• Președintele SUA, Joe Biden, a declarat vineri pentru CNN, că a fost o „decizie dificilă” să furnizeze pentru prima dată Ucrainei muniții cu dispersie.
  • Casa Albă a anunțat vineri că președintele a aprobat transferul de muniții cu dispersie către Ucraina, cel mai recent caz în care SUA a furnizat Kievului arme.
  • Biden a declarat pentru că munițiile cu dispersie sunt trimise ca „perioadă de tranziție” până când SUA vor putea produce mai multă artilerie de 155 mm.

UPDATE ORA 22.00 Canada spune că nu acceptă trimiterea de muniții cu dispersie în Ucraina

Guvernul canadian a criticat decizia Washingtonului de a trimite armele controversate în Ucraina, subliniind pericolul pentru civili.

SUA au declarat ieri că vor furniza Ucrainei bombele, care sunt interzise de peste 100 de țări.

Într-o declarație, guvernul canadian a declarat: „Nu sprijinim utilizarea munițiilor cu dispersie și ne angajăm să punem capăt efectelor pe care le au munițiile cu dispersie asupra civililor – în special asupra copiilor”.

Recomandări

CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
ASTRAZENECA RETRAGE VAXZEVRIA
HAOS ÎN ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ DIN ROMÂNIA
CUM AR FI EUROPA FĂRĂ ZIUA EUROPEI
AVERTISMENTUL UNUI CERCETĂTOR DESPRE A.I.
MESAJUL LUI IOHANNIS DE ZIUA EUROPEI

UPDATE ORA 21.00

Premierul estonian Kaja Kallas a trimis un mesaj video la primul summit pentru susținătorii Organizației Fellas din Atlanticul de Nord, sau Nafo, o mișcare de socializare care folosește meme și umor pentru a contracara dezinformarea rusă.

Grupul, care a început online după invazia Ucrainei și a fost citat pe scară largă ca un exemplu de război informațional de succes, se întrunește la Vilnius, capitala Lituaniei, înaintea summit-ului NATO care va avea loc în același oraș săptămâna viitoare.

Descriindu-se pe sine ca un „om de onoare”, Kallas a spus că Rusia „trebuie să fie învinsă pe câmpul de luptă”, dar că democrațiile trebuie, de asemenea, să ia măsuri pentru a se apăra de dezinformare.

UPDATE ORA 20.00 Forțele de apărare ucrainene continuă operațiunea ofensivă în direcțiile Melitopol și Berdiansk – Statul Major General

Acestea se consolidează pe liniile atinse, impunând focuri de artilerie asupra țintelor inamice identificate și efectuând măsuri de contra-baterie.

Pe fondul operațiunilor de luptă reușite ale Forțelor de Apărare ucrainene și din cauza pierderilor semnificative de efective ale inamicului, în unitățile forțelor de ocupație rusești a crescut numărul refuzurilor de a participa la operațiunile de luptă.

De exemplu, în apropiere de satul Rozivka, regiunea Zaporizhzhia, aproximativ 20 de soldați ruși au refuzat să îndeplinească misiuni de luptă pe linia frontului. Aceștia au fost apoi luați în custodie și mutați în clădirea tribunalului districtual din Rozovka.

Inamicul își concentrează eforturile principale pe direcțiile Kupyansk, Lyman, Bakhmut, Avdiivka și Maryinka, iar luptele grele continuă. Aproximativ 20 de lupte au avut loc în ultima zi.

UPDATE ORA 19.30 Guvernul a aprobat procedura de stabilire a participării directe a civililor la apărarea Ucrainei în scopul acordării statutului corespunzător.

Decizia privind participarea directă a civililor la apărarea Ucrainei va fi luată de către o comisie interdepartamentală înființată de Ministerul Veteranilor pe baza:

● un certificat din partea comandantului unității militare;
● în absența acestuia – două mărturii notariale sau o mărturie a comandantului unității în a cărei zonă de responsabilitate se afla persoana respectivă.

UPDATE ORA 19.15 Atac terorist în Olenivka: Ucraina a reușit să recupereze trupurile apărătorilor ucraineni. Cei mai mulți dintre ei au fost identificați.

Soldați care aveau statutul oficial de prizonieri de război au fost uciși la Olenivka! Aceștia au fost verificați de CICR.

„Corpurile celor uciși în Olenivka au fost recuperate. Analiza ADN este în curs de desfășurare, iar rudele au fost informate de către autoritățile competente”, a declarat Ombudsmanul Lubinets.

UPDATE ORA 19.00 Zelenski îmbrățișează foștii prizonieri de război

Voldimir Zelenski s-a întors din Turcia cu cinci soldați ucraineni care fuseseră capturați de Rusia.

Cei cinci bărbați erau comandanți ai apărării Ucrainei la uzina de oțel Azovstal din Mariupol, care a fost ultima reținere în orașul acum ocupat.

Domnul Zelenski a fost văzut îmbrățișând fiecare dintre bărbați.

Sursă: Sky News

Sursă: Sky News

Sursă: Sky News

UPDATE ORA 18.00

Rishi Sunak a declarat că Regatul Unit este semnatar al unei convenții care interzice producerea sau utilizarea bombelor cu dispersie, după ce Joe Biden a fost de acord să trimită muniția în Ucraina.

Guvernul SUA a anunțat că va trimite bombe cu dispersie ca parte a unui pachet de asistență de securitate de 800 de milioane de dolari (625 de milioane de lire sterline), într-o mișcare despre care Kievul a spus că va avea un „impact psiho-emoțional extraordinar” asupra forțelor ruse de ocupație.

Când bombele cu dispersie detonează, ele răspândesc zeci de bombe minuscule pe o zonă largă, cu un număr mare îngropându-se în pământ, în loc să explodeze.

UPDATE ORA 17.00

În timpul unei vizite de lucru în Turcia, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a avut un apel telefonic cu prim-ministrul olandez Mark Rutte.

Șeful statului ucrainean și-a exprimat sprijinul pentru interlocutor într-un moment politic dificil. Președintele a mulțumit echipei premierului și întregului popor al Olandei pentru atitudinea fermă de principiu față de invazia rusă.

UPDATE ORA 16.00

Luptătorii mercenari ai grupului Wagner al lui Evgheni Prigojin se pregătesc să se mute în Belarus, în conformitate cu termenii unui acord care a dezamorsat revolta lor împotriva conducerii militare a Rusiei, a declarat un comandant de rang înalt al grupului, citat.

De la revolta din iunie, în urma căreia luptătorii Wagner au cucerit pentru scurt timp un oraș din sudul Rusiei și au mărșăluit spre Moscova, locul exact în care se află Prigojin și mercenarii săi nu a fost clar, potrivit Reuters.

UPDATE ORA 15.00. Ambasadorii G7 își exprimă sprijinul pentru Ucraina în cea de-a 500-a zi de la invazia totală a Rusiei

„La 500 de zile de la invazia totală și neprovocată a Ucrainei de către Rusia, ne reafirmăm angajamentul nostru de neclintit de a sprijini eforturile Ucrainei de a se apăra atât timp cât va fi nevoie”, a transmis pe Twitter președinția japoneză a Grupului ambasadorilor G7.

UPDATE ORA 14.00. Cel puțin șase morți după un bombardament rusesc în Liman, spune guvernatorul

Cel puțin șase persoane au fost ucise și alte cinci au fost rănite sâmbătă la Lyman, în estul regiunii ucrainene Donețk, a declarat Pavlo Kyrylenko, guvernatorul regional.

Într-un mesaj pe Telegram, el a spus că orașul a fost lovit de rachete la ora 10.00 și că o casă și un magazin au fost, de asemenea, avariate.

Poliția și paramedicii se află la fața locului, a adăugat el.

UPDATE ORA 13.00. Erdoğan anunță o vizită a lui Putin în Turcia și îndeamnă Moscova să prelungească acordul privind cerealele din Marea Neagră

Președintele Turciei, Tayyip Erdoğan, a declarat sâmbătă că președintele rus Vladimir Putin va vizita țara în luna august.

Vorbind la o conferință de presă comună cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, el a îndemnat, de asemenea, Moscova să prelungească cu cel puțin trei luni un acord privind cerealele din Marea Neagră.

UPDATE ORA 12.00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat insula Șerpilor din Marea Neagră, loc unde apărătorii insulei au sfidat o navă de război rusă la începutul invaziei. Insula se află la o distanţă de 45 de kilometri de cel mai apropiat punct de pe ţărmul României.

Potrivit AFP, acesta a declarat într-un clip video:

„Astăzi ne aflăm pe Insula Șerpilor, care nu va fi niciodată cucerită de ocupanți, ca întreaga Ucraină, pentru că suntem țara celor curajoși. Vreau să mulțumesc de aici, din acest loc al victoriei, fiecăruia dintre soldații noștri pentru aceste 500 de zile”, a spus Zelenski.

UPDATE ORA 11.00

Președintele american Joe Biden a fost blamat de grupurile pentru drepturile omului după ce a aprobat trimiterea în Ucraina a unor muniții cu dispersie interzise pe scară largă, un coleg democrat catalogând decizia drept „inutilă și o greșeală teribilă”.

Pentagonul a anunțat un nou pachet de ajutor militar de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina, care include muniții cu dispersie. Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat: „Recunoaștem că munițiile cu dispersie creează un risc de vătămare a civililor din cauza munițiilor neexplodate”.

UPDATE ORA 10.00. Zelenski marchează ziua 500 de război printr-un mesaj pe rețelele sociale

„500 de zile de război în toată regula.

Insula Șarpelui. Insula liberă a Ucrainei libere.

Sunt recunoscător tuturor celor care au luptat aici împotriva ocupanților. I-am comemorat pe eroii care și-au dat viața în această bătălie – una dintre cele mai importante din timpul războiului de amploare.

Glorie tuturor celor care luptă pentru securitatea în Marea noastră Neagră!
Onoare!”, a scris Zelenski pe Telegram.

UPDATE ORA 09.00

Rușii au atacat regiunea Krivoi Rog cu drone pe timp de noapte.

O firmă agricolă a fost lovită, a declarat șeful Administrației militare regionale din Nipru, Serghei Lysak

„Un bărbat de 26 de ani a fost rănit. El a fost spitalizat. Starea lui este stabilă”, a declarat el.

UPDATE ORA 08.00

Colin Kahl, adjunctul șefului de stat major al Pentagonului pentru afaceri politice, a explicat că Statele Unite au decis totuși să furnizeze Ucrainei muniții cu dispersie deoarece „cel mai rău lucru pentru civilii din Ucraina este ca Rusia să câștige războiul”.

UPDATE ORA 05.00. Turcia susține aderarea Ucrainei la NATO, susține Zelenski

Președintele ucrainean, Volodmir Zelenski, a declarat că este „fericit să audă” că Turcia susține candidatura Ucrainei la aderarea la alianța NATO.

Zelenski, care a vorbit alături de președintele turc Recep Tayyip Erdoğan în cadrul unei conferințe de presă comune la Istanbul, a declarat că cei doi lideri au discutat despre „aspecte cheie ale activității noastre în contextul NATO, în special despre pregătirea unui summit la Vilnius”.

UPDATE ORA 03.00. SUA au fost în contact cu Rusia în legătură cu jurnalistul încarcerat

Statele Unite au fost în contact cu oficiali ruși pentru a face presiuni în vederea eliberării jurnalistului Evan Gershkovici de la Wall Street Journal, a declarat consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan.

UPDATE ORA 01.00. Zelenski a vorbit cu Erdoğan

„În cadrul întâlnirii cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, am discutat despre diverse proiecte comune – ale Ucrainei și Turciei – pe care le putem implementa împreună pentru a consolida statele noastre și pentru a oferi mai multă securitate, mai multe locuri de muncă și mai multă creștere economică”, a declarat liderul ucrainean, Volodimir Zelenski, pe Telegram.

„Este vorba despre cooperarea în cadrul complexului militar-industrial, dezvoltarea tehnologiilor, fabricarea de drone și alte industrii strategice. Au fost semnate, de asemenea, acorduri relevante. Am invitat Turciei să se alăture activității pe scară largă de reconstrucție a Ucrainei, reconstrucției și transformării acesteia”, a conchis Zelenski.

Știre inițială

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat vineri pentru CNN, că a fost o „decizie dificilă” să furnizeze pentru prima dată Ucrainei muniții cu dispersie, dar că, în cele din urmă, a fost convins să trimită aceste arme controversate deoarece Kievul are nevoie de muniție în contraofensiva sa împotriva Rusiei.

Casa Albă a anunțat vineri că președintele a aprobat transferul de muniții cu dispersie către Ucraina, cel mai recent caz în care SUA a furnizat Kievului arme pe care inițial s-a împotrivit să le trimită în război, scrie CNN.

„A fost o decizie foarte dificilă din partea mea. Și, apropo, am discutat acest lucru cu aliații noștri, am discutat acest lucru cu prietenii noștri de la Hill”, a declarat Biden, adăugând: „Ucrainenii rămân fără muniție”. Munițiile cu dispersie pe care SUA le vor trimite Ucrainei vor fi compatibile cu obuzierele de 155 mm furnizate de SUA, o piesă cheie de artilerie care a permis Ucrainei să recupereze teritoriu în ultimul an.

Biden a declarat pentru CNN că munițiile cu dispersie sunt trimise ca „perioadă de tranziție” până când SUA vor putea produce mai multă artilerie de 155 mm.

„Acesta este un război legat de muniții. Iar ei rămân fără această muniție, iar noi nu prea avem”, a spus Biden. „Și astfel, ceea ce am făcut în cele din urmă, am acceptat recomandarea Departamentului Apărării de a – nu permanent – dar de a permite această perioadă de tranziție, până când vom obține mai multe arme de 155, aceste obuze, pentru ucraineni.”

Există mai mult de 100 de țări, inclusiv Marea Britanie, Franța și Germania, care au scos în afara legii aceste muniții în cadrul Convenției privind munițiile cu dispersie. Însă SUA și Ucraina nu sunt semnatare ale interdicției.