• Ucraina continuă să facă progrese la sud de Bakhmut, potrivit ministrului adjunct ucrainean al apărării, Hanna Maliar.
  • Statul Major General al armatei ucrainene a declarat, de asemenea, că Ucraina își consolidează pozițiile în jurul Bakhmut.
  • Nici Maliar și nici Statul Major General nu au raportat progrese de-a lungul frontului de sud, unde contraofensiva ucraineană se confruntă cu o rezistențe.

UPDATE ORA 22.00 Cel puțin o persoană a fost ucisă în urma unui bombardament rusesc asupra regiunii Kherson

O persoană a fost ucisă și cel puțin alte trei au fost rănite în urma unui atac rusesc în regiunea Kherson miercuri, potrivit Parchetului regional din Kherson.

„O anchetă [a fost] lansată în legătură cu decesul și rănile provocate de un alt bombardament ostil asupra comunității Bilozerska din regiunea Kherson”, a declarat biroul procurorului într-o postare pe rețelele de socializare.

Rusia a tras asupra satului Bilozerska în jurul orei locale 19:00 (12:00 ET), iar în prezent se iau măsuri pentru documentarea crimei, a adăugat biroul.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
SWIFT REVINE PE PRIMUL LOC
MADONNA CÂNTĂ ÎN RIO DE JANEIRO
LANDO NORRIS CÂȘTIGĂ CURSA DE LA MIAMI

UPDATE ORA 21.00 Forțele ucrainene fac progrese în jurul Bakhmut, afirmă un comandant militar

Forțele ucrainene fac progrese în jurul Bakhmut, potrivit unui oficial militar de rang înalt.

„Unitățile de asalt ale Brigăzii a 10-a Edelweiss atacă pozițiile rusești de la periferia nordică a Bakhmut. Au fost recucerite o serie de teritorii și a fost distrusă o cantitate semnificativă de efective inamice”, a declarat comandantul ucrainean al forțelor terestre Oleksandr Syrskyi într-o postare pe Telegram.

Ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, a descris situația din jurul Bahkmut, oraș din estul țării care a fost aproape ras în luptele din ultimele șase luni, ca fiind „extrem de activă”.

UPDATE ORA 20.00 Cel puțin un mort și peste 40 de răniți în urma unui bombardament ucrainean în Donețk, relatează presa de stat rusă

Un bărbat a murit, iar numărul persoanelor rănite a crescut la 41 – printre care se numără și doi copii – în urma unor bombardamente ucrainene în districtul Makiivka, în estul regiunii Donețk, potrivit presei ruse de stat TASS.

UPDATE ORA 19.00 Ucraina anunță că o explozie a avut loc la un tribunal din Kiev

Ministerul ucrainean de Interne a anunțat că o explozie a avut loc într-un tribunal din Kiev.

„Explozia a avut loc în tribunalul din districtul Shevchenkiv. Un grup de investigație și operativ, forțe speciale, tehnicieni de explozibili și experți canini lucrează la fața locului”, a declarat ministerul într-o declarație pe Telegram.

UPDATE ORA 18.00 Niciun indiciu vizibil de mine sau explozibili la centrala din Zaporizhzhia până în prezent, spune organismul de supraveghere nucleară al ONU

Organismul de supraveghere nucleară al ONU a declarat miercuri, într-o actualizare, că nu există indicii vizibile de mine sau explozibili la centrala nucleară Zaporizhzhia din Ucraina. Aceasta vine după ce președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a acuzat, citând serviciile de informații militare, că Kremlinul ar fi putut planta explozibili pe acoperișul instalației.

UPDATE ORA 17.00 Armata ucraineană afirmă că are succes în ofensiva din jurul Bakhmutului

Armata ucraineană a declarat miercuri că se înregistrează succese în ofensiva din apropierea orașului Bakhmut, aflat în estul țării, care a fost lovit.

Trupele ucrainene pun „presiune” asupra forțelor rusești atât la nord cât și la sud de Bakhmut și continuă să alunge Rusia din pozițiile capturate anterior, potrivit purtătorului de cuvânt al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, Andriy Kovalov.

„În zona (satului) Klishchiivka au un succes parțial, se înfig pe liniile obținute”, a declarat Kovalov. „Inamicul opune o rezistență puternică, folosind rezerve și suferind pierderi grele”.

UPDATE ORA 16.00. Situația de la Zaporojie, tensionată

În urma mesajului transmis ieri de președintele Volodimir Zelenski, în care acuză Moscova că pregătește un „atac” la centrala nucleară de la Zaporojie, Kremlinul reacționează. „Situația este foarte tensionată, pentru că pericolul este foarte mare. Un posibil atac din partea Kievului ar putea avea consecințe catastrofale”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, citat de TASS, agenția oficială de presă rusă.

Cea mai mare centrală electrică din Europa se află sub stăpânirea rușilor din 4 martie 2022. Ea a fost incendiată și deconectată de la rețeaua electrică de mai multe ori. În aprilie, imagini surprinse din satelit au arătat cum armata rusă se pregătea de luptă în interiorul centralei electrice.

UPDATE ORA 15.00

Președintele Zelenski a organizat astăzi o ședință extinsă

Pe ordinea de zi se află protecția centralelor nucleare, situația de pe linia frontului, consolidarea producției interne de echipamente și muniții și accelerarea reparațiilor echipamentelor de tip occidental

UPDATE ORA 14.00

Molozul clădirilor avariate de atacurile cu drone este îndepărtat în Sumy pentru a treia zi.

UPDATE ORA 13.00

Bahmut se află sub controlul de foc al forțelor armate ucrainene. Rușii au fost alungați din Klishchiyivka. Forțele de apărare reușesc în apropiere de Klishchiyivka în sectorul Bakhmut, spune Statul Major General.

De la sud și nord de Bakhmut, apărătorii pun presiune asupra invadatorilor ruși, alungându-i din pozițiile ocupate anterior și provocându-le pierderi semnificative. Trupele ucrainene continuă să rețină ofensiva rusă în direcțiile Liman, Avdiivka și Mariinka.

În Ucraina crește alarma cu privire la soarta centralei nucleare din Zaporojie, care se află sub control rusesc încă din primele săptămâni ale invaziei complete a Rusiei în Ucraina, în februarie anul trecut.

În discursul său de marți, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că Rusia „pregătește o provocare” la centrala nucleară de la Zaporojie. Citând serviciile secrete ucrainene, președintele Zelenski a declarat că Rusia a plasat explozibili pe acoperișul a două unități energetice, ceea ce ridică îngrijorarea că Rusia ar putea deteriora în mod deliberat centrala electrică aflată sub controlul lor pentru a împiedica contraofensiva în curs a Ucrainei.

UPDATE ORA 12.00

Ambasadorul Marii Britanii în Ucraina a declarat că „lucrurile nu par a fi calme” la Kiev, în ciuda faptului că în capitala Ucrainei nu au avut loc atacuri timp de mai multe zile.

Într-o postare pe rețelele sociale, Melinda Simmons a declarat: „În ciuda faptului că Rusia își îndreaptă rachetele ucigașe către orașele ucrainene mai mici, cu o apărare aeriană mai redusă, lăsând Kievul în pace pentru moment, lucrurile nu se simt calme”.

UPDATE ORA 11.00

O femeie a fost rănită în atacurile de la Belgorod, relatează Reuters.

„Atacul asupra orașului Valuyiki a durat mai mult de o oră”, a scris guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov, pe aplicația de mesagerie Telegram. O femeie a suferit răni provocate de șrapnel în piept.

UPDATE ORA 10.00

Regiunile rusești Kursk și Belgorod au fost ținta unor focuri de armă din partea forțelor ucrainene de peste graniță în primele ore ale zilei de miercuri, au declarat guvernatorii regiunilor, adăugând că nu au fost raportate victime.

UPDATE ORA 09.00

Tensiunile dintre Ucraina și Moscova cresc. Ucraina spune că adversarul său pregătește „o provocare” pe teritoriul centralei nucleare de la Zaporojie. Pe de altă parte, Rusia susține că Kievul este gata de „un atac” asupra centralei, transmite AFP.

UPDATE ORA 08.00

Zelenski a avertizat din nou că Rusia ar putea plănui să „simuleze un atac” la centrala nucleară din Zaporojie, afirmând că trupele ruse au plasat „obiecte care seamănă cu explozibili” pe acoperișurile clădirilor de la acest sit.

Citând serviciile de informații ucrainene, Zelenski a declarat că obiectele au fost amplasate pe acoperișul mai multor unități de putere ale centralei electrice care este în prezent deținută de Rusia.

UPDATE ORA 06.00

Armata ucraineană a declarat că a distrus o „formațiune” rusă în Makiivka, controlată de Rusia, în regiunea Donețk, aflată pe linia frontului, unde oficiali și mass-media instalate la Moscova au declarat că un civil a fost ucis și zeci de răniți în urma unor atacuri ale Kievului.

„Ca urmare a impactului de foc eficient al unităților forțelor de apărare, o altă formațiune de teroriști ruși din Makiivka, ocupată temporar, a încetat să mai existe”, au declarat marți târziu forțele armate ucrainene într-un comunicat.

UPDATE ORA 04.00

Contraofensiva ucraineană împotriva forțelor ruse a fost „deosebit de fructuoasă” în ultimele zile, iar trupele ucrainene își îndeplinesc principalele sarcini, a declarat marți Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare.

UPDATE ORA 01.00 Rusia a respins un atac cu drone în apropiere de Moscova

Rusia a declarat că a dejucat marți un atac cu drone în apropiere de Moscova, în timp ce Ucraina a declarat că a obținut progrese în jurul orașului Bakhmut, devastat în estul țării.

Între timp, Kremlinul a declarat că Rusia și Statele Unite rămân în contact pe tema schimbului de prizonieri, dar că această comunicare trebuie să se desfășoare „în liniște deplină”. Comentariile au fost făcute după ce ambasadorul american a vizitat luni reporterul american Evan Gershkovici, deținut într-o închisoare din Moscova.

Știre inițială

Ucraina continuă să facă progrese la sud de Bakhmut, în timp ce se confruntă cu o rezistență puternică la nord de orașul estic aflat în conflict, potrivit ministrului adjunct ucrainean al apărării, Hanna Maliar, scrie CNN.

Rusia „își lansează forțele” pentru a încerca să oprească avansul Kievului în zonă, a afirmat Maliar, adăugând că soldații Moscovei se îndreaptă în direcția Lyman, Svatove și Bakhmut și că a înființat o apărare pe trei niveluri în aceste zone „pentru a obține un punct de sprijin”.

Lyman și Svatore sunt orașe situate la nord de Bakhmut.

În update-ul său zilnic, Statul Major General al armatei ucrainene a declarat, de asemenea, că Ucraina își consolidează pozițiile în jurul Bakhmut. „Soldații ucraineni continuă să desfășoare operațiuni ofensive la sud și la nord de Bakhmut, prin întărirea pe liniile obținute”, a precizat acesta.

Nici Maliar și nici Statul Major General nu au raportat progrese de-a lungul frontului de sud, unde contraofensiva ucraineană se confruntă cu o rezistențe.