• Zelenski a avut un apel telefonic cu președintele SUA, Joe Biden, legat de continuarea cooperării dintre Ucraina și Statele Unite ale Americii.
  • Zelenski a declarat că: „Am discutat despre extinderea în continuare a cooperării în domeniul apărării, cu accent pe armele cu rază lungă de acțiune.”
  • Apelul telefonic între cei doi lideri poate însemna o mișcare importantă a Ucrainei cu scopul câștigării războiului.

UPDATE ORA 24.00 Putin a avut o întâlnire cu șefii agențiilor de drept

„V-am chemat pentru a vă mulțumi pentru munca depusă în aceste câteva zile și pentru a discuta despre situația care s-a dezvoltat în acest moment, precum și pentru a vorbi despre sarcinile cu care ne confruntăm, ca urmare a unei analiza evenimentelor petrecute în țară.”, a declarat Putin.

UPDATE ORA 23.00

Președintele rus Vladimir Putin a mulțumit luni luptătorilor Grupului Wagner care au luat „decizia corectă” și au oprit înaintare, scrie CNN.

„Le mulțumesc acelor soldați și comandanți ai Grupului Wagner care au luat singura decizie corectă – nu au mers pe calea vărsării de sânge fratricid, s-au oprit la ultima linie”, a declarat Putin într-un discurs către națiune.

Recomandări

UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD FESTIVAL
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD
CE FACI AZI? ȘEDINȚĂ FOTO DE PAȘTE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA

UPDATE ORA 22.00 Președintele belarus ar putea da și el o declarație în această seară

La câteva minute după ce s-a anunțat că Vladimir Putin va face „o serie de declarații” de la Kremlin în această seară, aliatul său apropiat, Alexander Lukașenko, a transmis propriul mesaj.

Au existat unele speculații potrivit cărora forțele Wagner ar putea organiza o ofensivă din Belarus – deși analiștii consideră că acest lucru este destul de puțin probabil.

Rapoartele mass-media au sugerat că Lukașenko va ține un discurs și în această seară.

UPDATE ORA 21.00 Putin va face „o serie de declarații” în această seară

Într-un mesaj enigmatic, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin ar fi spus că președintele rus va face o serie de declarații de la Kremlin în această seară.

Știrea a fost transmisă de Channel One, citându-l pe Dmitri Peskov.

Momentan nu este clar despre ce vor fi vorba în declarații.

La începutul zilei de astăzi, Putin a publicat prima sa declarație video de la tentativa de rebeliune – dar nu a menționat ce s-a întâmplat.

De atunci, șeful Wagner, Evgheni Prigozhin – care a condus revolta – a făcut propria declarație, susținând că nu a încercat să dărâme guvernul rus.

UPDATE ORA 20.00 SUA ar urma să anunțe un nou pachet de ajutor militar de 500 de milioane de dolari pentru Ucraina, potrivit unui oficial

Statele Unite urmează să anunțe un alt pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare totală de aproximativ 500 de milioane de dolari, a declarat un oficial american pentru CNN.

Ajutorul, care ar urma să fie anunțat marți, va include vehicule de luptă Bradley și Stryker suplimentare, a precizat oficialul, și va fi oferit Ucrainei prin intermediul Autorității prezidențiale de retragere. Ucraina a pierdut mai multe vehicule blindate în primele zile ale contraofensivei sale, pe care oficialii americani cred că forțele ucrainene au lansat-o la începutul acestei luni.

UPDATE ORA 19.00 Prigozhin spune că războiul din Ucraina s-ar fi încheiat mult mai repede sub conducerea Wagner

Prigozhin a declarat că marșul său de sâmbătă asupra Moscovei a dezvăluit „cele mai grave probleme de securitate din întreaga țară”, afirmând că unitățile sale au reușit să blocheze „toate” unitățile militare rusești și aerodromurile din calea lor.

Prigozhin susține că grupul de mercenari Wagner a avut sprijin în orașele prin care a trecut în timpul rebeliunii sale de scurtă durată.

De asemenea, el susține că forțele sale au parcurs 780 km în marșul lor spre Moscova dinspre sud – o distanță echivalentă cu cea parcursă de forțele rusești la 24 februarie anul trecut (când au început invazia în Ucraina) de la granița ucraineană până la Kiev și până la Uzhgorod, un oraș din vestul îndepărtat al Ucrainei, la granița cu Ungaria și Slovacia.

El spune că, dacă forțe precum cele ale trupelor lui Wagner ar fi efectuat acel prim atac, „operațiunea militară specială din Ucraina” s-ar fi încheiat mult mai devreme.

UPDATE ORA 18.00 Prigozhin spune că a întors marșul asupra Moscovei pentru a evita vărsarea de sânge rusesc

Patronul Wagner, Evgheni Prigojin, a publicat luni un nou material audio în care susține că doi factori au jucat în decizia sa de a întoarce marșul spre Moscova.

Prigozhin a declarat că a vrut să evite vărsarea de sânge în Rusia și a mai spus că marșul a fost o demonstrație de protest și nu a fost menit să răstoarne puterea în țară.

Acesta este primul mesaj audio al lui Prigojin de când a anunțat sâmbătă seara că coloana sa se întoarce „pentru a evita vărsarea de sânge”.

UPDATE ORA 17.00 Rusia investighează dacă serviciile secrete occidentale au fost implicate în rebeliune, spune ministrul de externe

Serviciile speciale rusești investighează dacă serviciile de informații occidentale au fost implicate în evenimentele care au avut loc sâmbătă în Rusia, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, într-un comentariu video pentru Russia Today.

Rusia acuză adesea interferențe străine în desfășurarea evenimentelor interne. Lavrov nu a prezentat imediat dovezi sau informații suplimentare cu privire la această presupusă investigație.

Cu toate acestea, el a precizat că ambasadorul SUA în Rusia a semnalat că SUA nu au avut „nimic de-a face” cu evenimentele.

UPDATE ORA 16.00

Ungaria nu va sprijini integrarea europeană a Ucrainei până când problema drepturilor minorităților naționale din Transcarpatia nu va fi rezolvată, a declarat ministrul de externe Szijjarto.

UPDATE ORA 15.00

Războiul Rusiei în Ucraina are „consecințe devastatoare” asupra conducerii, afirmă ministrul german de externe.

Invazia Rusiei în Ucraina are „consecințe devastatoare” asupra liderilor ruși, a declarat ministrul german de externe, Annalena Baerbock, la sosirea la o reuniune a Uniunii Europene, luni, la Luxemburg.

„Vedem consecințele devastatoare ale războiului de agresiune rusesc și asupra sistemului de putere al lui Putin”, a spus Baerbock, adăugând că liderii Rusiei „ripostează din ce în ce mai mult la ei înșiși”.

UPDATE ORA 14.00

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a îndemnat luni UE să „accelereze înfrângerea Rusiei” prin intensificarea sprijinului acordat Ucrainei.

Reuters relatează că Kuleba, care a participat la o reuniune cu miniștrii de externe din UE, a declarat pe Twitter că faptul că tancurile s-au îndreptat spre Moscova în timpul loviturii de stat zădărnicite arată că „Ucraina va învinge”.

UPDATE ORA 13.00

Stoltenberg, de la NATO: „Revolta arată că Putin a făcut o mare greșeală strategică în anexarea Crimeei și invadarea Ucrainei

Revolta eșuată a grupului de mercenari Wagner din Rusia demonstrează că Moscova a comis o greșeală strategică prin războiul împotriva Ucrainei, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

UPDATE ORA 12.00

Şoigu apare pentru prima oară în public, în Ucraina, în urma rebeliunii Wagner.

Guvernul rus a publicat imagini cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu, pentru prima dată de la revolta armată împotriva conducerii sale, în weekend, de către grupul de mercenari Wagner.

Videoclipul de 47 de secunde, care îl arată pe Șoigu în timp ce se consultă cu alți ofițeri militari, a fost înregistrat în timpul unei vizite în zona de luptă din Ucraina, a precizat luni ministerul pe Telegram. Ministrul a vizitat unul dintre posturile de comandă înaintate de acolo, a precizat comunicatul, care nu a putut fi verificat în mod independent. Nu au fost oferite informații cu privire la momentul în care a fost făcută înregistrarea.

UPDATE ORA 11.00

Peste 17.000 de recruți ucraineni au fost instruiți de Marea Britanie și de alți aliați în ultimul an pentru a ajuta Kievul să lupte împotriva invaziei Rusiei, a anunțat luni Ministerul britanic al Apărării, potrivit AFP.

Toți acești recruți, proveniți din diferite medii sociale, au trecut printr-un program „epuizant” de cinci săptămâni, despre care ministerul a spus că i-a transformat „din civili în soldați”.

UPDATE ORA 10.00

Oficialii chinezi au descris rebeliunea Wagner, ca fiind „afaceri interne” ale Moscovei, în timp ce un organ de presă de stat a calificat diviziunile din Rusia drept o „iluzie” exploatată de Occident

Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Andrei Rudenko, a avut duminică discuții neanunțate anterior la Beijing. Nu a fost clar dacă acestea au fost planificate în avans sau au venit ca urmare a revoltei Wagner.

UPDATE ORA 09.00

Ambasada Ucrainei în Israel a acuzat statul de o poziție clară pro-rusă și l-a îndemnat să treacă de partea corectă a istoriei.

„În timp ce poporul Ucrainei, inclusiv comunitatea sa evreiască semnificativă, sângerează sub atacurile rachetelor rusești și ale dronelor iraniene, conducerea israeliană, ascunzându-se în spatele demagogiei verbale despre neutralitatea sa, stabilește în mod activ relații cu Rusia. De fapt, pe teren, așa-zisa neutralitate a guvernului israelian este văzută ca o poziție pro-rusă clară”, relatează Ambasada Ucrainei în Israel.

UPDATE ORA 08.00. Ministrul rus al apărării, Șoigu, vizitează trupele din Ucraina

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a vizitat trupele din Ucraina, a anunțat agenția rusă de știri Ria, aceasta fiind prima sa apariție publică de la revolta Wagner din weekend.

Șoigu nu a comentat revolta, în timpul căreia șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a cerut ca ministrul apărării să se întâlnească cu el la Rostov înainte de a anula revolta.

UPDATE ORA 07.00

Armata ucraineană afirmă că a avansat între 600 de metri și 1.000 de metri pe flancurile de sud și de nord în jurul Bahmut, oraș cucerit de forțele Wagner în luna mai

De asemenea, armata a raportat progrese în zonă și sâmbătă, în timp ce militarii Wagner se îndreptau spre Moscova. AFP a raportat duminică ciocniri violente în zonă, cu soldați ucraineni

UPDATE ORA 06.00

Guvernul australian a promis un nou pachet de asistență militară în valoare de 110 milioane de dolari în cadrul următoarei runde de sprijin pentru Ucraina, inclusiv vehicule, muniție și fonduri umanitare.

UPDATE ORA 05:00

China și-a exprimat sprijinul pentru Rusia după ce o insurecție de scurtă durată a reprezentat cea mai gravă provocare pentru cei 23 de ani de domnie ai lui Vladimir Putin, un partener apropiat al liderului chinez Xi Jinping în eforturile sale de a crea o nouă ordine mondială și de a se alinia strategic împotriva SUA.

La o zi după ce luptătorii mercenari wagnerieni s-au întors din marșul lor spre Moscova, punând capăt unei revolte scurte și haotice a liderului războinic Evgheni Prigojin, Beijingul a publicat primul său comentariu cu privire la ceea ce Putin a numit o „rebeliune armată”.

„Aceasta este o afacere internă a Rusiei”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe într-o declarație laconică postată online duminică seara târziu.
„În calitate de vecin prieten al Rusiei și de partener strategic cuprinzător de coordonare pentru noua eră, China sprijină Rusia în menținerea stabilității naționale și în realizarea dezvoltării și prosperității”, a precizat acesta.

UPDATE ORA 04:00

Duma de Stat a Rusiei, sau camera inferioară a parlamentului, lucrează la o lege care să reglementeze Grupul Wagner, potrivit lui Andrey Kartapolov, șeful Comisiei pentru apărare.

Au existat speculații considerabile cu privire la viitorul Wagner de când șeful său, Evgheni Prigojin, a lansat o rebeliune în acest weekend.

Prigozhin a fost văzut ultima dată părăsind Rostov pe Don sâmbătă seara târziu într-un SUV negru, după ce Kremlinul a declarat că a fost negociat un acord cu președintele belarus Alexander Lukașenko prin care Prigozhin a fost de acord să meargă în Belarus și să pună capăt rebeliunii sale.

Prigozhin însuși nu a confirmat acordul.

UPDATE ORA 02:00

Președintele american Joe Biden și premierul canadian Justin Trudeau au discutat duminică în urma insurecției de scurtă durată a lui Evgheni Prigojin și a luptătorilor săi din cadrul companiei militare private Wagner, a anunțat Casa Albă.

 „Liderii și-au afirmat sprijinul lor de neclintit pentru Ucraina și au discutat despre situația din Rusia”, potrivit unei redactări a convorbirii de la Casa Albă.
Mai devreme, duminică, Biden a discutat cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski despre evoluțiile din Rusia.

Știre inițială

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că a discutat duminică despre tulburările din weekend din Rusia într-o convorbire telefonică cu președintele american Joe Biden și că evenimentele au scos la iveală slăbiciunea guvernării președintelui rus Vladimir Putin, relatează The Guardian.

Autoritățile ucraininene desfăşoară de câteva săptămâni o contraofensivă care vizează eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia, însă fără să fi reuşit până în prezent să distrugă forțele rusești.

Totuși, Zelenski a cerut nițte arme de înaltă precizie cu rază lungă de acţiune care ar putea permite armatei ucrainiene să lovească liniile inamicii ruși, departe de linia frontului.

Biden şi Zelenski au discutat şi despre următorul summit al NATO, programat pentru mijlocul lui iulie la Vilnius, a indicat preşedintele ucrainean pe Twitter.