• Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus în discursul său de noapte de luni că luptele sunt dure, dar forțele ucrainene „înainte” și recuceresc teritoriul.
  • „Bătăliile sunt aprige, dar mergem înainte, iar acest lucru este foarte important. Pierderile inamicului sunt exact ceea ce avem nevoie”, a spus Zelenski.
  • „Ne menținem și ne consolidăm dominația operațională”, a spus Zelenski. „Sunt recunoscător în mod deosebit lui Bakhmut, deoarece ne creștem controlul în această zonă”.

UPDATE ORA 23:00. Aproape 3.000 de persoane au fost evacuate după distrugerea barajului

Ministerul ucrainean de Interne a declarat că aproximativ 2.757 de persoane au fost evacuate din regiunea Kherson în urma atacului asupra barajului Kakhovka

Ministerul a precizat că aproximativ 263 de copii și alte 77 de persoane cu mobilitate redusă au fost evacuate din calea apelor în creștere, potrivit datelor colectate de agenție, peste 3.000 de case au fost inundate în regiunea Kherson.

UPDATE ORA 21:00. Administrația Biden oferă armament Ucrainei

Administrația Biden a anunțat că va susține, din nou, Ucraina cu arme în valoare de 325 de milioane de dolari, este vorba de a 40-a tranșă de acest fel de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

„Acest pachet de armament include dotări de apărare aeriană, muniții suplimentare pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate, proiectile de artilerie, arme antitanc, vehicule blindate și alte echipamente esențiale pentru întărirea forțelor ucrainene pe câmpul de luptă”, scrie Antony Blinken.

UPDATE ORA 19:00. Putin spune că pierderile Ucraine în contraofensivă sunt aproape „catastrofale”

Președintele rus a declarat că contraofensiva a generat pierderi „catastrofale”, afirmând că Ucraina a pierdut peste 160 de tancuri, dintre care 25%-30%, au fost furnizate de aliații occidentali.

Este vorba despre tancurile Leopart și vehiculele de luptă Bradley, acestea ar fi fost câștigate de militarii ruși în regiunea Zaporizhzhia.

UPDATE ORA 18:00. Jens Stoltenberg intensifică sprijinul pentru Ucraina

În scurtele sale remarci înainte de întâlnirea cu secretarul de stat american, Antony Blinken, Stoltenberg, a declarat că alianța se pregătește pentru summitul liderilor din capitala lituaniană, Vilnius, unde se așteaptă ca aceasta să își intensifice sprijinul pentru Ucraina.

UPDATE ORA 17:00. Putin anunță că nu își schimbă obiectivele din Ucraina

Președintele Vladimir Putin a vorbit în această după-amiază, spunând că „Nu s-a produs nicio schimbare în obiectivele Rusiei în timpul invaziei sale în Ucraina.”

El a declarat la o adunare a reporterilor că obiectivele militare ale Moscovei „sunt de natură fundamentală.”

UPDATE ORA 16.00 Atacul asupra lui Kryvyi Rih a ucis cel puțin 11 civili și a rănit alți zeci, potrivit oficialilor local

Dintre cei 25 de răniți, doi au suferit arsuri grave și sunt în stare critică, a declarat medicul șef al unuia dintre spitalele orașului. Bombarderea unui bloc de apartamente cu cinci etaje a ucis patru, iar șapte au murit într-un atac asupra unui depozit care depozita băuturi gazoase.

Niciuna dintre ținte nu avea legături militare, a spus primarul Oleksandr Vilkul.

Sursă: Sky News

UPDATE ORA 15.00 Muncitorii ruși din apărare acuzați de spionaj pentru Ucraina

Un grup de foști lucrători din industria apărării suspectați de spionaj pentru Ucraina au fost arestați de serviciul de securitate al Rusiei.

FSB i-a acuzat pe persoanele anonime că au predat documente tehnice folosite la fabricarea sistemelor și echipamentelor de armament pentru forțele aeriene ruse. Același grup este suspectat că este implicat în planuri de aruncare în aer a liniilor de cale ferată în regiunile ruse Kursk și Belgorod, a spus FSB.

„Au fost confiscate explozivi din plastic cu o masă totală de peste 4 kg, patru detonatoare, documentație de proiectare militară și bunuri folosite în scopuri militare, precum și 150.000 de dolari”, se arată în comunicat.

UPDATE ORA 14.00 Preot, în vârstă de 72 de ani, a murit în urma bombardării unei biserici

Kryvyi Rhi nu este singura așezare ucraineană bombardată astăzi. Un preot în vârstă de 72 de ani a fost ucis într-un atac rusesc asupra Bilozerka, în regiunea Herson, a declarat șeful biroului președintelui ucrainean.

Artileria a lovit curtea unei biserici, rănind și o femeie în vârstă de 76 de ani, a spus Andriy Yermak. Au fost avariate patru clădiri de locuințe, oficiul poștal, clădirile administrative, piața centrală și infrastructura critică.

UPDATE ORA 13.00 Numărul morților a crescut după greve

Încă patru morți au fost confirmate de când am raportat ultima dată despre bombardamentul rusesc de Kryvyi Rhi, în centrul Ucrainei, în această dimineață. Primarul acesteia, Oleksandr Vilkul, a declarat că încă cel puțin 28 de persoane au fost rănite. O altă persoană rămâne sub dărâmături, a adăugat el.

Sursă: Sky News

UPDATE ORA 12.00 Ministerul rus al Apărării „căută controlul” asupra mercenarilor infami

Ministerul rus al Apărării încearcă să restrângă independența grupului Wagner, au spus analiștii militari.

Liderul grupului de mercenari, Yevgeny Prigozhin, a declarat că a primit o scrisoare prin care îi cere grupului să se înscrie la comanda Ministerului Apărării și să îi informeze despre componența forțelor sale.

Un membru al comitetului de apărare al Dumei de stat ruse, Viktor Sobolev, a declarat că Ministerul Apărării nu va permite voluntarilor să lupte fără a semna un contract cu ministerul, ceea ce ar putea face ilegală operarea forțelor Wagner în Ucraina, potrivit bloggerului militar Mobilization News.

UPDATE ORA 11.00 Incendiu la o rafinărie de petrol din Rusia

Un incendiu a izbucnit în această dimineață la o rafinărie de petrol din regiunea Krasnodar din Rusia.

Incendiul a fost cauzat de o defecțiune „tehnologică” a echipamentelor de ardere și de atunci a fost stins, a informat agenția de presă RIA Novosti.

Rafinăriile de petrol din sudul Rusiei au fost ținta atacurilor cu drone în ultimele luni.

UPDATE ORA 10.00

Șase morți și 19 au fost transportați de urgență la spital după ce incendiul a cuprins patru etaje Dintre cele 25 de persoane rănite în Kryvyi Rhi, 19 au fost transportate la spital.

Incendiul a cuprins etajele unu până la cinci ale blocului, acoperind 700 de metri pătrați – aproximativ dimensiunea a două terenuri și jumătate de tenis.

UPDATE ORA 09.00 Cel puțin șapte persoane blocate sub dărâmăturile clădirilor în flăcări

Operațiunile de salvare continuă să găsească oameni printre dărâmăturile unui bloc de apartamente cu cinci etaje în flăcări și într-un depozit distrus, potrivit oficialilor ucraineni din Kryvyi Rih.

Se crede că cel puțin șapte persoane sunt prinse sub dărâmături, a declarat primarul orașului, Oleksandr Vilkul.

Sursă: Fox News

UPDATE ORA 08.00

Ucraina și Moldova vor construi împreună un punct de trecere a frontierei peste Nistru, informează Ministerul Dezvoltării Comunitare, Teritoriilor și Infrastructurii. Podul va deveni o legătură cheie a coridorului de transport dintre Kiev și Chișinău. Datorită construcției, exportatorii ucraineni vor avea cea mai scurtă rută din centrul Ucrainei către țările din Europa Centrală și de Sud-Est.

UPDATE ORA 07.00

Ucraina poate obține încă cinci sisteme de apărare aeriană american Patriot. Compania Raytheon Technologies și-a anunțat intenția de a produce cinci complexe până la sfârșitul anului 2024, potrivit The Wall Street Journal. Directorul general al companiei, Greg Hayes, a subliniat că sunt impresionați de eficacitatea complexului, care, ca și alte sisteme de apărare aeriană din Ucraina, distruge ținte.

UPDATE ORA 06.00

În total, 273 de persoane din regiune s-au alăturat proiectului guvernamental „eRobota”.

UPDATE ORA 05.00

Persoanele strămutate interne care trăiesc în comunitățile Poltava și Kremenchutsk au primit cele mai multe microgranturi. Aceștia deschid noi afaceri în domeniile produselor de panificație, îmbrăcăminte, ceramică, comerț, servicii, întreținere și reparații auto, alimentație publică.

UPDATE ORA 04.00

Au fost lovite o întreprindere comunală din districtul Kievski și un depozit din districtul Saltovski, unde a izbucnit un incendiu.

Informațiile privind victimele sunt în curs de clarificare.

UPDATE ORA 03.00

Inamicul lansează atacul UAV Shahed asupra infrastructurii civile din Harkov – Terekhov

Preliminar, au fost lovite o întreprindere comunală din districtul Kievsky și un depozit din districtul Saltovsky, unde a avut loc un incendiu în urma exploziei.

Toate serviciile relevante lucrează la fața locului.

UPDATE ORA 02.00

Apărarea antiaeriană operează la periferia Kievului.

UPDATE ORA 01.00

Cel mai mare exercițiu din istoria NATO este în curs de desfășurare, prezentat ca o demonstrație de forță față de Rusia. O operațiune „majoră” urmează să aibă loc în estul Ucrainei în această săptămână, potrivit președintelui comisiei de apărare din Marea Britanie.

Știre inițială

Zelenski a mai spus că „cele mai importante și mai fierbinți” zone operaționale sunt în direcțiile Tavria și Khortytsia și a primit rapoarte de la comandanții din acele zone în timpul ședinței sale de luni, relatează CNN. „Deși vremea este nefavorabilă în aceste zile — ploile ne îngreunează sarcina — puterea războinicilor noștri dă rezultate și le mulțumesc tuturor celor care sunt în luptă acum, tuturor celor care susțin brigăzile noastre de luptă în zonele relevante.

Generalul Forțelor Terestre Ucrainene și generalul grupului operațional-strategic Tavria au raportat „despre succesul pe care l-am obținut, pe zonele de front unde trebuie să le consolidăm și despre acțiunile pe care le putem întreprinde pentru a sparge mai multe poziții rusești”, potrivit lui Zelenski.

„Ne menținem și ne consolidăm dominația operațională”, a spus Zelenski. „Sunt recunoscător în mod deosebit lui Bakhmut, deoarece ne creștem controlul în această zonă”.

Ministrul adjunct al apărării al Ucrainei, Hanna Maliar, a declarat că în ultima săptămână, forțele ucrainene din zona Bakhmut au recucerit 16 kilometri pătrați. Pe flancul stâng în Bakhmut, trupele ucrainene avansează cu 1,5 kilometri, iar pe flancul drept au avansat 3,5 kilometri, potrivit lui Maliar.

„Săptămâna aceasta, va fi foarte semnificativă”, a adăugat Zelenski în discursul său. „În primul rând, pregătim noi arme de sprijin din partea partenerilor noștri pentru războinicii noștri. În al doilea rând, ne pregătim să implicăm mai mulți actori globali în implementarea Formulei Păcii. În al treilea rând, lucrăm pentru a face Summitul [NATO] de la Vilnius cu adevărat semnificativ. „