonete cu role de metal. Alte patru nave și un petrolier se îndreaptă de la Rostov spre Mariupol, posibil cu ,,încărcături militare„, a declarat consilierul municipal din Mariupol, Andryushch.

UPDATE ORA 07:00

Secretarul american al Trezoreriei condamnă susţinerea preşedintelui Vladimir Putin de către oficialii ruşi. Janet Yellen susţine că autorităţile ruse se fac vinovate pentru că nu se împotrivesc planului elaborat de Putin. La reuniunea miniştrilor de finanţe ai G20, Yellen a blamat Rusia pentru efectele economice nefaste pe care invazia sa le presupune.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen a condamnat războiul din Ucraina. Yellen crede că invazia rusă este brutală şi nedreaptă. În cadrul reuniunii miniştrilor de finanţe ai G20 din Bali, secretarul trezoreriei SUA a declarat că oficialii ruşi din finanţe vor suporta consecinţele oribile ale războiului.

Yellen nu a ratat momentul să îşi arate public aversitatea faţă de ruşi. După ce la salutat pe ministrul de finanţe al Ucrainei în deschiderea reuniunii, a dat vina exclusiv pe Rusia pentru impactul negativ pe care îl are războiul asupra economiei.

UPDATE ORA 05:00

Este posibil ca trupele ruse să lanseze o ofensivă majoră de-a lungul liniei Slaviansk-Seversk-Bahmut după o „pauză operațională”, susține Institutul pentru Studiul Războiului.

▪️ Ocupanții au raportat că ar fi stabilit „controlul operațional” asupra Seversk, dar analiștii nu au putut găsi confirmarea acestui lucru.

▪️ Armata rusă a reluat operațiunile ofensive la nord-est de Avdeevka, încercând probabil să ocolească fortificațiile ucrainene din zonă.

▪️ În același timp, forțele ucrainene au stopat avansul rusesc în Kamianka, la aproximativ 6 km nord-est de Avdiivka.


Oleksiy Arestovych a declarat că forțele de apărare bombardează obiective militare ale armatei Federației Ruse.

„Există trei prime atacuri. Pentru Harkov, Vinnytsia, Mykolayiv”, a scris liderul OP pe canalul său de Telegram.

UPDATE ORA 04:00

Aliaţii Kievului se tem de contrabanda cu armele furnizate rezistenţei ucrainene

Aliaţii occidentali au trimis Ucrainei peste 10 miliarde de euro în ajutor militar, de la începutul conflictului. Numai Statele Unite au alocat 8 miliarde, furnizând armament precum Javelin, Stinger, Himars, drone şi elicoptere.

Acum însă, ţările fvestice Kievului să garanteze un sistem de urmărire a echipamentelor, dezvăluie Financial Times, sau cel puţin să ofere un inventar al armelor sosite pe câmpul de luptă: teama este că grupurile criminale le-ar putea scoate din Ucraina şi le vinde prin contrabandă pe piaţa neagră europeană. „Când focul va înceta, vor ajunge şi armele ilegale”, a avertizat, în iunie, Jürgen Stock, şeful Interpol, agenţia care facilitează schimbul de informaţii între forţele de poliţie din diferite ţări.

Europol, care coordonează lupta internaţională împotriva organizaţiilor criminale, a confirmat de asemenea ameninţarea. „Agresiunea rusă a dus la proliferarea armelor şi explozibililor în Ucraina”, a explicat agenţia europeană de poliţie într-o notă adresată guvernelor. „La început, oficialii ucraineni ţineau un registru al armelor furnizate civililor, dar această practică a fost abandonată şi, pe măsură ce războiul a continuat, acestea au fost distribuite fără a păstra o arhivă”.

Hub în Moldova

Acum, guvernul ucrainean a acceptat, însă, să creeze un sistem de urmărire cu ajutorul aliaţilor occidentali, adică să ţină seama de transporturilor. Controlul va fi încredinţat Hub-ului de Sprijin al UE, tocmai lansat în Moldova, pentru că, a explicat interimarul şef al Frontex, Aija Kalnaja, „aici este concentrată activitatea de contrabandă”.

În momentul de faţă, paleţii cu arme aterizează în Polonia, la baza Rzeszow, şi sunt transferaţi la graniţa cu Ucraina, unde sunt împărţiţi în „pachete” mai mici pentru a trece graniţa şi a ajunge la destinaţia finală în camioane, maşini care îi împiedică pe ruşi să intercepteze mărfurile. „De atunci avem un vid”, a declarat o sursă europeană pentru Financial Times. „Nu ştim locaţia armelor, nu ştim unde merg, unde sunt folosite sau chiar dacă rămân în ţară”.

„Statele Unite se angajează să protejeze tehnologiile de apărare de origine americană şi să prevină deturnarea lor ilegală”, a declarat subsecretarul american Bonnie Denise Jenkins, adjunct pentru controlul armelor şi securitate internaţională, la Bruxelles. 

UPDATE ORA 03:00

Au loc explozii în Harkov, anunță canalele locale Telegram.

În același timp, paginile de publicitate din Belgorod relatează că o a doua rachetă lansată de rasiști a explodat la decolare.

UPDATE ORA 01:00

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, califică bombardamentul din Vinnytsya drept o atrocitate

„Bucha, Mariupol, Kramatorsk, Kremenchuk, Slovyansk, Chasov Yar, Kharkiv, Odessa și acum Vinnytsya – forțele armate ruse și marionetele lor lasă o dâră sângeroasă prin Ucraina. Mii de civili au fost deja uciși. Acest comportament barbar al Rusiei, care nesocotește complet dreptul umanitar internațional, trebuie să înceteze imediat”, a declarat Borrell.

El a adăugat că „forțele rusești și liderii lor politici nu trebuie să rămână nepedepsiți”.

ONU a condamnat, de asemenea, bombardamentele asupra orașului Vinnytsya.


14 decorații Gold Star pentru apărătorii ucraineni și familiile militarilor căzuți la datorie.

„În spatele acestor recompense nu sunt doar fapte, ci și orașele, civilii, frații. Indivizi care au reușit să devină cei mai buni și familii care i-au susținut pe apărătorii noștri. Și, de asemenea, înfrângerea inevitabilă a inamicului. Shana și omagiu eroilor!”, a spus Volodimir Zelenski.


Kremlinul a ordonat o „mobilizare voluntară” de până la 34.000 de soldați până la sfârșitul lunii viitoare pentru a-și remedia forțele lovite în Ucraina, au declarat analiștii, potrivit The Telegraph.