- Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că Ucraina „nu este pregătită” pentru aderarea la NATO.
- Forțele ucrainene „fac progrese” în jurul orașului Bahmut din estul țării, a declarat generalul-colonel Oleksandr Syrskyi, comandantul forțelor terestre ucrainene.
- Ucraina va trebui să-și „reconsidere strategia” și să depună eforturi pentru a obține mai multe garanții de securitate dacă nu va fi invitată să se alăture NATO la viitorul summit al blocului de la Vilnius, a declarat vicepremierul ucrainean, Olha Stefanishyna.
UPDATE ORA 20.00 Președintele Joe Biden sosește la Vilnius
Joe Biden a sosit la Vilnius înaintea summitului NATO de mâine.
Air Force One a aterizat în capitala lituaniană în această seară, după ce a părăsit Marea Britanie mai devreme, în urma unei scurte vizite în care s-a întâlnit cu regele Carol și cu premierul Rishi Sunak.
La sosire, dl Biden a fost întâmpinat la aeroport de președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda.
UPDATE ORA 19.00 Anchetă lansată în urma morții unor civili în Donețk
Autoritățile ucrainene au lansat o anchetă privind moartea a doi civili ca urmare a bombardamentelor rusești asupra infrastructurii civile din regiunea Donețk, a anunțat Parchetul General al Ucrainei într-un comunicat.
„O anchetă preliminară în cadrul unei proceduri penale privind încălcarea legilor și obiceiurilor de război” se desfășoară sub supravegherea procurorilor regionali, se arată în comunicat.
Potrivit investigației, astăzi, în jurul orei locale 14:40, trupele rusești au deschis focul asupra zonelor civile din satul Hostre, a precizat Parchetul General.
Un rezident local a murit în urma bombardamentelor, iar trei bătrâni au suferit răni provocate de explozia unei mine.
UPDATE ORA 18.00 Secretarul general al NATO se întâlnește la Vilnius cu președintele turc și cu premierul suedez
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, are o întâlnire cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan și cu premierul suedez Ulf Kristersson la summitul de la Vilnius pentru a discuta despre candidatura Suediei la NATO, potrivit Reuters.
Turcia a fost o piedică în calea aderării națiunii scandinave la alianță, spunând că Stockholm a fost prea blândă cu militanții kurzi și alte grupuri pe care Ankara le consideră amenințări la adresa securității.
În cursul zilei de astăzi, dl Erdogan a părut să sugereze că ar fi deschis să permită Suediei să adere la NATO, dacă Turciei i s-ar permite să adere la UE.
Ambele organizații au nevoie de consimțământul unanim al statelor membre pentru a permite aderarea noilor membri.
UPDATE ORA 17.00 Forțele ucrainene trag cu un lansator multiplu de rachete croat spre pozițiile rusești din apropierea Bakhmut
Aceștia sunt unii dintre soldații despre care Ucraina a spus că strâng lațul în jurul orașului, în timp ce avansează în est și în sud.
Principalele înălțimi de comandă din jurul Bakhmut se află acum sub control ucrainean, potrivit ministrului adjunct al apărării Hanna Maliarand, cu un control al focului stabilit asupra intrărilor și ieșirilor.
UPDATE ORA 16.00. 89% dintre ucraineni doresc să intre în NATO
Acestea sunt rezultatele unui sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev, realizat între 26 mai și 5 iunie. În același timp, 18% dintre ucraineni sunt gata să refuze aderarea la NATO pentru a stabili pacea în țară.
UPDATE ORA 15.00
„Putin s-a întâlnit cu Prigojin la Kremlin la 5 zile după rebeliune, pe 29 iunie”, ar fi spus Dmitri Peskov. Întâlnirea ar fi durat aproximativ 3 ore, la care au participat și comandanții detașamentelor PMC, au fost în total 35 de persoane.
Potrivit acestuia, președintele și-ar fi exprimat evaluarea asupra celor întâmplate și a oferit reprezentanților PMC-urilor opțiuni de angajare.
UPDATE ORA 14.00
Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a declarat luni că UE ar trebui să deschidă calea pentru aderarea Ankarei la blocul comunitar înainte ca parlamentul turc să aprobe oferta Suediei de a adera la alianța militară NATO.
Vorbind înainte de plecarea sa la summitul NATO de la Vilnius, Erdoğan a declarat că aderarea Suediei depinde de punerea în aplicare a unui acord încheiat vara trecută în timpul summitului alianței de la Madrid, adăugând că nimeni nu ar trebui să se aștepte la compromisuri din partea Ankarei.
UPDATE ORA 13.00
Potrivit raportului analiștilor, cei din Orekhov se confruntă cu o criză medicală militară. Dovada acestui lucru sunt pierderile zilnice: timp de 17 luni au în medie aproximativ 400 de oameni pe zi.
„Afluxul de răniți de pe front a perturbat probabil prestarea normală a serviciilor medicale în unele spitale civile din Rusia, în special în regiunile care se învecinează cu Ucraina. Se pare că un număr semnificativ de spitale militare sunt rezervate ofițerilor răniți”, au relatat serviciile de informații britanice. .
Evacuarea foarte lentă, combinată cu utilizarea necorespunzătoare a unui garou grosier, este principala cauză a deceselor și amputațiilor care pot fi prevenite, adaugă informațiile britanice.
UPDATE ORA 12.00
La summitul NATO, Zelenski plănuia să facă apel public tuturor șefilor țărilor membre ale alianței cu o cerere de acceptare a Ucrainei, dar reprezentanții Statelor Unite și Germaniei s-au opus. BILD scrie despre acest lucru, citând mai multe surse.
Potrivit publicației, „Președintele Ucrainei este acum extrem de supărat că nu i s-a permis să facă acest lucru”.
Jurnaliştii notează că apartenenţa Kievului la NATO este susţinută de ţările baltice, Polonia, Bulgaria, România, Suedia, Turcia şi Franţa. Cu toate acestea, SUA și Germania au o opinie diferită și „presează pe alți membri NATO să se alăture poziției lor”.
UPDATE ORA 11.00
De la începutul contraofensivei în direcțiile Melitopol și Berdyansk, Forțele Armate ale Ucrainei au eliberat 169 de kilometri pătrați
„Acest lucru este aproximativ proporțional cu zona Odessei. Activitățile de deminare continuă în aceste teritorii”, a declarat Andrei Kovalev, reprezentant al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
UPDATE ORA 10.00
Patru persoane au murit și 11 au fost rănite după ce aviația rusă a bombardat o zonă rezidențială din orașul Orekhov, situat pe linia frontului în regiunea ucraineană Zaporojie, în timp ce avea loc distribuirea de ajutoare umanitare, a declarat luni guvernatorul regiunii, relatează Reuters.
UPDATE ORA 09.00
Decizia lui Vladimir Putin de a nu desființa grupul de mercenari Wagner și de a nu-i urmări în justiție pe cei care au luat parte la rebeliunea de luna trecută împotriva Moscovei „îl pune pe el însuși și pe subordonații săi într-o poziție jenantă”, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare a conflictului.
UPDATE ORA 08.00
Armata rusă își concentrează principalele eforturi asupra direcțiilor Liman, Bahmut, Avdiivka și Mariinka.
Potrivit Statului Major General, acolo continuă luptele grele. Aproximativ 30 de lupte au avut loc în ultima zi.
„În ultima zi, ocupanții ruși au efectuat 30 de lovituri aeriene și au tras de 47 de ori cu sisteme de rachete cu lansare multiplă”, scrie într-un comunicat.
UPDATE ORA 07.00. Biden și Sunak vor purta discuții axate pe aderarea Ucrainei la NATO
Joe Biden va purta discuții cu Rishi Sunak luni. Summit NATO de la Vilnius se apropie, iar Ucraina va domina discuțiile atât la Londra, cât și în capitala lituaniană.
SUA și Marea Britanie se numără printre cei mai puternici susținători ai Ucrainei, dar au opinii diferite în ceea ce privește dorința Ucrainei de a se alătura alianței militare, Washingtonul fiind mult mai reticent decât Londra din cauza temerilor că ar putea provoca Rusia.
UPDATE ORA 06.00. Ambasada Rusiei în SUA condamnă Washingtonul
Casa Albă este de părere că a comis crime de război acceptând să trimită muniţii cu dispersie în, Ucraina, potrivit unor declaraţii difuzate duminică seara de ambasada Rusiei în SUA, relatează Reuters.
„Am urmărit cu atenţie declaraţiile făcute de purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, despre furnizarea de muniţii cu dispersie în Ucraina. Oficialul a recunoscut de facto comiterea de crime de război de către Statele Unite în conflictul ucrainean”, a scris ambasada rusă pe Telegram.
UPDATE ORA 05.00
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că „speră la cel mai bun rezultat posibil” de la summit, după discuțiile cu omologul său polonez, Andrzej Duda. Zelenskiy a declarat că nu se așteaptă ca Ucraina să adere efectiv la NATO decât după război, dar că speră ca summitul să dea un „semnal clar” cu privire la intenția de a aduce Ucraina în cadrul alianței.
Update ora 04:00
Sistemele rusești de apărare aeriană au doborât patru rachete, au declarat oficialii ruși, una deasupra peninsulei anexate Crimeea și trei deasupra regiunilor rusești Rostov și Briansk, care se învecinează cu Ucraina.
Mai multe clădiri au fost avariate în Rostov și Briansk, dar nu au fost raportate victime. În Crimeea nu au fost raportate victime sau pagube.
Update ora 03:00
Șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU a declarat că „face progrese” în ceea ce privește inspectarea mai multor zone ale centralei nucleare din Zaporizhzhia, după ce Ucraina a afirmat că „obiecte exterioare similare unor dispozitive explozive” au fost plasate pe acoperișurile de la sit.
Oficialii ONU au declarat că nu au văzut niciun indiciu de explozibili sau mine în timp ce au vizitat bazinele de răcire și alte zone, dar nu au explorat încă acoperișul centralei.
Update ora 01:00
Șeful administrației regionale de stat din Mykolayiv a declarat că este posibil ca ocupanții ruși să fi bombardat orașul cu C-300. În prezent, a fost emisă o alertă pentru regiunile Mykolayiv, Kherson, Donețk și Harkov.
Forțele aeriene au avertizat că există o amenințare balistică în primele două regiuni, în timp ce în restul există o posibilitate de atac din partea ocupanților ruși.
Știrea inițială
O femeie a fost rănită de un bombardament rusesc în orașul Herson din sudul țării, a declarat guvernatorul regional. Scriind pe Telegram, Oleksandr Prokudin a declarat că bombardamentul a lovit o zonă rezidențială duminică, în jurul orei 13.00. El a spus că o femeie în vârstă de 66 de ani a suferit o rană la cap și a fost diagnosticată cu comoție cerebrală, dar că viața ei nu este în pericol.
„Ucraina nu este încă pregătită” să devină membră a NATO, a declarat președintele american, Joe Biden. Într-o intervenție la CNN, acesta a declarat că NATO trebuie să „stabilească o cale rațională” pe care Ucraina ar putea să o urmeze pentru a adera la alianță, dar a adăugat: „NATO este un proces care necesită ceva timp pentru a îndeplini toate condițiile – de la democratizare la o serie întreagă de alte aspecte”.
De asemenea, el a declarat că ar fi dificil să se obțină un sprijin unanim pentru ascensiunea Ucrainei în rândul membrilor actuali ai blocului în timp ce războiul este în curs de desfășurare și că apelurile pentru un vot pe această temă în viitorul apropiat sunt „premature”.