• Volodimir Zelenski a făcut sâmbătă apel la alte țări și la organizațiile internaționale să ajute la salvarea victimelor din zonele țării aflate sub ocupația forțelor ruse.
  • Președintele ucrainean a făcut referire la persoanele afectate de inundații după prăbușirea barajului cheie de la Nova Kahovka, în regiunea sudică Herson.
  • În discursul său video de sâmbătă seară, adresat națiunii, Zelenski a afirmat că „Rusia nu oferă niciun ajutor real oamenilor din zonele inundate” care se află sub controlul trupelor de ocupație.

UPDATE ORA 23.00

Cel puțin 14 persoane au murit și peste 2.700 au fost evacuate din zonele inundate din sudul Ucrainei după prăbușirea barajului Nova Kakhovka, au informat duminică oficialii ucraineni.

O sută nouăzeci de copii se numără printre evacuați, a declarat Ihor Klymenko, ministrul de interne al Ucrainei.

În zonele inundate controlate de Ucraina din regiunea Herson, Klymenko a spus că cinci persoane au murit și 35 de persoane sunt date dispărute, inclusiv șapte copii. El a mai spus că o persoană a murit în regiunea Mykolaiv.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

UPDATE ORA 22.00

O brigadă ucraineană a postat duminică un videoclip cu soldați care sărbătoresc în sud-estul Ucrainei, spunând că salută recucerirea satului Neskuchne de către forțele ruse.

Videoclipul, care a fost geolocalizat de CNN, arată zece bărbați din Brigada 129 a Ucrainei stând în jurul drapelului batalionului lor în fața unei mici unități medicale din sat.

„Glorie Ucrainei, glorie eroilor”, strigă ei.

UPDATE ORA 21.00

Traficul feroviar în Crimeea a fost suspendat pentru câteva ore duminică, după ce o linie din estul peninsulei anexate Rusiei a fost avariată, a declarat șeful teritoriului, Serghii Aksenov, instalat de Rusia.

Aksenov nu a oferit detalii despre cauza pagubelor, dar a spus că nu au fost victime. Rapoarte locale neconfirmate spun că a avut loc o explozie.

UPDATE ORA 20.00

Armata ucraineană susține că soldații săi au recăpătat controlul asupra satului Blahodatne, situat de-a lungul liniei frontului dintre Zaporizhzhia și Donețk, în sud-estul Ucrainei.

Un videoclip difuzat de canalul oficial Telegram al Forțelor Terestre ucrainene arăta soldați ai Brigăzii 68 arborând steagul ucrainean dintr-o clădire din sat, care se află la câțiva kilometri sud de orașul Velyka Novosilka.

Brigada a lansat un atac inițial asupra clădirii clubului din sat și a școlii locale, a declarat un purtător de cuvânt al armatei pentru televiziunea ucraineană.

UPDATE ORA 19.00

Nava rusă Priazovye a fost atacată duminică de șase bărci ucrainene fără pilot în partea de sud-est a Mării Negre, a anunțat ministerul rus al Apărării într-un comunicat. Nava nu a fost avariată, iar bărcile cu drone au fost distruse, potrivit ministerului.

Un comunicat al Ministerului rus al Apărării a spus că Priazovye „monitorizează situația și asigură securitatea pe rutele gazoductului Turkish Stream și Blue Stream” atunci când a fost atacat de „șase nave de suprafață fără echipaj”.

UPDATE ORA 18:00.

Forțele ucrainene au eliberat Blahodatne, un sat din regiunea Donețk, a anunțat la 11 iunie brigada separată 68 Jaeger „Oleksa Dovbush”.

Videoclipul postat online de brigadă arată cum soldații ridică steagul ucrainean deasupra unei clădiri parțial distruse, care pare a fi o clădire administrativă.

Brigada a raportat, de asemenea, capturarea unor soldați ruși, afirmând că „informațiile primite de la aceștia vor ajuta la continuarea eliberării teritoriilor ucrainene ocupate”.

UPDATE ORA 17:00.

Evgheni Prigojin a declarat duminică că luptătorii Wagner nu vor semna niciun contract cu Ministerul rus al Apărării, la câteva ore după ce ministrul Serghei Șoigu a încercat să aducă detașamentele de voluntari sub controlul său.

Ministerul Apărării de la Moscova a declarat sâmbătă că Șoigu a ordonat tuturor detașamentelor de voluntari să semneze contracte cu ministerul său până la sfârșitul lunii, un pas despre care a spus că va crește eficiența armatei ruse.

„Wagner nu va semna niciun contract cu Șoigu”, a declarat Prigojin ca răspuns la o solicitare de comentarii.

El a spus că Wagner este integrat în sistemul general și complet subordonat intereselor Rusiei, dar că structura sa de comandă extrem de eficientă ar fi afectată dacă i-ar raporta lui Șoigu.

„Șoigu nu poate gestiona în mod corespunzător formațiunile militare”, a spus el, adăugând că Wagner și-a coordonat acțiunile din Ucraina cu generalul Serghei Surovikin, poreclit „generalul Armageddon” de către presa rusă.

UPDATE ORA 16:00. Prăbuşirea barajului Kahovka va afecta aprovizionarea cu apă a Crimeii, potrivit Ministerul britanic al Apărării

Prăbuşirea barajului Kahovka din sudul Ucrainei „a perturbat aproape sigur în mod sever” principala sursă de apă proaspătă pentru peninsula Crimeea, a scris Ministerul britanic al Apărării, în cel mai recent raport informativ, transmite duminică DPA.

Peninsula primeşte cea mai mare parte a apei proaspete din Canalul Crimeii de Nord.

Până vineri, nivelul apei în rezervorul Kahovka scăzuse probabil sub punctul în care apa intră în canal, şi „apa va înceta în curând să curgă spre Crimeea”, a scris ministerul britanic pe Twitter.

UPDATE ORA 15:00. Ucraina spune că Rusia a aruncat în aer barajul Kahovka pentru a preveni ofensiva în sud Barajul

Kahovka a fost aruncat în aer de forțele ruse pentru a împiedica trupele ucrainene să avanseze în sudul regiunii Herson, a declarat duminică ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, citată de Reuters.

„Explozia centralei hidroelectrice de la Kakhovka a fost aparent realizată cu intenția de a împiedica Forțele de Apărare ucrainene să lanseze o ofensivă în sectorul Herson”, a declarat Maliar pe aplicația de mesagerie Telegram.

Ea a precizat că acțiunea, care a declanșat o inundație imensă care a inundat orașe și sate, a prins locuitori și a măturat case întregi, a avut, de asemenea, scopul de a contribui la permite desfășurarea rezervelor ruse în zonele Zaporojie și Bahmut.

Ucraina a acuzat forțele ruse că au aruncat în aer barajul din interiorul centralei hidroelectrice asociate acestuia. Locul se află sub ocupație rusă încă din primele săptămâni ale invaziei rusești din februarie anul trecut.

La rândul ei, Moscova a acuzat Ucraina de distrugerea barajului.

UPDATE ORA 14:00. Armata ucraineană susține că a recucerit orașul Blahodatne, la granița dintre regiunile Donețk și Zaporijie

ISW evaluează că ucrainenii au continuat contraofensiva pe patru direcții, pe parcursul ultimelor 24 de ore. Surse rusești au raportat atacuri ucrainene în regiunea Luhansk, în apropiere de Bilohorivka, potrivit ISW

Potrivit Kievului, forțele ucrainene au avansat până la 1,4 km în anumite zone ale frontului Bahmut, iar bloggerii ruși au confirmat progrese ale Armatei ucrainene la nord-vest și nord-est de oraș.

De asemenea, în zona dintre regiunile Donețk și Zaporijie, în special în zona Velyka Novosilka (aflată în regiunea Donețk), trupele ucrainene au avansat și au anunțat duminică la prânz că au ,,eliberat” localitatea Blahodatne.

În urmă cu două zile, Ministerul rus al Apărării pretindea că trupele sale au respins două asalturi ucrainene la sud de Orikhiv și patru la est de Velyka Novosilka, unde a susținut că ucrainenii au trimis două batalioane de trupe susținute de tancuri.  

În vestul regiunii Zaporijie, Armata Ucraineană susține că obținut câștiguri teritoriale la sud-vest și sud-est de Orikhiv. 

Sâmbătă, într-o declarație de la finalul discuțiilor cu premierul Canadei, Justin Trudeau, care a vizitat Kievul, președintele Volodimir Zelenski a confirmat că mult așteptata contraofensivă a început. A adăugat că nu va detalia stadiul operațiunilor și a transmis că ,,Trebuie să aveți încredere în armata noastră. Eu am încredere în ei. Sunt în contact zilnic cu comandanții noștri din diverse zone” .

Informația a fost publicată și pe site-ul administrației prezidențiale.

Sâmbătă dimineață, un atac cu dronă al forțelor ruse a ucis trei persoane și a rănit 27 de persoane, inclusiv trei copii, în regiunea Odesa. În regiunea Kaluga din Rusia, autoritățile regionale au transmis pe Telegram că o dronă s-a prăbușit în apropierea unui sat, duminică dimineața, fără a oferi alte detalii. 

Ministerul Apărării din Marea Britanie a atras atenția că, în urma distrugerii barajului hidrocentralei Kakhovka, Peninsula Crimeea se confruntă cu probleme de alimentare cu apă.

UPDATE ORA 13:00. Ucraina a recuperat 2 sate „aproape fără luptă” în mijlocul ofensivei din sudul țări

Informații de la jurnaliști și canale media ruse sugerează noi ofensive ucrainene, în special la sud de orașul Velyka Novosilka, potrivit CNN.

Canalul de Telegram Rybar relatează că forțele ucrainene au recâștigat controlul asupra a două sate, Neskuchne și Blahodatne, „aproape fără luptă”. În aceeași zonă, canalul Wargonzo raportează „anumite succese tactice” pentru forțele ucrainene în aceeași zonă. La câțiva kilometri mai la sud, Rybar raportează lupte în jurul satului Urozhaine.

Mai la vest, în cursul zilei de sâmbătă au fost raportate în mod constant focuri foarte puternice de artilerie ucraineană spre pozițiile rusești la sud de Orikhiv, unde forțele ucrainene și-au intensificat, de asemenea, ofensiva în ultima săptămână.

UPDATE ORA 12:00. Ucraina anunță că a doborât 6 drone rusești în timpul nopții

Șase drone Shahed-136/131 au fost doborâte în regiunile Harkov și Sumî în noaptea de 11 iunie, au anunțat Forțele Aeriene ucrainene.

Potrivit armatei, dronele au vizat zonele de pe linia frontului din cele două regiuni. Nu au fost raportate alte detalii. În noaptea de 10 iunie, Ucraina a doborât două dintre cele opt rachete de croazieră și balistice lansate de forțele rusești.

Dintre cele 35 de drone Shahed-136 de fabricație iraniană care au atacat, de asemenea, infrastructura critică și militară din oblasturile Poltava, Harkov și Odesa, 20 au fost doborâte de apărarea aeriană, potrivit raportului anterior al Forțelor Aeriene.

UPDATE ORA 11:00. Tren de marfă deraiat în apropierea graniţei cu Ucraina

15 vagoane ale unui marfar gol au deraiat în regiunea Belgorod din sudul Rusiei, la graniţa cu Ucraina, a anunţat sâmbătă seara guvernatorul local, adăugând că nu există deocamdată informaţii despre cauzele accidentului, scrie Reuters.

„Conform informaţiilor preliminare, nu există victime”, a spus pe Telegram guvernatorul regiunii, Viaceslav Gladkov.

Accidentul a avut loc în apropierea unei gări din districtul municipal Alexeievski, iar trenul era gol, a mai spus Gladkov.

UPDATE ORA 09:00. Susele rusești susțin că Ucraina are avantaje în desfășurarea asalturilor pe timp de noapte.

Sursele rusești au afirmat că forțele ucrainene au intensificat atacurile pe timp de noapte în ultimele 48 de ore, iar forțele ucrainene profită din ce în ce mai mult de avantajele oferite de Occident. Sursele vorbesc despre un echipament cu sisteme avansate de optică nocturnă.

UPDATE ORA 07:00. Două done s-au prabușit în regiunea rusă Kaluga, conform guvernatorului Vladislav Shapsha.

O dronă s-a prăbușit în apropierea satului Strelkovka, iar alta în pădure, în districtul municipal Medynsky. Accidentul a avut loc în apropierea unei gări din districtul municipal Alexeyevsky, iar trenul era gol, a precizat Gladkov.

UPDATE ORA 06:00. Ucraina ripostează. Se semnalează o contraofensivă ucraineană în patru zone.

Purtătorul de cuvânt al grupului de forțe din estul Ucrainei, colonelul Serhiy Cherevaty, a precizat că forțele ucrainene au avansat până la 1.400 de metri în zone nespecificate ale frontului Bahmut, iar rușii confirmă avansurile ucrainene la nord-vest și nord-est de Bahmut, potrivit The Guardian.

UPDATE ORA 05:00. ,,Criminali de război. O să vă filmez la fiecare pas”. Anunță Mstyslav Chernov, regizorul „20 Days in Mariupol”.

Mstyslav Chernov urmărește în continuare asediul rusesc asupra portului Mariupol, regizorul a scos pe piață documentarul „20 Days in Mariupol”, prima proiecție va avea loc în Marea Britanie, la Sheffield DocFest. Documentarul este filmat de Mstyslav și are ca scop expunerea publică a uciderilor în masă care au avut loc la Mariupol.

UPDATE ORA 02:00.

Ucrainienii își aduc aduc aminte de orașul Bahmut care era cunoscut la nivel internațional drept „orașul vinului spumant și al sării”

Evgheni Prigozhin, șeful grupului de mercenari Wagner, a declarat că toate clădirile vinăriei au fost distruse. Wagner a fost în fruntea forțelor rusești care au luptat împotriva trupelor ucrainene în Bahmut.

LIVE UPDATE ORA 01:00


Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a făcut o declarație fermă cu privire la situația din teritoriile ocupate de Rusia, oferind astfel cea mai clară indicație până în prezent cu privire la acțiunile armatei ucrainene. El a subliniat că în Ucraina au loc acțiuni defensive relevante de contraofensivă pentru a elibera teritoriul ocupat de forțele ruse.

Această declarație a fost făcută în timpul unei apariții la Kiev, în urma comentariilor omologului său rus, Vladimir Putin, care afirmase anterior că contraofensiva ucraineană a început, dar nu a avut succes. În fața acestor afirmații, președintele Zelenski a transmis un mesaj ferm, reafirmând hotărârea Ucrainei de a-și recâștiga teritoriile ocupate și de a asigura securitatea națională.

Zelenski a respins sugestiile lui Putin potrivit cărora forțele armate ucrainene se luptă și a încercat să aplice o anumită presiune psihologică proprie.

„Este interesant că Putin vorbea despre contraofensiva noastră”, a declarat Zelenski.

Știre inițială

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut sâmbătă apel la alte țări și la organizațiile internaționale să ajute la salvarea victimelor din zonele țării aflate sub ocupația forțelor ruse, referindu-se la persoanele sinistrate în urma inundațiilor produse după prăbușirea barajului-cheie de la Nova Kahovka, din regiunea sudică Herson, scrie CNN.

În discursul său video de sâmbătă seară, adresat națiunii, Zelenski a afirmat că „Rusia nu oferă niciun ajutor real oamenilor din zonele inundate” care se află sub controlul trupelor de ocupație.

„Pe teritoriul ocupat, putem să-i ajutăm pe oameni doar în anumite zone – teroriștii ruși fac totul pentru ca victimele dezastrului să fie cât mai multe. Bombardamentele rusești continuă – chiar și la punctele de evacuare”, a afirmat liderul de la Kiev.

„Facem presiuni și încurajăm organizațiile internaționale și sprijinul internațional să vină în partea din regiunea Herson unde se află acum ocupanții”, a adăugat Zelenski.