• Polonia interzice importul de căpșuni și zmeură din Ucraina.
  • Un general ucrainean anunţă că Kievul va bombarda Rusia, dar doar cu arme fabricate de ucraineni.
  • Rusia ameninţă NATO cu conflict militar convenţional.

UPDATE ORA 22.00 Luptele violente continuă în sudul și estul Ucrainei

Contraofensiva Ucrainei este, după propriile sale declarații, o luptă istovitoare.

Recucerirea teritoriului nu a fost ușoară în zonele din sudul și estul Ucrainei, unde Rusia a creat apărări pe mai multe niveluri și a minat puternic terenul.

UPDATE ORA 21.00

Președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, a declarat că Rusia depune toate eforturile pentru a opri progresul Ucrainei, în timp ce Kievul continuă contraofensiva.

Recomandări

A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID

UPDATE ORA 20.00

Luptători din grupul de mercenari ruși Wagner au sosit în Belarus din Rusia, a declarat un oficial ucrainean.

UPDATE ORA 19.00 Luptele continuă în sudul Ucrainei. Niciuna dintre părți nu face progrese semnificative

De-a lungul frontului sudic – considerat probabil ca fiind principala prioritate strategică a Ucrainei, cu scopul de a rupe podul terestru al Rusiei către Crimeea prin străpungerea Mării Azov – rapoartele continuă să sugereze că forțele ucrainene și rusești sunt implicate în lupte foarte grele.

UPDATE ORA 18.00 Contraofensiva Ucrainei este „lentă”, dar aliații occidentali rămân răbdători, afirmă Kievul

Înalți oficiali ucraineni și generali continuă să descrie lupte dure și progrese limitate pe câmpul de luptă, în timp ce încearcă să scoată forțele rusești din țară și să schimbe cursul războiului.

La doar câteva zile după ce principalii parteneri ai Ucrainei s-au întâlnit la summitul NATO din Lituania, promițând legături de securitate și mai profunde – deși fără a preciza vreun calendar pentru o potențială aderare a Ucrainei la alianță – Kievul insistă că nu se simte sub presiune pentru a obține rezultate rapide.

„Nu merge atât de repede, ci încet”, a spus șeful biroului președintelui Ucrainei, Andriy Yermak, adăugând că este important ca ucrainenilor să li se spună adevărul despre evoluțiile de pe teren.

UPDATE ORA 17.00 Președintele Coreei de Sud se întâlnește cu Zelensky

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol și prima doamnă Kim Keon Hee s-au întâlnit sâmbătă cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky și cu prima doamnă Olena Zelenska în timpul unei vizite surpriză în Ucraina, a anunțat Zelensky într-un mesaj pe Twitter.

„În timpul acestei vizite, prima din istoria relațiilor noastre, discutăm despre tot ceea ce este important pentru viața normală și sigură a oamenilor, pentru ordinea internațională bazată pe reguli”, a spus Zelensky.

UPDATE ORA 16.00

Președintele rus Vladimir Putin a avut o convorbire telefonică cu președintele sud-african Cyril Ramaphosa, în cadrul căreia cei doi lideri au discutat despre acordul privind cerealele din Marea Neagră și despre o inițiativă de pace africană privind Ucraina, a anunțat sâmbătă Kremlinul.

UPDATE ORA 15.00

Președintele sud-coreean, Yoon Suk-yeol, a efectuat sâmbătă o vizită surpriză în Ucraina, într-o aparentă demonstrație de sprijin pentru această țară în războiul cu Rusia.

Yoon a călătorit în Ucraina împreună cu soția sa, Kim Keon-hee, după călătorii în Lituania pentru un summit NATO și în Polonia, a declarat biroul său. Este prima sa vizită de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu aproape 17 luni.

Yoon a vizitat Bucha și Irpin, două orașe mici din apropierea Kievului, unde au fost găsite cadavre de civili pe străzi și gropi comune descoperite după ce trupele rusești s-au retras din regiunea capitalei anul trecut. El a depus flori la un monument dedicat morților de război ai țării.

UPDATE ORA 14.00. Ucraina a doborât 10 drone rusești

Forțele ucrainene au doborât 10 drone rusești în întreaga țară vineri și în cursul nopții.

Într-o postare pe Telegram, forțele din Ucraina au adăugat că Moscova a tras șase drone Shahed, de fabricație iraniană, spre sudul și estul Ucrainei în timpul nopții, dintre care patru au fost doborâte.

UPDATE ORA 13.00

Vladimir Putin a declarat că a căutat și nu a reușit să obțină înlocuirea lui Evgheni Prigojin din funcția de lider al luptătorilor lui Wagner în Ucraina, după ce șeful mercenarilor i-a respins propunerea în timpul unei întâlniri la Kremlin în această lună.

Versiunea lui Putin, care a apărut într-un interviu acordat ziarului Kommersant, a fost o recunoaștere surprinzătoare a faptului că președintele rus încă negocia o preluare a grupului de mercenari Wagner.

UPDATE ORA 12.00

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a efectuat sâmbătă prima sa vizită în Ucraina pentru discuții cu președintele Volodimir Zelenski, a anunțat agenția de presă Yonhap, citând biroul prezidențial sud-coreean.

Călătoria surpriză a avut loc după ce Yoon a participat la un summit NATO în Lituania și a vizitat Polonia în această săptămână, unde și-a exprimat solidaritatea cu Ucraina și a explorat modalități de a sprijini lupta acesteia împotriva invaziei Rusiei, potrivit Reuters.

UPDATE ORA 11.00

„Șefii de rang înalt din Rusia vor fi probabil tot mai mult criticați de subordonați”, spune Ministerul britanic al Apărării. Conducerea militară a Rusiei se va confrunta probabil cu o problemă tot mai mare de a fi criticată direct de către subordonați, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

În cele mai recente informații, ministerul a citat demiterea generalului-maior rus Ivan Popov, care a fost demis după ce a fost dur la adresa conducerii militare într-un videoclip scurs destinat trupelor sale.

UPDATE ORA 10.00

Rusia a refuzat cererea Africii de Sud de a nu-l trimite pe președintele Vladimir Putin la summitul BRICS de luna viitoare de la Johannesburg, a declarat vineri vicepreședintele Africii de Sud pentru presa locală.

Anterior, oficiali ruși au declarat pentru The Moscow Times că participarea lui Putin rămâne incertă în fața unei acuzații a Curții Penale Internaționale (CPI) privind deportarea ilegală a copiilor ucraineni și a consecințelor revoltei grupului de mercenari Wagner.

UPDATE ORA 09.00

Șeful biroului președintelui ucrainean a declarat că luptele sunt dificile, dar că aliații occidentali nu fac presiuni asupra Kievului pentru a avansa mai repede. Andriy Yermak a afirmat: „Astăzi avansează nu atât de repede. Dacă vom vedea că ceva nu merge bine, vom spune acest lucru. Nimeni nu va înfrumuseța”.

UPDATE ORA 08.00

Volodimir Zelenski a declarat că ucrainenii trebuie să înțeleagă că Rusia se folosește de toate resursele posibile pentru a împiedica forțele Kievului să avanseze în estul și sudul Ucrainei.

„Trebuie să înțelegem cât se poate de clar că forțele rusești din flancurile noastre din sud și est fac tot posibilul să îi oprească pe soldații noștri”, a declarat vineri președintele ucrainean.

UPDATE  07.00. Germania va livra Ucrainei arme în valoare de 19 miliarde de dolari în următorii 5 ani

Într-o conferință de presă din 14 iulie, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Germania va livra Ucrainei arme în valoare de 19 miliarde de dolari, sau 17 miliarde de euro, până în 2027. 

UPDATE ORA 06.00. A fost arestat Mitropolitul Bisericii Ortodoxe care era susținut de Moscova

Instanța de la Kiev a decis statutul mitropolitului ortodox Pavlo (Petro Lebid) al Ucrainei – nu mai este reținut ci arestat la domiciliu, a informat publicația de știri Suspilne pe 14 iulie.

El este acuzat de incitare la ură și de justificare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei. 

UPDATE ORA 05.00. General ucrainean, despre bombardarea Rusiei: ,,Noi decidem cum să-l omorâm pe inamicul rus”

Valerii Zalujnii: „Deci, depinde de noi să decidem cum să omorâm inamicul rus”.

Într-un interviu acordat Washington Post, generalul Valerii Zalujnii, comandantul şef al Forţelor Armate Ucrainene, a apărat dreptul armatei sale de a bombarda pământul rusesc, adăugând că astfel de atacuri sunt efectuate numai cu arme fabricate de Ucraina.

,,Nu-mi pasă – nimeni nu mă va opri”, avertizează Comandantul-şef al Ucrainei pentru eliberarea Crimeei.

„De îndată ce voi avea mijloace, voi face ceva. Nu-mi pasă – nimeni nu mă va opri.  Pentru a-mi salva poporul, de ce trebuie să cer cuiva permisiunea ce să fac pe teritoriul inamic? Din anumite motive, trebuie să cred că nu am voie să fac nimic acolo. De ce? Pentru că  Putin va… folosi arme nucleare? Copiilor care mor nu le pasă.

Aceasta este problema noastră şi depinde de noi să decidem cum să omorâm acest inamic. Este posibil şi necesar să ucizi inamicii pe teritoriul său într-un război. Dacă partenerilor noştri le este frică să-şi folosească armele, ii vom ucide pe inamicii nostri cu ale noastre. Dar doar atât cât este necesar”.

UPDATE ORA 03.00. Polonia interzice importul de căpșuni și zmeură din Ucraina

Potrivit ministrului Agriculturii Robert Telus, fructele de pădure ucrainene destabilizază piața internă și creează dificultăți producătorilor locali:

„Polonia a decis să facă apel la comisarul european pentru comerț Valdis Dombrovskis cu o cerere de a include fructele de padure congelate ucrainene printre produsele de import restrictionate”.

Informația a fost publicată de mai multe publicații poloneze, printre care wGospodarce.pl , fiind ulterior distribuită pe canalele ucrainene de pe Telegram.

Ucrainenii se declară revoltați de măsurile polonezilor.

Potrivit Cenyrolnicze.pl, ministerul Agriculturii din Polonia încearcă să sprijine cu subvenții fermierii polonezi afectați de seceta din ultima vreme. 

UPDATE ORA 01.00. Artiștii ucraineni sunt medaliați de francezi 

Artiștii ucraineni Oksana Zabuzhko şi Oleg Sentsov au primit ordinul ,,Legiunea de Onoare Franceză”, raportează redacția Kyiv Independent.

Ambasada Franţei în Ucraina a înmânat medalia ,,Legiunea de Onoare”, cel mai înalt ordin al meritului francez, scriitorului ucrainean Oksana Zabuzhko.

Și regizorului devenit soldat Oleg Sentsov a primit medalia, în cadrul ceremoniei organizată la Kiev, pe 14 iulie.

Ştirea iniţială – Rusia ameninţă NATO cu conflict militar convenţional

Şeful Statului Major al preşedintelui Volodimir Zelenski, Andrii Yermak, a declarat reporterilor pe 14 iulie că există întotdeauna o ameninţare ca Rusia să folosească arme nucleare pentru a opri contraofensiva în curs a Ucrainei, dar nu este mare în acest moment.

Statele Unite şi aliaţii din cadrul NATO generează riscuri privind un conflict militar direct cu Rusia, a avertizat, vineri, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în contextul în care partenerii occidentali au anunţat menţinerea asistenţei pentru Ucraina.

Rusia a condamnat vehement şi decizia Franţei de a furniza Ucrainei rachete de croazieră SCALP, cu rază mai lungă de acţiune. „Este o eroare care va genera consecinţe pentru partea ucraineană şi care ne va forţa să trecem la acţiuni de ripostă”, a avertizat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, potrivit MEDIAFAX.