• Emmanuel Bonne: China livrează echipamente militare Rusiei. Am prefera să nu o facă
  • Rusia transmite că a tras asupra unei ținte maritime în Marea Neagră vineri dimineața, în cadrul unor exerciții navale.
  • SUA: Ucrainenii folosesc deja muniția cu dispersie și o folosesc bine.

UPDATE ORA 21.00. Ucraina va „răspunde” atacurilor rusești, spune Zelenski după ce atacul artileriei a ucis doi copii

Ucraina „va răspunde” la atacurile Rusiei, a declarat Volodimir Zelenski după ce o lovitură de artilerie la Doneţk a ucis doi copii.

Președintele ucrainean a declarat că „un băiat născut în 2007” și un „băiat născut în 2013” au fost uciși în atac, iar alte două femei au fost ucise într-un atac cu rachete în orașul Cernihov. Orașul-port sudic Odesa a fost atacat și astăzi – și a fost aproape în fiecare zi în această săptămână.

„În total, de la începutul săptămânii, peste 20 de persoane au suferit de teroarea rusă doar în regiunea Odesa”, a spus el în discursul său de noapte.

Recomandări

CA ÎNTRE PRIME DOAMNE
EFECTUL „SWIFT” BATE JOCURILE OLIMPICE
PROTESTE LA EUROVISION
ZELENSKI DEMITE PE BANDĂ RULANTĂ
EUROPA ÎȚI ADUCE MODA
HAILEY BIEBER ESTE GRAVIDĂ

UPDATE ORA 20.00. Trupele ucrainene se pregătesc să respingă forțele inamice de la granița cu Belarus

Trupele ucrainene se pregătesc să respingă luptătorii ruși Wagner și alți luptători inamici dacă ar încerca să intre în țară de la granița cu Belarus, a declarat un lider militar de vârf.

Locotenentul general Serhiy Nayev, comandantul forțelor comune ale forțelor armate ale Ucrainei, a vorbit astăzi în timpul unei vizite în regiunea Cernihiv.

„Scopul reuniunii de lucru de astăzi este de a testa pregătirea forțelor și mijloacelor direct la graniță, în special aici pe direcția belarusă, pentru a răspunde adecvat în cazul încercărilor inamicului”, a spus el.

UPDATE ORA 19.00. Rusia „încearcă să facă profit în detrimentul foametei oamenilor”, spune delegatul Ucrainei

Reprezentantul Ucrainei în Consiliul de Securitate al ONU declară că retragerea Rusiei din acordul cu cereale la Marea Neagră și atacurile asupra porturilor ucrainene sunt o încercare de „a face profit în detrimentul a milioane de oameni din întreaga lume”

Serghei Kyslytsya a declarat organismului format din 15 membri că acțiunile Moscovei „nu pot fi justificate de nicio normă din dreptul internațional”.

„Atacurile cinice constante” ale țării nu sunt „nimic altceva decât încercări de a elimina un concurent de pe piață, de a crește în mod deliberat prețurile la alimente și de a obține profit în detrimentul a milioane de oameni din întreaga lume”, a spus el.

UPDATE ORA 18.00. Cerealele distruse în atacurile portului rusesc „suficient pentru a hrăni 270.000 de oameni timp de un an”

Cantitatea de cereale distrusă în atacurile rusești asupra porturilor ucrainene a fost suficientă pentru a hrăni 270.000 de oameni timp de un an, potrivit delegatului britanic Barbara Woodward.

Adresându-se Consiliului de Securitate al ONU, ea a spus că Rusia a distrus echipamentul de docuri, ceea ce îngreunează încărcarea cerealelor pe nave – și chiar a „ars mâncare la doc și a făcut amenințări cu uciderea marinarilor civili”.

„Nu există nicio justificare posibilă pentru aceste acte punitive”, a adăugat doamna Woodward.

Ea a calificat „așa-zisele” motive ale Rusiei pentru ieșirea din acordul cu cereale la Marea Neagră drept „prostii” și a spus că Ucraina nu a făcut astfel de cereri. „Nu vrea nimic altceva decât să-și pună hrana la dispoziția lumii”, a spus doamna Woodward consiliului din New York.

UPDATE ORA 17.00. Iranul „își rezervă dreptul la acțiuni reciproce și proporționale” după ce UE a impus noi sancțiuni pentru sprijinul Teheranului pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei

Iranul „își rezervă dreptul la acțiuni reciproce și proporționale” după ce UE a impus noi sancțiuni pentru sprijinul Teheranului pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat ministerul său de externe.

Ministerul a negat din nou că Iranul trimitea drone în Rusia pentru a fi folosite în războiul său împotriva Ucrainei. UE a declarat ieri că va interzice exportul de componente utilizate în construcția și producția de vehicule aeriene fără pilot (UAV).

De asemenea, a enumerat șase cetățeni iranieni sub două regimuri de sancțiuni deja existente pentru „sprijinul militar al Iranului pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei (drone) și regimului sirian (sisteme de apărare aeriană)”.

UPDATE ORA 16.00. Boris Johnson i-a transmis un mesaj lui Vadim Prystaiko după ce a fost demis

Boris Johnson i-a transmis un mesaj lui Vadim Prystaiko după ce a fost demis din funcția de ambasador al Ucrainei în Regatul Unit.

UPDATE ORA 15.00. Criticul pro-război al lui Putin și naționalistul Girkin, reținut la Moscova

Naționalistul rus și fost ofițer al Serviciului Federal de Securitate Igor Girkin (cunoscut și sub numele de familie Strelkov), care a fost reținut de anchetatorii ruși, „a depășit toate limitele imaginabile” și a fost căutat de multă vreme de forțele de securitate, potrivit Tatiana Stanovaya, fondatorul firmei de analiză politică R Politik.

Într-una dintre cele mai recente postări ale sale, Girkin l-a îndemnat pe Putin să predea puterea unui succesor. „Țara nu va supraviețui încă șase ani de această mediocritate lașă la putere”, a scris el pe aplicația de mesagerie Telegram, unde este urmat de peste 800.000 de oameni.

UPDATE ORA 14.00. Kremlinul a calificat acțiunile Ucrainei în Marea Neagră drept imprevizibile și a afirmat că acestea reprezintă un pericol pentru transportul maritim civil

Rusia a declarat în această săptămână că toate navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene din Marea Neagră ar putea fi considerate ținte militare, iar țările de pavilion ale acestora părți la conflictul de partea ucraineană, după ce a revocat garanțiile de securitate ale acestora prin renunțarea la acordul privind grânarele din Marea Neagră, relatează Reuters.

De atunci, marina militară rusă a exersat lansarea de rachete asupra țintelor plutitoare” și reținerea navelor, deși ambasadorul Moscovei la Washington a negat ieri orice plan de a ataca nave civile.

UPDATE ORA 13.00.

Baletul Bolshoi din Moscova, blocat de COVID-19 și apoi evitat în Occident de la invazia Rusiei în Ucraina, revine săptămâna viitoare în turnee internaționale pentru prima dată de la pandemie, cu o deplasare la Beijing.

Reuters relatează că dansatorii săi speră că acest lucru va anunța o revenire pe scena mondială a bijuteriei coroanei culturii ruse, care a făcut turnee în întreaga lume chiar și în cele mai tensionate zile ale războiului rece.

UPDATE ORA 12.00. Anchetatorii ruși l-au reținut pe Igor Girkin

Anchetatorii ruși l-au reținut pe Igor Girkin, un important naționalist rus și fost ofițer al Serviciului Federal de Securitate, potrivit soției sale.

Girkin, cunoscut și sub numele de Igor Strelkov, a ajutat Rusia să anexeze Crimeea în 2014 și apoi să organizeze miliții pro-ruse în estul Ucrainei. El a declarat la începutul acestui an că va intra în politică și a fost din ce în ce mai critic la adresa președintelui Vladimir Putin.

UPDATE ORA 11.00. Volodimir Zelenski l-a demis pe ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie

Volodimir Zelenski a semnat vineri dimineață decretul de revocare a ambasadorului Ucrainei în Marea Britaniei. Nu este precizat motivul deciziei, dar Vadym Pristaiko l-a criticat de mai multe ori pe președinte în ultimele zile.

UPDATE ORA 10 Alertă de raid aerian în tot estul Ucrainei

A fost emisă o alertă de raid aerian pentru toată regiunea de est a Ucrainei. Doi oameni au fost răniți în cursul nopții. Atacurile asupra portului s-au extins și aspra unor obiective care au legătură cu activitățile agricole în regiunea Odessei.

În cursul bombardamentelor din port din cursul nopții au fost distruse 100 de tone de mazărei și 20 de tone de orz.

UPDATE ORA 9 Rusia trage cu muniție de război în Marea Neagră. Susține că face manevre militare

Moscova a anunțat vineri dimineață că a folosit rachete contra unui vas țintă care se afla în nord-estul Mării Negre, unde Rusia face manevre navale.

Vasul țintă a fost distrus în urma loviturii rachetei. Acționează și aviația flotei, care a întreprins acțiuni în zona închisă temporar navigației, transmite ministerul rus al Apărării.

UPDATE ORA 7 SUA: Rusia pregătește o operațiune sub steag fals în porturile ucrainene

”Informațiile noastre indică faptul că Rusia a amplasat mine maritime suplimentare în apropierea porturilor ucrainene. Iar ieri am observat că Rusia a publicat o înregistrare video cu detectarea și detonarea a ceea ce a pretins a fi o mină marină ucraineană. Credem că acesta este mai degrabă un efort coordonat pentru a justifica orice atac împotriva navelor civile din Marea Neagră și apoi să dea vina pe Ucraina în ceea ce noi am considera și am vorbit în trecut despre faptul că este o operațiune cu steag fals”, a spus consilierul de Securitate de la Casa Albă, John Kirby..

UPDATE ORA 05.00  „China livrează echipamente militare pentru a sprijini Rusia”

China livrează echipamente militare Rusiei, a declarat consilierul prezidențial francez Emmanuel Bonne, la Forumul de Securitate de la Aspen.

Bonne susține că Franța are informații că din China pleacă spre Rusia echipamente militare non-letale, cum ar fi căști, veste antiglonț, tehnologii non-duale.

”Am prefera să nu o facă. Lucrul de care avem nevoie cel mai mult este să se abțină”, a declarat consilierul francez pentru CNN

UPDATE ORA 04.00 Amenințarea rachetelor de la Odesa s-a încheiat

Alerta de raid aerian și amenințarea cu rachete în Odesa a încetat, potrivit forțelor aeriene ucrainene, după ce anterior au fost avertizate cu privire la noi atacuri asupra orașului portuar din sudul țării.

UPDATE ORA 03.00 Șeful CIA spune că el crede că Prigojin se află în prezent în Belarus

Directorul CIA, Bill Burns, a declarat joi că el crede că fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, se află în prezent în Minsk, Belarus, așa cum pare să fie văzut într-o înregistrare video recentă.

„S-a mutat puțin”, a declarat Burns la Forumul de securitate Aspen.

„Cred că a fost în Minsk în ultima vreme. Nu sunt sigur că are vreun plan de a se retrage în suburbiile din Minsk, dar a petrecut ceva timp și în Rusia”.
Burns l-a numit pe președintele rus Vladimir Putin „apostolul suprem al răzbunării” și a spus că ar fi „surprins” dacă Prigojin va scăpa de o nouă pedeapsă”.

UPDATE ORA 02.00 Rusia a folosit aproape 70 de rachete și aproape 90 de drone Shahed în doar 4 zile

Rusia a folosit aproape 70 de rachete de diferite tipuri și aproape 90 de drone Shahed în doar patru zile în timpul atacurilor asupra orașelor ucrainene Odesa, Mykolaiv și a altor comunități din sud, potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

„Bineînțeles, soldații noștri au reușit să doboare o parte din rachetele și dronele inamice și le mulțumesc fiecărui apărător al cerului nostru pentru acest lucru. Din păcate, capacitățile de apărare aeriană ucrainene nu sunt încă suficiente pentru a proteja întregul cer ucrainean”, a declarat președintele ucrainean.

UPDATE ORA 01.00 Trupele ucrainene au început să folosească muniție cu dispersie furnizată de SUA

Între timp, Ucraina a început să folosească controversatele bombe cu dispersie furnizate de Statele Unite, a confirmat joi Casa Albă.

”Am primit feedback de la ucarineni, le folosesc eficient. Nu încalcă securitatea operațuinilor, le folosesc corect și au impact asupra formațiunilor defensive și asupra manevrelor Rusiei”, spune consilierul de Securitate de la Casa Albă, John Kirby.

Știre inițială

Națiunile Unite nu vor înceta să negocieze cu privire la exporturile de cereale ucrainene, dar comunitatea internațională ar trebui să facă eforturi pentru mai mult decât livrări umanitare, potrivit Matthew Hollingworth, reprezentantul și directorul de țară al Programului Alimentar Mondial al ONU pentru Ucraina, scrie CNN.

Hollingworth a declarat că este „absolut sigur că Națiunile Unite nu vor renunța la această problemă și vor continua tot ce poate pentru a încerca să găsească un rezultat”, după ce Rusia s-a retras din Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră la începutul acestei săptămâni.

„Cred că trebuie să facem mai mult decât pur și simplu să avem un sistem de livrare umanitară printr-un fel de acord parțial. Avem nevoie de mai mult decât atât, dacă vrem să realizăm – și să continuăm să realizăm – o anumită formă de stabilitate, când lumea înregistrează deja niveluri enorme ale unei norme de insecuritate alimentară”, a spus el.

David Harland, directorul executiv al Centrului pentru Dialog Umanitar, care a ajutat la negocierea acordului cu cereale, a declarat miercuri că este foarte sceptic cu privire la revenirea Rusiei la masa de negocieri. Ar putea exista o șansă ca Rusia să accepte doar „transporturi umanitare”, a spus el, dacă va fi presat de președintele turc Recep Tayyip Erdogan și de liderii țărilor care se confruntă cu deficit de alimente.

„Cu siguranță avem opțiuni, în ceea ce privește benzile de solidaritate, în ceea ce privește alte rute în afara țării. Dar niciuna dintre ele nu va înlocui ceea ce am pierdut în prezent”, a spus Hollingworth.