• Rusia lansează mai multe magazine scutite de taxe, accesibile doar diplomaţilor, angajaţilor ambasadelor, consulatelor, organizaţiilor internaţionale şi familiilor acestora 
  • Gazprom refuză să recupereze turbina pentru gazoductul Nord Stream 1.
  • De la începutul războiului, peste 10 milioane de oameni au părăsit Ucraina.

UPDATE ORA 23:00

Secretarul de stat al SUA condamnă sentința lui Griner

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken a condamnat sentința de nouă ani de detenție a lui Brittney Griner, afirmând că aceasta agravează și mai mult nedreptatea detenției sale abuzive” și scoate în evidență preocupările noastre semnificative cu privire la sistemul juridic din Rusia și la utilizarea de către guvernul rus a detențiilor abuzive pentru a-și promova propria agendă, folosind persoane ca pioni politici”.

Nimic din decizia de astăzi nu schimbă hotărârea noastră că Brittney Griner este deținută pe nedrept și vom continua să lucrăm pentru a o aduce acasă pe Brittney și pe colegul său, cetățeanul american deținut pe nedrept Paul Whelan”, a declarat Blinken într-o declarație de joi. Aceasta este o prioritate absolută a mea și a departamentului”.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Blinken a declarat că SUA vor continua, de asemenea, să facă presiuni pentru un tratament corect și transparent pentru toți cetățenii americani deținuți în Rusia”.

UPDATE ORA 22:00

Condamnarea vedetei WNBA Brittney Griner de către un tribunal rus la nouă ani de închisoare cu o amendă de 1 milion de ruble, adică aproximativ 16.400 de dolari, pentru nimic mai mult decât o neglijență neintenționată” este o eroare judiciară”, a declarat miercuri însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA în Rusia, Elizabeth Rood, în fața tribunalului din Khimki, în apropiere de Moscova.

Departamentul de Stat al SUA a stabilit că domnișoara Griner este reținută pe nedrept. Nimic din decizia de astăzi nu schimbă această determinare”, a declarat Rood.

UPDATE ORA 21:00

Echipa de apărare a lui Griner spune că are la dispoziție 10 zile pentru a face apel la verdict

Avocata vedetei WNBA Brittney Griner, Maria Blagovolina, a declarat că echipa de apărare a lui Griner are la dispoziție 10 zile pentru a face apel la decizia instanței, care a găsit-o pe Griner vinovată de contrabandă cu droguri și a condamnat-o la nouă ani de închisoare.

La începutul zilei de astăzi, într-o declarație scrisă în urma deciziei instanței, ambii avocați ai lui Griner, Blagovolina și Alexander Boykov, au declarat că vor face apel.

Ulterior, vorbind cu jurnaliștii în fața tribunalului din Khimki, în apropiere de regiunea Moscovei, Boykov a declarat că perioada medie de închisoare pentru acest tip de infracțiune este de cinci ani, adăugând că aproape o treime dintre cei condamnați obțin o eliberare condiționată.

Blagovolina, partener la firma de avocatură Rybalkin, Gortsunyan, Dyakin and Partners, a declarat jurnaliștilor că Griner nu se simte bine astăzi”.

Boykov a adăugat că vedeta din WNBA a transmis prin avocații ei un mesaj pentru familia sa care nu trebuie să devină public. Echipa de apărare a lui Griner speră că aceasta va putea să vorbească cu familia sa săptămâna viitoare.

Blagovolina a adăugat că Griner se va întoarce la centrul de detenție în care este ținută în prezent. Ambii avocați au fost de acord că Griner a fost tratată bine până acum.

Întrebați despre oferta de schimb de prizonieri făcută de SUA, avocații lui Griner au spus că nu au informații.

„Din păcate, nu suntem implicați în acest proces”, a spus Blagovolina, răspunzând unei întrebări adresate de CNN în afara tribunalului.

UPDATE ORA 20:00

Griner ar trebui să fie eliberată imediat, afirmă Kirby, de la Consiliul de Securitate Națională al SUA

Directorul Consiliului Național de Securitate al SUA pentru comunicare strategică, John Kirby, a reluat joi comentariile președintelui Joe Biden, cerând eliberarea imediată a lui Brittney Griner.

Această sentință, acest proces nu face decât să reafirme ceea ce am spus tot timpul: Brittney a fost reținută pe nedrept și trebuie să fie eliberată imediat de autoritățile ruse pentru a putea fi acasă, alături de soția ei, de coechipierele ei, de prietenii și familia ei, iar președintele va rămâne 100% angajat să obțină acest rezultat”, a declarat Kirby în timpul unei intervenții la MSNBC.

El a subliniat propunerea serioasă” a Statelor Unite pentru un schimb de prizonieri cu rușii.

UPDATE ORA 19:00

Un tribunal rus o găsește pe vedeta WNBA Brittney Griner vinovată de contrabandă cu droguri cu intenție criminală

Un tribunal rus a găsit-o pe Brittney Griner vinovată de trafic de droguri cu intenție criminală.

Judecătorul de la tribunalul din Khimki, în regiunea Moscova, încă citește verdictul. Judecătorul trece acum în revistă faptele din dosar, martorii chemați și declarațiile acestora.

Câteva detalii: Medaliata olimpică de aur, în vârstă de 31 de ani, a fost arestată pe un aeroport din Moscova și acuzată de procurorii ruși că a încercat să introducă în bagaj mai puțin de un gram de ulei de canabis.

Nu am vrut niciodată să fac rău nimănui, nu am vrut niciodată să pun în pericol populația rusă, nu am vrut niciodată să încalc vreo lege aici”, a declarat Griner joi, la tribunalul orașului Khimki. Am făcut o greșeală cinstită și sper ca în hotărârea dumneavoastră să nu-mi pună capăt vieții mele aici. Știu că toată lumea continuă să vorbească despre pion politic și politică, dar sper că asta este departe de această sală de judecată.”

Nu am avut nici o intenție de a încălca vreo lege rusă”, a spus ea.

UPDATE ORA 18:00

Casa Albă afirmă că Rusia plănuiește să falsifice probe pentru a înscena forțelor ucrainene atacul asupra închisorii

Oficialii de la Casa Albă consideră că Rusia se pregătește să falsifice dovezi pentru a da vina pe forțele ucrainene pentru explozia mortală de la închisoarea Olenivka înainte de vizitele la fața locului ale unor părți externe.

Un oficial al administrației a declarat pentru CNN că se așteaptă ca Rusia să falsifice dovezile, să dea vina pe forțele ucrainene și chiar au motive să creadă că Rusia va merge atât de departe încât să facă să pară că HIMARS ucrainene sunt de vină înainte de sosirea jurnaliștilor”.
SUA au furnizat Ucrainei sistemul de rachete cu lansare multiplă HIMARS la începutul acestui an.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că atacul asupra închisorii, care se află în estul Ucrainei, controlat de separatiști, a fost o crimă de război deliberată a rușilor”.

Rusia a acuzat anterior Ucraina pentru acest atac.

UPDATE ORA 17:00

Rusia găsește surse alternative de recrutare în timp ce se confruntă cu lipsa de personal, spun oficialii occidentali
Rusia se confruntă cu lipsa de personal în timp ce își continuă ofensiva în Ucraina, iar țara a trebuit să găsească nu doar metode alternative de recrutare, ci și să adapteze modul în care luptă, potrivit oficialilor occidentali.

Credem că au recrutat din închisori și, în mod evident, lucrează și cu companii militare private pentru a-și crește nivelul de resurse”, au declarat joi oficialii occidentali.

Numărul morților și al răniților este evident incredibil de mare”, au spus oficialii, adăugând că nu este ceva ce rușii au anticipat deloc”.

Oficialii estimează că Rusia a fost privată de aproximativ 75.000 de militari din forța sa de luptă, inclusiv până la 20.000 de morți și 55.000 de răniți.

UPDATE ORA 16:00

Avocatul lui Griner susține că vedeta WNBA nu a intenționat niciodată să consume marijuana în Rusia

Avocatul apărării, Maria Blagovolina partener la firma de avocatură Rybalkin Gortsunyan Dyakin and Partners a declarat în declarația sa finală la tribunalul Khimki, lângă Moscova, că vedeta WNBA Brittney Griner nu a folosit niciodată marijuana în Rusia și că nu a avut niciodată intenția de a face acest lucru.

Griner nu a avut nevoie să aducă cartușele de vape în Rusia, a adăugat avocatul. Toate acestea confirmă absența totală a intenției în acțiunile ei, a susținut Blagovolina.

Chiar dacă Griner a folosit vreodată marijuana medicală, a făcut-o doar acasă, în Arizona, unde este legală, foarte rar, în perioadele scurte dintre competiții și în vacanță, doar pe baza prescripției unui medic, a adăugat avocatul.

Griner nu avea de unde să știe cât de stricte sunt legile în Rusia, a spus Blagovolina.

UPDATE ORA 15:00

ONU înființează o misiune de anchetă pentru a investiga uciderea a zeci de prizonieri de război într-o închisoare dintr-o regiune ocupată de Rusia în estul Ucrainei, ucidere de care Moscova și Kievul se acuză reciproc.

António Guterres, secretarul general al ONU, a declarat reporterilor că nu are autoritatea de a efectua anchete penale, dar poate conduce misiuni de anchetă, iar termenii de referință sunt în curs de pregătire pentru a fi aprobați de guvernele Ucrainei și Rusiei. Misiunea a fost înființată ca răspuns la solicitările Rusiei și Ucrainei.

Rusia a susținut că armata ucraineană a folosit lansatoare de rachete furnizate de SUA pentru a lovi închisoarea din Olenivka, o așezare controlată de separatiștii susținuți de Rusia. Atacul a ucis 53 de prizonieri de război ucraineni și a rănit alți 75, au declarat autoritățile separatiste și oficiali ruși.

UPDATE ORA 14:00

Oficialii din regiunea Leningrad notifică întreprinderile de stat ruse să trimită muncitorii la recalificare militară, potrivit publicației Novaya Gazeta. Angajații acestor întreprinderi vor fi angrenați în repararea echipamentul militar rusesc întors avariat din așa-zisa „operație militară specială” pe care Putin o conduce în Ucraina.


UPDATE ORA 13:00

Serviciul Frontierei de Stat a reținut peste 6.400 de bărbați în vârstă de recrutare care încercau să fugă din Ucraina, începând cu 24 februarie anul curent. Indivizii arestați au prezentat documente false, s-au ascuns în mijloace de transport și au încercat să mituiască polițiștii de frontieră, potrivit unui comunicat din 3 august emis de organele de frontieră ucrainene.

Cel puțin 2.400 dintre ei au fost arestați la trecerea prin controlul pașapoartelor, în încercarea de a părăsi țara. Polițiștii de frontieră ucraineni au refuzat mită totalizând 3,5 milioane de grivne (circa 95.000 de dolari).

UPDATE ORA 12:00

Ministrul de externe al Estoniei a cerut noi sancțiuni occidentale împotriva Rusiei pentru a-l presa pe președintele Vladimir Putin să pună capăt războiului.

Într-un interviu acordat buletinului de știri Politico’s National Security Daily, Ernas Reinsalu a declarat că războiul se va înrăutăți pentru Ucraina și pentru partenerii săi, cu cât mai mult timp va aștepta Occidentul să transfere arme și să impună sancțiuni suplimentare.


Volodimir Zelenski a declarat că comportamentul lui Gerhard Schröder a fost dezgustător, după ce fostul cancelar german a mers la Moscova săptămâna trecută și a afirmat că Rusia dorește o soluție negociată la război.

Președintele Ucrainei a făcut aceste comentarii miercuri, în timpul discursului său video de seară, după ce Schröder a declarat presei germane, într-un interviu lung, că nu are de ce să își ceară scuze pentru prietenia sa cu Vladimir Putin, pe care l-a întâlnit săptămâna trecută în timpul unei vizite în capitala rusă.

UPDATE ORA 11:00

Forțele armate ucrainene au raportat explozii în orașul ocupat Donețk în această dimineață.

Potrivit canalului Telegram al Forțelor Armate ale Ucrainei, „există deja victime și răniți”. Postul a raportat explozii în centrul orașului, în apropierea unui hotel și a unui teatru.

Rapoartele nu au fost verificate în mod independent.

UPDATE ORA 10:00

Oficialii americani cred că Rusia lucrează la fabricarea de dovezi privind atacul mortal de săptămâna trecută asupra centrului de detenție Olevinka, care a ucis 53 de prizonieri de război într-o regiune separatistă din estul Ucrainei.

Un oficial american familiarizat cu constatarea serviciilor de informații a declarat pentru The Associated Press că informațiile clasificate – care au fost recent retrogradate – arată că oficialii ruși ar putea planta muniție de la sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate cu rază medie de acțiune, sau Himars, ca dovadă că sistemele furnizate de SUA Ucrainei au fost folosite în atac.

Este de așteptat ca Rusia să ia această măsură deoarece anticipează că anchetatorii independenți și jurnaliștii vor avea în cele din urmă acces la Olenivka, a adăugat oficialul.

UPDATE ORA 09:00

Forțele rusești sunt angajate într-o activitate militară considerabilă, trăgând din tancuri, tunuri și artilerie cu rachete în mai multe părți ale Ucrainei, potrivit actualizării de joi a Statului Major ucrainean.

Anterior, Ucraina a avertizat că Moscova ar putea pregăti noi operațiuni ofensive în sudul Ucrainei.

Dmytro Zhyvytsky, guvernatorul regiunii Sumî, care se învecinează cu Rusia, a declarat că trei orașe au fost bombardate miercuri de forțele rusești, cu un total de 55 de rachete trase. Nu s-au înregistrat răniți, dar case și spații comerciale au fost avariate.

UPDATE ORA 08:00

Ministrul de Interne: Doar 30% din şcolile ucrainene sunt pregătite pentru deschiderea noului an şcolar

Ministrul de Interne Denys Monastyrskiy a declarat într-un discurs televizat că este puţin probabil să fie reluate cursurile şcolare pe teritoriile ucrainene din apropierea zonelor de război. În prezent, autorităţile inspectează starea de pregătire a şcolilor din vestul Ucrainei. Şcolile din mediul rural sunt mai puţin pregătite pentru reluarea cursurilor din cauza lipsei de adăposturi. 

Eugene Czolij, Preşedintele Congresului Mondial al Ucrainei: Este timpul să oprim Rusia

Potrivit guvernatorului regiunii Sumi, Dmytro Zhyvytskyi, Rusia a atacat comunităţile din Yunakivka, Myropillia şi Krasnopillia. Guvernatorul a raportat daune asupra locuinţelor private şi infrastructurii civile  din comunitatea Krasnopillia. Nu sunt înregistrate victime.

UPDATE ORA 07:00

Armata ucraineană a distrus un postul inamic de comandă  şi a lovit două fortăreţe din sudul Ucrainei

Comandamentul Operaţional „Sud” a raportat că forţele ucrainene au ucis 31 soldaţi ruşi  şi au distrus un tanc T-72, două lansatoare de rachete, un obuzier „Msta-B” şi unul „Gvozdika”, o dronă şi trei vehicule blindate. Forţele aeriene ucrainene au atacat şi două fortăreţe ruseşti din districtele Blahodatne şi Pravdyne.

Senatul din Congresul american a votat aderarea Suediei şi Finlandei la NATO

95 de senatori au votat pentru includerea Suediei şi Finlandei în NATO. Un singur senator a votat împotriva aderării pe 3 august, potrivit New York Times. SUA este a 23-a ţară care a ratificat extinderea NATO din cei 30 de membri ai alianţei militare de apărare.

UPDATE ORA 06:00

Zelenski numeşte „dezgustătoare” cooperarea  dintre fostul cancelar german, Gerhard Schroeder, şi dictatorul Rusiei, Vladimir Putin 

Preşedintele Volodymyr Zelensk a spus în discursul său nocturn din 3 august că „este pur şi simplu dezgustător când foşti lideri ai statelor puternice cu valori europene lucrează pentru Rusia, care luptă împotriva acestor valori”.

Remarca preşedintelui s-a adresat probabil recentei vizite în Rusia a fostului cancelar german Gerhard Schroeder, unde s-a întâlnit cu dictatorul rus Vladimir Putin şi ar fi discutat despre negocierile dintre Rusia şi Ucraina.

Rusia intenţionează să deschidă magazine scutite de taxe pentru diplomaţi şi familiile acestora 

Rusia lansează mai multe magazine scutite de taxe, accesibile doar diplomaţilor, angajaţilor ambasadelor, consulatelor, organizaţiilor internaţionale şi familiilor acestora 

Magazinele se vor deschide la Moscova şi Sankt Petersburg cu preţuri afişate în ruble, dolari americani şi euro şi vor fi operate de ministerul rus de Externe şi de o altă entitate locală aleasă în cadrul unui concurs. Ideea seamănă cu cea a magazinelor Beriozka, magazinele de stat din URSS la care aveau acces doar turiştii  cu valută străină. 

UPDATE ORA 05:00

Kuleba: Alte nave ucrainene cu cereale sunt pregătite să plece

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a declarat pe Twitter că navele ucrainene vor ajunge la clienţii străini şi vor ajuta la prevenirea foametei dacă „Rusia îşi va respecta angajamentele”.

Estonia va ajuta la construirea unei grădiniţe în regiunea Jytomyr

Preşedintele Volodymyr Zelenski a anunţat proiectul de construire a  grădiniţei în cadrul Planului de Recuperare Rapidă în discursul său de seară din 3 august. Viitoarea grădiniţă este unul dintre cele 15 obiecte oferite guvernului estonian pentru a ajuta la reconstruirea Oblastului Jytomy.

UPDATE ORA 04:00

Gazprom refuză să recupereze turbina pentru gazoductul Nord Stream 1

Turbina a fost reparată în Canada la unităţile companiei germane de inginerie Siemens. Canada a permis recent companiei să ocolească sancţiunile occidentale şi să trimită turbina înapoi în Germania.

Cu toate acestea,  Gazprom refuză să o ia înapoi, argumentând că Siemens şi-a încălcat obligaţiile contractuale şi că livrarea turbinei ar prezenta un risc de sancţiuni suplimentare. Rusia este acuzată că a tăiat aprovizionarea cu gaze prin Nord Stream pentru a şantaja şi intimida Europa. Între timp, Congresul Mondial ucrainean dă în judecată guvernul canadian pentru livrarea turbinei, acuzându-l de încălcarea sancţiunilor.

UPDATE ORA 03:00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris situația din Donbas, în estul Ucrainei, ca fiind infernală, adăugând că Rusia are în continuare controlul în regiune. La sfârșitul săptămânii trecute, Kievul a ordonat evacuarea obligatorie a orașului Donețk, o parte a Donbasului, pe fondul luptelor severe din această zonă.


Primul transport de cereale exportate din Ucraina după luni de zile a ajuns în siguranță la o ancoră în apele turcești marți seara. Transportul va fi inspectat acolo miercuri înainte de a-și continua călătoria spre Tripoli, în Liban. Nava Razoni, sub pavilion Sierra Leone, a plecat luni de la Odesa, iar Zelensko a calificat transportul drept un „semnal pozitiv”.

ORA 01:00

Scopul principal al invadatorilor nu îl reprezintă regiunile de est ale Ucrainei, spune Arestovich.

„Scopul tuturor ofensivelor în direcțiile Donețk și Lugansk este de a ne forța să transferăm rezervele acolo, astfel încât să nu le transferăm în direcția pericolului adevărat, unde este planificată o ofensivă majoră”, a spus el.

Potrivit lui Arestovich, evenimentele active vor începe în aproximativ o săptămână în direcțiile Kherson și Zaporizhzhia.


De la începutul războiului, peste 10 milioane de oameni au părăsit Ucraina

Datele au fost publicate de Biroul Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați.