• SUA adună informații despre atacul cu drone de la Moscova, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate (CNS), subliniind totodată că SUA nu susțin atacurile din Rusia.
  • Rusia a acuzat Ucraina pentru atacul cu drone de la Moscova, în timp ce Ucraina a negat orice implicare directă.
  • Purtătorul de cuvânt al CNS a criticat, de asemenea, Rusia pentru că a lansat un atac aerian peste noapte asupra Kievului – al 17-lea în această lună.

UPDATE ORA 23.00

Liderul grupului paramilitar Wagner a cerut autorităților ruse să investigheze oficiali din cadrul Ministerului Apărării.

Evgheni Prigozhin a acuzat „funcționari de top” din cadrul departamentului de comiterea de

Evgheni Prigozhin a acuzat „funcționari de top” din cadrul departamentului de comiterea de crime” în timpul „pregătirii și desfășurării operațiunii militare speciale”.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

El a criticat de mult timp cu înverșunare Ministerul rus al Apărării, inclusiv tacticile și modul în care acesta gestionează aprovizionarea cu muniție.

UPDATE ORA 22.00

Logodnica unui fost soldat britanic care a fost ucis într-un accident de mașină în Ucraina a dezvăluit cum și-a făcut o verighă în ziua în care a aflat despre moartea lui.

Louise Lathbury a creat o pagină GoFundMe pentru a strânge bani pentru repatrierea cadavrului lui Julian Thorn din națiunea devastată de război, în speranța de a strânge 15.000 de lire sterline.

Originară din Berkshire, doamna Lathbury a explicat cum mama și bunicul domnului Thorn erau, de asemenea, disperați să-l aducă înapoi în Marea Britanie, spunând că ar însemna „totul pentru a-l aduce înapoi întreg”.

UPDATE ORA 21.00

ONU a propus ca Kiev, Moscova și Ankara să înceapă lucrările pregătitoare pentru tranzitul amoniacului rusesc prin Ucraina, în timp ce încearcă să salveze un acord care să permită exporturi sigure de cereale din Marea Neagră, potrivit unei surse apropiate discuțiilor.

ONU dorește să aibă loc discuții paralele cu privire la extinderea acordului privind Marea Neagră, care a fost convenit în iulie anul trecut, pentru a include mai multe porturi ucrainene și alte mărfuri pe măsură ce încep lucrările pregătitoare, a spus sursa, care a vorbit cu agenția de presă Reuters sub condiția păstrării anonimatului.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei cu privire la rapoartele rusești, într-o săptămână în care cele două țări s-au acuzat reciproc că răspândesc teroarea în capitalele lor prin atacuri aeriene.

UPDATE ORA 20.00

Membri ai Uniunii Universităților și Colegiilor (UCU), care sunt experți în Ucraina, și-au dat demisia din sindicat și au scris o scrisoare deschisă prin care condamnă poziția sa față de Ucraina.

Membrii condamnă moțiunea adoptată la recentul Congres al UCU sub titlul Opriți războiul în Ucraina.

Scrisoarea descrie moțiunea drept „rușinoasă” și „bazată pe o denaturare profundă și intenționată a războiului Rusiei împotriva Ucrainei”.

„Se îndepărtează atenția de la singurul făptuitor – Rusia – și se îndreaptă către NATO, împingând noțiunea discreditată a unui „război prin procură”.

UPDATE ORA 19.00

Un deputat ucrainean a povestit cum politicienii s-au adăpostit în subteran în timpul unui atac rusesc asupra Kievului în timpul zilei luni.

Forțele Moscovei au lansat 11 rachete balistice și de croazieră la Kiev în jurul orei 11.30, ora locală, potrivit comandantului șef al forțelor armate, Valerii Zaluzhnyi.

Deputatul ucrainean Vadym Ivcenko a declarat că grevele au fost lansate în timpul unei sesiuni parlamentare de două ore în capitală. „Când am auzit alarma, membrii parlamentului și toată lumea merg la subsol doar pentru a fi în siguranță. „Desigur, ei aleg momentul exact în care avem o sesiune plenară de doar două ore și au încercat să lovească centrul Kievului cu rachete”.

Sursă: Fox News

UPDATE ORA 18.00 Putin nu va merge la inaugurarea lui Erdogan. Rusia va fi reprezentată de Veaceslav Volodin, președintele Dumei de stat

Președintele Dumei de Stat, Vyacheslav Volodin, va reprezenta Rusia la ceremonia de inaugurare a președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat consilierul prezidențial Yuri Ushakov.

El a fost întrebat dacă a fost luată o decizie cu privire la cine va reprezenta Rusia la ceremonie.

„Da, Viaceslav Viktorovici Volodin”, a răspuns el.

Ceremonia de inaugurare a lui Erdogan ar putea avea loc sâmbătă, 3 iunie, a declarat consilierul prezidențial Mehmet Uchum. Pe 29 mai, secretarul de presă al președintelui rus a fost întrebat dacă Vladimir Putin poate merge la inaugurarea lui Erdogan. Dmitri Peskov a spus că nu a auzit că în Turcia a existat o invitație la acest eveniment pentru liderii străini.

Anterior, Ankara a decis să invite lideri străini la inaugurare, a declarat reprezentantul lui Erdogan Ibrahim Kalin.

UPDATE ORA 17.00

Soldații ruși au aruncat în aer un drum care leagă orașul ucrainean Cernihiv de Bryansk din Rusia, potrivit Serviciului de Frontieră de Stat al Ucrainei.

Andriy Demchenko, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Securitate de Stat, a declarat pentru Ukrainska Pravda că trupele ruse au făcut-o probabil de teama unui atac ucrainean, dar „Ucraina nu este un agresor”. „Așa cum am subliniat deja, statul nostru este exclusiv defensiv și nu avem nevoie de Bryansk”, a spus el.

Sursă: Fox News

UPDATE ORA 16.00

Liderul grupării paramilitare Wagner a cerut autorităților ruse să investigheze oficialii din ministerul apărării.

Evgheni Prigojin ia acuzat pe „funcționari de vârf” din departament că au comis „infracțiuni” în timpul „pregătirii și desfășurării operațiunii militare speciale”.

El critică cu înverșunare ministerul rus al apărării, inclusiv tacticile acestuia și gestionarea proviziilor de muniție.

UPDATE ORA 15.00

Patru persoane au fost rănite într-o „lovitură masivă” asupra orașului Shebekino din regiunea Belgorod, în sud-vestul Rusiei, a declarat guvernatorul Viaceslav Gladkov pe Telegram.

Opt clădiri de apartamente, patru case, o școală și două clădiri administrative au fost avariate în bombardamente, a declarat Gladkov.

UPDATE ORA 14.00

Oficialii ucraineni au declarat că o explozie produsă marți în apropierea monumentului Trei Surori de la granița cu Belarus, Rusia și Ucraina s-a datorat faptului că forțele rusești au aruncat în aer drumul Cernihiv-Briansk.

CNN a geolocalizat o înregistrare video care a circulat pe scară largă pe rețelele de socializare și care arată o explozie puternică pe drumul care duce la monument. Nu este clar ce fel de muniție a fost implicată.

Bloggerii de război ruși au distribuit online marți un videoclip al exploziei, spunând că explozia a avut loc la intersecția frontierelor Ucrainei, Belarusului și Rusiei, „într-o direcție periculoasă pentru tancuri”.

UPDATE ORA 13.00

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că Rusia va continua să-și îmbunătățească sistemul de apărare aeriană după atacul cu drone de marți asupra Moscovei. Președintele Vladimir Putin a declarat marți că apărarea antiaeriană a orașului a funcționat normal, dar că mai este „de lucru pentru a o îmbunătăți”.

Kremlinul este îngrijorat de situația din Belgorod, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Decretul, semnat de Mișușin, intră în vigoare la 31 mai și precizează că interdicția nu se aplică exportului de cartușe și tuburi de cartușe destinate activităților Forțelor Armate ale Rusiei, „altor trupe” și „formațiunilor militare”, potrivit comunicatului. „Decizia are ca scop asigurarea protecției intereselor statului”

UPDATE ORA 12.00

Africa de Sud a acordat imunitate diplomatică tuturor oficialilor care participă la un summit în august, ceea ce înseamnă că președintele rus Vladimir Putin ar putea călători în această țară în ciuda mandatului de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI).

Oficialii sud-africani, care au anunțat decizia controversată luni într-un anunț din gazeta guvernamentală, au insistat că aceasta nu poate anula mandatul de arestare al CPI. În calitate de semnatar al CPI, Africa de Sud ar putea fi obligată din punct de vedere legal să îl aresteze pe Putin.

Principalul partid de opoziție din Africa de Sud, Alianța Democratică (DA), a declarat marți, într-o declarație, că a lansat o cerere în instanță pentru a solicita guvernului să îl rețină pe Putin și să îl predea la CPI, dacă acesta ar vizita țara.

UPDATE ORA 11.00

Rușii anti-Putin care luptă pentru eliberarea Ucrainei și răsturnarea Kremlinului au lansat o campanie „suplimentară” de recrutare de piloți de drone, la o zi după ce un atac cu drone a adus războiul în capitala rusă.

Opt drone au fost implicate în atac, a precizat Ministerul rus al Apărării. Președintele rus Vladimir Putin a declarat că apărarea aeriană a capitalei a funcționat normal, sugerând, de asemenea, că atacurile au fost un răspuns la recentele lovituri rusești împotriva infrastructurii ucrainene. „Kievul a ales calea intimidării cetățenilor ruși și a atacurilor asupra clădirilor rezidențiale”, a declarat Putin.

UPDATE ORA 10.00

Cinci persoane au fost ucise și alte 19 rănite în bombardamentele ucrainene asupra orașului Luhansk, potrivit șefului instalat de Moscova în regiunea ocupată din estul Ucrainei.

Tara Reade, o fostă colaboratoare care l-a acuzat pe Joe Biden de agresiune sexuală, a dezertat în Rusia și a vorbit cu presa de stat rusă într-o conferință de presă care a durat câteva ore.

Biden a negat cu tărie acuzațiile lui Reade, iar niciun fost membru al personalului lui Biden nu a venit să spună că a fost martor sau a auzit vreodată despre orice fel de comportament sexual nepotrivit în biroul său din Senat.

După ce a lipsit de pe prima pagină a ziarelor timp de ani de zile, Reade a apărut marți la Moscova, unde a stat alături de Maria Butina, spionul condamnat al Kremlinului, și a răspuns la întrebările presei ruse de stat.

UPDATE ORA 09.00

Opt clădiri de apartamente, patru case, o școală și două clădiri administrative au fost avariate în bombardamente, a declarat Gladkov.

Copiii vor fi evacuați din Shebekino și din orașul de frontieră Grayvoron, iar primii 300 vor fi duși miercuri mai la est, în orașul Voronej, a adăugat el.

Marți, Gladkov a raportat zeci de lovituri de mortiere și artilerie ucrainene în mai multe zone din Belgorod. O persoană a fost ucisă și alte două au fost rănite într-un atac asupra unui centru de cazare temporară, a precizat el.

UPDATE ORA 08.00

Președintele rus Vladimir Putin a calificat un atac cu dronă în regiunea Moscovei drept un „semn clar de activitate teroristă”, arătând în același timp cu degetul spre Ucraina. Deși Ucraina a negat că ar fi fost direct implicată, atacul a avut loc în aceeași zi în care cel puțin o persoană a fost ucisă într-un atac aerian asupra Kievului, marți dimineață.

Guvernatorul regiunii ruse Belgorod a declarat că numărul atacurilor ucrainene a crescut în apropierea graniței, cu cel mai mare număr de atacuri raportate în ultimele 24 de ore.

UPDATE ORA 07.00

Liderul cecen Ramzan Kadîrov, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat marți într-o postare pe Telegram că a primit ordinul de a-și redistribui forțele în Republica Populară Donețk (RPD), susținută de Moscova, în estul Ucrainei.

„Prieteni, unitățile cecene au primit un nou ordin de redistribuire a forțelor lor. Teritoriile Republicii Populare Donețk devin zona de responsabilitate”, a scris Kadîrov.

Kadîrov a declarat că „ordine similare de a începe ofensiva” au fost primite și de alte unități ale batalionului său Akhmat, care se află pe „secțiuni alternative ale liniei de contact dintre regiunile Zaporizhzhia și Kherson”.

UPDATE ORA 06.00

Un incendiu izbucnit la o rafinărie de petrol de pe teritoriul Krasnodar din Rusia a fost stins după un posibil atac cu un vehicul aerian fără pilot, potrivit guvernatorului Krasnodar, Veniamin Kondratiev.

Incendiul a fost semnalat la rafinăria Afipsky din districtul Seversky și nu au fost raportate victime.

UPDATE ORA 05.00

„Potrivit informațiilor preliminare, există o victimă de sex feminin”, a declarat Gladkov într-o postare pe Telegram miercuri. „Clădirile rezidențiale sunt avariate, vehiculele sunt în flăcări”.

Aceasta vine la o zi după ce Gladkov a raportat zeci de lovituri în mai multe zone din Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, de către tiruri ucrainene de mortier și artilerie.

UPDATE ORA 04.00

O persoană a fost ucisă și alte două au fost rănite într-un atac ucrainean asupra unui centru de cazare temporară, potrivit lui Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii ruse Belgorod.

Într-o postare pe Telegram marți, Gladkov a declarat că „paznicul acestei instituții a murit”.

UPDATE ORA 03.00

Statele Unite se așteaptă ca aderarea Suediei la NATO să fie finalizată „în următoarele săptămâni”, potrivit secretarului de stat Antony Blinken.

„Nu avem nicio îndoială că poate fi, și ar trebui să fie și ne așteptăm să fie”, a declarat Blinken la o conferință de presă la Luleå, Suedia.

UDATE ORA 02.00

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat marți Ucraina pentru atacul cu dronă din regiunea Moscovei, calificându-l drept un „semn clar de activitate teroristă”. „Kievul a ales calea intimidării cetățenilor ruși și a atacurilor asupra clădirilor rezidențiale”, a declarat el.

Președintele rus a declarat că apărarea aeriană a orașului a funcționat normal.

„Sistemul de apărare aeriană din Moscova a funcționat în mod satisfăcător. Cu toate acestea, mai este încă de lucru pentru a-l îmbunătăți”, a declarat Putin

UPDATE ORA 01.00

În discursul de seară al lui Volodymyr Zelenskyy, acesta nu face nicio referire la atacul cu drone care a avariat clădiri din capitala Rusiei. Anterior, el a negat că Kievul ar fi avut o implicare directă în atac, după ce Vladimir Putin a calificat asaltul drept un „atac terorist” al Ucrainei.

Președintele ucrainean a abordat ultimul baraj de atacuri asupra țării sale, mulțumind forțelor de apărare aeriană pentru respingerea unui alt raid nocturn al dronelor rusești și prezentând condoleanțe celor uciși în atacuri.

Zelenskyy a declarat că a avut o convorbire telefonică cu cancelarul german Olaf Scholz și o întâlnire cu reprezentanții companiei britanice de apărare BAE Systems cu „o bază adecvată pentru producție și reparații în Ucraina”.

ȘTIREA INIȚIALĂ

SUA adună informații despre atacul cu drone de la Moscova, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate (CNS), subliniind totodată că SUA nu susțin atacurile din Rusia, scrie CNN.

„Am văzut știrile și încă strângem informații despre ce s-a întâmplat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului. „Nu susținem atacurile în interiorul Rusiei” .

Rusia a acuzat Ucraina pentru atacul cu drone de la Moscova, în timp ce Ucraina a negat orice implicare directă.

Purtătorul de cuvânt al CNS a criticat, de asemenea, Rusia pentru că a lansat un atac aerian peste noapte asupra Kievului – al 17-lea în această lună.

„Ne-am concentrat pe furnizarea către Ucraina a echipamentelor de care are nevoie pentru a-și recuceri propriul teritoriu suveran, și exact asta am făcut. Astăzi a fost cea de-a 17-a rundă de atacuri aeriene ale Rusiei asupra Kievului în această lună, dintre care multe au devastat zone civile”, a declarat purtătorul de cuvânt.Publicitate

„Rusia a început acest război neprovocat împotriva Ucrainei. Rusia l-ar putea încheia în orice moment prin retragerea forțelor sale din Ucraina, în loc să lanseze atacuri brutale împotriva orașelor și oamenilor din Ucraina în fiecare zi”, a mai spus purtătorul de cuvânt.