• Președintele rus, Vladimir Putin, a purtat, marți, discuții cu liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, la Teheran, în prima călătorie internațională a liderului de la Kremlin de la invazia Moscovei din 24 februarie în Ucraina.
  • Rusia, Ucraina, Turcia și Națiunile Unite sunt așteptate să semneze un acord, la sfârșitul acestei săptămâni, care vizează reluarea transportului de cereale din Ucraina prin Marea Neagră.
  • Statele Unite nu au primit încă informaţii care să indice că Rusia a achiziţionat drone iraniene pentru a fi folosite în războiul cu Ucraina, a declarat marţi John Kirby, coordonatorul de comunicaţii la Consiliul Naţional de Securitate.

ORA 23:00

Rolls-Royce va reconstrui un spital distrus de ruși în regiunea Sumy, potrivit Ministerului Sănătății

Compania de automobile Rolls-Royce va construi un ambulatoriu în satul Khukhra din regiunea Sumy. Unitatea medicală a fost distrusă în martie de un obuz rusesc. Invadatorii au intrat direct în clădire.

O parte din banii pentru restaurare vor fi transferați de companie, iar restul fondurilor au fost colectate direct de angajații Rolls-Royce. În general, restaurarea ambulatoriului va costa 13 milioane UAH (grivna – moneda ucraineană).

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Este de așteptat ca unitatea medicală să își deschidă porțile pacienților în șase luni.

ORA 22:00

Rusia își extinde obiectivele de război din Ucraina

Ministrul de externe al Rusiei a declarat că Moscova și-a extins obiectivele de război pentru invadarea Ucrainei, cel mai puternic semn de până acum că încearcă să anexeze părți ale țării aflate în prezent sub controlul său.

Serghei Lavrov a spus că obiectivele Rusiei sunt mai ambițioase decât declarase Moscova la începutul războiului în februarie, când a susținut că scopul său este „eliberarea” regiunii de frontieră din estul Donbasului.

Obiectivele războiului Moscovei se extind acum și în provinciile Herson și Zaporizhzhia din sudul Ucrainei, care sunt ocupate, în mare parte, de forțele ruse, a spus Lavrov. Regiunea Donbas este acum, în mare parte, sub controlul a două grupuri separatiste susținute de Moscova din provinciile Donețk și Lugansk.

Vladimir Putin, președintele Rusiei, a negat la începutul războiului că Moscova ar avea aspirații de a ocupa mai mult din Ucraina, în ciuda unui atac eșuat asupra Kievului în primele săptămâni ale invaziei.

ORA 21:00

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, face apel în Congresul SUA pentru mai multe arme

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a făcut apel marți la parlamentarii americani pentru a oferi mai mult ajutor țării sale în lupta împotriva invaziei ruse care durează de cinci luni, spunând că armele ar putea ajuta la asigurarea unei „mari victorii comune”, scrie Reuters, citat de Mediafax.

Olena Zelenska, a ținut un discurs de 15 minute în fața membrilor Camerei Reprezentanților și Senatului Statelor Unite.

Zelenska, soția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a prezentat videoclipuri cu copii despre care a spus că au fost răniți sau uciși, inclusiv un băiețel de trei ani care se află acum în Germania și învață cum să folosească proteze.

„Câți copii ca el sunt în Ucraina? Câte familii ca aceasta pot fi încă distruse de război? Acestea sunt Jocurile Foamei ale Rusiei”, a spus ea, făcând referire la o serie de romane și filme în care oamenii se vânează unii pe alții.

„Cer arme, arme care să nu fie folosite pentru a purta un război pe pământul altcuiva, ci pentru a proteja casa cuiva și dreptul de a trăi în acea casă”, a mai spus Zelenska.

„Răspunsul este chiar aici, în Washington D.C. … Ajutați-ne să oprim această teroare împotriva ucrainenilor și aceasta va fi marea noastră victorie comună în numele vieții, al libertății și al căutării fericirii”, a spus ea.

Statele Unite au oferit Ucrainei asistență de securitate în valoare de opt miliarde de dolari de la începutul războiului, inclusiv 2,2 miliarde de dolari în ultima lună, potrivit administrației Biden. Membrii Congresului au spus că sunt gata să autorizeze mai mult.

„Ei nu cer soldați americani. Ei cer arme americane. Cred că acum este momentul să punem la punct un alt pachet de ajutor pentru a merge până în 2023 cu o ofertă de arme avansate și asistență economică pentru a rămâne în luptă”, a declarat senatorul republican Lindsey Graham după discurs.

Președintele ucrainean declarase că se așteaptă la „rezultate semnificative” în urma întâlnirilor soției sale de la Washington. Ea s-a întâlnit marți, la Casa Albă, cu președintele Joe Biden și cu prima doamnă a SUA, Jill Biden.

ORA 20:00

Putin a fost lăsat să aștepte de către președintele turc Erdogan, înainte de discuții

Vladimir Putin a fost lăsat să aștepte și să se agite timp de 50 de secunde de către omologul turc Tayyip Erdogan înainte de discuțiile de marți de la Teheran, ceea ce a determinat mass-media din Turcia să facă o paralelă cu președintele rus, care i-a lăsat să aștepte pe alți lideri, în trecut.

Întâlnirea din Iran a fost prima pe care Putin a avut-o cu un lider al alianței NATO de la invadarea Ucrainei de către Rusia la sfârșitul lunii februarie.

O înregistrare video difuzată de președinția turcă l-a arătat pe Putin stând în fața scaunului său și a celor două steaguri ale națiunilor, cu mâinile împreunate, gura tremurând și schimbându-și poziția înainte ca Erdogan să apară. Putin își ridică apoi mâinile în lateral.

„Bună ziua, ce mai faceți, bine?”, a întrebat Erdogan, apoi și-au zâmbit unul altuia și și-au strâns mâinile.

Rapoartele mass-media au comparat incidentul cu altele în care Putin i-a lăsat pe liderii mondiali să aștepte în trecut, în special la Moscova în 2020, când Erdogan a fost lăsat să aștepte timp de aproximativ două minute de către liderul rus.

Site-ul turc T24 a întrebat într-un titlu: „A fost o răzbunare?”, scrie Reuters, citat de Mediafax.

ORA 19:00

Nikolaev va fi închis temporar pentru a aresta colaboratorii ruși.

Guvernatorul regiunii Nikolaev, Vitaliy Kim, a declarat că autoritățile locale prelucrează în prezent date despre presupusele activități ale colaboratorilor și trădătorilor și că orașul va fi închis pentru una sau două zile, pentru a efectua arestări. Operația este planificată să aibă loc peste o săptămână sau două de acum înainte, a spus Kim.


SUA vor trimite încă patru HIMARS în Ucraina.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că următorul pachet de ajutor militar pentru Ucraina va include încă patru sisteme de rachete de artilerie HIMARS.

ORA 18:00

Lloyd Austin, la reuniunea de astăzi a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei:

„Peste 30 de țări au trimis Ucrainei ajutor militar letal, iar lansatoarele de rachete multiple germane vor fi în curând pe câmpul de luptă, adăugându-se sistemelor M270 ale Regatului Unit care deja sunt acolo”, a spus Austin. Polonia a transferat recent în Ucraina trei divizii de obuziere autopropulsate de 155 mm, care își fac deja simțită prezența pe front.


Un grup de creditori ai Ucrainei, format din Canada, Franța, Germania, Japonia, Regatul Unit și SUA recomandă insistent deținătorilor de euro-obligațiuni emise de Ucraina să accepte oferta autorităților de la Kyiv de amânare a plăților și de răscumpărare timp de doi ani.

ORA 17:00

Ucrainenii ar fi atacat cu drone centrala nucleară de la Zaporojie

Ruşii din zona Zaporojie au declarat pentru agenţia RIA Novosti că centrala nucleară, cea mai mare din Europa, ar fi fost atacată cu drone. Atacul ar fi venit din partea ucrainenilor.


Rusia nu se mai limitează doar la Donbass. Se concentrează și pe alte teritorii

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a declarat miercuri că obiectivele militare ale Rusiei în Ucraina nu se mai limitează doar la Donbas, estul ţării, ci se concentrează de asemenea şi pe ,,o serie de alte teritorii” şi s-ar putea extinde, relatează Reuters.

Într-un interviu pentru agenţia de presă RIA Novosti şi postul de televiziune RT, Lavrov a justificat această schimbare printr-o ,,geografie diferită” faţă de situaţia care exista pe teren la sfârşitul lunii martie, când Moscova a spus că vrea să se concentreze pe estul ţării, după ce a eşuat în a ocupa Kievul, capitala Ucrainei.

ORA 16:00

Un spital distrus dintr-un sat ucrainean va fi restaurat de Rolls Royce

Spitalul din satul Khukhra (regiunea Sumy, nord-vestul Ucrainei; aici locuiesc aproximativ 2.000 de oameni) a fost complet distrus în urma unui atac direct cu rachetă, în acel moment nefiind medici și pacienți în el.

Ministerul Sănătății al Ucrainei a anunțat astăzi că Rolls Royce va întreprinde restaurarea acestuia. O parte din fonduri vor fi colectate de angajații săi, iar restul va fi alocat chiar de companie.

Construcția va dura 6 luni și va costa 13 milioane de grivne (adică aproximativ 440 de mii de dolari).

Acesta este primul astfel de proiect de restaurare care implică o companie importantă.

Ukrayinska Pravda scrie că cel puțin 779 de instituții medicale au fost distruse sau ocupate de la începutul războiului.

ORA 15:00

Senatul României, întrunit miercuri în sesiune extraordinară, a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege pentru ratificarea Protocoalelor de aderare a Finlandei şi Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord.

S-au înregistrat 96 voturi ,,pentru„, iar un senator nu a votat.


Guvernele occidentale creditoare ale Ucrainei au îndemnat miercuri deținătorii de obligațiuni să accepte cererea Kievului de amânare cu doi ani a plății datoriilor și au anunțat că vor suspenda plățile datorate acestora.

Grupul, din care fac parte Canada, Franța, Germania, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite, a precizat că va oferi o suspendare coordonată a serviciului datoriei Kievului de la 1 august până la sfârșitul anului 2023 și, eventual, pentru încă un an.

De asemenea, încurajăm cu tărie toți ceilalți creditori oficiali bilaterali să ajungă rapid la un acord cu Ucraina privind o suspendare a serviciului datoriei”, a adăugat grupul, potrivit Reuters.

ORA 14:00

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat miercuri că Statele Unite vor trimite încă patru sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) în Ucraina.

,,Continuam să găsim modalități inovatoare de a susține ajutorul nostru pe termen lung pentru bravii bărbați și femei din forțele armate ucrainene și ne vom adapta asistența pentru a ne asigura că Ucraina are tehnologia, muniția și puterea de foc efectivă pentru a se apăra„, a declarat Austin la începutul unei întâlniri virtuale cu aliații privind Ucraina.


Numărul de treceri ale frontierei dinspre Ucraina a depășit 9,5 milioane după declanșarea invaziei ruse a anunțat miercuri Agenția ONU pentru Refugiați.

Un total de 9.547.969 de treceri de frontieră dinspre Ucraina au fost înregistrate din 24 februarie și până acum, potrivit Reuters.


Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că obiectivele geografice ale „operațiunii militare speciale” a Moscovei s-au schimbat, scrie Reuters.

ORA 13:00

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezintă planul UE în criza gazului. O propunere executivului european este ca statele membre să reducă cu 15% consumul de gaze.

ORA 12:00

Ministerul rus al Apărării a afirmat miercuri că un lansator de rachete anti-navă Harpoon, fabricat în SUA, a fost distrus în regiunea ucraineană Odesa.

Ucraina a început să primească rachete Harpoon din Danemarca în luna mai, ca parte a unor livrări mai ample de arme occidentale către Kiev.


Ironii pe rețelele de socializare după ce o rachetă rusească a căzut la câteva sute de metri de locul de lansate: „Iskander, racheta cu rază SCURTĂ de acțiune a Rusiei”.

Guvernul ceh a convenit miercuri să inițieze discuții cu Statele Unite pentru achiziționarea de avioane de luptă F-35 produse de Lockheed Martin pentru a înlocui avioanele de luptă Gripen închiriate, a raportat agenția de știri CTK.

De asemenea, această țară membră NATO va purta negocieri directe pentru a cumpăra vehicule de luptă CV-90 de la BAE Systems, după ce a anulat o licitație pentru aceste livrări, a precizat agenția.


Trei persoane, între care un băiat de 13 ani, au fost ucise, iar o alta a fost rănită, în urma unui atac lansat de ruși, care au lovit o stație de autobuz din Saltivka, un cartier de nord al orașului Harkov, conform guvernatorului regiunii, Oleg Syniehubov, citat de The Kyiv Independent. El a precizat că este în curs o operațiune de salvare.

ORA 11:00

Rubla rusă s-a întărit miercuri și a coborât sub pragul de 55 unități pentru un dolar, stimulată de cererea legată de plățile de taxe de sfârșit de lună și de o revenire a prețurilor la petrol, principalul export al Rusiei.

La 10 și jumătate, rubla era cu 1,2% mai puternică față de dolar, la 54,81, un nivel înregistrat ultima dată pe 4 iulie. Rubla a câștigat 1% și față de moneda europeană și s-a tranzacționat la 56,03 de unități pentru euro.


Siria a anunțat că rupe relațiile diplomatice cu Ucraina conform principiului „reciprocității”, după ce Kievul a luat în iunie aceeași decizie ca urmare a recunoașterii de către auroritățile siriene a republicilor separatiste pro-ruse.

ORA 10:00

SUA și aliații săi lucrează la un plan de instruire a piloților ucraineni pe avioane americane. Există însă o mare problemă.

Partea ucraineană afirmă că armata rusă a pierdut în ultima zi 200 de soldați, 9 tancuri, 13 transportoare blindate, 5 sisteme de artilerie, 2 lansatoare multiple de rachete, un avion, 10 drone și opt vehicule și cisterne.

Ucrainenii au lovit un pod cheie de peste Nipru

Bombardamentele ucrainene au avariat grav podul Antonivskyi de peste Nipru din regiunea Herson, controlată de Rusia, iar acesta va fi probabil închis circulației, a anunțat miercuri agenția de știri TASS, citând autoritățile regionale instalate de Moscova.

Ocupanții ruși au bombardat Nikopol în timpul nopții, aproximativ 30 de rachete lovind zone private, potrivit autorităților locale.

Două persoane au fost ucise și nouă au fost rănite, printre care patru copii. „Cel mai tânăr rănit are doar trei ani”, a declarat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentin Reznichenko.

ORA 09:00

Agenția ONU pentru aviație a acuzat pentru prima dată înalți oficiali din Belarus că se află în spatele blocării forțate la sol a unui zbor între Grecia și Lituania, care a dus la arestarea unui jurnalist disident.

Controlorii de trafic aerian din Belarus au ordonat aterizarea la Minsk a zborului Ryanair care făcea legătura între Atena și Vilnius în mai 2021, invocând o amenințare cu bombă. Jurnalistul belarus Roman Protasevich a fost reținut împreună cu prietena sa de atunci, odată ce avionul a fost la sol.

ORA 08:00

O delegație străină, care a inclus ambasadori din 16 țări ale Uniunii Europene, precum și din Israel și Elveția, a vizitat Vinnytsia.

Aceștia au venit în oraș pentru a vedea la fața locului consecințele atacului terorist devastator care a avut loc la 14 aprilie. Reprezentanții țărilor străine s-au întâlnit cu liderii orașului și au discutat despre modalitățile de eliminare a consecințelor actului terorist al agresorului rus.

ORA 07:00

Ucraina nu dorește ca războiul să dureze până la iarnă

Acest lucru ar da timp forțelor rusești să se consolideze și ar îngreuna orice contraofensivă ucraineană.

Șeful statului major al președintelui Volodimir Zelenski, Andry Yermak, a declarat că „este foarte important pentru noi să nu intrăm în iarnă. După iarnă, când rușii vor avea mai mult timp, va fi cu siguranță mai dificil”, potrivit The Guardian.

ORA 06:00

„Pacea se va face în condițiile Moscovei”

Un înalt oficial de securitate rus a declarat că, atunci când va veni vremea stabilirii termenilor de pace în Ucraina, aceasta va fi în condițiile Moscovei, în timp ce forțele rusești au lovit cu rachete ținte din întreaga țară, chiar dacă ofensiva lor terestră s-a împotmolit.

Au trecut mai mult de două săptămâni de la ultima victorie teritorială majoră a Rusiei – capturarea orașului Lisichansk din estul Ucrainei – iar Statul Major al armatei ucrainene a declarat, marți, că forțele Moscovei se preocupau de consolidarea pozițiilor lor în teritoriul recent cucerit și cu organizarea unor atacuri terestre limitate, dar fără succes, deși în numeroase locații diferite.

Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei, care este, în prezent, șef adjunct al consiliului de securitate, a adoptat un ton sfidător, semnalând că Moscova este pregătită să facă tot ce este necesar pentru a învinge, relatează Reuters, citat de The Guardian.

„Rusia își va atinge toate obiectivele. Va fi pace – în condițiile noastre”, a declarat Medvedev.

ORA 05:00

Ucraina are un nou procuror şef anticorupţie

Oleksandr Klymenko, un detectiv care a luat parte la mai multe investigaţii importante, a fost numit cel mai important oficial în lupta împotriva corupţiei al ţării.

Klymenko, care are 35 de ani, a fost ales de o comisie specială în decembrie, dar numirea sa a fost confirmată abia acum.

A devenit detectiv la Biroul Naţional Anticorupţie în 2016. El a investigat delapidarea căilor ferate ucrainene şi presupusa implicare a unor personalităţi politice de rang înalt în corupţie.

ORA 04:00

Casa Albă transmite că nu există indicii că Iranul ar fi vândut drone Rusiei

Statele Unite nu au primit încă informaţii care să indice că Rusia a achiziţionat drone iraniene pentru a fi folosite în războiul cu Ucraina, a declarat marţi John Kirby, coordonatorul de comunicaţii la Consiliul Naţional de Securitate.

La începutul lunii iulie, Casa Albă a avertizat că Iranul este de aşteptat să furnizeze Rusiei  „sute” de drone, inclusiv drone cu arme capabile să tragă, pentru a fi folosite în războiul din Ucraina şi că Iranul se pregăteşte să înceapă antrenarea forţelor ruse cu privire la modul de operare a acestora.  

ORA 03:00

SUA lansează o iniţiativă de sprijinire a fermierilor ucraineni afectaţi de războiul cu Rusia

Administraţia Biden investeşte 100 de milioane de dolari într-un nou program pentru a oferi fermierilor ucraineni provizii vitale pentru a menţine recoltele viitoare şi a atenua criza globală a securităţii alimentare.

Unele ferme ucrainene s-au transformat în câmpuri de luptă, iar fermierii care şi-au păstrat recoltele nu au reuşit să obţină provizii cheie, inclusiv îngrăşăminte, seminţe şi containere de depozitare care ar ajungeau, de obicei, prin porturile Mării Negre.

Ucraina – al patrulea exportator mondial de porumb şi al cincilea exportator de grâu – nu a putut, de asemenea, să îşi exporte produsele agricole din cauza invaziei Rusiei.

Iniţiativa va include şi finanţare pentru fermierii care se confruntă cu creşterea preţurilor într-un moment în care veniturile lor au fost grav afectate.

ORA 02:00

Rusia plănuieşte încercări de anexare în Ucraina, transmite Casa Albă

Casa Albă a anunţat marţi că are informaţii care arată că Rusia intenţionează să anexeze, în continuare, părţi teritoriale ale Ucrainei după modelul anexării Crimeei în 2014 şi Donbassului în 2022. 

John Kirby, coordonatorul de comunicaţii la Consiliul Naţional de Securitate, a declarat că paşii pe care îi plănuieşte Rusia ar putea include referendumuri „false”, instalarea de reprezentanţi nelegitimi, stabilirea rublei ca monedă oficială şi forţarea cetăţenilor ucraineni să solicite cetăţenia rusă.

Kirby a spus că SUA vor pedepsi Rusia pentru încercările de a anexa, în continuare, teritoriul ucrainean, iar Casa Albă va dezvălui asistenţă suplimentară de securitate pentru Ucraina în cursul acestei săptămâni.

ORA 01:00

Un atac cu rachete asupra unei așezări din regiunea Odesa

Un atac cu rachete asupra unei așezări din regiunea Odesa, potrivit Administrației de Stat a Districtului Odesa.

O rachetă inamică a lovit așezarea și un incendiu a izbucnit într-un depozit vechi. Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei a stins incendiul.

Nu s-au înregistrat victime sau răniți.

ORA 00:00

Președintele rus, Vladimir Putin, a purtat, marți, discuții cu liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, la Teheran

Președintele rus, Vladimir Putin, a purtat, marți, discuții cu liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, la Teheran, în prima călătorie internațională a liderului de la Kremlin de la invazia Moscovei din 24 februarie în Ucraina.

La rândul său, liderul suprem al Iranului a făcut apel la o cooperare pe termen lung între Iran și Rusia, spunându-i lui Putin că cele două țări trebuie să rămână vigilente împotriva „înșelăciunii occidentale”, a relatat televiziunea de stat iraniană, citată de Reuters.

La Teheran, Putin a avut și prima întâlnire față în față cu un lider NATO, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, cu care a discutat despre un acord care ar relua exporturile de cereale din Marea Neagră ale Ucrainei, precum și despre conflictul din nordul Siriei.

Putin, Erdogan și președintele iranian, Ebrahim Raisi, au analizat eforturile de reducere a violențelor în Siria, unde Turcia a amenințat că va lansa mai multe operațiuni militare pentru a extinde „zonele sigure” de-a lungul graniței.

Moscova și Teheranul se opun oricărei astfel de acțiuni din partea Turciei.

„Menținerea integrității teritoriale a Siriei este foarte importantă, iar orice atac militar în nordul Siriei va dăuna, cu siguranță, Turciei, Siriei și întregii regiuni și va aduce beneficii teroriștilor”, i-a spus Khamenei lui Erdogan înainte de întâlnirea tripartită.

Rusia și Iranul sunt cei mai puternici susținători ai președintelui sirian Bashar al-Assad, în timp ce Turcia sprijină insurgenții anti-Assad.

„Este imposibil să ne așteptăm ca Turcia să rămână inactivă, fără reacție, în timp ce această organizație teroristă își continuă agenda separatistă”, a declarat Erdogan, referindu-se la YPG, miliția kurdă.

Vorbind la finalul discuțiilor, Putin a declarat că cei trei președinți au convenit să continue consultările cu privire la Siria și s-au angajat să mențină eforturile de „normalizare” a situației din această țară după un deceniu de conflict.

Comisia Europeană nu mai contează pe „fluxul estic”

Cu două zile înainte ca Rusia să reia livrările prin gazoductul Nord Stream 1, după lucrările de întreținere planificate, Comisia Europeană a declarat că Rusia și-a pierdut orice credibilitate ca furnizor de încredere.

Uzina de vagoane Tikhiv, descrisă ca fiind „una dintre cele mai moderne întreprinderi” din Federația Rusă, a continuat să stea inactivă până la sfârșitul lunii iunie

Producția de vagoane a fost acum perturbată de retragerea de pe piață a producătorilor europeni și americani de rulmenți.