• Moscova anunță că și sudul Ucrainei este acum în centrul atenției.
  • Statele Unite ale Americii au anunțat că vor trimite încă patru sisteme de rachete de artilerie HIMARS în Ucraina.
  • Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, face apel în Congresul SUA pentru mai multe arme.

ORA 24:00

Reacţia Rusiei la ultimele sanţciuni UE: ,,Vor avea consecinţe devastatoare pentru economia globală

Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe Maria Zaharova a declarat joi că cea mai recentă rundă de sancțiuni pe care o impune UE este nelegitimă și va avea ,,consecințe devastatoare” pentru securitate și pentru unele părți ale economiei globale, transmite Reuters.


Donețk OVA a publicat o fotografie a consecințelor bombardării de astăzi a Kramatorsk – o școală a fost distrusă, o clădire cu cinci etaje a fost avariată, iar alte 85 de case au fost avariate.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Trei estonieni au fost condamnaţi la închisoare după ce au cumpărat drone pentru Rusia

Un tribunal din Estonia a condamnat trei bărbați pentru sprijinirea invaziei Rusiei în Ucraina. Bărbații au achiziționat drone pentru armata rusă, relatează Radiodifuziunea publică estonă, ERR.

ORA 23:00

LEGO a dedicat noi figuri apărătorilor eroici ai „Azovstals”

Banca centrală a Ucrainei a devalorizat joi moneda hrivna cu 25% faţă de dolarul american, pentru a ajuta ţara să facă faţă impactului economic în creştere al războiului cu Rusia, transmite News.ro citând Reuters.


Rusia a interzis joi accesul pe teritoriul său a 39 de cetăţeni australieni care lucrează în special în serviciile de securitate şi apărare, în represalii la sancţiunile impuse de Canberra împotriva Moscovei pentru ofensiva sa în Ucraina, relatează AFP.


Lukaşenko: Rusia, Ucraina şi Occidentul trebuie să ajungă un acord pentru a evita ,,abisul războiului mondial”.

ORA 22:00

Jocul ipocrit al lui Putin lasă Germania și mai neliniștită

Rusia a reluat parțial livrările de gaz prin Nord Stream 1, dar guvernul german pare neputincios. Îngrijorați, ei privesc cu teamă spre iarnă, scrie Der Tagesspiegel.


Ucraina va dezvolta un sistem și un centru de informații pentru monitorizarea utilizării echipamentelor militare occidentale, relatează Euromaidan, citat de The Guardian.

Sistemul va monitoriza noile livrări de armament în funcție de status (de exemplu, gata de expediere, pe drum sau primite de forțele armate) și de clasificarea la eșantioanele de arme sovietice, a precizat publicația.

,,Acest lucru va face posibilă informarea cât mai rapidă a comunității mondiale despre situația de pe front și despre utilizarea echipamentelor și armelor pe care armata ucraineană le primește de la parteneri„, au anunțat autoritățile ucrainene.

ORA 21:00

Ce spune un oficial ucrainean că se întâmplă acum cu centralele nucleare din țară: Zaporojie este „cel mai periculos loc din Europa

Ucraina deține șase centrale nucleare funcționale, iar cea de la Zaporojie este cea mai mare din Europa. Aceasta centrală este, pentru moment, „cel mai periculos loc de pe continent” – susține directorul adjunct al Agenției de stat pentru managementul zonei de excludere, Maksym Shevchuk. În prezent, centrala se află sub ocupația forțelor ruse și deține o mare cantitate de combustibil nuclear, fiind un loc incompatibil cu orice activități militare – transmite corespondentul RRA, Ilie Pintea.


Care este planul UE privind gazele naturale și dacă are sprijinul blocului?

În pofida incertitudinii continue privind aprovizionarea din Rusia, mai multe țări UE și-au exprimat opoziția față de propunerea blocului de reducere a consumului de gaz. Polonia și Spania s-au pronunțat împotriva planului la 24 de ore după ce a fost prezentat.

ORA 20:00

Armata rusă va lua probabil o pauză operațională de un anumit fel în Ucraina în următoarele săptămâni, oferind Kievului o oportunitate cheie de a riposta, a declarat joi șeful spionajului britanic, adresându-se Forumului de securitate Aspen din Colorado.

Cred că sunt pe punctul de a se epuiza. Cred că evaluarea noastră este că rușilor le va fi din ce în ce mai greu să furnizeze material uman în următoarele săptămâni”, a declarat Richard Moore, șeful Serviciului Secret de Informații (SIS), cunoscut sub numele de MI6.

Ei vor trebui să facă o pauză într-un fel, iar acest lucru le va oferi ucrainenilor oportunități de a riposta”.

ORA 19:00

FM al Ungariei se îndreaptă spre Rusia pentru a discuta despre cumpărarea mai multor gaze naturale
Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto se va deplasa joi la Moscova pentru a discuta despre cumpărarea mai multor gaze rusești în numele țării sale, a anunțat partidul de guvernământ Fidesz din Ungaria.

Pentru a asigura securitatea aprovizionării cu energie a Ungariei, guvernul a decis să cumpere încă 700 de milioane de metri cubi de gaze naturale în plus față de cantitățile stipulate în contractele pe termen lung”, a declarat Fidesz într-un comunicat pe Facebook.

Szijjarto va negocia” această chestiune la Moscova, a adăugat comunicatul.

ORA 18:00

Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a declarat că Rusia, Ucraina și Occidentul trebuie să cadă de acord să pună capăt conflictului din Ucraina pentru a evita abisul războiului nuclear” și a insistat că Kievul ar trebui să accepte cererile Moscovei.

Trebuie să ne oprim, să ajungem la un acord, să punem capăt acestei mizerii, operațiunii și războiului din Ucraina”, a declarat Lukașenko, principalul aliat al președintelui rus Putin, pentru agenția de presă AFP într-un interviu exclusiv la Minsk.

Să ne oprim și apoi ne vom gândi cum să continuăm să trăim”, a spus el în timpul interviului de o oră la Palatul Independenței.

ORA 17:00

Compania națională de căi ferate germană Deutsche Bahn (DB) intenționează să înceapă servicii de trenuri de marfă pentru a transporta exporturile de cereale ucrainene către porturile germane pentru a fi încărcate pe nave, a declarat DB.

Cerealele vor fi aduse pe calea ferată în porturile germane, inclusiv Rostock, Hamburg și Brake, a precizat DB.

Nu au fost oferite detalii privind capacitatea, dar sunt planificate mai multe trenuri pe săptămână, care vor prelua în mare parte cereale ucrainene în România.

Exporturile agricole ucrainene au fost de aproximativ 2,5 milioane de tone în iunie, față de până la șase milioane de tone de cereale pe lună înainte ca Rusia să înceapă războiul pe 24 februarie.

ORA 16:00

Guvernatorul din Harkov: Doi morți și 19 răniți în bombardamentele rusești
Două persoane au fost ucise și alte 19 au fost rănite în bombardamentele rusești asupra orașului Harkov din estul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional.

Oleh Synehubov, guvernatorul regiunii Harkov, a declarat că patru persoane se află în stare gravă.

ORA 15:00

HSBC ajunge la un acord pentru vânzarea filialei rusești către Expobank
HSBC a acceptat să își vândă filiala din Rusia către Expobank, semnând un acord cu puțin timp înainte ca Moscova să anunțe că va lua măsuri pentru a bloca vânzarea societăților din Rusia ale băncilor străine, ca represalii pentru restricțiile impuse propriilor creditori.

În urma unei revizuiri strategice, HSBC a semnat un acord de vânzare a 100% din participațiile sale în HSBC Bank (RR) LLC către Expobank JSC”, a declarat un purtător de cuvânt al băncii pentru Reuters prin e-mail.

Finalizarea tranzacției ar reprezenta ieșirea oficială a HSBC din Rusia, dar banca a precizat că tranzacția este încă supusă aprobărilor de reglementare în Rusia.

Expobank nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

ORA 14:00

Kremlinul speră că noul premier britanic va fi mai echilibrat față de Rusia
Kremlinul a declarat că Moscova speră că următorul premier britanic va adopta o poziție mai echilibrată față de Rusia.

Vorbind cu reporterii în cadrul unei conferințe telefonice, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: Sperăm că viitorul prim-ministru al Marii Britanii va înclina spre o retorică mai echilibrată față de țara noastră”.

Fostul ministru de finanțe Rishi Sunak și ministrul de externe Liz Truss se vor lupta pentru a deveni viitorul prim-ministru al Marii Britanii, după ce au câștigat ultimul vot al legislatorilor, stabilind ultima etapă a competiției pentru înlocuirea lui Boris Johnson.

ORA 13:00

Rusia afirmă că nu a avut nici un contact cu SUA în privința negocierilor de pace din Ucraina
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat că nu a existat nici un contact cu Statele Unite în ceea ce privește negocierile de pace cu Ucraina.

Negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina sunt înghețate de la începutul lunii aprilie, când negocierile de încetare a focului, mediate de Turcia la Istanbul, au eșuat.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a minimalizat perspectiva unor discuții de pace în timp ce trupele rusești ocupă în continuare teritoriul ucrainean. Miercuri, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că discuțiile de pace cu Ucraina nu au nici un sens”.

ORA 12:00

ABB va renunța la piața rusă din cauza războiului din Ucraina
Gigantul elvețiano-suedez din domeniul ingineriei ABB a anunțat că va părăsi Rusia ca urmare a războiului din Ucraina și a sancțiunilor internaționale aferente împotriva Moscovei.

Rusia reprezintă doar unul sau două procente din cifra de afaceri anuală totală a ABB, iar decizia de retragere va avea un impact financiar estimat în al doilea trimestru de aproximativ 57 milioane de dolari, a calculat grupul.

ABB a decis să iasă de pe piața rusă din cauza războiului în curs de desfășurare din Ucraina și a impactului sancțiunilor internaționale aferente”, a precizat grupul într-un comunicat.

ORA 11:00

Rusia se apropie de a doua cea mai mare centrală electrică din Ucraina
Forțele rusești se apropie probabil de a doua cea mai mare centrală electrică din Ucraina, la Vuhlehirsk, la 50 de kilometri nord-est de Donețk, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

Rusia are ca prioritate capturarea infrastructurii naționale critice, cum ar fi centralele electrice”, a declarat ministerul într-o informare de informații.

Ministerul a adăugat că Rusia încearcă probabil să pătrundă la Vuhlehirsk, ca parte a eforturilor sale de a recâștiga impulsul pe pinionul sudic al avansului său spre orașele cheie Kramatorsk și Sloviansk.

ORA 10:00

Livrările de gaze către Germania prin Nord Stream se reiau
Producătorul rus de gaze Gazprom a declarat că livrările sale de gaze către Europa prin Ucraina, prin punctul de intrare Sudzha, au crescut ușor față de ziua precedentă, în condițiile în care Rusia a reluat și livrările critice de gaze către Europa prin Germania, redeschizând gazoductul Nord Stream după 10 zile.

Gazprom a redus cu 40% fluxurile către Germania prin conducta vitală Nord Stream 1 în ultimele săptămâni, acuzând absența unei turbine de gaz Siemens aflată în reparații în Canada. Guvernul german a respins explicația Gazprom.

Agenția France-Presse a relatat că gazoductul Nord Stream 1, care trece pe sub Marea Baltică, a fost închis din 11 iulie pentru a fi supus unor lucrări anuale de întreținere. Dar reluarea livrărilor cu 40% ar fi insuficientă pentru a evita o criză energetică în Europa în această iarnă, potrivit experților.

ORA 09:00

SUA vor trimite încă patru sisteme de rachete Himars în Ucraina
Statele Unite vor trimite încă patru sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (Himars) în Ucraina, a anunțat anterior secretarul american al apărării, Lloyd Austin.

Vom continua să găsim modalități inovatoare de a susține sprijinul nostru pe termen lung pentru bravii bărbați și femei din forțele armate ucrainene și ne vom adapta asistența pentru a ne asigura că Ucraina are tehnologia, muniția și puterea de foc pură pentru a se apăra”, a declarat Austin la începutul unei întâlniri virtuale cu aliații privind Ucraina.

ORA 08:00

Lavrov afirmă că negocierile de pace nu au sens”
Rusia a respins, de asemenea, ideea reluării discuțiilor de pace cu Ucraina, acuzând-o că nu merită atenția serioasă a unor oameni serioși”.

Lavrov a declarat că precedenta întâlnire a demonstrat că Ucraina nu are dorința de a discuta ceva serios”. El a continuat: Pur și simplu nu vor fi niciodată capabili să articuleze ceva care să merite atenția serioasă a oamenilor serioși. Discuțiile de pace nu au niciun sens în situația actuală.

ORA 07:00

Lituania va oferi Ucrainei un sprijin militar suplimentar, a anunțat miercuri Ministerul lituanian al Apărării

„Lituania va oferi în curând Ucrainei un sprijin militar suplimentar sub forma unor transportoare blindate de trupe M13 și M577, de care are mare nevoie, precum și muniție pentru antrenamentul rezervelor”, se arată în comunicat, vizualizat de The Guardian.

De asemenea, Lituania și-a propus să organizeze o gamă largă de pregătire militară pentru Garda Națională a Ucrainei.

„Ucraina a identificat, de asemenea, cerințe cheie pentru pregătirea militară, iar [armata lituaniană] este acum pregătită să le îndeplinească”, se arată în același raport.

ORA 06:00

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat că UE „rămâne concentrată și fermă în sprijinul acordat Ucrainei, alături de ceilalți parteneri”

Uniunea Europeană va oferi asistență militară Ucrainei în valoare de 500 de milioane de euro.

Potrivit șefului afacerilor externe al UE, Josep Borrell, alocarea celei de-a cincea tranșe va servi la „sprijinirea în continuare a forțelor armate ucrainene”.

ORA 05:00

Loviturile cu rachete rusești în orașul Harkov din estul Ucrainei au ucis, miercuri, trei persoane

Guvernatorul regional, Oleh Synehubov, a declarat că printre cei uciși se numără un bărbat, o femeie și un băiat de 13 ani, care așteptau într-o stație de autobuz, potrivit oficialilor locali, citați de The Guardian.

ORA 04:00

Rusia a respins ideea reluării negocierilor de pace cu Ucraina, acuzând-o că nu merită „atenția serioasă a unor oameni serioși”

Serghei Lavrov a declarat că Ucraina nu are „dorința de a discuta ceva serios”, potrivit The Guardian.

El a continuat: „Pur și simplu nu vor putea niciodată să articuleze ceva care să merite atenția serioasă a oamenilor serioși”. „[Discuțiile de pace] nu au niciun sens în situația actuală”.

ORA 03:00

Zelenski a urmărit de la Kiev discursul soției în fața Congresului SUA

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a urmărit de la Kiev discursul soției sale în fața Congresului SUA.

Olena Zelenska, prima soție a unui lider străin care a luat cuvântul în Capitoliul SUA, i-a îndemnat pe legislatori să ofere mai multe arme fabricate în SUA Ucrainei.

Zelenska și-a început discursul de 15 minute cu o prezentare de fotografii ale copiilor ucraineni uciși de loviturile cu rachete și bombardamentele rusești din întreaga țară.

„Cer sisteme de apărare aeriană pentru ca rachetele să nu ucidă”, a spus Zelenska în fața unui fundal de imagini tulburătoare de pe străzile ucrainene devastate.

„Prima doamnă a remarcat contribuția fiecărei familii americane, a Congresului și a președintelui Joe Biden la capacitatea Ucrainei de a rezista inamicului și de a proteja viețile a milioane de cetățeni ucraineni”, potrivit unui comunicat al biroului lui Zelenski, vizualizat de CNBC.

ORA 02:00

Franța va cheltui 85 de milioane de euro pentru a reface stocul de tunuri antitanc Caesar pe care l-a transferat Ucrainei, a declarat ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu.

„Un pachet de 85 de milioane de euro ne va permite să realizăm consolidarea, ideea fiind aceea de a ne asigura că planurile de pregătire și de instruire ale soldaților noștri nu sunt compromise.”, a adăugat acesta.

ORA 01:00

Transportatorii cer mai multe asigurări cu privire la coridorul de cereale din Ucraina

Rusia, Ucraina, Turcia și Națiunile Unite sunt așteptate să semneze un acord la sfârșitul acestei săptămâni, care vizează reluarea transportului de cereale din Ucraina prin Marea Neagră.

ORA 00:00

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat, pentru agenția de presă de stat RIA Novosti, că obiectivele Moscovei se vor extinde și mai mult dacă Occidentul va continua să aprovizioneze Kievul cu arme cu rază lungă de acțiune, cum ar fi sistemele de rachete HIMARIS, fabricate în SUA.

Anterior, Statele Unite ale Americii au anunțat că vor trimite încă patru sisteme de rachete de artilerie HIMARS în Ucraina.