• Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis marți pe Ihor Kyzym din funcția de ambasador în Belarus.
  • Săptămâna trecută, Parlamentul ucrainean a înregistrat un proiect de rezoluție privind recunoașterea Belarusului ca țară agresoare.
  • O notă explicativă a îndemnat guvernul ucrainean „să lucreze imediat la chestiunea ruperii relațiilor diplomatice dintre Ucraina și Republica Belarus”.

UPDATE ORA 23.14.

Prigojin: „Toți patrioții Rusiei, adevărați patrioți ai țării care cunosc istoria și nu fanii unui guvern slab care a trădat interesele statului, ies în stradă, vom găsi arme. În această noapte vom rezolva problema trădătorilor și criminalilor care au dezonorat Rusia. Numele lor sunt Șoigu și Gerasimov” .

UPDATE ORA 23.10. Putin este conștient de situația care se desfășoară în jurul Prigojin, se iau toate măsurile necesare, a spus Peskov

După declarațiile lui Prigojin, a fost inițiat un dosar penal pentru instigare la o rebeliune armată, a declarat CNA RF.

UPDATE ORA 23.07. Ministerul rus al Apărării:

Toate mesajele și cadrele video distribuite pe rețelele sociale în numele lui Evgheni Prigojin despre presupusa „grevă a Ministerului Apărării RF asupra taberelor din spate ale PMC Wagner” nu corespund realității și sunt o provocare informațională.

Recomandări

O NOUĂ MISIUNE NASA
CE PROGRAM ARE MUSK
OMAGIU PENTRU BERNARD HILL
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
CE ESTE TRENDUL BARBARA RHUBARB
SWIFT REVINE PE PRIMUL LOC

Forțele armate ale Federației Ruse continuă să desfășoare misiuni de luptă pe linia de contact cu forțele armate ale Ucrainei în zona operațiunii militare speciale.

UPDATE ORA 23.00. Armata rusă a bombardat trupele de mercenari ruşi Wagner. Prigojin ameninţă cu răzbunarea

Evgheni Prigojin a declarat astăzi că armata rusă a bombardat intenţionat o tabără a mercenarilor Wagner din Ucraina, conform unei postări pe o reţea socială.

Şeful mercenarilor Wagner a precizat că rachetele au venit din spatele frontului, iar pierderile sunt uriaşe.

Evgheni Prigojin a anunţat începutul „eliminării răului”, referindu-se la conducerea militară a ţării. El a cerut ca nimeni să nu interfereze cu activitatea de luptă a mercenarilor Wagner, iar cei care se vor opune vor fi distruşi. După „restaurarea justiţiei”, luptătorii Wagner, potrivit lui Prigojin, se vor întoarce pe front. În trecut, mercenarii Wagner au mai capturat un locotenent-colonel rus, comandant de brigadă la Bahmut, pe care l-au acuzat că încerca să-i elimine pe mercenari.

În ultimele zile, Evgheni Prigojin a criticat conducerea armatei ruse şi a acuzat Ministerul rus al Apărării că a inventat pretexte false pentru a-l păcăli pe Vladimir Putin să invadeze Ucraina şi a afirmat că Moscova ar fi putut evita complet războiul.

Ministerul rus al Apărării, însă, a transmis că „toate informaţiile care vin dinspre Prigojin despre aşa-zisul atac al armatei ruse asupra mercenarilor Wagner nu corespund realităţii şi reprezintă o provocare.”

UPDATE ORA 22.50.

Alerta a fost anulată în majoritatea regiunilor.

UPDATE ORA 22.30.

Alerta de raid aerian este activă pe întreg teritoriul Ucrainei. Comandamentul Forțelor Aeriene al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis că „un avion de vânătoare MiG-31K al Forțelor Aerospațiale Ruse a fost văzut decolând de pe aerodromul Savasleika”.

UPDATE ORA 22.00. Zelenski a ordonat un audit al activităţii şefilor birourilor militare de recrutare, în urma acuzaţiilor de corupţie

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ordonat vineri crearea unei comisii speciale care să desfăşoare un audit asupra activităţii şefilor comisariatelor militare regionale de recrutare, scrie Reuters.

Această comisie va fi condusă de generalul Oleksandr Pavliuk, adjunct al ministrului apărării, a precizat Zelenski după o întâlnire cu comandanţii de rang înalt ai armatei ucrainene.

Dispoziţia preşedintelui ucrainean urmează relatărilor din presă despre presupuse fapte de corupţie ale şefului unuia dintre comisariatele militare.

Zelenski a anunţat că a ordonat demiterea urgentă a unui astfel de comandant, despre a cărui familie publicaţia Ukrainska Pravda a scris că deţine în Spania o proprietate şi maşini în valoare de milioane de dolari.

,,Am dat un ordin urgent să fie creată o comisie (…) şi, împreună cu unităţile de aplicare a legii şi cu Agenţia Naţională de Prevenire a Corupţiei, să fie verificaţi toţi comandanţii birourilor militare de recrutare în toate regiunile Ucrainei, astfel încât ei să nu dezonoreze statul nostru şi memoria eroilor care mor pe front”, a transmis preşedintele ucrainean pe Telegram.

El a mai menţionat în acelaşi mesaj că, la reuniunea la care a dat respectivul ordin, au fost de asemenea discutate situaţia de pe frontul războiului cu Rusia, aprovizionarea cu arme şi ritmul de producţie al industriei militare.

UPDATE ORA 21.00

Un pod controlat de Rusia ce leagă sudul Ucrainei de peninsula anexată Crimeea a fost grav avariat și este „inutilizabil” în prezent, a declarat vineri un oficial instalat la Moscova, relatează AFP.

„Este inutilizabil pentru circulație”, a declarat Vladimir Saldo, guvernatorul instalat de Moscova în regiunea Kherson, în sudul Ucrainei, adăugând că podul Chongar va fi închis circulației timp de aproximativ 20 de zile.

UPDATE ORA 20.00

Ucraina a semnalat vineri că principalul impuls în contraofensiva împotriva forțelor rusești mai are de așteptat. Țara a mai precizat că unele trupe nu sunt încă trimise pe teren, iar operațiunea de până acum a avut ca scop „amenajarea câmpului de luptă”.

UPDATE ORA 19.00

Consilierul specializat în probleme de securitate națională al președintelui american Joe Biden, Jake Sullivan, se va deplasa în acest weekend în Danemarca pentru a participa la o reuniune despre Ucraina, la care ar putea participa unele țări care au refuzat să condamne invazia.

Discuțiile de la Copenhaga sunt organizate de Ucraina „pentru a discuta principiile de bază ale păcii”, a declarat vineri un oficial american.

UPDATE ORA 18.00. Zelenski „promite schimbări de personal”

Volodimir Zelenski a declarat că vor avea loc „schimbări de personal” după ce trei persoane au murit după ce au rămas blocate afară, în timpul unui atac cu rachete.

După o reuniune a Consiliului Național de Securitate și Apărare, președintele ucrainean a declarat „Un sfert din adăposturile antiaeriene din Ucraina și o treime din Kiev sunt nepotrivite pentru a fi folosite”.

UPDATE ORA 17.00

În cadrul unei reuniuni a Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat că atenția sa se va concentra pe trei subiecte: securitatea, instanțele și viitorul țării în UE.

UPDATE ORA 16.00 Un atac rusesc s-a soldat cu 3 morți în sudul Ucrainei, potrivit autorităților

Cel puțin trei persoane au fost ucise vineri în atacuri rusești în sudul Ucrainei, potrivit oficialilor locali.

Un civil în vârstă de 35 de ani a fost ucis când satul Mala Tokmachka a fost atacat cu artilerie, a declarat Iurii Malashko, guvernatorul regional al Zaporizhziei.

Doi bărbați au fost uciși în urma bombardamentelor rusești asupra orașului Kherson din sudul Ucrainei, a declarat vineri guvernatorul regional.

UPDATE ORA 15.00

Oficialii ucraineni au subliniat săptămâna aceasta că contraofensiva lor va dura, premierul făcând apel la răbdare, iar președintele Volodymyr Zelensky avertizându-i pe aliați că luptele nu se vor desfășura ca un „film de la Hollywood”. Comentariile sale au venit după ce oficiali occidentali au declarat pentru CNN că contraofensiva Kievului „nu răspunde așteptărilor”.

UPDATE ORA 14.00 Ucraina anunță că urmează „lovitura principală” în contraofensivă și avertizează împotriva evaluărilor „premature”

„Lovitura principală” a Ucrainei în contraofensiva sa este încă în curs, iar unele rezerve continuă să fie reținute din luptă, a declarat vineri un înalt oficial ucrainean din domeniul apărării pentru televiziunea de stat.

„Avem încă evenimente majore în față, iar lovitura principală este încă în față”, a declarat ministrul adjunct al apărării Hanna Maliar. „Într-adevăr, unele dintre rezerve vor fi desfășurate mai târziu”.

UPDATE ORA 13.00 Atacul rusesc asupra orașului Kherson se soldează cu 2 morți, potrivit autorităților

Doi bărbați au fost uciși după ce forțele rusești au bombardat orașul Kherson din sudul Ucrainei, a declarat vineri guvernatorul regional.

„În orașul Kherson, forțele de ocupație au atacat cu foc de precizie o companie de transport municipal. Au lovit muncitorii civili care asigură viața orașului. Din păcate, un bărbat de 55 de ani a murit la fața locului. Alți cinci colegi de-ai săi au fost răniți și spitalizați”, a declarat guvernatorul Oleksandr Prokudin pe Telegram.

Într-o postare ulterioară pe Telegram, Prokudin a spus că un alt bărbat de 43 de ani a murit într-o unitate medicală din cauza rănilor suferite, în ciuda faptului că medicii au încercat să-i salveze viața.

UPDATE ORA 12.00 Ucraina revendică „reușite parțiale” în sud, în timp ce reține ofensiva rusă în est

Armata ucraineană a afirmat vineri că a avut „reușite în două zone de pe frontul de sud”.

„În direcțiile Novodanylivka – Robotyne și Mala Tokmachka – Novofedorivka, ei au obținut un succes parțial și se consolidează în frontierele obținute”, a declarat Andriy Kovalov, un purtător de cuvânt al Statului Major General al forțelor armate ucrainene, într-un comunicat.

UPDATE ORA 11.00 Rusia lansează o acțiune în justiție împotriva Australiei

Rusia a lansat o contestație legală împotriva unei legi adoptate recent care împiedică Moscova să construiască o nouă ambasadă în apropierea Parlamentului australian, au anunțat vineri autoritățile australiene.

Într-o declarație, Departamentul pentru Afaceri Interne a precizat că Rusia „a informat Commonwealth-ul cu privire la intenția sa de a începe o procedură legală la Înalta Curte, în care va contesta validitatea legislației din motive constituționale”.

Săptămâna trecută, Australia a declarat că a adoptat o legislație pentru a rezilia contractul de închiriere a noii ambasade ruse planificate în apropiere de Casa Parlamentului din capitala Canberra, din cauza unor preocupări legate de securitatea națională.

UPDATE ORA 10.00. 2 morți în atacurile rusești din Zaporizhzhia, potrivit unui oficial ucrainean

Cel puțin două persoane au murit în urma atacurilor rusești asupra Zaporizhziei, a declarat vineri un oficial ucrainean de rang înalt din regiunea sudică.

Iurii Malashko, șeful administrației militare din regiunea Zaporizhzhia, a declarat că victimele sunt un bărbat în vârstă de 55 de ani din Mala Tokmachka și un locuitor de 70 de ani din Huliaipole.

Cele două sate se află în apropierea liniei de front din sud, unde forțele ucrainene desfășoară o contraofensivă pentru a recupera teritoriul de la forțele rusești care ocupă părți din regiune.

UPDATE ORA 09.00 Dezastrul barajului Kakhovka a provocat pagube de peste 1,5 miliarde de dolari în Ucraina

Prăbușirea barajului Kakhovka a provocat deja pagube de peste 1,5 miliarde de dolari în Ucraina, au declarat autoritățile.

Ministrul pentru protecția mediului și resurse naturale, Ruslan Strileț, a declarat că această cifră va continua să crească.

„Potrivit previziunilor preliminare, pierderile ar putea ajunge la sute de miliarde de grivne [ucrainene]”.

UPDATE ORA 08.00 Ucrainenii au doborât rachete rusești care se îndreptau spre un aerodrom din vestul țării, afirmă forțele aeriene

Apărarea antiaeriană a Ucrainei a distrus în cursul nopții 13 rachete rusești lansate din aer care se îndreptau spre un aerodrom militar din vestul Ucrainei, a anunțat vineri forțele aeriene ucrainene.

„Toate cele 13 rachete de croazieră Kh-101/Kh-555 au fost distruse de apărarea aeriană, majoritatea în regiunea Khmelnytskyi”, a precizat forțele aeriene.
Rachetele rusești au fost lansate de la patru bombardiere strategice Tu-95MS în apropierea Mării Caspice, a precizat armata ucraineană.

Apărarea aeriană a doborât, de asemenea, un vehicul aerian fără pilot de recunoaștere de „tip neidentificat”, a precizat aceasta.

UPDATE ORA 07.00

Principala direcție a contraofensivei ucrainene împotriva Rusiei „nici măcar nu a început cu adevărat” și este prea devreme pentru a evalua succesul acesteia, a declarat joi un oficial ucrainean de rang înalt pentru CNN.

UPDATE ORA 06.00

Organizația Națiunilor Unite a adăugat Rusia pe lista globală a infractorilor pentru uciderea a 136 de copii în Ucraina în 2022, potrivit unui raport adresat Consiliului de Securitate al ONU, văzut de Reuters.

Este declarat că forțele ruse și grupurile afiliate „au mutilat 518 copii și au efectuat 480 de atacuri asupra școlilor și spitalelor ucrainene”. Armata Rusiei a folosit, de asemenea, 91 de copii drept scuturi umane, potrivit raportului.

UPDATE ORA 05.00

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski l-a demis pe Ihor Kyzym din funcția de ambasador în Belarus, marți, potrivit unui ordin publicat pe site-ul prezidențial al Ucrainei.

Săptămâna trecută, Parlamentul ucrainean a înregistrat un proiect de rezoluție privind recunoașterea Belarusului ca țară agresoare, a declarat luni Yaroslav Yurchyshyn, prim-vicepreședintele comisiei anticorupție a Parlamentului ucrainean, într-o postare Telegram.

UPDATE ORA 04.00

Rezistenta Mariupol a aratat cum au fost intampinați rusii în port in aceasta dimineata. Ocupatorii s-au stabilit într-o casă privată din districtul Primorsky, nu departe de portul Mariupol.

UPDATE ORA 03.00

Se stinge luminile. Rezultatul lucrărilor de apărare aeriană va fi dimineața.

UPDATE ORA 02.00

Forțele Armate ale Ucrainei au avertizat faptul că două avioane Tu-22m3 au fost înregistrate pe aerodromul Shaykovka, în plus față de TU-95MS înregistrat anterior.

De asemenea, de la ora 1:07 rachetele erau deja pe cer îndreptându-se în direcția Sud-Est, însă cursul se poate schimba. Regiunile centrale (Kiev, Vinnytsia, Jytomyr, Cernihiv, Cherkasy, Kirovohrad) sunt predispuse pericolului.

UPDATE ORA 01.00

Rusia a format grupuri speciale pentru a colecta și a ascunde cadavrele persoanelor ucise în urma spargerii din această lună a barajului Nova Kakhovka din sudul Ucrainei, spune Zelenskyy.

„Răul rus a format acolo grupuri speciale pentru a îndepărta și, evident, a ascunde cadavrele victimelor”, a acuzat Zelenskyi în discursul său video de noapte.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski l-a demis marți pe Ihor Kyzym din funcția de ambasador în Belarus, potrivit unui ordin publicat pe site-ul președintelui ucrainean, scrie CNN.

Săptămâna trecută, Parlamentul ucrainean a înregistrat un proiect de rezoluție privind recunoașterea Belarusului ca țară agresoare, a declarat luni, într-o postare pe Telegram, Iaroslav Iurchyshyn, prim-vicepreședinte al comitetului anticorupție al Parlamentului ucrainean.

Textul rezoluției înregistrate nu este încă disponibil, dar o notă explicativă publicată pe site-ul parlamentului precizează că Parlamentul ucrainean ar trebui să desemneze Belarusul drept stat agresor, „ținând cont de reticența Republicii Belarus de a nu mai permite Federației Ruse să își folosească teritoriul, spațiul aerian și infrastructura pentru a invada teritoriul suveran al Ucrainei, contrar obligațiilor internaționale”.

În plus, o notă explicativă a îndemnat guvernul ucrainean „să lucreze imediat la chestiunea ruperii relațiilor diplomatice dintre Ucraina și Republica Belarus” și să solicite comunității internaționale să sporească presiunea sancțiunilor asupra Minskului pentru a „forța conducerea belarusă să nu mai permită utilizarea teritoriului său pentru comiterea de crime de război”.