• Armata ucraineană a recucerit Makarivka.
  • „Așezările Blahodatne și Makarivka au fost eliberate”, a declarat oficialul, Hanna Maliar.
  • Un al treilea sat, Neskuchne, a fost revendicat duminică de o brigadă a armatei ucrainene.

UPDATE ORA 23.00 Zelenskyy: „Ploile ne fac sarcina mai dificilă”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a publicat discursul de noapte. El spune că, în ciuda ploii și a luptei acerbe, forțele ucrainene au făcut progrese. De asemenea, declară că: „Bătăliile sunt aprige, dar mergem înainte, iar acest lucru este foarte important.”

„Deși vremea este nefavorabilă în aceste zile – ploile ne îngreunează sarcina – puterea războinicilor noștri dă rezultate și le mulțumesc tuturor celor care sunt în luptă acum, tuturor celor care susțin brigăzile noastre de luptă în zonele relevante”.

UPDATE ORA 22.00 Locuitorii din Herson primesc ajutor umanitar

În regiunea Herson din Ucraina, locuitorii s-au adunat pentru a primi ajutor umanitar. Cei mai mulți dintre cei care au participat au fost oameni în vârstă.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Aproximativ 3.800 de case rămân inundate pe teritoriul ocupat de ucraineană în urma distrugerii barajului Kakhovka. Mii de persoane au rămas strămutate și fără acces la apă potabilă.

Sursă: Sky News

Sursă: Sky News

UPDATE ORA 21.00 Blinken spune că este prea devreme pentru a spune unde se duce contraofensiva Ucrainei

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat luni că este prea devreme pentru a spune exact unde se îndreaptă contraofensiva Ucrainei, dar a spus că Washingtonul este încrezător că Kievul va continua să aibă succes în încercarea de a-și recupera pământul confiscat de Rusia.

El a spus că la următorul summit NATO de la Vilnius ar putea fi de așteptat un pachet „solid” de sprijin politic și practic pentru Ucraina.

UPDATE ORA 20:00. Marea Britanie împreună cu G7 lucrează la un program de combatere a furtului de cereale din Ucraina

Ministrul britanic al alimentației și agriculturii, Mark Spencer, a declarat că G7 lucrează la un plan prin care se va identifica originea cerealelor, prin metode chimice, pentru a combate presupusul furt de cereale din Ucraina.

UPDATE ORA 19:00. Putin îi vizitează pe soldații ruși internați într-un spital militar

Vladimir Putin, care a făcut apel la patriotism în ceea ce a numit un „moment dificil” pentru țara sa, a ținut acest discurs pentru a marca Ziua Națională a Rusiei.

Putin, însoțit de ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a vorbit cu soldații răniți în Ucraina și apoi le-a înmânat medalii.

UPDATE ORA 18:00. Ce așezări au fost revendicate de Ucraina până acum

Ucraina a reușit să recupereze mai multe așezări de sub controlul rusesc de când președintele Zelensky a anunțat începerea contraofensivei țării sale în weekend.

Forțele ucrainene au reușit să revendice Storozheve, Blahodatne, Neskuchne și Makarivka.

UPDATE ORA 17:00. Rusia intenționează să evacueze un oraș din Crimeea după ruperea unui barajului

Serviciile de informații militare ucrainene afirmă că Rusia se pregătește să evacueze un oraș din Crimeea după ce ruperea barajului Kakhovka care a pus în pericol o uzină chimică locală. Armiansk se află în coridorul care leagă Crimeea de restul Ucrainei.

UPDATE ORA 16.00. Zelenski a semnalat că contraofensiva Ucrainei împotriva Rusiei este în curs de desfășurare

Prin câteva cuvinte, președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a dat cel mai puternic semnal de până acum că forțele sale au început mult așteptata campanie de recucerire a unor porțiuni de teritoriu luate de forțele rusești.

Președintele a declarat că „acțiuni defensive relevante de contraofensivă au loc în Ucraina”, dar a rămas rezervat în privința detaliilor.

UPDATE ORA 15.00

Autoritățile elvețiene au declarat că mai multe site-uri guvernamentale au fost ținta unui atac DDoS (Distributed Denial-of-Service) luni, care a fost revendicat de hackeri pro-ruși.

Atacul are loc în timp ce parlamentul elvețian se pregătește pentru un discurs video al președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskiy, programat pentru joi, și coincide cu o sărbătoare națională în Rusia, potrivit Reuters.

Centrul Național de Securitate Cibernetică al Elveției (NCSC) a declarat că „diverse site-uri web ale administrației federale și ale întreprinderilor afiliate la confederație au fost indisponibile” în urma atacului, revendicat de grupul de hackeri NoName.

UPDATE ORA 14.00 Nivelul apelor scade în Kherson, în timp ce mii de oameni sunt evacuați de pe ambele maluri ale Nistrului

Conform oficialilor ucraineni, apele se retrag în zonele din jurul râului Dnipro, în urma prăbușirii, săptămâna trecută, a barajului Nova Kakhovka.

Apa de pe malul vestic al râului, controlat de Ucraina, a scăzut cu 64 de centimetri, a declarat Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare din regiunea Kherson.

Dar aproape 50 de așezări au rămas inundate, a spus el – 32 pe malul ucrainean și 14 pe malul estic ocupat de Rusia.

Prokudin a precizat că peste 3.700 de case sunt inundate pe partea ucraineană, iar evacuările continuă în ciuda tirurilor de artilerie rusești.

UPDATE ORA 13.00 Forțele ucrainene susțin că trupele rusești au aruncat în aer un mic baraj în sud-estul țării

craina a acuzat forțele rusești că au aruncat în aer un mic baraj la un rezervor din sud-est, de-a lungul graniței regionale dintre Donețk și Zaporizhzhia.

Apele s-au revărsat pe ambele maluri ale râului Mokri Yaly după ce barajul unui mic rezervor din apropierea satului Novodarivka a fost distrus, potrivit Centrului Media Militar.

Novodarivka este unul dintre mai multe sate din zonă pe care trupele de la Kiev le-au revendicat în ultimele zile, pe fondul operațiunilor ofensive de-a lungul mai multor puncte de pe linia frontului din sud-estul Ucrainei.

Aceasta survine la câteva zile după prăbușirea mortală a barajului Nova Kakhovka din sudul regiunii Kherson, într-unul dintre cele mai mari dezastre industriale și ecologice din Europa din ultimele decenii.

UPDATE ORA 12.00 Lupte grele în regiunile din sud-estul Ucrainei

Forțele ruse și ucrainene au raportat ciocniri intense de-a lungul granițelor regiunilor Donețk și Zaporizhzhia – în estul și sud-estul Ucrainei – unde armata Kievului a recucerit o serie de sate ca parte a unei contraofensive mult așteptate.

O mare parte din lupte se desfășoară la sud și sud-vest de orașul Velyka Novosilka, unde trupele ucrainene încearcă să avanseze de-a lungul râului îngust Mokri Yaly, potrivit mai multor relatări. Sâmbătă, Ucraina a cucerit câteva sate mici de-a lungul râului, potrivit unor înregistrări video geolocalizate.

UPDATE ORA 11.00 Ucraina pierde 16 vehicule blindate fabricate în SUA, potrivit unui grup, dar forțele Kievului continuă să câștige teritoriu

Ucraina a pierdut 16 vehicule blindate furnizate de SUA în ultimele zile, potrivit unei analize a serviciilor de informații din surse deschise, în timp ce armata țării a anunțat că forțele sale au capturat trei sate de la Rusia într-o ofensivă în estul regiunii Donețk.

Cele 16 vehicule americane de luptă de infanterie Bradley fie distruse, fie avariate și abandonate în ultimele zile reprezintă aproape 15% din cele 109 pe care Washingtonul le-a dat Kievului, potrivit lui Jakub Janovsky de la site-ul olandez de informații open-source Oryx, care a colectat dovezi vizuale ale pierderilor de echipamente militare în Ucraina de la începutul invaziei rusești, la 24 februarie 2022.

UPDATE ORA 10.00 Ucraina susține că Rusia se află în defensivă în Zaporizhzhia și Kherson

Forțele armate ucrainene (AFU) au declarat luni că Rusia se află în defensivă în regiunile Zaporizhzhia și Kherson, în timp ce forțele ucrainene își intensifică activitățile de-a lungul liniei frontului.

AFU a adăugat că Rusia „a tras cu artileria” asupra mai multor așezări mici din regiune.

Într-o declarație, Ministerul rus al Apărării a afirmat că Ucraina „lansează tot mai multe atacuri în direcția [Zaporizhzhia]”- dar a susținut că a distrus vehicule blindate ucrainene.

Armata ucraineană a revendicat progrese pe mai multe fronturi în weekend, după ce președintele Volodomir Zelenski a dat cel mai puternic semnal de până acum că forțele sale au început mult așteptata campanie de recucerire a unor porțiuni de teritoriu luate de forțele rusești.

UPDATE ORA 09.00 Ucraina revendică succese pe câmpul de luptă, după ce Zelensky semnalează că este în curs o contraofensivă

Armata ucraineană a revendicat progrese pe mai multe fronturi în weekend, după ce președintele Volodomir Zelenski a dat cel mai puternic semnal de până acum că forțele sale au început mult așteptata campanie de recucerire a unor porțiuni de teritoriu luate de forțele rusești.

Vorbind sâmbătă la Kiev, liderul ucrainean a declarat că „acțiuni defensive relevante de contraofensivă au loc în Ucraina”, dar a rămas discret în privința detaliilor.

UPDATE ORA 08.00

Ucraina inspectează 62.912 adăposturi. „Peste 23% nu sunt apte pentru utilizare”, declară Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență

„0,6% din numărul total nu au fost inspectate din cauza ostilităților. În special, la Kiev au fost inspectate 4.655 de adăposturi, dintre care 0,6% au fost închise, iar 34,6% erau improprii pentru utilizare”.

UPDATE ORA 07.00

Zelenski a mulțumit forțelor ucrainene: ,,Sunt recunoscător soldaților noștri pentru această zi. Pentru fiecare dintre brigăzile noastre de luptă, pentru fiecare dintre unitățile noastre. Unităților separate de apărare antiaeriană Khortytsia și Tavria, tuturor celor care se află acum în luptă, tuturor celor care se află la sol, tuturor celor care ajută… Vă mulțumesc! Vă mulțumim pentru fiecare pas, pentru fiecare bătălie, pentru fiecare ocupant ucis!”

UPDATE ORA 06.00

De pe teritoriul regiunii Herson au fost salvate 2.722 de persoane, inclusiv 205 copii și 76 de cetățeni cu mobilitate redusă. 982 de persoane au fost evacuate din regiunea Mykolaiv, inclusiv 167 de copii.

UPDATE ORA 05.00

O cunoscută femeie chirurg din Kiev care a postat pe rețelele sociale un videoclip despre medicamente inutilizabile și-a pierdut locul de muncă.

UPDATE ORA 04.00

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a încheiat o conversație Andrzej Duda

„Am discutat despre așteptările noastre de la summitul NATO de la Vilnius. Înțelegem importanța unor pași fermi din partea Alianței pentru a garanta securitatea Ucrainei. Vă mulțumim pentru sprijinul puternic al Poloniei în domeniul apărării. Am discutat, de asemenea, despre alte nevoi prioritare pentru linia de front. Îi sunt recunoscător lui Andrzej pentru poziția sa puternică și de neclintit”, a scris Zelenski.

UPDATE ORA 03.00

La ora 03:11, două explozii puternice au fost auzite în oraș și în suburbii.

UPDATE ORA 02.00. Ucraina afirmă că a eliberat trei sate din sud-estul țării

Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a declarat într-un videoclip pe Telegram că forțele ucrainene au cucerit și satul Makarivka.

Un purtător de cuvânt al armatei a menționat că aceste câștiguri au fost primele victorii din cadrul contraofensivei.

UPDATE 01.00

Rusia și Ucraina au făcut schimb de aproape 200 de prizonieri de război duminică, potrivit declarațiilor oficialilor de la Moscova și Kiev, potrivit unor oficiali de la Mariya Knight, CNN.

„94 de membri ai serviciilor rusești au fost trimiși în țara lor natală, în cadrul schimbului”, a declarat Ministerul rus al Apărării, adăugând că luptătorii vor benefecia de servicii medicale înainte de se întoarce la familiile lor.

Știrea inițială

Armata ucraineană a recucerit Makarivka, un alt sat din prima linie din regiunea Doneţk de est, şi a avansat pe mai multe fronturi, a declarat duminică ministrul adjunct al apărării al ţării, conform CNN.

„Așezările Blahodatne și Makarivka au fost eliberate”, a declarat oficialul, Hanna Maliar, într-o actualizare pe Telegram, referindu-se la un al doilea sat din sud-est despre care oficialii armatei susțineau anterior că este din nou în mâinile Ucrainei.

Un al treilea, Neskuchne, a fost revendicat duminică de o brigadă a armatei ucrainene, deși liderii apărării Kievului nu au comentat încă acest teritoriu. Bloggerii militari ruși au făcut și rapoarte neoficiale că Neskuchne a fost recucerit de trupele ucrainene.

În altă parte de-a lungul liniei frontului: Maliar a spus că „trupele continuă acțiunile ofensive” în jurul orașului de est Bakhmut, care a servit de mult timp ca punct de foc în conflict.

Forțele Kievului făceau progrese în jurul lacului de acumulare Berkhivka la nord-vest de oraș și pe două fronturi la sud de oraș, într-un caz înaintând până la 1.500 de metri (în jur de o milă), potrivit ministrului adjunct al apărării.

Duminică mai devreme, alți oficiali ucraineni au raportat progrese similare în nord-vestul și sud-vestul orașului.

„Nici o singură poziție nu a fost pierdută pe fronturile unde trupele ucrainene sunt în defensivă”, a susținut Maliar.