• Nemulțumirea față de războiul din Ucraina a creat ceea ce directorul CIA, William Burns, a numit ,,o șansă unică în generație” pentru recrutarea de ruși.
  • Burns a subliniat un efort recent de sensibilizare cu privire la CIA pe platforma socială Telegram, care arată rușilor cum să contacteze CIA în siguranță pe dark web.
  • Burns a abordat, de asemenea, recenta rebeliune a lui Prigojin, spunând că acțiunile lui înainte de marșul asupra Rostov pe Don ilustrează modul în care războiul a subminat puterea lui Putin.

UPDATE 23.00. Grupul Wagner a suspendat recrutările în centrele lor

Compania militară privată Wagner (PMC) a lui Evgheni Prigojin a suspendat timp de o lună funcționarea centrelor regionale de recrutare a mercenarilor din Rusia, potrivit publicației ucrainene pravda.

„Ca urmare a neparticipării temporare a PMC Wagner la operațiunea militară specială și a relocării în Republica Belarus, suspendăm temporar activitatea centrelor regionale de recrutare ale PMC Wagner pentru o perioadă de o lună”.

În același timp, continuă să funcționeze centrele de apel pentru angajarea în PMC Wagner. Acestea nu precizează ce posturi sunt deschise.

Recomandări

ÎN CE INVESTEȘTE BIDEN BANII
STEVE BUSCEMI A FOST ATACAT PE STRADĂ
CÎRSTEA A FOST ELIMINATĂ LA ROMA
CIOLACU VREA PARC TEMATIC URIAȘ
6.000 DE OAMENI SUNT EVACUAȚI DIN HARKOV
NE LUĂM ANGAJAȚII DIN AFARĂ

Potrivit estimărilor Novaya Gazeta Europe, pe 30 iunie, cel puțin 21 de centre de recrutare din 20 de orașe din Rusia recrutau pentru PMC Wagner; este vorba de mai mult de jumătate din toate centrele de recrutare care au recunoscut vreodată legătura lor cu PMC Wagner.

UPDATE 22.00.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost în Odesa, de unde a transmis un mesaj, într-un video postat pe Twitter, cu ocazia Zilei Marinei Ucrainene, celebrată duminică.

UPDATE 21.00. Trupele ucrainene avansează pe linia Berdiansk și Melitopol. Rușii fac și ei progrese pe 3 fronturi

Unitățile ucrainene avansează treptat pe fronturile Berdiansk și Melitopol, în timp ce, în est, rușii sunt în ofensivă, potrivit publicației pravda, pe fronturile Avdiivka, Marinka și Lîman.

„Deși se dau lupte grele, avansăm treptat pe fronturile Berdiansk și Melitopol.”, a declarat Hannah Maliar, ministrul adjunct al Apărării din Ucraina.

„Trupele noastre se confruntă cu o rezistență intensă a inamicului, cu mine operate de la distanță, cu transferul rezervelor, dar cu perseverență și neobosire creează condiții pentru înaintarea rapidă”, a mai transmis aceasta.

În același timp, Maliar a declarat că rușii avansează pe mai multe fronturi – Avdiivka, Marinka, Lîman. De asemenea, rușii au avansat pe frontul Svatove.

„Sunt bătălii crâncene. Inamicul atacă Bilohorivka, Serebrianka. Situația este destul de complicată”, a declarat Maliar.

Pe flancul sudic al frontului Bahmut, forțele ucrainene avansează cu succes parțial, iar în nord luptele continuă. Rușii au transferat acolo două regimente de asalt aerian.

UPDATE 20.00. Aproximativ 100 de angajați ai companiei ruse Rosatom au părăsit centrala nucleară Zaporojie

Aproximativ 100 de angajați ai monopolului nuclear rus Rosatom au părăsit centrala nucleară ucraineană Zaporojie din orașul Enerhodar, ocupat de Rusia, a declarat duminic, 2 iulie, Dmitro Orlov, primarul orașului, potrivit The Kyiv Independent.

Raportul vine în contextul în care autoritățile ucrainene au avertizat că Rusia ar putea planifica un atac terorist la centrală.

Unii dintre colaboratorii ucraineni care au semnat contracte cu Rosatom au părăsit, de asemenea, Enerhodar, a declarat Orlov.

Potrivit lui Orlov, până la 6.000 de colaboratori ai centralei se află în prezent în oraș, dar nu au voie să lucreze la centrală decât dacă semnează un contract cu Rosatom.

„Autoritățile de ocupare nu le permit să părăsească orașul”, a adăugat el. În plus, în oraș nu există adăposturi în care oamenii să se poată ascunde în cazul unei explozii la cea mai mare centrală nucleară din Europa, a mai spus Orlov. Ocupanții se folosesc de centrală pentru a șantaja întreaga lume”, a adăugat el.

La 4 martie anul trecut, la scurt timp după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, rușii au ocupat centrala, iar din decembrie, orice evacuare a civililor din oraș a fost blocată.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat pe 22 iunie că, pe baza unor rapoarte ale serviciilor de informații, Rusia plănuiește un atac terorist la centrală prin scurgeri de radiații.

UPDATE 19.00. Fermier ucrainean, rănit de o mină rusească în timp ce cultiva câmpul, în Herson

Un fermier a fost rănit în urma unei explozii provocate de o mină rusească neidentificată în timp ce cultiva un câmp în satul Posad-Pokrovske din regiunea Herson, a anunțat administrația militară regională, duminică, 2 iulie, potrivit The Kyiv Independent.

Un tractorist în vârstă de 48 de ani a suferit o comoție cerebrală și multiple răni la nivelul feței, pieptului și mâinilor. Cu toate acestea, el a negat că ar fi fost spitalizat, potrivit raportului.

Administrația regională i-a avertizat pe fermieri cu privire la pericolul reprezentat de minele din regiune.

Satul Posad-Pokrovske, care se află la jumătatea distanței dintre Herson și Nikolaiev, a suferit pagube substanțiale cât a fost locul luptelor dintre ucraineni și ruși din 2022 martie.

După ce forțele ucrainene au eliberat malul vestic al râului Nipru din regiunea Herson, principalele drumuri au fost curățate de explozibilii lăsați de Rusia. Cu toate acestea, minele pot fi încă găsite în pădurile și câmpurile locale.

UPDATE 18.00 „Ne pregătim pentru explozia nucleară la Zaporojie” , avertizează MP

Ucraina „se pregătește pentru o explozie nucleară” la centrala nucleară Zaporojie, a declarat un parlamentar ucrainean.

Kira Rudik a spus că autoritățile ucrainene sunt „îngrijorate” de potențialul unei explozii nucleare.

Aceasta vine după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că o „amenințare gravă” rămâne la fabrică, susținând că Rusia este „pregătită din punct de vedere tehnic” să provoace o explozie localizată în instalație.

Experții nucleari și-au exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la siguranța centralei Zaporizhzhia, de când Rusia a preluat controlul asupra instalației în martie trecut.

UPDATE 17.00

Președintele Ucrainei Zelenski se află la Odesa, unde a adus un omagiu celor care servesc în marina de Ziua Marinei Ucrainene.

Zelensky spune că îi este frică să nu piardă sprijinul bipartizanilor în SUA

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a spus că îi este frică să nu piardă sprijinul bipartizanilor din partea Statelor Unite, în urma a ceea ce el a numit „mesaje periculoase venite de la unii republicani”.

UPDATE 16.00

Forțele ucrainene continuă să avanseze treptat pe flancurile lui Bakhmut din regiunea Donețk, a declarat astăzi pentru televiziunea națională purtătorul de cuvânt al Comandamentului de Est, Serhii Cherevatyi, relatează Kyiv Independent.

Forțele ucrainene „presează” trupele ruse și eliberează teritoriile, a spus el, deși nu a menționat cât de departe au avansat armata, spunând că o va dezvălui după analiza la sol.

Forțele ucrainene atacă pozițiile rusești pe flancurile sudice și nordice, cu succes în apropiere de Klișchiivka și Kurdiumivka la sud de Bakhmut, s-a raportat.

Operațiunile ofensive ale Ucrainei în apropiere de Bakhmut ar putea forța Rusia să-și pună probleme dacă să retragă forțele de apărare din alte regiuni ale Ucrainei, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă analiză.

Rusia a trimis deja întăriri în zona Bakhmut, unde ucrainenii au raportat că au făcut progrese în recuperarea teritoriului capturat, potrivit raportului.

UPDATE 15.00

Ucrainienii au recuperat materialul occidental pierdut la inceputul contraofensivei si il repara. Rusii nu au capturat nimic.

Un comandant ucrainean a susținut că vehiculele de luptă a infanteriei franceze AMX-10 RC extrem de mobile – uneori descrise ca tancuri ușoare – sunt „nepractice” pentru atacurile din prima linie, susținând că un echipaj de patru oameni a murit deja din cauza blindajului subțire a vehiculului.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski i-a mulțumit președintelui francez Emmanuel Macron pentru că a trimis tancuri ușoare de luptă la Kiev, iar ministrul apărării, Oleksiy Reznikov, a fost filmat călare într-unul.

UPDATE 14.00

Obuzele rusești au lovit o zonă rezidențială din Herson, rănind mai multe persoane, potrivit raportului administrației militare regionale de la ora 12:00, relatează Kyiv Independent.

O clădire rezidențială înaltă, o farmacie și un restaurant au fost lovite de bombardamente. Printre victime se numără un bărbat de 50 de ani. Au fost internați în spital.

Se spune că luptă grea este în desfășurare în Herson, lângă Podul Antonivsky distrus peste râu.

UPDATE 13.00

Rusia a lansat un atac cu drone peste noapte asupra capitalei ucrainene după o pauză de 12 zile, a declarat un oficial militar ucrainean, sistemele de apărare antiaeriană distrugând toate țintele la apropierea lor.

S-au auzit explozii asemănătoare cu sunetul sistemelor de apărare antiaeriană care lovesc ținte și sclipirile portocalii erau vizibile pe cer, dar nu au existat informații imediate despre amploarea atacului.

UPDATE 12.00

Askold Krushelnycky relatează de la Harkov, unde vorbește cu membrii armatei ucrainene despre contraofensiva Kievului de a-și revendica pământul de la Moscova. În fața minelor și a bombardamentelor constante, câștigurile sunt lente – și câștigate cu greu.

UPDATE 11.00

Rossiya Airlines, parte a grupului Aeroflot al Rusiei, ar fi reluat zborurile programate către Cuba, care au fost suspendate din moment ce țările occidentale au exclus Rusia din spațiul lor aerian ca răspuns la invazia sa din Ucraina.
Primul zbor din ceea ce va începe ca un serviciu de două ori pe săptămână a decolat sâmbătă spre staţiunea cubaneză Varadero de pe aeroportul Sheremetyevo din Moscova, a declarat Aeroflot, relatează Reuters.
Companiile aeriene ruse au suspendat zborurile către Cuba, Mexic și Republica Dominicană în februarie. 28 anul trecut, la patru zile după invazie.
Viceprim-ministrul pentru turism, sport, cultură și comunicații, Dmitri Cernîșenko, a anunțat în mai că zborurile regulate către Cuba, care înconjoară spațiul aerian al țărilor „neprietenoase” vor fi reluate până în iulie.

UPDATE 10.00

Rusia și-a anulat spectacolul aerian internațional Maks din 2023, probabil din cauza preocupărilor de securitate după recentele atacuri cu vehicule aeriene fără echipaj în interiorul țării, potrivit celui mai recent raport de informații al Ministerului Apărării din Regatul Unit.

UPDATE 09.00

Rusia a lansat un atac peste noapte cu drone asupra Kievului, după o pauză de 12 zile, a declarat un oficial militar ucrainean, sistemele de apărare aeriană distrugând în mod preliminar toate țintele la apropierea lor.

„Încă un atac inamic asupra Kievului”, a spus Serhiy Popko, un general colonel care conduce administrația militară a Kievului. „În acest moment, nu există informații despre posibile victime sau pagube.”

Martorii au raportat că au auzit explozii asemănătoare cu sunetul sistemelor de apărare aeriană care lovesc ținte, dar nu au existat informații imediate despre amploarea atacului.

UPDATE 08.00

În estul regiunii Donețk, aflată pe linia frontului, cel puțin trei civili au fost uciși și 17 răniți vineri și în noaptea de sâmbătă spre duminică, potrivit guvernatorului Pavlo Kyrylenko.

UPDATE 07.00

Rusia a lansat peste noapte un atac cu drone asupra Kievului, după o pauză de 12 zile, potrivit unui oficial ucrainean de rang înalt, sistemele de apărare antiaeriană distrugând preliminar toate țintele aflate în apropierea lor.

UPDATE 06.00

Cei 40 de angajați ai ambasadei Rusiei de la București au părăsit România, cu o întârziere de 6 ore. MAE din România a dat ordinul reducerii personalului diplomatic rusesc la noi în țară. E vorba de 11 diplomați și 29 de lucrători tehnici și administrativi.

UPDATE 05.00

Alertă aeriană și la Kiev – și canalul YHNAH anunță decolarea a 7 avioane rusești Tupolev de pe aerodromul Mozdok și ar viza Kievul.

UPDATE 04.00

Ucrainenii susțin că reprezintă o amenințare. În Marea Neagră se mai raportează că sunt 3 nave cu rachete – calibrul 16.

UPDATE 03.00

Rusia bombardează Nikopol, distrugând infrastructura civilă. Potrivit guvernatorului Serhii Lysak, atacurile rusești au deteriorat o clădire administrativă, o cantină și mai multe case.

UPDATE 02.00

Kyiv Independent – Autoritățile de la Kiev raportează că au doborât toate dronele rusești în cel mai recent atac aerian asupra capitalei.

UPDATE 01.00

Alertă aeriană se aude în regiunea Poltava.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Directorul CIA, William Burns, a afirmat sâmbătă că nemulţumirea în Rusia faţă de războiul din Ucraina este o oportunitate unică într-o generaţie pentru a recruta spioni, pe care agenţia sa nu o lasă să se irosească.

„Nemulţumirea faţă de război va continua să macine conducerea rusă pe sub dieta constantă de propagandă de stat şi represiune”, a spus şeful Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA, într-o prelegere la Ditchley Foundation din Oxfordshire, Marea Britanie, scrie CNN.

„Această nemulţumire creează o oportunitate unică într-o generaţie pentru noi la CIA – în esenţă, un serviciu de informaţii bazat pe oameni. Nu o lăsăm să se irosească” , a adăugat Burns, fost ambasador al Statelor Unite la Moscova.

Burns a subliniat un efort recent de sensibilizare a CIA pe populara platformă socială Telegram, care arată rușilor cum să contacteze CIA în siguranță pe dark web, despre care a spus că a adunat 2,5 milioane de vizualizări în prima săptămână.,,Suntem foarte deschiși” , a spus Burns.

Oficialii CIA implicați în proiect au declarat anterior pentru CNN că invazia Rusiei a creat o deschidere istorică pentru serviciile secrete americane și că o campanie anterioară de recrutare, imediat după lansarea invaziei de anul trecut, a avut un succes destul de mare.

Burns a abordat, de asemenea, recenta rebeliune a șefului Wagner, Evgheni Prigojin, spunând că acțiunile și discursul acestuia înainte de marșul lor asupra Rostov pe Don ilustrează modul în care războiul a subminat puterea lui Putin.

Potrivit directorului CIA, rebeliunea armată condusă de patronul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a fost o provocare pentru statul rus care a arătat efectul coroziv al războiului purtat în Ucraina.

Burns a spus că rebeliunea a fost o „afacere internă a Rusiei în care Statele Unite nu a avut şi nu avea niciun rol” .