• Cel mai înalt diplomat rus, Serghei Lavrov, a declarat că obiectivul principal al Moscovei este de a răsturna guvernul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în timp ce barajele de artilerie și loviturile aeriene rusești continuă să lovească orașele din Ucraina.
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că Rusia duce un „război deschis al gazelor” împotriva Europei.
  • Ucrainenii susţin că au făcut progrese pe frontul din regiunea Herson.

ORA 23:00

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că speră ca Finlanda și țările Uniunii Europene să nu oprească vizele turistice pentru ruși, adăugând că Rusia este pregătită să răspundă cu aceeași monedă dacă acest lucru se va întâmpla.

Comentariile lui Peskov au fost făcute după ce partidele politice finlandeze s-au pronunțat în favoarea opririi vizelor turistice pentru toți rușii.

ORA 22:00

Economia Rusiei pare să treacă peste furtuna sancțiunilor impuse de Occident mai bine decât se aștepta, deoarece beneficiază de prețurile ridicate la energie, a declarat FMI.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Sancțiunile au fost menite să rupă Rusia de sistemul financiar global și să blocheze fondurile de care dispune Moscova pentru a finanța războiul.

Însă, în ultima ediție a raportului World Economic Outlook al Fondului Monetar Internațional, estimarea PIB-ului Rusiei pentru acest an a fost îmbunătățită cu 2,5 puncte procentuale, deși se așteaptă în continuare ca economia sa să se contracte cu 6%.

ORA 21:00

Atacurile Rusiei asupra regiunilor ucrainene Odesa și Nikolaev, situate în sudul Mării Negre, au avut ca rezultat, marți, lovituri asupra unor clădiri private și a infrastructurii portuare cu rachete lansate de avioane de bombardament cu rază lungă de acțiune, a anunțat armata ucraineană, informează Associated Press.

În regiunea Odesa, clădiri din satele de coastă au fost lovite și au luat foc, a precizat pe Facebook Comandamentul Operațional Sud al Ucrainei. Un purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene a declarat că bombardierele rusești cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 și avioanele de luptă Su-30 și Su-35 au lansat loviturile din Marea Neagră.

ORA 20:00

Fostul astronaut NASA și comandant al Stației Spațiale Internaționale, Leroy Chiao, este de părere că Rusia ar putea să nu-și respecte anunțul potrivit căruia se va retrage din programul ISS în 2024.


Gazoductul Nord Stream 1 a fost în centrul unei dispute între Rusia și membrii UE în ultimele săptămâni, în timp ce Bruxelles-ul încearcă să asigure rezerve suficiente pentru ca statele membre să treacă prin iarna europeană care se apropie.

ORA 19:00

Situația de pe front de la ora 19:00:

▪️ Ocupanții au încercat să declanșeze un atac defensiv împotriva trupelor din zona Chepel. Soldații ucraineni au destructurat grupul disruptiv inamic.

▪️ Pe strâmtoarea Harkov, trupele de stat s-au angajat cu arme de calibru mic și artilerie reactivă în apropiere de Borshchovoi, Sosnovka, Petrivka, Rubizhne, Mospanovey, Chuguev, Svitlichne și Slatynoye. De asemenea, au efectuat lovituri aeriene în apropiere de Zaliman, Mospanivka și Yavirskyy.

▪️ În sectorul Slovyansk, inamicul a bombardat cu artilerie, artilerie reactivă și tancuri zonele Nortsivka, Dolyna, Grushuvaha, Krasnopillia, Mazanivka și alte așezări. Au încercat să pătrundă în apropiere de Bogorodichny, au eșuat și s-au retras.

ORA 18:00

Volodimir Zelenski consideră că Ucraina ar trebui să restituie în trei-șase luni teritoriile ocupate de Rusia, anunță Politico. Această perioadă este crucială, pentru că, odată cu apropierea iernii, este mai greu să se poarte un război.


️SUA a alocat 100 de milioane de dolari pentru antrenarea piloților ucraineni, a declarat purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene, Iuriy Ignat.

Dacă guvernul SUA alocă fonduri pentru instruirea piloților ucraineni pe avioane americane pentru 2023, înseamnă că SUA este serioasă și că vom primi echipamente de aviație”, a sugerat el.

ORA 17:00

UE a prelungit cu şase luni sancţiunile împotriva Rusiei

Statele membre ale UE au decis marţi prelungirea cu şase luni, până pe 31 ianuarie 2023, a sancţiunilor europene împotriva unor sectoare ale economiei ruse, impuse iniţial în 2014 după anexarea Crimeei şi la care s-au adăugat noi pachete de sancţiuni după agresiunea începută de Rusia contra Ucrainei pe 24 februarie.


Ucraina a primit din Germania mai multe lansatoare de rachete multiple, M270 ca cele de la britanici, care folosesc aceeași muniție ca HIMARS, şi trei obuziere cu sistem de autopropulsie, a anunţat marţi ministrul apărării german Christine Lambrecht, potrivit DPA, citată de Agerpres.

Anunţul intervine la o zi după ce un prim lot de trei vehicule blindate antiaeriene Gepard (Leopard) au sosit în Ucraina. Alte 12 astfel de blindate vor ajunge în Ucraina în perioada următoare.


Rusia dispune de ,,zeci de mii de tone” de muniție, suficiente pentru luni de ostilități active, afirmă expertul militar Serghei Grabsky

,,Resursele de acolo sunt foarte mari. Ar trebui să se înțeleagă că aceste stocuri au fost create în ultimii 70 de ani cel puțin. Astfel de stocuri au fost create, sunt în curs de creare și sunt disponibile pe teritoriul Federației Ruse, iar aceste stocuri sunt estimate la zeci de mii de tone de muniție„, a declarat Grabsky.

ORA 16:00

Mariupol ar putea fi redenumit Zhdanov

Acest lucru a fost anunțat de către Consiliul municipal Mariupol.

Anchetatorii au deschis un dosar penal în legătură cu atacul cu rachete asupra orașului Chuhuyiv

▪️Înainte de aceasta, ocupanții au lovit așezarea cu un sistem de rachete sol-aer S-300. Nu există victime.

▪️ În urma atacului cu rachete al armatei ruse, o clădire rezidențială privată a fost complet distrusă. Gospodăriile învecinate au fost, de asemenea, afectate. Un alt proiectil a lovit în apropierea casei particulare și a provocat o umflătură în pământ.


Regiunea Luhansk: 72 de rapoarte de crime și incidente primite de poliție

Regiunea Luhansk: Poliția a primit 72 de sesizări de abuzuri și incidente în ultima săptămână.
▪️Poliția a înregistrat 20 de sesizări ale cetățenilor despre distrugeri sau pagube provocate de bombardamentele forțelor de ocupație rusești asupra a 23 de apartamente civile din orașul Luhansk, dintre care 72 au fost raportate la poliția regiunii Luhansk. În orașele Sevierodonetsk, Popasna, Lysychansk și Girske, precum și în comunele Novotoshkivka și Nijniye.

▪️ Au fost înregistrate informații privind ocuparea de către forțele de ocupație a clădirii administrative a unuia dintre serviciile de stat.

▪️ Poliția a identificat cinci colaboratori care lucrau cu forțele de ocupație ale Federației Ruse și au fost numiți în funcții în cadrul autorităților de ocupație.

▪ Au fost înregistrate două sesizări de pătrundere neautorizată într-un apartament și într-un sediu de birouri din Sievierodonets. Sievrodonetsk.

▪️ Poliția a primit 3 sesizări de jafuri.


Întâlnire Erdogan/ Putin

În mai puțin de două săptămâni, Putin și Erdogan se vor revedea – acum în Rusia. Președintele Turciei merge la Soci pe 5 august. La o săptămână după afacerea cu alimente de la Istanbul.

Trupele ruse au lovit civili și au rănit un copil în regiunea Donețk

Ocupanții au bombardat 10 așezări din Donețk în timpul zilei. Toate loviturile au fost îndreptate împotriva așezărilor civile și a infrastructurii civile. Polițiștii au documentat efectele bombardamentelor și au asistat victimele.

▪️ Trei hoți au lovit la Avdiivka și Bakhmut, unde rușii au lovit din nou o școală. Au fost afectate și satele Krasnohorivka, Mar’yinka, Toretsk, Soledar, Velyka Novosilka, Tonenka, Georgyivka și Netailove.

Ocupanții au bombardat populația cu rachete, artilerie și lansatoare multiple de rachete Grad.

▪️ Au fost distruse 13 clădiri rezidențiale, o școală și o unitate de producție de sare. Un lan de grâu a fost distrus.

Poliția și SBU au deschis proceduri penale în temeiul articolului 438 (încălcarea legilor și obiceiurilor de război) din Codul penal ucrainean.


Olena Zelenska , pe coperta revistei Vogue Portugalia. O ședință foto a cuplului este publicată în revistă.

ORA 15:00

O hartă actualizată a situației din estul Ucrainei de la experți europeni în război

Potrivit acestora, armata rusă a încercat să avanseze spre Novouganske și centrala electrică de la TPP Vuglehirska (ambele la sud de Bakhmut). Luptele continuă, iar teritoriul rămâne disputat.

Această informație este confirmată de Statul Major ucrainean. Potrivit declarației lor, invadatorii au succes parțial în direcția TPP-ului Vuglehirska.


Rusia se va retrage din stația spațială ISS după 2024, i-a spus lui Putin șeful Roscosmos.


Operatorul de sistem de transport gaze naturale din Ucraina are capacități disponibile pentru a salva Germania și alte state membre ale Uniunii Europene.

Sistemul ucrainean de conducte are disponibilă o capacitate de transport pentru 134 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi.

Această capacitate este suplimentară celei de 69 de milioane de metri cubi pe zi, pe care Gazprom a rezervat-o, dar pe care exportatorul rus nu o folosește. Practic, Gazprom plătește pentru ca aceste conducte să nu fie pline.

Jocul făcut de Rusia este evident: invocând motive tehnice, Gazprom reduce cantitățile de gaz livrate în spațiul UE și refuză să utilizeze rutele clasice de tranzit prin Ucraina pentru livrările către Europa Centrală și de Vest. Actualmente, Gazprom livrează prin Ucraina doar cantitățile de gaze destinate Republicii Moldova, Slovaciei și Ungariei.

ORA 14:00

Uniunea Europeană a decis marți să-și reînnoiască sancțiunile împotriva Rusiei pentru încă șase luni, până la sfârșitul lunii ianuarie 2023.

Decizia, o formalitate adoptată de miniștrii UE din domeniul energiei, se referă la sancțiunile care au fost introduse pentru prima dată în 2014 și extinse semnificativ după invazia Rusiei în Ucraina în februarie anul acesta.


Fost cancelarul german Gerhard Schroeder s-ar afla la Moscova și nu a exclus o posibiă întâlnire cu acesta, a anunţat marţi Kremlinul.

Din câte știm, el se află la Moscova”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat dacă Kremlinul are cunoștință de informaţii potrivit cărora Schroeder a călătorit marți la Moscova.

„Nu există o întâlnire ca atare, dar nu excludem un posibil contact„, a adăugat Peskov.

Schroeder a fost un personaj-cheie în legăturile energetice dintre cele două țări, fiind cancelar al Germaniei între 1998 și 2005, înainte de a fi membru în consiliul de supraveghere al companiei petroliere controlate de statul rus Rosneft.


Podolyak a publicat planul special de contraoperație al Ucrainei

  1. Expulzarea Rusiei din Ucraina.
  2. Eliminarea enclavelor criminale și a zonelor gri.
  3. Demilitarizarea Federației Ruse.
  4. Distrugerea reputației „imperiului răului”.
  5. Transformarea Rusiei într-o „tabără pentru propriul popor” izolată.

„Operațiunea specială CONTR a Ucrainei își va atinge cu siguranță obiectivele!”, – a scris consilierul șefului PO.


Centrul Comun de Coordonare (JCC), înființat ca parte a acordului istoric de reluare a exporturilor de cereale din Ucraina, și-a început activitatea la Istanbul, au anunțat marți agențiile de presă ruse, citând Ministerul Apărării.

Delegația rusă la JCC va sosi marți în Turcia și își va începe activitatea în format cvadruplu, alături de Turcia, Ucraina și Națiunile Unite, au adăugat agențiile ruse.


O turbină de gaz pentru gazoductul Nord Stream 1 nu a sosit încă, după ce a fost reparată în Canada, dar Rusia speră că va fi instalată „mai degrabă mai curând decât mai târziu”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Dmitri Peskov a mai spus că sancțiunile împotriva Rusiei complică activitatea gazoductului Nord Stream 1, care reduce livrările de gaze către Europa la doar 20% din capacitatea sa pe fondul lucrărilor de întreținere.

ORA 13:00

Regiunile sudice ale Ucrainei au fost supuse marți unor bombardamente rusești „masive„, care au vizat un sat de pe litoral de lângă Odesa și portul Nikolaev, au declarat autoritățile ucrainene, citate de AFP.

Loviturile rusești au loc în ciuda unui acord cu Moscova semnat săptămâna trecută pentru deblocarea exporturilor de cereale ucrainene, prin trei porturi din regiunea Odesa. Președintele ucrainean,

Zelenski, a postat marți pe rețelele sale de socializare o înregistrare video în care arată casele distruse din Zatoka, o stațiune populară la Marea Neagră, în apropiere de Odesa: „Este dimineață. Un sat obișnuit din Zatoka. Oamenii se odihneau și își vedeau de viață. Fără baze, fără trupe. Teroriștii ruși au vrut doar să tragă”.

Medvedev, un nou atac la ţările occidentale.„Un cocktail dezgustător de grosolănie arogantă, infantilism adolescent și prostie primitivă” .


Ucrainenii spun că în ultimele 24 de ore armata rusă a pierdut 170 de soldați, 7 tancuri, 9 transportoare blindate, 4 sisteme de artilerie, un lansator multiplu de rachete, un sistem antiaerian, un avion, un elicopter, 3 drone, 2 echipamente speciale și 3 vehicule de transport.

ORA 12:00

Forțele armate ucrainene au efectuat 7 lovituri în locurile de desfășurare a invadatorilor – OC Pivden

Aeronava noastră a efectuat 7 lovituri pe locurile de desfășurare a unităților invadatoare: 6 fortărețe, acumulări de arme și echipament militar și un post de comandă și observare în districtele Berislav și Herson din regiune.

Conform calculelor aproximative, sudul țării este curățat de:

▪️48 de ruși;
▪️4 tancuri T-72;
▪️tunuri obuzier de 152 mm;
▪️ o unitate de artilerie autopropulsată;
▪️3 vehicule blindate și 3 vehicule.

De asemenea, a distrus postul de control al celei de-a 11-a brigăzi separate de asalt aeropurtat a rușilor și compoziția lor de muniție în zona Pyatikhatok.

ORA 11:00

DPA: Statele UE au ajuns la un acord privind reducerea de urgență a consumului de gaze naturale.

,,Două explozii m-au ridicat din pat la 4:40 dimineața”, a scris pe Twitter Maria Avdeeva, cercetătoare la European Expert Association.

Potrivit acesteia, armata rusă a tras cu S-300 (sisteme ce ar trebui în mod normal să vizeze ținte aeriene) asupra Harkovului din Belgorod. „Una a lovit un teren de fotbal pentru copii, iar cea de-a doua lângă intrarea la metrou. Statul terorist bombardează în mod deschis obiecte civile”, acuză Avdeeva.

Forțele rusești au efectuat marți un atac cu rachete asupra orașului Odesa din sudul Ucrainei.

„Atacul cu rachete din Odesa cu ajutorul unor avioane strategice”, a declarat șeful administrației militare din regiune, Serhiy Bratchuk, relatează Baha.com.

Atacul vine după ce Moscova a semnat un acord cu Kievul pentru a permite continuarea exporturilor de cereale, prin orașul Odesa. Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a comentat atacul, numindu-l „barbarie flagrantă”.

ORA 10:00

Cele mai importante evenimente de azi

  • Moldova și-a exprimat îngrijorarea cu privire la o posibilă invazie rusă.
  • Rusia va tăia drastic din aprovizionarea cu gaze a Europei.
  • Volodimir Zelenski face apel la Europa să riposteze la „războiul gazelor” al Rusiei.
  • Mykolaiv este, de asemenea, lovit de lovituri de rachete rusești.
  • Harkovul a fost lovit și el de bombardamente rusești.
  • Ucraina speră să înceapă să exporte cereale săptămâna aceasta.
  • Un atac cu rachete rusești lovește din nou Odesa.

Armata ucraineană a anunțat, marți dimineață, că au sosit primele sisteme Stormer din Marea Britanie.

Lansatorul Stormer este fabricat de BAE Systems, are nevoie de doar trei oameni pentru a fi manevrat şi foloseşte rachete Starstreak, cu care pot fi doborâte aparate ce zboară la altitudine joasă.

Urainenii au primit primele sisteme antiaeriene britanice Stormer, anunță Comandamentul Operațional Sud.


Luni, Gazprom a anunțat că va reduce drastic livrările de gaze către Europa prin gazoductul Nord Stream, la 33 de milioane de metri cubi pe zi începând de miercuri, invocând necesitatea mentenanței unei turbine.

Volodimir Zelenski a cerut Europei să „răspundă războiului gazului” purtat de Rusia prin întărirea sancţiunilor europene împotriva Moscovei. Tot președintele Zelenski l-a demis din funcție, în urma pierderilor din estul Ucrainei, pe generalul maior Hryhoriy Halahan, care a condus forţele de operaţiuni speciale în regiunile Doneţk şi Lugansk din august 2020.

ORA 09:00

Posibilitatea ca Moldova să devină următorul teritoriu invadat de Federația Rusă este încă un scenariu posibil, a declarat premierul Natalia Gavrilița pentru CNN.

Suntem îngrijorați, bineînțeles. Acesta este un risc, este un scenariu ipotetic deocamdată, dar dacă acțiunile militare se mută mai departe în partea de sud-vest a Ucrainei și spre Odesa, atunci, desigur, vom fi foarte îngrijorați.

Aceasta este o poziție foarte dificilă nu doar pentru Moldova, ci pentru orice țară mică, orice țară care se bazează pe ordinea internațională bazată pe reguli. Dacă o țară poate începe un război de anexare fără nicio considerație pentru dreptul internațional, atunci, în acest sens, nimeni nu este în siguranță și cred că multe țări sunt îngrijorate”, a spus ea.

ORA 08:00

Exporturile SUA de gaze în UE vor fi de trei ori mai mari decât a promis Biden europenilor în luna martie – analiză Reuters.


Forțele rusești au lovit infrastructura portuară din regiunea Nikolaev din sudul Ucrainei, a declarat marți primarul Oleksandr Senkevich.

Un atac masiv cu rachete a fost lansat asupra sudului Ucrainei din direcția Mării Negre și cu ajutorul aviației”, a declarat el la televiziunea de stat ucraineană, fără a oferi detalii despre urmările atacului.

Sâmbăta trecută, Rusia a lovit un alt port din sudul Ucrainei, Odesa, punând sub semnul întrebării planul de repornire a exporturilor de cereale ucrainene.

ORA 07:00

Un incendiu de proporții a izbucnit în Donețk, după o serie de explozii.

Potrivit canalelor locale, un depozit de petrol din cartierul Budennovskiy din oraș este în flăcări.

ORA 06:00

Ucraina intenționează să exporte trei milioane de tone de produse agricole pe lună

Oficialii ucraineni au declarat că își propun să exporte peste trei milioane de tone de produse agricole în fiecare lună din trei porturi din Odesa.

Pe timp de pace, aproximativ cinci milioane de tone de cereale au fost exportate din cele trei porturi în fiecare lună, a declarat Alla Stoyanova, directorul departamentului de politică agrară al RMA din Odesa, pentru postul național de televiziune ucrainean Suspilne, citat de Abc News.

ORA 05:00

În ultima săptămână, între 18 și 25 aprilie, geniștii Poliției Naționale au cercetat 731 de hectare de teritoriu

În total, de la începutul invaziei la scară largă, au fost îndepărtate 26 de mii de elemente de muniție explozivă.

ORA 04:00

ORA 03:00

Cinci oameni au murit la punctul de control inamic din Vasylivka într-o săptămână, o spune primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, la maratonul televiziunii naționale.

Potrivit acestuia, Vasylivka este singurul punct de trecere, pentru că locuitorii din regiunile Zaporizhzhia, Kherson, Donețk și Lugansk, ocupate temporar, să intre pe teritoriul controlat de Ucraina.

Cu toate acestea, mai mult de 1.200 de mașini stau la coadă la punctul de control rusesc. 5.000 de locuitori din teritoriile ocupate temporar încearcă să plece.

Într-o săptămână, cinci persoane au murit la coadă.

„Sunt lucruri absolut oribile atunci când rasiștii se apropie de oamenii noștri și spun: Dacă vreunul dintre cei grav bolnavi vrea să ridice un miting aici, îl putem împușca chiar acum.”, a spus Fedorov.

Primarul a spus că ocupanții lasă să intre între 20 și 150 de mașini pe zi, dar cererea este mult mai mare, iar coada crește zilnic. În același timp, rușii au răspuns cu cinism la cererea părții ucrainene privind un „coridor verde”, spunând că „nu există oameni dispuși să plece”.

ORA 02:00

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că Turcia se aşteaptă ca Kievul şi Moscova să îşi respecte responsabilităţile asumate în cadrul unui acord semnat cu privire la exporturile de cereale ucrainene, relatează Reuters, citat de Mediafax.

Ucraina, Rusia, Naţiunile Unite şi Turcia au semnat vineri acordul care vizează să ofere navelor un pasaj sigur pentru a trece prin trei porturi ucrainene din Marea Neagră, care au fost blocate de Rusia de la invazia sa din 24 februarie.

„Ne aşteptăm ca ei să îşi asume acordurile pe care le-au semnat şi să acţioneze conform responsabilităţilor pe care şi le-au asumat”, a declarat Erdogan într-un interviu. Erdogan a adăugat că „aspectul operaţional” al mecanismului va fi coordonat de la un centru din Istanbul, implicând reprezentanţi ai tuturor părţilor.

ORA 01:00

Zelenski acuză Rusia că duce un „război deschis al gazelor” împotriva unei Europe unite

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că Rusia duce un „război deschis al gazelor” împotriva Europei.

„Chiar şi în ciuda concesiei privind turbina Nord Stream, Rusia nu va relua livrările de gaze către ţările europene, aşa cum este obligată prin contract. Toate acestea sunt făcute de Rusia în mod deliberat pentru a le îngreuna cât mai mult posibil europenilor să se pregătească pentru iarnă”, a declarat Zelenski în discursul său nocturn, potrivit CNN, citat de Mediafax.

„Acesta este un război deschis al gazelor pe care Rusia îl duce împotriva unei Europe unite – exact aşa ar trebui să fie perceput”.

Zelenski a continuat spunând că ultima mişcare a Moscovei face parte dintr-o gamă mai largă de acţiuni despre care a spus că sunt „forme de teroare”.

„Nu le pasă ce se va întâmpla cu oamenii, cum vor suferi – de foame din cauza blocării porturilor sau de frigul iernii şi de sărăcie … Sau de ocupaţie”, a declarat Zelenski. „Acestea sunt doar forme diferite de teroare”.

De asemenea, Guvernul Olaf Scholz a acuzat Rusia că invocă „pretexte” pentru a forţa Occidentul să nu mai susţină militar Ucraina, subliniind că decizia de reducere a fluxului de gaz este „politică”, fără a avea cauze tehnice.

Preşedintele rus Vladimir Putin „practică un joc perfid. Încearcă să slăbească susţinerea puternică pentru Ucraina şi să genereze clivaje în societatea noastră. În acest sens, generează nesiguranţă şi influenţează preţurile”, a declarat, luni seară, Robert Haneck, ministrul german al Economiei, potrivit site-ului Tagesschau.de, citat de Mediafax.

ORA 00:00

„Gazprom a crescut presiunea în sistemul de transport de gaze din Ucraina fără avertisment și a încercat să provoace un accident”, a declarat operatorul sistemului ucrainean de transport de gaze naturale

La 25 iulie, dispecerii operatorului ucrainean GTS au detectat o creștere bruscă a presiunii la gazoductul Urengoy-Pomary-Uzhhorod de la frontiera de stat ruso-ucraineană. Schimbarea presiunii a avut loc fără avertisment din partea Gazprom.

Gas Transmission System Operator of Ukraine (OGTSU) a informat compania rusă Gazprom că nerespectarea obligației de a furniza în timp util informații privind schimbările de comutație și de regim ar putea duce la situații de urgență pe conducta principală.

În 2009, a avut loc un accident la o conductă din Turkmenistan în circumstanțe similare (cauzat de Gazprom).

Obiectivul principal al Moscovei este de a răsturna guvernul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski

Cel mai înalt diplomat rus, Serghei Lavrov, a declarat că obiectivul principal al Moscovei este de a răsturna guvernul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în timp ce barajele de artilerie și loviturile aeriene rusești continuă să lovească orașele din Ucraina.

Observația ministrului de externe Serghei Lavrov vine în contextul în care Ucraina încearcă să reia exporturile de cereale din porturile sale de la Marea Neagră, ceea ce ar contribui la reducerea penuriei de alimente la nivel mondial, în cadrul unui nou acord afectat de un atac rusesc asupra portului Odesa în weekend.

Vorbind duminică în fața trimișilor la un summit al Ligii Arabe de la Cairo, Lavrov a declarat că Moscova este hotărâtă să îi ajute pe ucraineni „să se elibereze de povara acestui regim absolut inacceptabil”.

Lavrov a acuzat Kievul și „aliații săi occidentali” că fac propagandă menită să se asigure că Ucraina „devine dușmanul etern al Rusiei”.

„Popoarele rus și ucrainean vor continua să trăiască împreună, vom ajuta cu siguranță poporul ucrainean să scape de acest regim, care este absolut antipopular și antiistoric”, a declarat el.

Comentariile lui Lavrov au contrastat puternic cu linia Kremlinului la începutul războiului, când oficialii ruși au subliniat în mod repetat că nu urmăreau să răstoarne guvernul președintelui Zelenski.