• Arestovici a declarat că Rusia pare să treacă de la ofensivă la o apărare strategică, folosind atacuri tactice în încercarea de a slăbi potenţialul ofensiv al Ucrainei în regiunea industrială crucială din estul Doneţkului.
  • Ucraina a precizat că intenţionează să recucerească oraşul Herson din sudul ţării, care a căzut în mâinile Rusiei în primele zile ale războiului.
  • Preluarea centralei electrice Vuhlehirsk, din estul Ucrainei, care funcţionează pe bază de cărbune şi datează din epoca sovietică, ar fi primul câştig strategic al Moscovei în mai mult de trei săptămâni.

UPDATE ORA 24:00

Cele mai importante știri ale zilei:

Locuitorii din regiunea Donbas din estul Ucrainei sunt îndemnați să se evacueze. Viceprim-ministrul Ucrainei, Iryna Vereshchuk, a declarat că oamenii riscă să fie deconectați de la „energie, apă, alimente și materiale medicale, încălzire și comunicare” dacă rămân în zonă.

Cinci persoane au murit și cel puțin 25 au fost rănite după ce rachetele rusești au lovit joi sediul unei firme de aviație aflată la nord de Mykolaiv. Alte două persoane au fost ucise joi în orașul Toretsk, când o clădire cu cinci etaje s-a prăbușit în urma unui atac cu rachete rusești. Două persoane din orașul Koblevo, din sudul mării, au fost aruncate în aer de o mină pe mare în timp ce înotau, în ciuda interdicției, a declarat guvernatorul regional Mykolaiv, Vitaliy Kim.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Șeful ONU a spus că speră că primul transport de cereale dintr-un port ucrainean de la Marea Neagră ar putea avea loc chiar vineri. Martin Griffiths a spus că detaliile „esențiale” pentru trecerea în siguranță a navelor sunt încă în curs de elaborare.

UPDATE ORA 23:00

Cifrele citate de SUA privind morții și răniții ruși în contextul invaziei Moscovei în Ucraina sunt „false”, afirmă Kremlinul.

„La urma urmei, acestea nu sunt date ale administrației americane, ci publicații în ziare”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„În epoca noastră, nici măcar cele mai solide ziare nu se tem să răspândească tot felul de falsuri. Din păcate, aceasta este o practică pe care o vedem din ce în ce mai des”.

El a răspuns la un raport al New York Times privind numărul mare de victime din Rusia în război, potrivit agenției de presă Interfax.

CNN raportase, de asemenea, că peste 75.000 de ruși au fost fie uciși, fie răniți, citând-o pe deputata democrată Elissa Slotkin, care participase anterior la o ședință secretă a guvernului american.

UPDATE ORA 22:00

O navă siriană sancționată de SUA a acostat în portul Tripoli, în nordul Libanului, transportând orz și grâu despre care ambasada ucraineană de la Beirut a declarat că au fost furate de Rusia.

Reuters a relatat că nava Laodicea a acostat miercuri în Tripoli, potrivit site-ului de date maritime MarineTraffic.

Laodicea este una dintre cele trei nave deținute de autoritatea portuară siriană despre care Ucraina spune că au transportat grâu jefuit din depozitele de pe teritoriul ucrainean recent ocupat de Rusia.

Toate cele trei nave au fost sancționate de Statele Unite începând din 2015.

„Nava a călătorit dintr-un port din Crimeea care este închis pentru transportul maritim internațional, transportând 5.000 de tone de orz și 5.000 de tone de făină despre care bănuim că a fost luată din depozitele ucrainene”, a declarat ambasada pentru Reuters.

„Este pentru prima dată când un transport de cereale și făină furate ajunge în Liban”, se arată în declarație.

Rusia a negat anterior acuzațiile potrivit cărora ar fi furat cereale ucrainene.

UPDATE ORA 21:00

Estonia va împiedica rușii să obțină vize de student
Estonia a anunțat că va bloca accesul cetățenilor ruși la obținerea de permise de ședere temporară sau de vize pentru a studia în Estonia.

„Continuarea sancțiunilor împotriva Rusiei este esențială pentru a asigura o presiune necruțătoare asupra acestei țări”, a declarat ministrul de externe Urmas Reinsalu într-o declarație.

„Dacă sancțiunile ajută la oprirea agresiunii rusești, va rezulta un efect pozitiv asupra propriei noastre securități”, a mai spus el.

De asemenea, Estonia a declarat că nu va mai fi permisă angajarea pe termen scurt a cetățenilor ruși și belaruși cu un permis de ședere legală eliberat de un alt stat membru al UE, relatează AFP.

Reinsalu a declarat că această măsură suplimentară a fost menită să asigure că cetățenii ruși și belaruși nu pot ocoli sancțiunile prin obținerea unei vize pe termen scurt pentru o altă țară.

Aliatul Kremlinului, Belarus a facilitat invazia Rusiei în Ucraina, permițând trupelor rusești să atace de pe teritoriul său.

UPDATE ORA 20:00

Ucraina sărbătorește prima sa „Zi a statalității” din istorie
Ucraina sărbătorește astăzi pentru prima dată în istorie „Ziua statalității ucrainene”.

Într-un discurs publicat duminică pe site-ul prezidențial, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că țara va „sărbători în momentul unui război atât de brutal în a șasea lună a acestuia. După opt ani de război în Donbas. Dar vom sărbători, în ciuda tuturor, pentru că ucrainenii nu pot fi frânți”.

Spre deosebire de ziua independenței țării, care cade pe 24 august, Ziua simbolică a statalității ucrainene îi va conecta pe ucraineni prin experiențele lor, prin cultură și printr-o identitate pe care Zelenski a descris-o ca fiind mai veche de peste un mileniu.

Joi, Zelenskyy s-a adresat cetățenilor spunând că istoria statalității Ucrainei poate fi descrisă într-o singură propoziție: „Am existat, existăm și vom exista!”.

UPDATE ORA 19:00

SUA afirmă că peste 75.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți
Peste 75.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți de când Kremlinul a invadat Ucraina la 24 februarie, potrivit estimărilor serviciilor de informații americane.

O membră a Congresului care a vizitat recent Ucraina a confirmat că estimarea a apărut în cadrul unei ședințe de informare a Departamentului de Stat, a Departamentului Apărării, a Statului Major Întrunit și a Biroului Directorului de Informații Naționale.

Vorbind pentru CNN, reprezentanta statului Michigan, Elissa Slotkin, a declarat: „Am fost informați că peste 75.000 de ruși au fost fie uciși, fie răniți în Ucraina, ceea ce este enorm… peste 80% din forțele lor terestre sunt împotmolite și sunt obosite”, a spus ea.

UPDATE ORA 18:00

Guvernul german, sub presiune pentru poziția privind sancțiunile impuse Rusiei
Linia dură a guvernului german față de Rusia în legătură cu războiul din Ucraina este supusă la presiuni interne, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari legate de creșterea prețurilor la energie și de posibilele penurii de gaze în cea mai mare economie europeană la iarnă.

Până acum, toate partidele mainstream au susținut sancțiunile occidentale dure impuse Rusiei după ce aceasta și-a invadat vecinul.

Totuși, în ultimele săptămâni, unii conservatori și-au exprimat scepticismul cu privire la strategia Occidentului. Și, deși sondajele de opinie arată că peste două treimi dintre germani susțin în continuare sancțiunile, aproximativ jumătate dintre ei consideră că acestea afectează mai mult Germania decât Rusia.

UPDATE ORA 17:00

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat că Ucraina nu poate învinge Rusia în cadrul actualei strategii de susținere a NATO.

„Acest război în această formă nu poate fi câștigat”, a declarat Orban, vorbind în fața jurnaliștilor alături de cancelarul austriac Karl Nehammer, la Viena.

Orban a spus că strategia țărilor NATO de sprijinire a Ucrainei cu arme și instruire „a arătat până acum că nu va duce la succes”.

„Fără schimbarea strategiei, nu va fi pace”, a spus el, avertizând că, fără pace în Ucraina, întreaga Uniune Europeană va fi „împinsă într-o situație de război”.

UPDATE ORA 16:00

Primarul spune că nici un loc din Harkov nu este sigur
Al doilea oraș ca mărime din Ucraina a fost lovit de un baraj de bombardamente rusești, lăsând locuitorilor puține speranțe pentru o revenire la normalitate.

„Avem nouă districte în oraș și toate sunt bombardate cu intensitate diferită și în momente diferite. Așa că nu se poate spune că nici un loc din Harkov nu este sigur”, a declarat Igor Terekhov pentru AFP.

Harkov, fosta capitală sovietică a Ucrainei, a fost asediată încă din primele zile ale conflictului la scară largă și a fost un punct cheie al invaziei rusești.

Săptămâna trecută, raidurile au ucis trei persoane, inclusiv un băiat de 13 ani, adăugându-se la un bilanț care, potrivit lui Terekhov, se ridică la „multe sute”.

UPDATE ORA 15:00

O înregistrare video pretinde că arată o mașină de poliție bombardată

Imaginile par să arate o mașină de poliție avariată de un dispozitiv exploziv în Herson.

Ieri, Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că luptătorii rezistenței ucrainene au amplasat dispozitivul pentru a viza ofițerii de poliție care lucrează pentru Rusia în regiunea ocupată.

Un ofițer de poliție a fost ucis și un altul a fost rănit în atac.

15 persoane au fost rănite în regiunea Kiev

„În același timp, datorită reacției prompte la alarmă, au fost evitate consecințe mai grave”, a declarat Nebitov, șeful poliției din regiune.

UPDATE ORA 14:00

Tinder este amendat de Rusia pentru „încălcarea legislației privind datele

Pentru a treia oară astăzi, o platformă de socializare ar fi fost amendată de un tribunal rus pentru presupuse încălcări ale legislației privind datele.

Match Group, proprietarul aplicației de întâlniri Tinder, a fost amendat cu 33.280 de dolari pentru o presupusă nerespectare a obligației de a stoca datele utilizatorilor pe teritoriul Rusiei, a relatat agenția de știri RIA, citată de Sky News.

Amenda urmează unor măsuri similare luate joi, mai devreme, împotriva WhatsApp și a proprietarului Snapchat, Snap Inc.

Egipt anulează contractul de livrare a 240.000 de tone de grâu din Ucraina

„Direcția Generală de Aprovizionare cu mărfuri din Egipt a eliberat companiile comerciale Nibulon și Inerco de obligațiile contractuale de a livra patru transporturi de grâu, în ciuda absenței unei clauze de forță majoră în contract”, relatează Reuters.

În ciuda faptului că Egiptul a reziliat contractele pentru cele patru transporturi, Cairo se așteaptă ca a cincea încărcătură de grâu contractată să părăsească, în continuare, portul ucrainean prin „coridorul de cereale” convenit cu o zi înainte la Istanbul.

Interesant este faptul că ministrul rus de externe Serghei Lavrov a vizitat Egiptul cu o zi înainte. Iar Rusia a fost văzută, în repetate rânduri, exportând în mod ilegal cereale ucrainene și vânzându-le în străinătate.

Taxa pe consumul de gaz în Germania va costa gospodăriile „câteva sute”

O taxă pe consumul de gaz pentru toți clienții din Germania va costa gospodăriile câteva sute de euro, a declarat ministrul economiei, Robert Habeck.

„Ne așteptăm să fie între 1,5 și 5 cenți pe kilowatt oră”, a spus Habeck.

El a adăugat că banii colectați cu această taxă vor fi la dispoziția tuturor companiilor de gaz care au fost nevoite să înlocuiască importurile rusești.

Măsura are ca scop stabilizarea pieței gazelor, a adăugat Habeck.

Membrii Uniunii Europene se îndepărtează de utilizarea combustibililor ruși ca răspuns la invazia Moscovei în Ucraina, care a început în februarie.

UPDATE ORA 13:00

„Principala sarcină a Procuraturii Generale, în prezent, este de a urmări penal toți criminalii de război ruși, de a restabili justiția și de a proteja interesele Ucrainei.”, a spus Zelenski.

„Sunt convins că Andriy Kostin, în calitate de avocat profesionist, va fi capabil să asigure activitatea sistematică a Procuraturii Generale. Prima sa decizie importantă în noua funcție a fost numirea șefului Procuraturii Speciale Anticorupție.”, a mai adăugat acesta.

UPDATE ORA 12:00

Peste 100.000 de persoane sosesc în Marea Britanie în baza sistemelor de vize ucrainene

Aproximativ 104.000 de persoane au sosit în Marea Britanie în cadrul sistemelor de vize ucrainene începând de luni, potrivit celor mai recente cifre guvernamentale, citate de Sky News.

Dintre acestea, 31.300 de persoane în cadrul programului pentru familii și 72.700 de persoane în cadrul programului de sponsorizare „Homes for Ukraine”.

Cifrele arată, de asemenea, că, începând de marți, au fost depuse aproximativ 198.200 de cereri de viză, iar 166.200 de vize au fost eliberate.

Dintre acestea, 55.000 de cereri în cadrul programului pentru familii, din care au fost acordate 47.200 de vize și 143.200 de cereri în cadrul programului de sponsorizare, din care au fost acordate 119.000 de vize.

UPDATE ORA 11:00

O instanță din Rusia amendează WhatsApp pentru „încălcarea stocării datelor”

Un tribunal rus a amendat proprietarul Snapchat pentru un presupus refuz de a localiza datele utilizatorilor ruși pe teritoriul țării, potrivit Sky News.

Acum, mesagerul WhatsApp al Meta Platforms Inc. a primit, de asemenea, o amendă pentru o presupusă incapacitate de a localiza datele utilizatorilor pe teritoriul rusesc.

Amenda se ridică la aproape 300.000 de dolari.

UPDATE ORA 10:00

44 de lovituri asupra infrastructurii civile din regiunea Donețk

Rușii au bombardat zonele rezidențiale cu avioane, rachete sol-aer S-300 și lansatoare multiple de rachete.

Au fost lovite clădiri rezidențiale, o școală din orașul Zaliznea, uzina de filtrare a apei din Karlivka.

În noaptea de 28 iulie, rușii au lansat un atac cu rachete asupra a două districte din Harkov

În noaptea de 28 iulie, rușii au lansat un atac cu rachete asupra a două districte din Harkov.

Potrivit anchetei, ocupanții au lansat un atac cu rachete asupra districtelor Kiev și Nemyshlyansk din Harkov. Ca urmare a bombardamentelor ostile, au fost avariate instalații industriale și au izbucnit incendii.

Prima anchetă este în curs de desfășurare. În viitor, materialele din cadrul procedurilor penale vor fi transferate la biroul SBU din regiunea Harkov ca probe.

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dimitri Medvedev, continuă să viseze la dezintegrarea Ucrainei.

Pe contul său de Telegram, Medvedev a publicat o hartă cu noile împărțiri teritoriale ale Ucrainei.

Mesajul de la Kremlin vine în întâmpinarea Zilei Statalității Ucrainei, sărbătoare decretată în 2021 de președintele Zelenski.

UPDATE ORA 09:00

În timpul nopții, invadatorii ruși au bombardat Harkov și Tsyrkun. Pompierii au stins focul.

Bombardamentele de pe timpul nopții din Nikolaev au distrus o școală

„O altă școală din oraș este aproape complet distrusă. O parte a clădirii s-a prăbușit acolo. Un agent de pază al instituției a fost rănit. Ferestrele și acoperișurile caselor din apropiere au fost dărâmate”, a declarat primarul Sinkevich.

O rachetă a lovit, de asemenea, teritoriul stației de apă a Universității noastre de Construcții Navale, avariind o cameră de depozitare.

Peste 75:000 de ruși au fost uciși sau răniți în războiul din Ucraina

Peste 75.000 de ruşi au fost ucişi sau răniţi în războiul din Ucraina, a declarat miercuri pentru CNN o membră democrată a Camerei Reprezentanţilor din SUA, Elissa Slotkin, potrivit DPA, citat de Agerpres.

Ea a făcut această declaraţie după un briefing clasificat cu oficiali ai administraţiei preşedintelui american Joe Biden.

„Au fost informaţi că peste 75.000 de ruşi au fost ucişi sau răniţi, un număr uriaş. Au investit enorm în forţele lor terestre, iar acum 80% din trupele lor terestre sunt împotmolite şi obosite”, a afirmat Elissa Slotkin.

Democrata, care s-a întors recent dintr-o vizită în Ucraina, a mai declarat că următoarele trei-şase săptămâni ar putea fi decisive pentru evoluţia conflictului.

Conform celei mai recente estimări a Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) a SUA, 15.000 de militari ruşi au fost ucişi în lupte. Nu există date oficiale de la partea rusă cu privire la bilanţul deceselor în rândul armatei sale.

UPDATE ORA 08:00

Filipine refuză să cumpere 16 elicoptere Mi-17 din Rusia din cauza sancțiunilor SUA.

Guvernul filipinez a anulat un contract de 227 de milioane de dolari din cauza temerilor legate de sancțiunile americane, relatează Associated Press.


Două bombardamente asupra Harkovului au avut loc în timpul nopții. Din nou rachete S-300.

Ca urmare, două mici incendii au fost stinse de pompieri. Deocamdată nu există informații privind victimele.

UPDATE ORA 07:00

Polonia cheltuiește 1% din PIB-ul țării pentru sprijinirea refugiaților ucraineni

Autoritățile și cetățenii polonezi vor cheltui peste 5,3 miliarde de dolari pentru a sprijini refugiații ucraineni în acest an, ceea ce reprezintă aproape 1% din PIB-ul țării, relatează Bloomberg.


SUA mută șase avioane de vânătoare F-22 de generația a cincea din Alaska în Polonia pentru a descuraja Rusia

Acest lucru a fost raportat de publicația departamentală a Pentagonului, Stars and Stripes.

UPDATE ORA 06:00

Italia intenționează să renunțe complet la gazul rusesc până în 2024

Ministrul Tranziției de mediu, Roberto Cingolani, a declarat acest lucru în timpul unei conferințe de presă în care a făcut un rezumat al situației energetice a țării.

„Pe termen scurt, se urmărește depășirea iernii din 2022-2023 printr-un plan de diversificare, de umplere a stocurilor și un plan de economisire a energiei”, a explicat ministrul.

Țările G7 vor să plafoneze costul petrolului rusesc până la 5 decembrie

Decizia probabilă se datorează faptului că sancțiunile UE care interzic importurile de petrol din Rusia pe cale maritimă intră în vigoare la 5 decembrie, potrivit Reuters.

„Scopul aici este de a reconcilia termenul limită pe care UE l-a stabilit deja. Vrem să ne asigurăm că mecanismul de plafonare a prețurilor intră în vigoare în același timp”, a declarat sursa.

UPDATE ORA 04:00

Fostul preşedinte al Rusiei împarte Ucraina cu Polonia, România şi Ungaria pe Telegram

Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a publicat o hartă unde Ucraina se rezumă la teritoriile din jurul capitalei Kiev, iar restul provinciilor sale fac parte din alte ţări.

Pe harta imaginară a lui Medvedev, Ucraina este „împărţită” între Rusia, Polonia, România şi Ungaria. Belarusul, principalul aliat al Moscovei, ar primi nicio regiune.

Tot estul şi sudul Ucrainei ar aparţine Federaţiei Ruse, vestul ar aparţine Poloniei, nordul ar fi împărţit între Rusia şi Polonia, regiunea Uzhgorod ar aparţine Ungariei, Cernăuţi şi Viniţa ar fi ale României, iar Ucraina „s-ar dezvolta” doar din regiunea Kiev.

Potrivit lui Medvedev, această hartă a fost creată de „analişti occidentali”, dar fără să îi numească.

UPDATE ORA 03:00

Moscova schimbă tactica de luptă

Arestovici a declarat că Rusia pare să treacă de la ofensivă la o apărare strategică, folosind atacuri tactice în încercarea de a slăbi potenţialul ofensiv al Ucrainei în regiunea industrială crucială din estul Doneţkului.

„Acest lucru ne-ar plasa într-o poziţie în care nu suntem în măsură să ne eliberăm întregul teritoriu şi să solicităm discuţii”, a spus el.

Ucraina a precizat că intenţionează să recucerească oraşul Herson din sudul ţării, care a căzut în mâinile Rusiei în primele zile ale războiului.

Arestovici a declarat că Rusia trimite, de asemenea, trupe în regiunile Melitopol şi Zaporojie din sud.


Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina îşi va creşte exporturile de electricitate către Uniunea Europeană, în contextul în care blocul se confruntă cu o criză energetică provocată de invazia Rusiei.

Ucraina va creşte exporturile de energie electrică pentru UE

„Ne pregătim să ne creştem exporturile de electricitate către consumatorii din Uniunea Europeană”, a declarat Zelenski în discursul său zilnic către naţiune.

„Exporturile noastre nu numai că ne vor permite să ne creştem veniturile în valută, dar îi vor ajuta şi pe partenerii noştri să reziste presiunii energetice ruseşti”, a spus el după ce Rusia şi-a redus drastic livrările de gaze către Europa.

„Vom face treptat din Ucraina unul dintre garanţii securităţii energetice europene”, a adăugat el.

Atât Rusia cât şi Ucraina revendică controlul asupra unei centrale electrice vitale

Soarta celei de-a doua mari centrale electrice din Ucraina atârna în balanţă după ce forţele susţinute de Rusia au afirmat că au capturat-o intactă, însă Kievul nu a confirmat capturarea acesteia, spunând doar că în apropiere au loc lupte.

Preluarea centralei electrice Vuhlehirsk, din estul Ucrainei, care funcţionează pe bază de cărbune şi datează din epoca sovietică, ar fi primul câştig strategic al Moscovei în mai mult de trei săptămâni.

Rezumatul zilei 154 de război

  • 84% dintre cetăţenii ucraineni sunt împotriva concesiunilor teritoriale
  • Moscova susţine că a distrus un depozit de rachete HIMARS
  • Zelenski acuză Rusia că se foloseşte de creşterea preţurilor la gaze pentru a teroriza Europa
  • Forţele ruseşti au continuat să lovească infrastructura civilă din Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, şi regiunea înconjurătoare din nord-estul ţării.
  • Soldaţii ucraineni răniţi vor putea fi trataţi într-un spital militar american din Germania
  • De la începutul războiului din Ucraina, Rusia a pierdut aproape 40.000 de militari, potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski
  • Este puţin probabil ca forţele ruse să ocupe un teritoriu suplimentar semnificativ în Ucraina „înainte de începutul toamnei”, susţine Institute for the Study of War
  • Moscova refuză un tribunal sub egida ONU