• Rusia a atacat Odesa joi dimineață pentru a treia noapte consecutivă, potrivit autorităților ucrainene.
  • Au fost raportate o serie de explozii la un depozit de muniții rusești din Crimeea. Mii de oameni au fost evacuați.
  • Rusia a lovit joi centrul orașului Mykolaiv din sudul Ucrainei.

UPDATE ORA 23.00

Ucraina a avertizat joi navele care vin în porturile rusești din Marea Neagră, deoarece Rusia a vizat porturile ucrainene cu drone și rachete.

Kievul a anunțat joi navele din Marea Neagră care se îndreaptă spre porturile controlate de Rusia, deoarece Moscova a lovit porturile ucrainene Mykolaiv și Odesa cu drone și rachete într-o altă noapte de lovituri „infernale”.

Ucraina a spus că va trata navele ca potențiali transportatori de mărfuri militare, reflectând o mișcare făcută de Rusia după aceasta, cu retragerea dintr-un acord cheie de export de cereale.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE ZIUA EUROPEI
HAOS ÎN ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ DIN ROMÂNIA
CUM AR FI EUROPA FĂRĂ ZIUA EUROPEI
AVERTISMENTUL UNUI CERCETĂTOR DESPRE A.I.
MAI ESTE EUROPA IUBITĂ?
CIOLACU DĂ VINA PE CÎȚU

UPDATE ORA 22.00

Rudele și prietenii a doi ruși care au fost uciși într-un atac asupra podului Kerci din Crimeea s-au adunat joi pentru a aduce un omagiu cuplului, relatează AFP.

Natalya și Alexei Kulyk au fost uciși după ce podul Kerci din Crimeea a fost atacat luni de o dronă.

Fiica cuplului a supraviețuit incidentului și a fost internată la spital.

„Aceasta este o pierdere ireparabilă pentru noi toți”, a declarat Natalya Tkachenko, fost coleg cu Natalya, pentru AFP.

UPDATE ORA 21.00

Bombe cu dispersie furnizate de SUA au fost desfășurate de Ucraina împotriva Rusiei, confirmă Casa Albă
Munițiile cu dispersie furnizate de SUA sunt în mâinile Ucrainei și sunt desfășurate pe teren ca parte a bătăliei de la Kiev împotriva Rusiei, a confirmat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby.

Atât New York Times, cât și Washington Post au raportat astăzi că forțele ruse aflate în prima linie a invaziei din sud-estul Ucrainei au fost atacate de armele controversate.

UPDATE ORA 20.00

AFP are mai multe detalii cu privire la anunțul prin care UE încearcă să furnizeze până la 5 miliarde de euro pe an în următorii patru ani pentru nevoile de apărare ale Ucrainei.

După o reuniune ministerială de la Bruxelles, șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat că uniunea va „transforma sprijinul existent într-un angajament pe termen lung față de securitatea și reziliența Ucrainei. Diplomații au confirmat că ajutorul militar aflat în discuție a fost de cinci miliarde de euro pe an pe parcursul a patru ani – 2024 până în 2027 – dar unul a avertizat că discuțiile sunt în „stadii incipiente”.

UPDATE ORA 19.00

UE a anunțat că va oferi până la 5 miliarde de euro pe an în următorii patru ani pentru nevoile de apărare ale Ucrainei prin intermediul unei „secțiuni dedicate” în cadrul Facilității europene pentru pace.

Șeful politicii externe al UE, Josep Borrell, a declarat:

„Este în continuare același instrument, facilitatea europeană pentru pace, care a funcționat foarte bine și vom continua să-l folosim, dar cu un capitol dedicat în interior, cu o finanțare specifică care poate fi estimată pe cifrele pe care le-am menționat.”

UPDATE ORA 18.00

Regiunea Herson din Ucraina va avea o recoltă mică sau deloc din cauza lipsei de apă în canalele Crimeei de Nord și Kahovka, a avertizat guvernatorul rus Vladimir Saldo.

Barajul Kakhovka, un imens baraj din epoca sovietică de pe râul Nipro, care separă forțele ruse și ucrainene din sudul Ucrainei, a fost spart în iunie, declanșând inundații în zona de război.

Luna trecută, BBC a raportat că distrugerea barajului a dus la uscarea unuia dintre cele mai mari rezervoare din Europa – potențial periclitând rezervele de apă potabilă pentru sute de mii de oameni, majoritatea în zonele ocupate de Rusia.

UPDATE ORA 17.00

Ucraina va primi un împrumut de 1,5 miliarde de dolari de la Banca Mondială garantat de guvernul Japoniei, a anunțat joi premierul ucrainean Denys Shmyhal.

UPDATE ORA 16.00

Rusia a ridicat restricțiile asupra navelor de marfă care se deplasează prin strâmtoarea Kerci dintre Marea Azov și Marea Neagră, au declarat joi trei surse din industrie pentru Reuters.

Una dintre surse a spus că navigația era deschisă numai în timpul zilei.

Mișcarea navelor de marfă prin strâmtoarea Kerci a fost suspendată de autoritățile ruse pe 16 iulie, în urma atacurilor cu drone asupra portului Sevastopol din Crimeea. Rusia a ocupat și anexat unilateral Crimeea în 2014.

UPDATE ORA 15.00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis condoleanțe familiilor celor două persoane care au fost ucise în atacurile rusești asupra Odesei și Mykolaiv peste noapte.

UPDATE ORA 14.00 UE reînnoiește sancțiunile din cauza războiului Rusiei în Ucraina

Consiliul European va prelungi sancțiunile privind agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, până la începutul anului viitor, a anunțat joi Consiliul European.

Măsurile au fost introduse pentru prima dată în 2014 „ca răspuns la acțiunile Rusiei care au destabilizat situația din Ucraina, au fost extinse în mod semnificativ din februarie 2022, ca răspuns la agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei”, a precizat Consiliul UE într-un comunicat de presă.

UPDATE ORA 13.00 O persoană a murit Odesa, în timp ce Ucraina doboară doar un sfert din rachetele de croazieră rusești lansate peste noapte

A treia noapte consecutivă de atacuri rusești asupra orașului Odesa a făcut o victimă, în timp ce armata ucraineană a reușit să doboare doar puțin peste un sfert din rachetele de croazieră rusești lansate peste noapte.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că au „distrus” cinci din cele 19 rachete de croazieră trase asupra țării în cursul nopții. Doar două dintre cele cinci rachete de croazieră distruse se aflau în Odesa, potrivit lui Oleh Kiper, șeful administrației militare regionale din Odesa.

„Ca urmare a atacului rusesc din timpul nopții, o persoană a murit în Odesa”, a declarat Kiper pe Telegram. „Victima era un agent de securitate al unei clădiri civile, născut în 2002. Sincerele noastre condoleanțe familiei și prietenilor”.

Forțele aeriene au mai spus că au distrus 13 din cele 19 drone de atac Shahed.

UPDATE ORA 11.00 Ucraina spune că a blocat 18 din cele 38 de atacuri aeriene rusești în timpul nopții

Rusia a lansat 38 de atacuri aeriene asupra sudului Ucrainei în cursul nopții spre joi dimineața, inclusiv aproape două duzini de rachete de croazieră și drone kamikaze combinate, potrivit unui comunicat al Forțelor Aeriene ucrainene.

UPDATE ORA 8.00 Cel puțin 2 persoane au fost rănite după ce Rusia a atacat Odesa pentru a treia noapte consecutiv, potrivit autorităților ucrainene

Rusia a atacat pentru a treia noapte consecutivă orașul portuar Odesa, situat în sudul țării, potrivit autorităților ucrainene.

Cel puțin două persoane au fost rănite în aceste atacuri, a declarat șeful administrației militare din regiune, Oleh Kiper, într-o postare pe Telegram.

Cel puțin opt avioane rusești Tu-22M3 „zburau în direcția Mării Negre”, a declarat joi dimineața devreme forțele aeriene ucrainene.

„Există o amenințare de lansări de rachete de croazieră. Nu ignorați alerta aeriană!”, a scris joi pe Telegram.

UPDATE ORA 7.00

Rusia a lovit joi centrul orașului Mykolaiv din sudul Ucrainei, potrivit lui Vitaliy Kim, șeful administrației militare regionale din Mykolaiv.

Cel puțin 18 persoane au fost rănite, a precizat Kim în ultima actualizare pe Telegram.

Update ora 06:00

Rusia a atacat pentru a treia noapte consecutiv orașul Odesa, situat în sudul țării, potrivit autorităților ucrainene. Cel puțin două persoane au fost rănite în aceste atacuri, a declarat șeful administrației militare din regiune, Oleh Kiper.

Cel puțin opt avioane rusești Tu-22M3 zburau în direcția Mării Negre. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că atacurile de ieri au fost cele mai mari de la începutul războiului și a acuzat Rusia că încearcă să transforme foametea în armă și să destabilizeze piața mondială a alimentelor.

Update ora 05:00

Cel puțin 9 răniți în atacul rusesc la Mykolaiv, potrivit unui oficial militar ucrainean. Rusia a lovit joi centrul orașului Mykolaiv din sudul Ucrainei. „Un garaj și un bloc cu trei etaje sunt în flăcări. Pompierii sunt pe drum”, a declarat Vitaliy Kim, șeful administrației militare regionale din Mykolaiv.
Cel puțin nouă persoane au fost rănite, inclusiv cinci copii, a precizat el. Printre copiii răniți se numără un copil de 3 ani și un copil care avea mai puțin de un an.

Update ora 04:00

„Rusia a amplasat mine maritime suplimentare în apropierea porturilor ucrainene”, a declarat purtătorul de cuvânt Adam Hodge. La începutul zilei, Ministerul rus al Apărării a declarat că orice navă care se îndreaptă spre un port ucrainean va fi considerată ca având potențial transport de încărcătură militară.

„Credem că acesta este un efort făcut pentru a justifica orice atac împotriva navelor civile din Marea Neagră și pentru a da vina pe Ucraina pentru aceste atacuri”, a declarat Adam Hodge.

Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, un acord negociat în urmă cu un an de Turcia și Națiunile Unite, care permitea exportul de cereale ucrainene, a expirat luni la miezul nopții. Acordul a garantat o trecere sigură pentru navele care transportau cereale ucrainene prin Marea Neagră spre strâmtoarea Bosfor din Turcia.

Update ora 03:00

„Fără un nou acord privind cerealele, ne gândim să folosim căile ferate pentru a transporta cerealele ucrainene către porturile din România sau din sud-estul Europei, totuși, problemele în acest scenariu sunt timpul și banii”, potrivit lui Simon Evenett, profesor de comerț internațional și dezvoltare economică la Universitatea St. Gallen din Elveția. El a declarat pentru CNN că porturile din România sunt în prezent în curs de extindere.

Update ora 02:00

Vladimir Putin pare să vizeze orașul portuar Odesa și pune în pericol prețurile alimentelor la nivel mondial. Prin loviturile asupra orașului, Putin spune că vrea să se răzbune pentru daunele care au afectat un pod de aproape 12 km care leagă Crimeea de Rusia.

Update ora 01:00

Rusia a anunțat acțiuni „destul de dramatice” de când s-a retras din acordul privind exportul de cereale din Marea Neagră și ar fi „foarte greu în acest moment să o aducem înapoi”, potrivit lui David Harland, directorul executiv al Centrului pentru Dialog Umanitar.

„Va fi foarte greu să readucem Rusia în acorduri. Au mers foarte departe acum”, a declarat Harland, care a ajutat la negocierea acordului, pentru CNN. „Rusia trebuie să fie de acord, deoarece Rusia controlează din punct de vedere militar întreaga parte nordică a Mării Negre, așa că eu cred că trebuie să implice Rusia, dar în acest moment Rusia nu cooperează”, a adăugat David Harland.

Știrea inițială

Ministrul Agriculturii, Mykola Solskyi, a declarat că o „cantitate considerabilă” de infrastructură de export nu mai funcționează. Rusia s-a retras dintr-un acord care garantează trecerea în siguranță a exporturilor peste Marea Neagră, scrie BBC.

Mai târziu, miercuri, președintele rus Putin a acuzat Occidentul că folosește acordul cu cereale drept „șantaj politic”. El a adăugat că va lua în considerare aderarea la acordul internațional, în vigoare din vara trecută, doar „dacă toate principiile în baza cărora Rusia a acceptat să participe la acord sunt pe deplin luate în considerare și îndeplinite”.

Comentariile sale au venit la scurt timp după ce ministerul rus al apărării a declarat că de la miezul nopții de miercuri noaptea, orice nave care se îndreaptă către porturile ucrainene vor fi privite ca potențiali transportatori de mărfuri militare și parte la conflict.

Unele zone de nord-vest și sud-est ale Mării Negre ar fi temporar periculoase pentru transport maritim, a adăugat acesta. Rusia a început să vizeze porturile Ucrainei la primele ore ale zilei de marți, la câteva ore de la retragerea sa din acordul cu cereale.