• Analiștii militari afirmă de câteva zile că forțele rusești și-au întrerupt operațiunile ofensive în regiunea Donbas din estul Ucrainei.
  • Armatele se confruntă cu deficit de echipamente.
  • Îngrijorarea internațională este din ce în ce mai mare din cauza rapoartelor privind abuzurile în care sunt implicate așa-numitele tabere de filtrare din Rusia.

UPDATE ORA 23:00

Președintele Ucrainei îi demite pe șeful agenției de securitate și pe procurorul general
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a emis ordine executive de demitere a șefului Serviciului de Securitate de Stat și a procurorului general.

Ordinele de demitere a șefului securității interne, Ivan Bakanov, un prieten din copilărie al lui Zelenski și a procurorului general Iryna Venediktova, care conduce efortul de urmărire penală a crimelor de război rusești în Ucraina, au fost publicate pe site-ul oficial al președintelui.

Nu a fost oferit imediat nici un motiv pentru aceste demiteri.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

UPDATE ORA 22:00

Dmitri Medvedev, șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, prezidat de Putin, a răspuns declarațiilor oficialilor ucraineni potrivit cărora Kievul ar putea lovi podul care leagă Crimeea de Rusia, avertizând că acest lucru ar declanșa consecințe devastatoare pentru conducerea ucraineană.

Dacă se va întâmpla acest lucru, consecințele vor fi evidente: se vor confrunta momentan cu Ziua Judecății de Apoi”, a declarat Medvedev. Ar fi foarte greu pentru ei să se ascundă”.

Medvedev, care a fost cândva prezentat de Occident ca fiind mai liberal în comparație cu Putin, a declarat că Rusia va continua acțiunile sale în Ucraina până la îndeplinirea obiectivului său declarat de denazificare” și demilitarizare” a țării. El a prezis că luptele continue vor duce fără îndoială la prăbușirea regimului existent” de la Kiev.

UPDATE ORA 21:00

Rachete rusești au lovit instalații industriale într-un oraș strategic din sudul Ucrainei.

Primarul din Mykolaiv, Oleksandr Senkevych, a declarat că rachetele au lovit o instalație industrială și de infrastructură din oraș, un centru cheie de construcții navale din estuarul râului Bug de Sud. Nu au existat informații imediate cu privire la victime.

Mykolaiv a fost supus unui bombardament masiv” în primele ore ale zilei de duminică, a declarat guvernatorul regional Vitali Kim.

UPDATE ORA 20:00

Procurorul general al Ucrainei a declarat că Rusia trebuie să fie recunoscută ca stat terorist”, într-un mesaj pe Twitter referitor la aniversarea tragicei” doborâri a zborului 17 al Malaysian Airlines în timp ce survola estul Ucrainei, în urmă cu opt ani.

Timp de 8 ani, am avut dovezi teribile în acest sens”, a declarat Irîna Venediktova pe Twitter. Ultimele 5 luni au fost apogeul terorii rusești – 23.000 de crime de război comise împotriva civililor, inclusiv jurnaliști internaționali care arată adevărul despre #RussianWarCrimes.”

UPDATE ORA 19:00

Scholz: UE trebuie să își intensifice rolul de actor geopolitic”
Cancelarul german Olaf Scholz militează pentru o Uniune Europeană mai puternică și geopolitică” în fața invaziei Rusiei în Ucraina.

Într-o contribuție ca invitat al ziarului Frankfurter Allegemeine Zeitung, liderul german a cerut blocului să strângă rândurile în toate domeniile în care statele membre au fost divizate până acum, de la politica de migrație la dezvoltarea unei apărări europene comune.

Guvernul său va face sugestii concrete în lunile următoare” pentru a realiza acest lucru, a declarat Scholz.

Potrivit liderului german, UE este o antiteză vie a imperialismului și autocrației”, motiv pentru care este o pacoste pentru conducători precum președintele rus Vladimir Putin.

UPDATE ORA 18:00

Medicii din Ucraina constată o creștere a numărului de leziuni cerebrale și PTSD
Medicii din Ucraina spun că sunt îngrijorați de traumele la care sunt expuși soldații pe frontul de război. Aceștia observă o creștere semnificativă a numărului de leziuni cerebrale grave și a cazurilor de stres post-traumatic. Dar tot ce pot face medicii în acest moment este să îi panseze și să îi trimită înapoi.

Alan Fisher, de la Al Jazeera, relatează de la periferia Kievului, Ucraina.

UPDATE ORA 17:00

Copilul de patru ani ucis în atacul din Vinnîțea este înmormântat
Peste 100 de persoane s-au adunat pentru a aduce un omagiu Lisei Dmitrieva, în vârstă de 4 ani, ucisă într-un atac cu rachete în orașul ucrainean Vinnîțea.

Familia, prietenii și cei care i-au dorit binele s-au adunat în Catedrala Transfigurarea pentru slujbă.

Nu există niciun fel de pedeapsă pentru oamenii care fac acest lucru”, a declarat Ilona, o prietenă a familiei Lisei, pentru The Associated Press. Îmi pare rău, nu mai am alte comentarii. Iată care sunt consecințele tuturor acestor lucruri. Este doar chin, disperare și foarte multă durere”.

UPDATE ORA 16:00

Zelenski, la aniversarea împlinirii zilei în care a fost doborât zborul MH17 al Malaysia Airlines
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia continuă să semene durere și moarte pe teritoriul ucrainean la opt ani de la doborârea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines deasupra estului Ucrainei de către ceea ce anchetatorii internaționali spun că a fost o rachetă sol-aer rusească, lansată probabil de milițiile susținute de Rusia în regiune.

Dar nimic nu va rămâne nepedepsit”, a spus el. Fiecare criminal va fi adus în fața justiției!”

Moscova, care numește invazia o operațiune militară specială” pentru demilitarizarea vecinului său și pentru a-i extirpa pe naționaliști, spune că folosește arme de înaltă precizie pentru a degrada infrastructura militară a Ucrainei și pentru a-și asigura propria securitate. Rusia a negat în repetate rânduri că ar fi vizat civili.

UPDATE ORA 15:00

Rusia afirmă că a doborât elicopterul ucrainean MI-17 și avionul SU-25
Ministerul rus al Apărării a declarat că avioanele sale au doborât un elicopter ucrainean MI-17 în apropiere de orașul Sloviansk din estul țării și un avion SU-25 în regiunea Harkov, în contextul în care Moscova și-a intensificat operațiunile militare.

De asemenea, armata a declarat că rachetele sale aeriene cu rază lungă de acțiune au distrus un depozit dintr-o zonă industrială din orașul Odesa, din sudul Ucrainei, în care erau depozitate rachete anti-navă Harpoon livrate Ucrainei de țările NATO. Reuters nu a putut verifica imediat aceste afirmații.

UPDATE ORA 14:00

După aproape 38 de ore, pompierii au stins incendiul izbucnit la o întreprindere industrială din Dnipro, după ce o rachetă rusească a lovit-o vineri, a anunțat Valentyn Reznichenko, guvernatorul regiunii.

Cel puțin trei persoane au fost ucise și 16 persoane au fost rănite în urma loviturii rusești. Autoritățile caută în continuare un bărbat dat dispărut în timpul atacului.

UPDATE ORA 13:00

Rusia a majorat cotele pentru exporturile sale de produse de de floarea-soarelui

Kremlinul a interzis exporturile de semințe de floarea-soarelui de la sfârșitul lunii martie până la sfârșitul lunii august și a impus o cotă de export pentru uleiul de floarea-soarelui pentru a evita penuria și a reduce presiunea asupra prețurilor interne.

Decizia de a reduce restricțiile a fost luată deoarece piața internă are suficiente rezerve, a declarat guvernul, adăugând că producătorii vor beneficia de pe urma creșterii exporturilor.


Ministerul rus al Apărării a susținut că avioanele sale au doborât în ultima zi un elicopter ucrainean MI-17 în apropiere de orașul Sloviansk din estul țării și un avion SU-25 în regiunea Harkov.

De asemenea, armata Moscovei a declarat că rachetele sale cu rază lungă de acțiune au distrus un depozit dintr-o zonă industrială din orașul Odesa, unde erau rachete anti-navă Harpoon livrate Ucrainei de țările NATO.


Ofițer ucrainean de informații, fost șef al biroului din Crimeea, a fost reținut și acuzat de scurgere de informații către Rusia.

Biroul de Investigații de Stat a declarat că oficialul de nivel înalt al Serviciului de Securitate (SBU), reținut sâmbătă, a divulgat informații secrete către serviciile speciale rusești.

UPDATE ORA 12:00

Un tanc T-72 rusesc a fost distrus de un tir deosebit de precis al artileriei ucrainene.

Statul Major General spune că a respins o tentativă de avansare rusă spre Sloviansk, în regiunea Donețk

Potrivit Forțelor Armate ale Ucrainei, trupele ruse au încercat să avanseze spre satul Verkhnokamianka, dar au fost oprite, „au suferit pierderi și s-au retras”.

De asemenea, trupele rusești au luat cu asalt „fără succes” satul Ivano-Darivka din regiunea Donețk, a declarat armata.


Ministerul ucrainean al apărării amintește că se împlinesc 8 ani de când separatișii pro-ruși au doborât un avion Malaysia Airlines cu 298 de pasageri la bord.

UPDATE ORA 11:00

Agenţii de informaţii ruşi erau pe urmele rutelor folosite de Occident pentru a transfera armele în Ucraina, susţine Ukrinform, citând surse de informaţii ucrainene. Potrivit informaţiilor ucrainene, spionii ruşi din Europa au fost însărcinaţi nu numai cu identificarea tiparelor de transport, ci şi a dimensiunii loturilor de arme pe care partenerii le predau Ucrainei, pentru a respinge invazia.

Noaptea trecută, ocupanții ruși au lovit din nou Harkovul cu rachete.

În jurul orei 03:00, două rachete au fost trase asupra uneia dintre suprafețele unei clădiri industriale cu nouă turnuri din cartierul Kiev. O femeie de 59 de ani a fost rănită și spitalizată.

Inamicul a bombardat intensiv comunitatea Dergachivsk în timpul nopții. Bombardamentele au provocat incendii la clădiri industriale și arderea unei mașini.

În comunitatea Chkalivka, raionul Chuguyiv, o casă a fost incendiată de către ocupanți. Din fericire, nu există victime.

UPDATE 9:00

Apelul de la Kiev

„Tulburările politice din ţările occidentale nu ar trebui să submineze unitatea în problemele fundamentale ale luptei dintre bine şi rău. În special, furnizarea de arme către Ucraina”. Mykhailo Podolyak, consilier al preşedintelui ucrainean, a scris pe Twitter, după ce agitaţia politică din Italia riscă să oprească fluxul de armament din această ţară spre Ucraina.

UPDATE ORA 07.00

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene vor discuta luni despre înăsprirea sancţiunilor împotriva Rusiei, într-un moment în care Moscova este acuzată că a desfăşurat lansatoare pentru tiruri de rachete la centrala nucleară Zaporojie, în sudul Ucrainei.

Miniştrii UE vor trebui să analizeze, printre altele, o propunere a Comisiei Europene de a interzice achiziţiile de aur din Rusia pentru a alinia sancţiunile UE la cele ale partenerilor săi din G7.


Potrivit unui înalt responsabil european, în cursul primei discuţii la Bruxelles cu privire la aceste noi sancţiuni, nu este aşteptată nicio decizie.

UPDATE ORA 06.00

Loviturile ucrainene cu HIMARS împotriva depozitelor de muniții, silozurilor și punctelor de control rusești sunt susceptibile de a degrada pozițiile de artilerie rusești. În special, astfel de atacuri au afectat capacitatea trupelor rusești de a face față tirului de artilerie grea în apropierea liniilor de front.


Experții spun că numărul de anomalii termice detectate în Donbas a scăzut semnificativ din 10 februarie, potrivit Sistemului de gestionare a informațiilor despre incendii pentru resursele NASA (FIRMS).

UPDATE ORA 05.00

Rusia a evacuat aproape 30.000 de persoane, dintre care peste 5.000 de copii, din zone din Ucraina în ultima zi, fără participarea autorităților ucrainene, a declarat șeful centrului de control al apărării naționale din Rusia, potrivit Interfax.


Mai multe națiuni din Grupul celor 20 de economii majore au condamnat invazia Rusiei în Ucraina și i-au cerut acesteia să pună capăt războiului în timpul discuțiilor ministeriale din Indonezia, a precizat gazda în declarația finală.

UPDATE ORA 04.00

Ambasadorul Ucrainei în Statele Unite a declarat că Rusia își intensifică crimele de război și a cerut lumii să rămână concentrată pe măsură ce războiul se prelungește.


Ucraina a recucerit unele zone ocupate de forțele rusești și va continua să lupte pentru a recâștiga teritorii, a declarat Zelenski Forțele ucrainene au lansat recent contraofensive în sudul țării și au bombardat în urmă cu câteva zile un depozit de muniții rusești din regiunea Herson.

UPDATE ORA 03.00

Autoritățile grecești au securizat locul în care un avion cargo Antonov operat de o companie aeriană cu sediul în Ucraina s-a prăbușit sâmbătă, în apropiere de orașul Kavala din nordul Greciei.

Autoritățile aviației civile grecești spun că zborul se îndrepta din Serbia spre Iordania, dar nu au putut confirma câte persoane se aflau la bord sau care era încărcătura avionului. Avionul era operat de Meridian, un transportator de marfă.

UPDATE ORA 02.00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a impus o alertă aeriană în toată țara, în timp ce Rusia intensifică atacurile dincolo de linia frontului.

Aproximativ 70% dintre atacurile ruse au vizat infrastructura nemilitara, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării al Ucrainei. De vineri, rachetele au lovit zone rezidențiale din orașul central ucrainean Dnipro, orașul din sudul Mykolaiv și orașele estice Chuhuiv și Nikopol.

UPDATE ORA 01.00

Sistemele de rachete cu lansare multiplă HIMARS au distrus deja peste 30 de facilități logistice ale trupelor ruse, a spus Alexander Motuzyanik, reprezentant al Ministerului Apărării, în emisiunea teletonului național.

„De fapt, ceea ce se face în mod activ acum. Faimoșii Himar, care fac astăzi o muncă grozavă în prima linie. În ultimele săptămâni, peste 30 de facilități militare logistice inamice au fost distruse, ceea ce, de exemplu, reduce acum semnificativ potențialul ofensiv al forțelor de ocupație ruse”, a spus el.


Președintele Ministerului Apărării notează că armata ucraineană mai are nevoie de artilerie cu rază lungă pentru a distruge logistica inamicului.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Ministrul rus al apărării, Serghei K. Șoigu, a ordonat trupelor țării sale să intensifice în continuare acțiunile militare în Ucraina, a anunțat sâmbătă ministerul său, chiar dacă ucrainenii au raportat o intensificare a luptelor în regiunea Donbas, în estul țării, unde Moscova și-a concentrat atenția.

Ministerul Apărării a difuzat o înregistrare video în care apare Șoigu, în ținută militară, participând la o ședință de informare a ofițerilor militari, și a precizat într-o declarație că a vizitat un punct de comandă din teren, fără a preciza când și unde a avut loc vizita. În declarație se susținea că se intensificau luptele pentru a împiedica Ucraina să bombardeze zonele civile din teritoriul ocupat de Rusia.

Un total de cinci atacuri de sondare rusești, care au fost toate respinse, au avut loc pe toată lungimea liniei de front în formă de semilună din Donbas, a raportat presa ucraineană. Într-un atac terestru, forțele rusești au bombardat vineri o porțiune de autostradă la est de orașul Bakhmut și apoi au încercat să avanseze.