• Șeful Ministerului de Externe olandez a cerut țărilor occidentale să ia în considerare posibilitatea creării unui tribunal internațional pentru crimele de război din Ucraina.
  • Vineri seara, Rusia a tras rachete spre Dnepr, Kremenciug, Kramatorsk și Slaviansk.
  • În urma loviturii de la Nipru, cel puțin trei persoane au fost ucise, 15 au fost rănite.

UPDATE ORA 23:00

Biden îl invită pe președintele Emiratelor Arabe Unite în SUA
Președintele american Joe Biden l-a invitat pe omologul său din Emirate, șeicul Mohamed bin Zayed Al-Nahyan, să viziteze Washingtonul, un gest de prietenie după luni de relații tensionate din cauza războiului din Ucraina.

Amândoi înțelegem că provocările cu care ne confruntăm astăzi nu fac decât să fie mult mai important să petrecem mai mult timp împreună. Și vreau să vă invit în mod oficial în State”, a declarat Biden după ce cei doi bărbați s-au întâlnit în marja unei reuniuni a liderilor arabi în Arabia Saudită.

Yousef al-Otaiba, ambasadorul Emiratelor în SUA, a recunoscut în martie că relațiile cu Washingtonul trec printr-un test de stres”.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”
LE FACEM FAȚĂ?

El a vorbit la câteva zile după ce Emiratele Arabe Unite s-au abținut la un vot în Consiliul de Securitate al ONU privind o rezoluție care cerea retragerea Rusiei din Ucraina.

UPDATE ORA 22:00

Agenția ucraineană pentru energie atomică afirmă că Rusia folosește cea mai mare centrală nucleară din Europa pentru a depozita arme și pentru a bombarda regiunile învecinate Nikopol și Dnipro, care au fost lovite sâmbătă.

Petro Kotin, președintele agenției nucleare ucrainene Energoatom, a calificat situația de la centrala nucleară Zaporizhzhia drept extrem de tensionată”, cu până la 500 de soldați ruși care controlează centrala.

Centrala din sud-estul Ucrainei se află sub control rusesc încă din primele săptămâni ale invaziei Moscovei, deși este încă operată de personal ucrainean.

Ocupanții își aduc acolo utilajele, inclusiv sistemele de rachete, de unde bombardează deja cealaltă parte a râului Nipru și teritoriul Nikopol”, a declarat el într-un interviu acordat televiziunii ucrainene.

UPDATE ORA 21:00

Medicii din Ucraina spun că sunt îngrijorați de traumele la care sunt expuși soldații pe frontul de război.

Ei observă o creștere semnificativă a numărului de leziuni cerebrale grave și a cazurilor de stres post-traumatic. Dar tot ce pot face medicii în acest moment este să îi panseze și să îi trimită înapoi.

UPDATE ORA 20:00

Un locuitor din Dnipro povestește urmările unui atac cu rachete rusești care s-a soldat cu cel puțin trei morți și 15 răniți vineri seara târziu.

Când a lovit valul exploziei, erau puține cioburi, deoarece toate ferestrele mele erau închise cu bandă adezivă”, a declarat o localnică care și-a dat numele Klavdia pentru agenția de presă Reuters.

Am o mică rană în partea stângă a corpului, dar oamenii ale căror ferestre nu erau protejate astfel, era mult sânge, rănile lor erau oribile. Am văzut un copil mic plin de sânge. A fost îngrozitor”.

UPDATE ORA 19:00

Atacul cu rachete asupra uzinei spațiale ucrainene din Dnipro a ucis trei persoane

Rachetele de croazieră rusești cu rază lungă de acțiune au ucis trei persoane în orașul Dnipro, din centrul Ucrainei, când au lovit o fabrică de rachete spațiale și o stradă din apropiere, spun oficialii locali.

Aproximativ 15 persoane au fost rănite, iar clădirile rezidențiale din apropiere au fost avariate.

Uzina Yuzhmash din Dnipro construiește, de asemenea, sateliți, unul dintre ei fiind lansat în spațiu de compania SpaceX a lui Elon Musk.

Ministerul rus al Apărării a declarat că fabrica a fabricat piese pentru rachetele balistice ucrainene.

Alte două persoane au murit atunci când zeci de rachete rusești au fost lansate spre Nikopol, la sud de Dnipro, a declarat un lider regional.

Iar în nord, rachete rusești au lovit peste noapte locuințe în Chuhuiv, un oraș din apropierea orașului Harkov, ucigând trei persoane, a declarat guvernatorul Harkovului.

UPDATE ORA 18:00

Ministerul britanic al Apărării afirmă că luptele continuă în orașele Siversk și Bakhmut, în ciuda afirmațiilor Moscovei potrivit cărora forțele sale au ocupat zone din regiune.

,,Rusia a făcut anterior afirmații premature și false de succes. Acest lucru este probabil, cel puțin în parte, menit să demonstreze succesul în fața publicului intern și să întărească moralul forțelor combatante”, se arată într-o informare a ministerului privind informațiile.

Operațiunile ofensive ale Rusiei rămân ,,reduse în ceea ce privește scopul și amploarea”, a adăugat informarea.

UPDATE ORA 17:00

Războiul din Ucraina umbrește discuțiile financiare ale G20 și se încheie fără un comunicat comun
O reuniune de două zile a miniștrilor de finanțe din cadrul Grupului celor 20 de economii majore s-a încheiat în Indonezia fără un comunicat comun, după ce războiul Rusiei din Ucraina a divizat forumul mondial.

În timpul discuțiilor de pe insula Bali, o stațiune indoneziană, șefii de finanțe au căutat soluții pentru crizele alimentare și energetice, acuzând în același timp tehnocrații ruși că au exacerbat problemele.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, trezorierul australian Jim Chalmers și ministrul canadian de finanțe Chrystia Freeland au acuzat vineri invazia Ucrainei că a trimis o undă de șoc în economia mondială.

Kremlinul numește războiul o operațiune militară specială și acuză sancțiunile occidentale de represalii pentru blocarea transporturilor de alimente și creșterea prețurilor la energie.

UPDATE ORA 16:00

Șefa FMI, Kristalina Georgieva, i-a avertizat sâmbătă pe oficialii din grupul celor 20 de economii mari să ia măsuri urgente pentru a combate inflația, atrăgând atenţia că perspectivele economice globale ,,extrem de incerte” s-ar putea înrăutăți dacă prețurile ridicate vor persista, informează Reuters.


Trupele susținute de Moscova în regiunea Donbas din estul Ucrainei spun că se apropie de următoarea lor țintă, Siversk, transmite Al Jazeera.

,,Siversk se află sub controlul nostru operațional, ceea ce înseamnă că inamicul poate fi lovit de focul nostru în toată zona”, a declarat un oficial separatist, citat de agenția rusă de presă de stat TASS.


Wall Street Journal: Companiile chineze de tehnologie își măresc exporturile către Rusia pe fondul sancțiunilor occidentale.

Companiile chineze au crescut exportul de componente electronice și materii prime pentru a acoperi nevoile armatei ruse, astfel încât aceasta să poată continua să lupte în Ucraina, potrivit WSJ.

UPDATE ORA 15:00

Rusia încearcă să afle rutele de aprovizionare cu arme în UE

Potrivit Direcției de informații a Ministerului Apărării, atașații militari ruși din țările Uniunii Europene au primit ordin să recruteze polițiști și civili implicați în transportul de arme pentru Ucraina.


Șefa FMI, Kristalina Georgieva, a avertizat oficialii din cadrul Grupului celor 20 de economii majore să ia măsuri urgente pentru a combate inflația, avertizând că perspectivele economice mondiale „extrem de incerte” s-ar putea înrăutăți dacă prețurile ridicate persistă.

Georgieva a declarat că intensificarea războiului Rusiei în Ucraina a sporit presiunea asupra prețurilor materiilor prime și energiei, iar condițiile financiare globale s-au înăsprit mai mult decât se aștepta.

UPDATE ORA 14:00

Ucrainenii bombardează un sat rusesc de lângă graniţă, la Kursk

Trupele ucrainene au bombardat în această dimineaţă un sat din regiunea rusă Kursk, lângă graniţa cu Ucraina, distrugând unele clădiri, spune guvernatorul regiunii, Roman Starovoit. „Astăzi au fost înregistrate peste 20 de raiduri. Din fericire, printre locuitori nu au fost victime. Există pagube minore la mai multe case. Toată asistenţa necesară va fi oferită proprietarilor”, afirmă Starovoit pe Telegram. 

Kiev raportează 38.140 de soldaţi ruşi ucişi de la începutul războiului

Aproximativ 38.140 de soldaţi ruşi au fost ucişi în Ucraina de la începutul invaziei, potrivit armatei de la Kiev. În actualizarea cu privire la pierderile suferite de Moscova până acum, armata ucraineană indică faptul că au fost doborâte şi 220 de avioane de luptă, 188 de elicoptere şi 687 de drone, scrie Ukrinform. În plus, forţele de la Kiev susţin că au distrus 1.677 de tancuri ruseşti, 846 de sisteme de artilerie, 3.874 de vehicule blindate de transport de trupe, 15 nave şi 162 de rachete de croazieră.

UPDATE ORA 12:00

Putin și-a felicita armata pentru „eliberarea” Lugansk

Vladimir Putin a felicitat sâmbătă trupele rusești pentru „eliberarea” regiunii Lugansk


Două persoane au fost ucise sâmbătă la Nikopol, când un bombardament rusesc puternic a lovit orașul din sudul Ucrainei, au anunțat serviciile de urgență și guvernatorul regional.

Salvatorii au recuperat cadavrele a două persoane printre dărâmături, au precizat serviciile de urgență. Guvernatorul regional din Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko, a declarat că Rusia a tras 53 de rachete Grad asupra orașului.


Moscova ordonă trupelor rusești să „intensifice acțiunile” în Ucraina

Potrivit The Independet, Ministerul rus al Apărării a anunțat că Serghei Șoigu a „inspectat” trupele ruse care luptă în Ucraina, menționând că acesta „a vizitat un post de comandă„, fără a preciza însă locul sau data.

UPDATE ORA 11:00

Republica Moldova a primit angajamente în valoare de aproximativ 600 de milioane de euro în cadrul conferinței donatorilor ce s-a ținut vineri la București

UPDATE ORA 10:00

SUA sunt convinse că oficiali ruși au vizitat recent un aerodrom din Iran pentru a vedea drone cu capacități de atac, americanii aducând ca dovadă o fotografie din satelit.

Trupele de invazie ies din pauza operațională

Potrivit Ucrainei, armata rusă a pierdut în ultima zi 140 de soldați, 5 tancuri, 8 transportoare blindate, 4 sisteme de artilerie, 6 drone, un echipament special și 4 vehicule, iar 7 rachete de croazieră au fost doborâte înainte să-și lovească țintele.

Potrivit Reuters, un atac rusesc a lovit peste noapte orașul Chuhuiv din nord-estul Ucrainei, în regiunea Harkov, ucigând trei persoane, inclusiv o femeie de 70 de ani, și rănind alte trei, a declarat guvernatorul regional.

Lovitura a avariat un bloc rezidențial, o școală și un magazin, iar salvatorii cercetează dărâmăturile, a declarat guvernatorul Oleh Synehubov pe Telegram.

UPDATE ORA 09:00

Războiul din Rusia a ucis cel puțin 353 de copii și a rănit 662

Potrivit Procuraturii Generale, se estimează că cifrele vor fi mai mari, deoarece nu includ victimele din teritoriile ocupate de Rusia și din zonele în care ostilitățile sunt în curs de desfășurare, scrie The Independent.

Rușii amplifică bombardarea orașelor ucrainene

Lovituri în orașul Dnipro, soldate cu civili morți și răniți, dar și în regiunea Donețk. În Kiev s-au auzit sirenele de raid aerian.

UPDATE ORA 08:00

Sumarul evenimentelor din această dimineață

Ministerul rus al Apărării a susținut că atacul cu rachete de croazieră de joi asupra orașului ucrainean Vinița a fost îndreptat împotriva unei clădiri în care oficiali de rang înalt din cadrul forțelor armate ucrainene se întâlneau cu furnizori străini de arme.


Ucraina a dezmințit că a fost lovită vreo țintă militară, afirmând că atacul a ucis cel puțin 23 de persoane, printre care și Lisa, o fetiță cu dizabilități, și a lovit un centru cultural folosit de veteranii pensionați.


Cel puțin trei persoane au fost ucise și 15 rănite în urma unui atac cu rachete asupra orașului ucrainean Dnipro.


Loviturile cu rachete ucrainene au distrus peste 30 de centre logistice militare rusești în ultimele săptămâni și au redus semnificativ potențialul de atac al Rusiei, a spus vineri purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării.


Ucraina folosește arme cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident și obuze ,,inteligente” de 155 mm pentru a lovi depozitele de muniție și liniile de aprovizionare rusești, forțând Moscova să regândească modul în care furnizează combustibil și muniție către linia frontului, a declarat un general ucrainean.


Ministrul ucrainean al apărării a declarat vineri că primele sisteme de rachete multiple M270 au ajuns în Ucraina, fără a preciza țara care le-a predat.


Forțele rusești au avansat încet spre vest în urma bombardamentelor și a atacurilor de sondare spre orașul Siversk din regiunea ucraineană Donețk, dinspre Lysychansk, potrivit Ministerului britanic al Apărării.


Ucraina se grăbește să încheie săptămâna viitoare un acord cu Rusia, Turcia și Națiunile Unite pentru a exporta cereale prin porturile sale de la Marea Neagră, a declarat vineri o sursă oficială ucraineană de rang înalt.


Comisia Europeană, a propus vineri în mod oficial noi sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv o nouă interdicție de import pentru aurul rusesc. Guvernele UE mai trebuie să aprobe măsurile, lucru așteptat chiar săptămâna viitoare.


Belarus a intrat în incapacitate de plată, potrivit unei evaluări publicate joi de agenția de rating Moody’s.

UPDATE ORA 07:00

Până la 150 de civili au fost uciși în recentele atacuri rusești, spune Pentagonul

Se estimează că între 100 și 150 de civili au fost uciși de lovituriel armatei ruse din interiorul Ucrainei în ultimele două săptămâni, a declarat vineri Pentagonul, la o zi după ce rachetele lansate de pe un submarin în Marea Neagră au ucis cel puțin 20 de persoane în orașul Vinnytsia.

Acțiunile par să se încadreze într-un model mai larg în care Rusia a lansat atacuri în părți aparent liniştite ale Ucrainei, răsturnând vieţi şi înfuriind ucrainenii. Videoclipurile cu loviturile par să susțină afirmațiile ucrainene, a declarat un oficial înalt al apărării american, vorbind sub condiția anonimatului conform regulilor de bază stabilite de Pentagon.

UPDATE ORA 05:00

În Vinnytsia, patru persoane sunt în stare critică la spital după bombardamentele rusești, alte patru sunt date dispărute

„În total, aproape două sute de persoane au solicitat ajutor medical. Patru persoane sunt acum în stare critică, din păcate. Pe lista persoanelor dispărute se află încă patru cetățeni. Se face totul pe teren pentru a afla soarta lor. Lista celor morți până la această oră nu s-a schimbat – 23 de persoane”, a declarat președintele Zelensky.

„Societatea rusă cu atât de mulți criminali și călăi va rămâne schilodită timp de o generație, și din vina sa”, a adăugat Zelenski.


Aviația ucraineană lovește concentrări de trupe rusești în sudul țării

Elicopterele și avioanele AFU ucrainene au efectuat patru lovituri asupra acumulării de forță de muncă, arme și echipamente ale ocupanților în apropiere de Pravdyne, Lozovoye și Blagodatnoye.

În total, apărătorii ucraineni au distrus în sud:

▪️ 47 de ocupanți;
▪️ 6 obuziere Msta-B;
▪️ 2 obuziere de 122 mm;
▪️ un tanc T-62;
▪️ un vehicul de comunicații la nivel operațional;
▪️ 8 vehicule blindate;
▪️ 14 unități de echipament auto.

UPDATE ORA 03:00

Șeful Ministerului de Externe olandez a cerut țărilor occidentale să ia în considerare posibilitatea creării unui tribunal internațional pentru crimele de război din Ucraina.


Reprezentantul oficial al Ministerului ucrainean al Apărării a declarat că peste 30 de facilități logistice ale armatei ruse au fost distruse cu ajutorul lansatoarelor de rachete HIMARS furnizate de SUA din Statele Unite în ultimele săptămâni.


Administrațiile desemnate de Rusia din părțile ocupate ale regiunilor Herson și Zaporojie au adoptat legi care interzic „discreditarea autorităților Federației Ruse” și difuzarea „informații false” despre acestea, „îndemnuri la acțiuni extremiste” și alte activități de protest.


Detalii despre atacul cu rachete rusesti de pe Nipru de la Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență

Rachetele au lovit o uzină industrială și o stradă. Salvatorii locali raportează trei morți și alți 15 răniți.

Două mașini au fost arse, iar aproape 10 vehicule au fost avariate. Ferestrele și ușile clădirilor rezidențiale din apropiere au fost aruncate în aer.

La uzină are loc un incendiu de proporții. Patruzeci și șase de salvatori și nouă vehicule se luptă cu focul.

Vineri seara, Rusia a tras rachete spre Dnepr, Kremenciug, Kramatorsk și Slaviansk. Primarul din Sloviansk, Vadim Lyakh, a spus că munițiile cu dispersie au fost folosite în bombardarea orașului.

De asemenea, trupele ruse au tras rachete de tip „Uragan” în centrul orașului Bakhmut din regiunea Donețk.