• Uniunea Europeană a fost de acord să își raționalizeze gazele naturale în această iarnă pentru a preveni un șoc sever de aprovizionare.
  • Statele Unite și Bruxelles-ul au rugat membrii UE să economisească gazul și să îl stocheze pentru iarnă, iar un oficial american a numit situația cea mai mare temere a noastră.
  • Oficialii ucraineni recunosc că forțele ruse au făcut mici progrese în regiunea Donețk din estul Ucrainei.

UPDATE ORA 23:00

Ucraina este foarte recunoscătoare” pentru creșterea livrărilor de ajutor militar occidental din ultima lună, a scris miercuri pe Twitter consilierul pentru securitate națională al țării, Oleksiy Danilov.

În ultima lună, a avut loc o intensificare puternică a asistenței militare din partea partenerilor noștri, le suntem foarte recunoscători pentru acest lucru”, a scris Danilov.

Securitatea națională ucraineană a continuat spunând că forțele țării sale au folosit o parte din aceste echipamente pentru a ținti podul Antonivskyi, în regiunea Kherson, o arteră importantă de aprovizionare pentru forțele rusești staționate la vest de râul Nipru.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

UPDATE ORA 22:00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și prima doamnă Olena Zelenska au stat de vorbă cu gazda TalkTV din Marea Britanie, Piers Morgan, în primul lor interviu TV internațional comun, care va fi difuzat marți.

Aceștia au discutat despre sprijinul Statelor Unite și al Marii Britanii pentru Ucraina și despre modul în care războiul le-a afectat căsnicia, potrivit unor clipuri în avanpremieră împărtășite pe Twitter de TalkTV și Piers Morgan.

Zelenski a declarat că este foarte interesat ca președintele american Joe Biden să viziteze Ucraina, deoarece acest lucru ar trimite cel mai puternic semnal de susținere a Ucrainei.

UPDATE ORA 21:00

Armata ucraineană a declarat că a reușit să respingă ofensivele rusești spre orașul Bakhmut din Donețk, în estul Ucrainei.

În actualizarea sa de miercuri seara, Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene a declarat că a provocat pierderi forțelor rusești care încercau să avanseze în zona respectivă.

Soldații ucraineni au respins cu succes atacurile inamice în așezarea Berestove și în Volodymyrivka, Soledar, Rota și Semyhiria”, a precizat armata. Inamicul s-a retras cu pierderi”.
Au fost raportate bombardamente de artilerie și lovituri aeriene în majoritatea satelor și orașelor din jurul zonei, precum și de-a lungul majorității liniei frontului din regiunea Donețk, în timp ce Rusia continuă încercările sale de îmbunătățire a poziției tactice în direcțiile orașelor Kramatorsk și Bakhmut cu acțiuni de asalt”, a precizat Statul Major General.

Armata ucraineană a precizat că un asalt de-a lungul axei Bilohorivka-Verkhnokamianske a fost, de asemenea, respins.

În zona din jurul Harkovului, precum și de-a lungul flancului sudic, în apropiere de Kherson, forțele ucrainene au declarat că armata rusă și-a menținut în mare parte pozițiile defensive.

UPDATE ORA 20:00

Ungaria ar trebui să facă în continuare partea sa de raționalizare a gazelor naturale înainte de iarnă, bazându-se în același timp pe ajutorul vecinilor săi din UE, pe fondul reducerilor de aprovizionare din Rusia, a declarat miercuri Kadri Simson, comisarul european pentru energie.

UE a anunțat marți un acord de reducere cu 15% a consumului de gaze naturale în perioada august-martie, pentru ca blocul comunitar să treacă iarna, deoarece Rusia și-a redus semnificativ exporturile către Europa.

Ungaria a fost singurul stat membru care a votat împotriva planului, care a fost catalogat drept nefondat” și inaplicabil” de ministrul ungar al afacerilor externe și comerțului, Péter Szijjártó.

Ungaria, fiind o țară fără ieșire la mare, depinde de solidaritatea vecinilor săi”, a declarat Simson pentru Becky Anderson de la CNN. Chiar și pentru a tăia gazul în acest moment din Rusia, au nevoie de vecini care să le ofere rute de tranzit”.

UPDATE ORA 19:00

Premierul spaniol Pedro Sánchez a declarat miercuri că țara sa poate deveni un centru de export de gaze naturale pentru țările europene care încearcă să își reducă dependența de energia rusească.

Spania este o țară solidară, este o țară responsabilă. Și vom face tot ceea ce putem, asta i-am spus premierului polonez Mateusz Morawiecki, precum și Comisiei Europene și statelor membre, pentru ca Europa să nu devină ostatica energetică a lui președintele rus Vladimir Putin”, a declarat Sánchez la o conferință de presă cu omologul său polonez.

Sánchez a declarat că 30% din capacitatea totală de regazificare a Europei se află în prezent în Spania, adăugând că țara și-a mărit deja capacitatea de export de gaze și că este dispusă să o crească și mai mult.

UPDATE ORA 18:00

Primarul orașului ucrainean Enerhodar, Dmytro Orlov, i-a acuzat pe soldații ruși că folosesc centrala nucleară Zaporizhzhia ca pe o fortăreață din care să tragă.

Ocupanții au început să folosească arme grele în apropierea centralei nucleare Zaporizhzhia, în zonele rezidențiale. Această situație a fost observată în ultima săptămână. Ocupanții bombardează coasta opusă a râului, orașul Nikopol”, a declarat Orlov pentru postul de televiziune ucrainean Espreso TV. Ei știu foarte bine că forțele armate ucrainene nu vor răspunde la aceste atacuri, deoarece acestea pot deteriora centrala nucleară”.

Prin urmare, ocupanții folosesc centrala nucleară din Zaporizhzhia ca pe o fortăreață”, a adăugat el.

Orlov nu se află în interiorul Enerhodar, deoarece orașul se află sub ocupație rusă încă din primele zile ale războiului, dar spune că rămâne în strânsă comunicare cu locuitorii din interiorul orașului.

UPDATE ORA 17:00

Parlamentul ucrainean a aprobat miercuri o hotărâre de numire a deputatului Andriy Kostin în funcția de nou procuror general al țării, după ce fostul procuror general Iryna Venediktova a fost demis săptămâna trecută.

Proiectul de hotărâre pentru numirea lui Kostin a fost prezentat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a participat personal la ședința în care 299 din 450 de legislatori au aprobat noul procuror.

 „Trebuie să punem capăt terorii și genocidului națiunii ucrainene”, a declarat Kostin în fața parlamentului.  „Acest lucru va fi facilitat de înregistrarea și documentarea adecvată a atrocităților agresorului”.

UPDATE ORA 16:00

Kremlinul a promis că va lua măsuri similare de presiune asupra presei occidentale după ce un tribunal al Uniunii Europene a confirmat interdicția de difuzare a canalului mediatic de stat rusesc Russia Today.

Anterior, miercuri, Tribunalul Uniunii Europene a respins o acțiune formulată de Russia Today France, versiunea franceză a canalului, care a făcut apel la măsurile UE care interzic difuzarea canalului în blocul comunitar.

RT France a invocat patru motive, invocând încălcarea drepturilor la apărare, a libertății de exprimare și de informare, a dreptului de a desfășura o activitate comercială și a principiului nediscriminării pe motive de naționalitate, potrivit unui comunicat al Tribunalului.

Instanța a respins acțiunea în întregime, considerând în special că natura și amploarea interdicției temporare a măsurilor UE nu pun în discuție libertatea de exprimare.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reacționat rapid la această hotărâre, subliniind că Rusia nu va adopta nici o poziție blândă în schimb.

UPDATE ORA 15:00

În regiunea Harkov, fabricile și clădirea de învățământ au fost avariate

Armata ucraineană se pregătește de contraatac în regiunea Nikolaev, o spune șeful OVA din Nikolaev, Vitaliy Kim

„Forțele armate ucrainene se pregătesc pentru un contraatac și sunt destul de eficiente în bombardamentele lor. Putem vedea cu toții acest lucru din loviturile de pe podul Antonov”.

De asemenea, generalul Marchenko s-a întors în regiunea Nikolaev pentru a coordona și întări activitatea partizanilor din teritoriile ocupate temporar de Rusia

UPDATE ORA 14:00

Apele minate încetinesc transportul de cereale din porturile Mării Negre

Companiile de transport maritim nu se grăbesc să exporte milioane de tone de cereale blocate în afara Ucrainei din cauza minelor explozive care plutesc în derivă în ape.

Reticența vine în ciuda unui acord pentru asigurarea unor coridoare prin Marea Neagră, ceea ce ridică speranțe că o criză alimentară internațională ar putea fi atenuată.

Criza a fost agravată de războiul din Ucraina, deoarece forțele rusești au blocat porturile.

Complexitatea acordului a declanșat un început lent și precaut, dar acesta este valabil doar pentru 120 de zile, iar ceasul a început să ticăie săptămâna trecută.

Obiectivul pentru următoarele patru luni este de a scoate aproximativ 20 de milioane de tone de cereale din cele trei porturi maritime ucrainene blocate de la invazia Rusiei din 24 februarie.

Acest lucru oferă timp pentru ca aproximativ patru-cinci vapoare să transporte cereale din porturi către milioane de oameni săraci din întreaga lume care se confruntă cu foametea.

UPDATE ORA 13:00

Rapoarte de explozii în apropiere de Chornobaivka

UPDATE ORA 12:00

În apropiere de regiunea Mykolayiv, 230 de hectare de culturi de grâu au fost distruse în urma bombardamentelor nocturne.

UPDATE ORA 11:00

Pe 26 iulie, gigantul gazelor de stat Naftogaz a ratat termenul limită de a plăti 335 de milioane de dolari în principal și dobânzi, precum și o tranșă separată de dobândă de 45 de milioane de euro pentru o altă obligațiune, după ce creditorii au refuzat să amâne plățile obligațiunilor cu doi ani.

Neplata obligațiunilor privează Naftogaz de accesul la piața internațională de capital, potrivit unui comunicat al companiei.

Guvernul de la Kiev va trebui să-și asume acum responsabilitatea pentru a strânge fondurile necesare importului de gaze naturale pentru următorul sezon de încălzire.

UPDATE ORA 10:00

Șeful Statului Major al lui Zelenski, Andrii Yermak, confirmă că Polonia a trimis un număr nespecificat de tancuri PT-91 în Ucraina.

Acum două săptămâni a apărut un videoclip cu 25 de tancuri PT-91 care se presupune că se îndreptau spre Ucraina.

Polonia are 232 de bucăți PT-91.

Surse militare poloneze spun că primul lot numără 50-60 de tancuri, însă toate cele 232 de bucăți PT-91 vor fi trimise Ucrainei.

PT-91 este o variantă a tancului sovietic T-72, modernizată de polonezi.

Turcia deschide astăzi centrul de coordonare a coridorului de cereale

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, va participa pe 27 iulie la ceremonia de deschidere a centrului comun de coordonare, parte a unui acord încheiat săptămâna trecută pentru a permite exporturile de cereale din Ucraina.

Operatorii europeni de sisteme de transport se vor întâlni, în această săptămână, pentru a discuta despre creșterea importului de energie electrică din Ucraina

Comisarul UE pentru Energie, Kadri Simson, a declarat că operatorii europeni de sisteme de transport se vor întâlni, în această săptămână, pentru a discuta despre creșterea importului de energie electrică din Ucraina.

Simson a adăugat că acest pas va permite Uniunii Europene să compenseze parțial lipsa de gaz din cauza crizei energetice declanșate de Rusia.

Forțele ruse efectuează atacuri limitate de-a lungul liniei frontului, concentrându-se pe apărare în sudul Ucrainei

Rușii întreprind atacuri limitate la est și la sud de Bakhmut, la nord-vest de Izium, la sud-vest de orașul Donețk și în nord-vestul regiunii Herson.

Armata ucraineană continuă să lovească pozițiile rusești în Herson, afectând logistica rusă din regiune și limitând astfel posibilitățile de acțiune ale rușilor.

UPDATE ORA 09:00

Rusia anunţă că se retrage din proiectul Staţiei Spaţiale Internaţionale

Rusia anunţă că se retrage din proiectul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) după 2024 şi că va construi în schimb propria staţie, relatează BBC, citat de Mediafax.

SUA şi Rusia, alături de alţi parteneri, au colaborat cu succes la ISS începând din 1998.

Însă relaţiile s-au deteriorat de când Rusia a invadat Ucraina, iar Rusia a ameninţat că va renunţa la proiect din cauza sancţiunilor occidentale împotriva sa.

NASA a declarat că nu a primit încă nicio notificare oficială privind intenţia Rusiei de a se retrage din program.

ISS – un proiect comun care implică cinci agenţii spaţiale – se află pe orbita Pământului din 1998 şi a fost folosită pentru a efectua mii de experimente ştiinţifice.

ISS a fost aprobată să funcţioneze până în 2024, dar SUA doresc să prelungească perioada cu încă şase ani, cu acordul tuturor partenerilor.

În cadrul unei întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin, Iuri Borisov, directorul Roscosmos, a declarat că organizaţia îşi va îndeplini obligaţiile faţă de partenerii săi, dar a fost luată decizia de a renunţa la proiect după 2024.

„Cred că până la acea dată vom începe să punem la punct o staţie orbitală rusă”, a declarat Borisov, adăugând că noua staţie este prioritatea principală a agenţiei sale.

Nu este imediat clar ce înseamnă această decizie pentru viitorul ISS, iar agenţia spaţială americană spune că nu a primit nicio notificare oficială din partea Rusiei cu privire la planurile sale.

UPDATE ORA 08:00

SUA cer Ucrainei să numească un procuror general credibil pentru combaterea corupției

Statele Unite au cerut marţi Ucrainei să aleagă un procuror general credibil care să-l înlocuiască pe cel demis recent, cerând eforturi reînnoite pentru lupta împotriva corupţiei, în contextul în care Kievul încearcă să prevină atacurile ruseşti, relatează AFP, citat de Agerpres.

„Ne alăturăm poporului ucrainean pentru a sublinia importanţa unei numiri transparente a unui nou procuror general, cu înaltă calificare şi cu adevărat independent”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

„Independenţa şi imparţialitatea procurorului general sunt cruciale pentru a asigura integritatea eforturilor în acest sens în Ucraina”, a adăugat el.

Lupta împotriva corupţiei în Ucraina, o preocupare de lungă durată pentru Statele Unite, este cu atât mai importantă cu cât ţara aflată în război doreşte să adere la Uniunea Europeană, a remarcat Ned Price.

„Corupţia trebuie combătută chiar dacă Ucraina se apără de războiul de agresiune al Rusiei”, a spus el, apreciind că dacă ofensiva Moscovei reprezintă o „ameninţare externă”, „corupţia este o ameninţare internă”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat la jumătatea lunii iulie demiterea procurorului general Irina Venediktova, precum şi a şefului serviciilor de securitate Ivan Bakanov.

Şeful statului le-a reproşat eforturile insuficiente în combaterea spionilor ruşi şi a colaboratorilor Moscovei.

UPDATE ORA 07.00

Marți, salvatorii au recuperat cadavrul unei femei de sub dărâmături după un atac rusesc asupra orașului Chuhuiv din regiunea ucraineană Harkov, luni.

Cel puțin 10 rachete au fost trase de forțele rusești asupra orașului situat la 40 de kilometri sud-est de Harkov. Poliția locală a declarat că rachetele antiaeriene S-300 au lovit o școală locală, mai multe curți private, au distrus rețelele de încălzire într-unul dintre cartiere și au distrus complet casa de cultură locală (centru de artă și de agrement).

În momentul atacului, în clădire se aflau șapte voluntari. Luni, trei persoane au ieșit singure, iar lucrătorul voluntar Mansur Khakimov a fost scos nevătămat de salvatori la patru ore după atac.

UPDATE ORA 06.00

Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Janet Yellen, a subliniat marți, în cadrul unei convorbiri telefonice cu ministrul britanic de finanțe Nadhim Zahawi, o propunere de plafonare a prețului petrolului rusesc, o măsură menită să reducă impactul războiului din Ucraina asupra prețurilor globale ale energiei.

Cei doi au discutat despre necesitatea de a continua să accelereze sprijinul bugetar pentru Ucraina și despre oportunitățile de a valorifica sancțiunile impuse Rusiei, a precizat Departamentul Trezoreriei SUA într-un comunicat.

UPDATE ORA 05.00

Pentagonul a aprobat în mod oficial la sfârșitul lunii iunie un plan pentru a ajuta la tratarea trupelor ucrainene rănite într-un spital militar american din Germania, a declarat un oficial din domeniul apărării.

Vorbind sub protecția anonimatului, oficialul a declarat că până în prezent nu a fost tratat niciun militar ucrainean și că trupele americane nu vor merge în Ucraina pentru a scoate personal ucrainean de acolo.

Trupele ucrainene vor fi tratate la Centrul medical regional Landstuhl dacă va fi nevoie, a spus oficialul. Adiacent bazei aeriene Ramstein de la sud-vest de Frankfurt, acesta este cel mai mare spital militar american din afara Statelor Unite continentale.

UPDATE ORA 04.00

Forțele armate ucrainene au evacuat forțele invadatoare rusești din Andreevka și Lozovoye din regiunea Herson.

Pierderile inamice confirmate în sud sunt: 89 de invadatori ruși, un tanc T-62, un obuzier autopropulsat Msta-S și Msta-B, un sistem de mortiere Sani, două vehicule blindate și șase vehicule.

UPDATE ORA 03.00

În regiunea Herson, apărarea aeriană a ocupanților a doborât un elicopter rusesc Ka-52. Acest lucru a fost raportat de către Statul Major al AFU.

În ultimele 24 de ore, trei Ka-52 rusești din regiunea Kherson au intenționat să atace unitățile noastre, dar… au lovit pe ai lor. Pe drumul de întoarcere, elicopterele ocupanților au fost ținta unui foc prietenesc din partea unităților de apărare aeriană rusești speriate. Apărarea aeriană rusă nu a fost niciodată cunoscută pentru acuratețea sa, așa că invadatorii au doborât doar unul dintre cele trei Elicoptere de atac Ka-52. Păcat”, notează Statul Major General.

UPDATE ORA 02.00

SUA accelerează transferul de arme către Ucraina

Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, l-a asigurat pe omologul său ucrainean, Oleksiy Reznikov, că SUA va transfera Ucrainei încă patru sisteme de rachete de artilerie extrem de mobile HIMARS cât mai curând posibil.

Austin l-a asigurat pe ministrul Reznikov că Statele Unite se mișcă pentru a livra echipamentul Ucrainei cât mai curând posibil, a precizat departamentul într-un comunicat.

Am reafirmat că angajamentele asumate de toate părțile vor consolida capacitățile armatei ucrainene și ne vor aduce mai aproape de obiectivul nostru comun de victorie a Ucrainei, a subliniat la rândul său Reznikov.

UPDATE ORA 01.00

Cum arată acum Mriya, distrusă în timpul luptelor de la aeroportul Gostomel.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Primul transport de cereale ucrainene în cadrul acordului privind Marea Neagră, negociat de ONU, este așteptat să se deplaseze în câteva zile, a declarat luni un purtător de cuvânt al secretarului general al ONU. Părțile la acord și-au reafirmat angajamentul încă de duminică, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct Farhan Haq, în ciuda grevelor rusești în portul ucrainean Odesa, la doar o zi după ce acordul a fost semnat.


Germania a livrat mai multe arme grele Ucrainei, inclusiv lansatoare de sisteme de rachete cu lansare multiplă și tunuri, a declarat ministrul german al apărării. Acest lucru vine în contextul în care armata rusă desfășoară forțe suplimentare pe flancul său sudic, consolidându-și pozițiile în regiunile Kherson și Zaporizhzhia, potrivit oficialilor ucraineni și videoclipurilor postate pe rețelele de socializare care au fost geolocalizate de CNN.