• Președintele Zelenski spune că forțele armate ucrainene sunt acum capabile să le provoace „pierderi semnificative” rușilor.
  • Artileria cu rază de acțiune mai mare, cum ar fi sistemul american HIMARS, contribuie la schimbarea câmpului de luptă.
  • Ucraina ar dori mai multe arme în viitor pentru a înclina balanța în favoarea sa, declară secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare.

UPDATE ORA 23:00

Prima doamnă a Ucrainei a fost primită la Casa Albă de către Joe Biden şi soţia lui

Preşedintele SUA, cu flori în mână şi prima doamnă, Jill Biden, au primit-o marţi la Casa Albă pe prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, pentru o vizită înainte de discursul ei de miercuri în faţa Congresului.

Olena Zelenska, soţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a îmbrăţişat-o pe Jill Biden şi a primit florile de la preşedinte, care a întâmpinat-o, relatează Reuters, citat de Mediafax.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Ulterior, cele două femei şi delegaţii din ambele ţări s-au aşezat la o întâlnire în Salonul Albastru al Casei Albe.

Jill Biden făcuse o vizită surpriză în Ucraina, invadată de Rusia la începutul acestui an, în luna mai, unde s-a întâlnit cu Olena Zelenska şi a vizitat o şcoală care adăpostea ucraineni strămutaţi.

„Când m-am întors, unul dintre lucrurile pe care le-am spus a fost că nu poţi să mergi într-o zonă de război şi să te întorci fără să simţi durerea şi suferinţa oamenilor”, a declarat Jill Biden la începutul întâlnirii lor.

Ea a spus că a vorbit cu echipa sa despre cum să ajute la abordarea problemelor de sănătate mintală pentru mamele şi copiii care au suferit atrocităţi.

Olena Zelenska urmează să se adreseze miercuri Congresului american, potrivit biroului preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.

UPDATE ORA 22:00

Zelenski continuă epurarea serviciului de securitate al Ucrainei. Directorul adjunct şi câţiva şefi regionali au fost concediaţi

Preşedintele Volodimir Zelenski a continuat epurarea serviciului de securitate al Ucrainei (SBU) prin demiterea directorului adjunct al instituţiei.

Volodimir Horbenko este cel mai recent oficial care şi-a pierdut locul de muncă, după ce Zelenski a declarat că şefii nu au reuşit să elimine elementele pro-ruse din cadrul agenţiei.

Şefii regionali din alte câteva oraşe au fost, de asemenea, concediaţi, a declarat Zelenski.

Această decizie vine în timp ce parlamentarii au votat pentru demiterea şefului SBU, Ivan Bakanov şi a procurorului general Irina Venediktova.

UPDATE ORA 21:00

Putin semnalează progrese în negocierile pentru reluarea exporturilor de cereale din Ucraina

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnalat, în Iran, progrese în negocierile intermediate de Turcia privind reluarea exporturilor de cereale din Ucraina pe Marea Neagră, anunţă Kremlinul, citat de Mediafax.

Vladimir Putin i-a mulţumit preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, cu care s-a întâlnit la Teheran, pentru eforturile de a debloca exporturile de cereale pe Marea Neagră.

„Graţie medierii dumneavoastră, am avansat. Este adevărat că nu sunt încă reglate toate chestiunile, dar lucrurile se mişcă şi acesta este un lucru bun”, a afirmat Vladimir Putin, potrivit Kremlinului, citat de cotidianul Le Monde, conform Mediafax.

Vladimir Putin s-a întâlnit marţi, la Teheran, cu preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi şi cu cel al Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Preşedintele Erdogan a exprimat speranţa că reuniunea în Formatul Astana – Turcia, Iran, Rusia – va produce „un impact pozitiv pentru întreaga lume”. „Sper că discuţiile noastre vor fi pozitive”, a subliniat Erdogan, conform cotidianului Hurriyet, citat de sursele menționate mai sus.

După discuţiile din Iran, negocieri în format multilateral pe tema reluării exporturilor de cereale din Ucraina vor avea loc în Turcia, cel mai probabil la Istanbul, cu prezenţa reprezentanţilor Moscovei, Kievului, Ankarei şi Naţiunilor Unite.

„O reuniune pe tema exporturilor de cereale probabil va avea loc săptămâna aceasta. Urmează să fie abordate aspectele tehnice: instalarea unui centru operaţional în Istanbul, controale comune privind accesul şi ieşirea din porturi, securizarea navigaţiei pe culoare speciale”, a afirmat luni ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar.

Conform unor oficiali turci care au preferat să îşi păstreze anonimatul, reuniunea pentru stabilirea detaliilor tehnice, care să permită reluarea exporturilor de cereale din Ucraina, va avea loc miercuri sau joi, imediat după summitul de la Teheran al preşedinţilor Ebrahim Raisi, Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan.

UPDATE ORA 20:00

Izolat de Occident, Putin caută o alianță mai puternică cu Iranul

Președintele Rusiei s-a întâlnit cu liderul Iranului, semn că războiul din Ucraina a aliniat și mai mult două țări izolate de Occident.

În Ucraina, un comandant militar de rang înalt a declarat că rachetele cu rază lungă de acțiune furnizate de Statele Unite au consolidat apărarea țării, potrivit The New York Times.

UPDATE ORA 18:00

Comisia Europeană nu se așteaptă ca gazoductul Nord Stream 1 să fie repornit după întreținerea anuală de 10 zile, care este programată să se încheie joi, a relatat Wall Street Journal, citându-l pe comisarul european pentru buget Johannes Hahn.

„Lucrăm pe baza ipotezei că nu se întoarce în funcțiune”, a declarat Hahn reporterilor din Singapore, potrivit Journal.

Comentariile lui Hahn vin după ce agenția de știri Reuters a relatat că Gazprom din Rusia a transmis clienților din Europa că nu poate garanta livrările de gaze din cauza unor circumstanțe „extraordinare”, ceea ce sporește temerile din Europa că Moscova ar putea să nu repornească joi conducta Nord Stream 1.

UPDATE ORA 17:00

Rusia afirmă că a distrus depozite de arme ucrainene care depozitau arme furnizate de Occident în apropiere de Odesa
Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au distrus depozite de muniții din regiunea Odesa, în sudul Ucrainei, care depozitau arme furnizate Kievului de Statele Unite și de țări europene.

Ministerul nu a precizat câte depozite au fost distruse sau ce arme erau stocate acolo, iar afirmația nu a putut fi imediat verificată independent.

Oficialii ucraineni au declarat mai devreme marți că un atac cu rachete rusești a rănit cel puțin patru persoane în satul Dachne din Odesa.

UPDATE ORA 16:00

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia se așteaptă ca discuțiile privind trecerea în siguranță a transporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră să continue în viitorul apropiat, a relatat agenția de presă de stat rusă TASS.

Peskov a declarat că Rusia este dispusă să facă tot posibilul pentru a se asigura că grânele ucrainene pot ajunge pe piețele globale, potrivit Tass.

Luni, Turcia a declarat că oficialii din Rusia, Ucraina, Turcia și Națiunile Unite ar urma să se întâlnească în cursul acestei săptămâni pentru a discuta această problemă, despre care Națiunile Unite au spus că a contribuit la o criză alimentară globală.

UPDATE ORA 15:00

Guvernatorul din Donețk anunță un mort în atacul din Kramatorsk
Guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko, a declarat că un atac cu rachete rusești în centrul orașului Kramatorsk a ucis cel puțin un civil.

„Rușii au lovit partea centrală a orașului… În prezent se știe despre cel puțin un civil mort”, a scris el pe aplicația de mesagerie Telegram.

O înregistrare video postată de Kyiv Post a arătat o clădire în flăcări și un cadavru înfășurat într-o pătură.

UPDATE ORA 14:00

O rachetă rusă a lovit centrul orașului Kramatorsk din regiunea Donețk, în Donbas, a declarat primarul.

Într-o postare pe Facebook, primarul Oleksandr Honcharenko a declarat că au existat victime, dar nu a dat alte detalii. O fotografie postată pe pagina sa de Facebook și pe cea a primăriei a arătat o clădire rezidențială în flăcări.

În aprilie, Ucraina a declarat că o rachetă rusească a lovit o gară aglomerată cu civili care se aflau în curs de evacuare, ucigând 52 de persoane. Rusia a negat responsabilitatea pentru această crimă. Orașul s-a pregătit recent pentru o nouă ofensivă rusă.

UPDATE ORA 13:00

UE propune achiziții comune de arme pentru refacerea stocurilor
Comisia Europeană a propus bugetul a 500 de milioane de euro pentru a finanța achizițiile comune de apărare între statele membre, pentru a reface stocurile de arme în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Țările UE „au apelat la stocurile lor de muniție, artilerie ușoară și grea, sisteme de apărare antiaeriană și antitanc și chiar vehicule blindate și tancuri”, a declarat comisarul european Thierry Breton.

„Acest lucru a creat o vulnerabilitate care acum trebuie abordată urgent”, a spus el.

UPDATE ORA 12:00

Fostul președinte rus: Moscova își va „atinge toate obiectivele”, apoi va stabili condițiile de pace
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, considerat cândva un posibil reformator devenit un adept al liniei dure, a declarat că Rusia va învinge în Ucraina și va stabili termenii unui viitor acord de pace cu Kievul.

„Rusia își va atinge toate obiectivele. Va fi pace – în termenii noștri”, a declarat Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, într-o postare pe Telegram.

UPDATE ORA 11:00

Polonia va acorda gospodăriilor o plată unică pentru a compensa creșterea prețurilor la cărbune
Polonia intenționează să ofere gospodăriilor o plată unică de 635 de dolari pentru a contribui la acoperirea creșterii costului cărbunelui, potrivit unui proiect de lege, în condițiile în care țara se confruntă cu o creștere a prețurilor la energie ca urmare a războiului din Ucraina.

Datorită calității lor ridicate, importurile de cărbune rusesc au fost utilizate în principal de gospodării individuale și de centralele termice din orașele mai mici înainte de a fi interzise în aprilie. Creșterea ulterioară a prețurilor cauzată de acest deficit a făcut ca mulți polonezi să se teamă că nu-și vor putea încălzi locuințele la iarnă.

„Regulamentul propus are ca scop să ofere sprijin pentru un grup mare de gospodării din Polonia, inclusiv pentru cele mai sărace din punct de vedere energetic, în acoperirea unei părți din costurile rezultate din creșterea prețurilor pe piața energiei”, se arată în proiectul de lege.

UPDATE ORA 10:00

Pentru G20, războiul din Ucraina reprezintă un obstacol în calea cooperării privind economia globală

Atunci când miniștrii de finanțe și guvernatorii băncilor centrale din cadrul G20 s-au întâlnit la Bali, în perioada 15-16 iulie, summitul a dat naștere la speranțe de acțiune coordonată pentru a aborda unele dintre cele mai spinoase probleme cu care se confruntă economia mondială.

Aceste speranțe s-au destrămat în weekend, deoarece diviziunile legate de războiul din Ucraina au anulat orice șansă de a obține un comunicat comun pentru a aborda provocările tot mai mari, inclusiv inflația în creștere, încetinirea creșterii economice și penuria generalizată de alimente și bunuri.

UPDATE ORA 09:00

Forțele de ocupație ale Rusiei l-au răpit pe șeful Serviciului pentru protecția mediului de la Centrala Nuclearelectrică Zaporojjea.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei al Ucrainei, Ihor Kvashnin a fost răpit de trupe rusești în cursul zilei de ieri, iar momentan nu se poate stabili cu exactitate locul în care se află.

UPDATE ORA 08:00

Vladimir Putin părăseşte fostul spaţiu sovietic pentru prima dată de la invazia Ucrainei. Unde se îndreptă liderul rus

Preşedintele rus Vladimir Putin vizitează marţi Teheranul pentru o întâlnire cu liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, prima călătorie a liderului de la Kremlin în spaţiului fostei Uniuni Sovietice de la invazia din Ucraina.

„Legătura cu Khamenei este foarte importantă. Între noi s-a dezvoltat un dialog de încredere cu privire la cele mai importante probleme de pe agenda bilaterală şi internaţională. În majoritatea problemelor, poziţiile noastre sunt apropiate sau identice”, a declarat Iuri Uşakov, consilierul de politică externă al lui Putin, reporterilor de la Moscova.

În timpul unei călătorii la Teheran, Putin va participa la o reuniune trilaterală cu liderii Iranului şi Turciei, aşa-numitul format de întâlniri Astana pentru discuţii legate de Siria, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Vizita lui Putin în Iran vine la scurt timp după ce preşedintele american Joe Biden a vizitat Israelul şi Arabia Saudită, două ţări rivale ale Iranului.

Peskov a declarat reporterilor că, cu ocazia vizitei la Teheran, Putin va avea, de asemenea, o întâlnire separată cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Casa Albă a declarat că este de părere că Rusia apelează la Iran pentru a-i furniza sute de drone, inclusiv cele capabile să transporte arme, pentru a le folosi în Ucraina.

Consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, a declarat că nu este clar dacă Iranul a furnizat deja drone, dar a precizat că SUA au „informaţii” care indică faptul că Iranul se pregăteşte să antreneze forţele ruseşti pentru a le folosi chiar în această lună.

UPDATE ORA 06:00

Armata ucraineană a distrus depozitele şi echipamentele Federaţiei Ruse din sudul ţării. În ultimele 24 de ore, inamicul a pierdut:

  • cel puţin 65 de persoane;
  • un depozit de muniţii în Snegirevka;
  • un depozit de muniţii lângă Berislav;
  • un pachet hardware integrat Redoubt-2US;
  • 11 vehicule blindate şi vehicule.

UPDATE ORA 04:00

Jill Biden o va primi marți după-amiază pe prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, la Casa Albă, potrivit unui comunicat. Cele două femei urmează să discute în privat în timpul unei întâlniri bilaterale programate.

Biden și Zelenska s-au întâlnit pentru prima dată în persoană în luna mai, când Biden a făcut o călătorie în Ucraina. Primele doamne au fost în comunicare înainte de întâlnirea lor, care a fost prima dată când Zelenska a ieșit din ascunzătoare de la începutul invaziei rusești din februarie.

UPDATE ORA 01:00

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan și-a reînnoit luni amenințarea de a „îngheța procesul” de aderare la NATO a Suediei și Finlandei, după ce a acceptat condiționat să dea undă verde candidaturii lor în urma negocierilor cu țările nordice și cu membrii NATO la sfârșitul lunii iunie.

„Am împărtășit aprobarea noastră condiționată cu statele membre pentru începerea procesului de aderare la NATO a Suediei și Finlandei. Aș dori să vă reamintesc încă o dată că vom îngheța procesul dacă nu vor face pașii necesari pentru a îndeplini condițiile noastre”, a declarat Erdoğan luni, după o ședință de guvern.

„Vedem că Suedia nu oferă o imagine bună în această privință”, a adăugat el, fără a-și explica comentariile.

Turcia a declarat la sfârșitul lunii iunie că a semnat un memorandum trilateral cu Finlanda și Suedia care sprijină candidaturile lor la aderarea la NATO, care necesită ratificarea de către parlamentele și legislativele tuturor celor 30 de state membre.

Ankara a declarat că Helsinki și Stockholm au fost de acord să nu ofere sprijin Unităților de protecție a poporului kurd, cunoscute și sub numele de YPG, pe care Turcia le consideră o organizație teroristă, potrivit președinției turce.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele Zelenski spune că forțele armate ucrainene sunt acum capabile să le provoace „pierderi semnificative” rușilor – iar alți oficiali ucraineni au declarat că afluxul de arme occidentale schimbă echilibrul câmpului de luptă.

În mesajul său video zilnic, Zelenski a declarat că forțele armate sunt „capabile să le provoace ocupanților pierderi logistice semnificative. Este din ce în ce mai dificil pentru armata rusă să mențină poziții pe teritoriul capturat. Pas cu pas, avansăm, întrerupem aprovizionarea ocupanților și identificăm și neutralizăm colaboratorii.”

Valerii Zaluzhnii, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, a declarat că „sosirea la timp” a artileriei cu rază de acțiune mai mare, cum ar fi sistemul american HIMARS, contribuie la schimbarea câmpului de luptă.

„Am reușit să stabilizăm situația. Este complexă, intensă, dar complet controlată. Un factor important care contribuie la menținerea liniilor și pozițiilor noastre defensive este sosirea la timp a sistemului M142 HIMARS, care efectuează lovituri chirurgicale asupra posturilor de control inamice, a depozitelor de muniție și de combustibil”, a declarat Zaluzhnii.

CNN a identificat aproape douăzeci de lovituri cu mult în spatele liniilor rusești, în regiunile Donețk, Luhansk, Nicoalev și Kherson, până acum în această lună – unele dintre ele provocând explozii mari și detonări multiple. Zaluzhnii a declarat că i-a mulțumit generalului Mark Milley, președintele Statului Major Întrunit din SUA, pentru ajutorul SUA și al aliaților săi „în lupta pentru libertate”.

Separat, Oleksii Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare, a declarat pentru televiziunea ucraineană că „astăzi, avem într-adevăr o situație complet diferită față de cea de acum o lună. Acum, datorită faptului că primim suficiente arme de la partenerii noștri, am stabilit o anumită paritate în anumite poziții”.

Danilov a declarat că Ucraina ar dori mai multe arme în viitor pentru a înclina balanța în favoarea sa „astfel încât să avem cât mai multe capacități pentru a pune capăt acestui război cât mai curând posibil”. Vorbind despre situația din Donbas, Serhiy Hayday, șeful administrației militare regionale din Luhansk, a declarat luni că „armele occidentale nu funcționează la 100%, ci la 200%, deoarece depozitele [rusești] sunt aruncate în aer. Posturile de comandă sunt, de asemenea, aruncate în aer.”