• Ca în fiecare zi din ultimele luni, Zelenski a spus că Ucraina nu se lasă.
  • După cinci luni de atacuri rusești, Ucraina va continua să facă tot ce-i stă în putință pentru a provoca cât mai multe daune inamicului său, a declarat duminică președintele Volodimir Zelenski în discursul său video nocturn.
  • El a spus că Ucraina are o săptămână importantă în față, cu apropierea sărbătorilor în mijlocul a ceea ce el a numit un „război crud”.

UPDATE ORA 23:00

AFU a eliminat aproximativ 100 de ocupanți după ce a lovit baza din Krustalne – șeful OVA Luhansk, Serhiy Haidai. Acolo se afla postul de comandă al unei unități militare de ocupație.

Un ministru german îl acuză pe Putin că face un joc duplicitar legat de reducerea livrărilor de gaz

Rusia încalcă contractele şi dă vina pe alţii. Putin face un joc duplicitar. El încearcă să slăbească sprijinul mare pentru Ucraina şi să pună o frână societăţilor noastre. Pentru a face asta, el menţine incertitudinea şi creşte preţurile. Noi contracarăm acest lucru prin unitate şi acţiune concentrată”, a spus ministrul german al economiei Robert Habeck.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII

Zelenski cere Europei să ,,riposteze” la ,,războiul gazelor” prin consolidarea sancțiunilor împotriva Rusiei

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut luni Europei să ,,riposteze” la ,,războiul gazelor” al Rusiei prin consolidarea sancțiunilor europene împotriva Moscovei, potrivit AFP.

UPDATE ORA 22:00

Reznikov, min ucrainean al apararii:

,,Capacitățile noastre de a ne proteja cerul vor fi întărite. Sistemele antiaeriene autopropulsate Gepard au început să sosească în Ucraina. Aș dori să le mulțumesc partenerilor noștri germani și personal ministrului apararii, doamna Christine Lambrecht, pentru sprijinirea țării noastre. Aștept cu nerăbdare să primim IRIS-T.”

Primele 3 au ajuns astăzi, dintr-un lot de 15 unitati. pe langa suportul pentru trupele terestre ucrainene, vor face diferenta si impotriva unora dintre dronele folosite de rusi.

UPDATE ORA 21:00

Zelenski a mai demis un responsabil ucrainean, care ar fi sprijinit un acord cu Rusia ce a contribuit la pierderea Crimeei.


Guvernul ucrainean a criticat călătoria ministrului rus de externe Serghei Lavrov în mai multe țări africane, un oficial de rang înalt calificând-o drept „chintesența sadismului”, potrivit Al Jazeera.

„Aranjați o foamete artificială și apoi veniți să înveseliți oamenii”, a scris luni pe Twitter Mihailo Podoliak, consilier al șefului de cabinet al președintelui ucrainean. „Cu o mână semnați inițiativa de la Istanbul, iar cu cealaltă atacați portul maritim Odesa”, a apus acesta.


Primele nave ce vor transporta cereale ucrainene din porturile țării la Marea Neagră ar putea să se pună în mișcare în câteva zile, în urma acordului agreat vineri de Ucraina, Rusia, Turcia și Națiunile Unite, a declarat luni un purtător de cuvânt al ONU.

Un centru comun de coordonare va ține legătura cu industria de transport maritim și va publica în curând proceduri detaliate pentru navele de transport, a precizat acest purtător de cuvânt al ONU, Farhan Haq.

UPDATE ORA 20:00

Cele mai importante știri ale zilei:

  • Gazprom dă o nouă lovitură. Gigantul rus va reduce și mai mult gazele către Germania prin Nord Stream.
  • Aviaţia ucraineană a bombardat cu avioane şi elicoptere poziţii ruseşti în regiunea Herson din sudul Ucrainei, în cadrul contraofensivei prin care armata ucraineană încearcă să recupereze teritorii din această regiune parţial ocupată de trupele ruse.
  • Doi foști miniștri ucraineni sunt suspectați de înaltă trădare.
  • Serghei Lavrov spune că nu există obstacole în exportul de cereale din Ucraina și apără loviturile cu rachete asupra Odesei. „Rusia nu a semnat nimic care să o împiedice să atace infrastructura militară” .

UPDATE ORA 19:00

Ucraina nu este intimidată

Chiar dacă rușii au lovit Odesa cu rachete, Ucraina intenționează să continue implementarea acordului privind exportul de cereale ucrainene prin în Marea Neagră.

Exportul ar putea fi oprit în cazul unei amenințări la adresa navelor comerciale pe mare, spune Oleksandr Kubrakov, ministrul infrastructurii din guvernul ucrainean.


Ministerul Infrastructurii: Exportul de cereale începe pe 27 iulie

Exporturile vor începe din portul Chornomorsk, urmat de porturile Odesa și Pivdennyi, potrivit ministrului infrastructurii Oleksandr Kubrakov.

Rusia și Ucraina au semnat acorduri susținute de ONU pentru a relua exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră pe 22 iulie. Acordurile au fost puse în pericol de lovitura cu rachete a Rusiei asupra portului Odesa din 23 iulie.


Gazprom dă o nouă lovitură. Gigantul rus va reduce și mai mult gazele către Germania prin Nord Stream.


Grupul de mercenari Wagner a început să facă recrutări în Kârgâzstan pentru războiul din Ucraina.

UPDATE ORA 18:00

Doi foști miniștri ucraineni sunt suspectați de înaltă trădare.


Un camion militar rus a provocat luni un accident în regiunea ocupată Zaporojie, transmite Ukrinform

Primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, a spus pe canalul său de Telegram, că pe drumul dintre Melitopol și Berdiansk, un camion militar rus Kamaz a intrat într- o mașină, omorând trei civili, doi adulți și un copil.

UPDATE ORA 17:00

Garry Kasparov îi ia la țintă pe jurnaliștii americani ce repetă ideile Kremlinului: „Mereu amuzant de văzut”


Serghei Lavrov spune că nu există obstacole în exportul de cereale din Ucraina și apără loviturile cu rachete asupra Odesei „Rusia nu a semnat nimic care să o împiedice să atace infrastructura” .

UPDATE ORA 16:00

Gazprom a anunțat luni că a primit documentația de la Siemens privind turbina pentru Nord Stream 1, relatează Reuters.

Gigantul rus a precizat că problemele legate de sancțiunile impuse de Marea Britanie și Uniunea Europeană au rămas în continuare pentru gigantul rus în ceea ce privește livrarea turbinei în Rusia și întreținerea a altor motoare pentru stația de comprimare Portovaya a Nord Stream 1.

Gazprom a mai spus că a cerut încă o dată sprijinul Siemens pentru furnizarea tuturor documentelor necesare și clarificarea problemelor legate de sancțiuni.


Europenii cu maşini pe motorină se îndreaptă spre noi majorări de preţuri din cauza Rusiei.


Ocupanții ruși au restabilit alimentarea cu energie electrică în portul Mariupol pentru a-l putea folosi la exportul de cereale furate de la fermierii ucraineni, a declarat luni Petro Andriușcenko, consilier al primarului din Mariupol, pe Telegram..

Potrivit lui Andriușcenko, pregătirile pentru transbordarea cerealelor sunt în curs de desfășurare. El a precizat că primele camioane cu cereale care se deplasează spre port au intrat în oraș din direcția Donețk, a precizat Andriușcenko.

UPDATE ORA 15:00

Cel mai înalt diplomat rus a declarat că obiectivul principal al Moscovei este de a răsturna guvernul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în timp ce loviturile aeriene rusești continuă să lovească orașele din Ucraina.

Vorbind duminică în fața trimișilor la un summit al Ligii Arabe de la Cairo, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova este hotărâtă să îi ajute pe ucraineni să se elibereze de povara acestui regim absolut inacceptabil.

Lavrov a acuzat Kievul și aliații săi occidentali că fac propagandă menită să se asigure că Ucraina devine dușmanul etern al Rusiei, a relatat Associated Press.

UPDATE ORA 14:00

10 reactoare nucleare ucrainene sunt acum conectate la rețea.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) anunță racordarea la rețea a unui reactor de la Centrala Nucleară Rivne.

Prin urmare, 10 dintre cele 15 reactoare nucleare ale Ucrainei sunt acum conectate în rețeaua de producere a energiei. Este vorba de trei reactoare din regiunea Rivne, trei din Energodar (în regiunea Zaporojie, sub ocupație rusă), două din regiunea Mykolayiv și două din regiunea Hmelnițki.

UPDATE ORA 13:00

Europa școlește aproape o jumătate de milion de elevi ucraineni.

Aproape 500.000 de copii ucraineni merg la școli în UE.
Potrivit datelor Uniunii privind migrația și afacerile interne, 492.647 de copii ucraineni au fost integrați în sistemele școlare naționale ale țărilor membre ale Uniunii Europene.

Până în prezent, circa patru milioane de refugiați ucraineni au solicitat protecție temporară în UE.

UPDATE ORA 12:00

Armata privată a lui Putin face înrolări.

Grupul Wagner din Rusia recrutează în mod activ pentru misiuni în teatrul de război ucrainean.

Institutul pentru Studierea Războiului din SUA susține că Rusia apelează la companii militare private pentru a susține eforturile de recrutare care să genereze puterea de luptă de care Putin are nevoie pentru a continua „operațiunea militară specială” din Ucraina.

Kremlinul continuă să creeze batalioane de voluntari din regiunile controlate în Ucraina, deși populația din enclavele ucrainene sub ocupație rusă manifestă nemulțumiri crescânde.

UPDATE ORA 11:00

Referendumul privind alipirea la Rusia a regiunilor ocupate Zaporijjea și Herson ar putea avea loc în septembrie. Unul dintre oficialii impuși de Rusia în regiunea ucraineană ocupată Zaporijjea a declarat pentru agenția de știri RIA Novosti că un referendum privind aderarea regiunii la Federația Rusă va avea loc cel mai probabil în septembrie, alături de unul similar în Khersonul ocupat.

Agenția îl citează pe Vladimir Rogov, care a declarat: Totul se îndreaptă spre faptul că referendumul va avea loc în prima jumătate a lunii septembrie. Nu voi numi încă data exactă. Comisiile electorale sunt în curs de formare.

În raportul RIA se precizează că „principala activitate a comisiilor electorale în curs de creare va fi clarificarea listelor de alegători, având în vedere că unele persoane au părăsit regiunea”.

UPDATE ORA 10:00

Germania a revenit pe calea unor niveluri decente de gaz, iar acum trebuie să atingă ținta de 75% din nivelurile de stocare a gazului până la 1 septembrie, a declarat Klaus Mueller, șeful autorității de reglementare a țării.


Banca Centrală a Rusiei preconizează o recesiune de 4 până la 6% în 2022, față de prognoza sa de dinainte de război de creștere de 3%. Banca se așteaptă ca economia să revină la creștere până în 2024.

UPDATE ORA 09:00

Forțele ruse au bombardat din nou orașul Chuhuiv, din regiunea Harkov, lovind o școală și un centru cultural, rănind două persoane și îngropând mai multe sub dărâmături, au declarat oficialii locali.

Șeful unității de anchetă a poliției din Harkov a declarat că centrul cultural, unde mai mulți civili se ascundeau în subsol, a fost distrus. Guvernatorul regional Oleg Synyehubov a declarat că trei persoane au fost deja salvate dintre dărâmături.

UPDATE ORA 08:00

Rusia continuă să extragă și să repare mii de vehicule de luptă avariate în timpul acțiunilor din Ucraina, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

În ultima sa informare, ministerul a declarat că serviciile de informații britanice au identificat recent o instalație de recondiționare și recondiționare a vehiculelor militare rusești în apropiere de Barvinok, în regiunea rusă Belgorod, la aproximativ 10 kilometri de granița cu Ucraina.

UPDATE ORA 07:00

Forțele ruse au tras peste 40 de rachete asupra zonei Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk, rănind o fetiță de 10 ani și avariind șase case, precum și o conductă, a declarat guvernatorul regional. În altă zonă în Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko a declarat că rachetele au lovit o întreprindere agricolă într-o comunitate din districtul Dniprovsky.


Peste 200 de persoane au participat duminică la o petrecere cu muzică techno într-o clădire bombardată din nordul Ucrainei. Petrecăreții se bucurau de muzică în timp ce curățau și ajutau la reconstrucția unui centru cultural din satul Yahidne, din regiunea Cernihiv, devastat de ocupația rusă cu doar câteva luni înainte.

UPDATE ORA 06:00

Ucraina preconizează că va recuceri regiunea sudică Kherson până în septembrie. Sergiy Khlan, un consilier al șefului regiunii Herson, a declarat într-un interviu acordat televiziunii ucrainene: „Putem spune că regiunea Herson va fi cu siguranță eliberată până în septembrie, iar toate planurile ocupanților vor eșua.”

Președintele Volodimir Zelenski a declarat, de asemenea, că forțele ucrainene se deplasează „pas cu pas” în Kherson. Cu toate acestea, alte rapoarte sugerează că soldații ucraineni se descurcă bine doar pentru a ține linia frontului în satele din apropiere, potrivit The Guardian.

UPDATE ORA 05:00

Aproape o jumătate de milion de copii ucraineni merg la școală în Uniunea Europeană, potrivit Departamentului pentru migrație și afaceri interne al Comisiei Europene.

În total, 492.647 de copii ucraineni au fost integrați în sistemele școlare naționale din Uniunea Europeană, a precizat departamentul.

ȘTIRE INIȚIALĂ

După cinci luni de atacuri rusești, Ucraina va continua să facă tot ce-i stă în putință pentru a provoca cât mai multe daune inamicului său, a declarat duminică președintele Volodimir Zelenski în discursul său video nocturn.

„Chiar și ocupanții recunosc că vom învinge”, a spus el, salutând viitoarea zi a statului ucrainean, 28 iulie, o nouă sărbătoare anuală pe care Zelenski a anunțat-o în luna august a anului trecut. „O auzim în conversațiile lor tot timpul. În ceea ce le spun rudelor lor atunci când le sună”.

Ca în fiecare zi din ultimele luni, Zelenski a spus că Ucraina nu se lasă. „Facem totul pentru a provoca cele mai mari daune posibile inamicului și pentru a aduna pentru Ucraina cât mai mult sprijin posibil”.

El a spus că Ucraina are o săptămână importantă în față, cu apropierea sărbătorilor în mijlocul a ceea ce el a numit un „război crud”, potrivit Reuters.

„Dar vom sărbători împotriva tuturor șanselor. Pentru că ucrainenii nu se vor lăsa înfrânți”.