• Ucraina spune despre oprirea de către Rusia a unei nave de marfă în Marea Neagră că este „un atac deliberat” și „un act de piraterie”.
  • Moscova a declarat că a oprit nava, o navă de marfă sub pavilion Palau, pentru a se asigura că nu transporta „bunuri interzise” către Ucraina.
  • Ucraina a cerut comunității internaționale să recunoască acțiunile Rusiei ca fiind o infracțiune.

UPDATE ORA 22:00

SUA anunță asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina, în valoare de 200 de milioane de dolari, insistând că sprijinul aliaţilor occidentali va fi menţinut cât va fi necesar pentru respingerea invaziei ruse.

„Anunţăm astăzi viitorul pachet de asistenţă în materie de securitate, pentru a ajuta Ucraina în contextul în care îşi apără teritoriul şi cetăţenii. Acest pachet, evaluat la 200 de milioane de dolari şi furnizat prin ordinul autorităţii prezidenţiale, conţine muniţie pentru sisteme antiaeriene, obuze de artilerie, capabilităţi antiblindaj şi echipamente suplimentare pentru eliminarea minelor”, a transmis secretarul de Stat american, Antony Blinken.

UPDATE ORA 21:00

Serviciile de securitate ucrainene au desfășurat în 2023 aproape 1.000 de operațiuni antiteroriste și împotriva celor care au încrecat să submineze ordinea internă a țării, se arată în comunicatul autorităților ucrainene.

Recomandări

TAYLOR SWIFT FACE RAVAGII LA PARIS
O FURTUNĂ SOLARĂ AMENINȚĂ PĂMÂNTUL
OLANDA SPUNE ADIO EUROVISION
NASA VREA TREN PE LUNĂ
COREEA DE NORD LANSEAZĂ ALT SISTEM DE RACHETE
JUMĂTATE TU, JUMĂTATE EU

Ca urmare a operațiunilor, peste un milion de persoane au fost verificate și au fost inițiate 578 de proceduri penale.

Actele de corupție și persoanele corupte au fost vizate de operațiunile serviciilor de securitate.

UPDATE ORA 20:00

Volodimir Zelenski a fost Doneţk, într-o zonă rămasă sub control ucrainean, unde s-a întâlnit cu militari din cadrul Brigăzii Soledar, potrivit Preşedinţiei de la Kiev.

În urmă cu o săptămână, preşedintele Zelenski a admis că este „dificilă” contraofensiva din sud-estul ţării, dar a susţinut că, deşi nu au suficiente echipamente, forţele militare ucrainene deţin iniţiativa.

UPDATE ORA 19:00

orţele Aeriene britanice au interceptat, luni, două avioane militare ruse depistate în apropierea spaţiului aerian al NATO, anunţă Guvernul de la Londra, după un incident asemănător raportat de Olanda, pe fondul tensiunilor intense dintre Rusia şi Occident.

„Forţele Aeriene Regale au activat, în cursul dimineţii, Alerta de Reacţie Rapidă şi au mobilizat avioane de vânătoare Typhoon pentru interceptarea a două avioane militare ruse de patrulare maritimă cu autonomie lungă, aflate în largul Insulelor Shetland, în cadrul zonei de patrulare aeriană nordică a NATO. (…) Avioanele ruse de patrulare maritimă, de tip Tupolev Tu-142F şi Tu-142J, utilizate pentru misiuni de recunoaştere şi atacuri antisubmarin, au fost monitorizate de avioane Typhoon în spaţiul aerian internaţional, la nord de Marea Britanie”, a transmis Guvernul de la Londra.

UPDATE ORA 15:00

Forţele Aeriene ruse au trimis, luni, un avion de vânătoare pentru interceptarea unui avion norvegian de recunoaştere care se apropia în mod neautorizat de frontiera Rusiei, anunţă Ministerul rus al Apărării.

Incidentul aerian a avut loc deasupra Mării Barents. Rusia a trimis un avion de vânătoare de tip MIG-29 „pentru identificarea unei ţinte aeriene şi a o împiedica să încalce frontiera de stat a Federaţiei Ruse”. „Echipajul avionului de vânătoare a identificat ţinta aeriană ca fiind o aeronavă de patrulare de tip Boeing P-8A Poseidon, aparţinând Forţelor Aeriene norvegiene”, a transmis Ministerul rus al Apărării, citat de agenţia Interfax şi de cotidianul Le Monde.

„În momentul apropierii avionului rus, aeronava străină a schimbat direcţia şi s-a îndepărtat de frontiera Rusiei”, a subliniat Ministerul rus al Apărării.

UPDATE ORA 14:00

 67 de sportivi ruși și-au schimbat cetățenia de la începutul anului 2022.

Ministerul rus al Sporturilor a dezvăluit că 47 dintre aceștia au concurat în sporturile de la Jocurile Olimpice de vară, alături de alții opt în sporturile olimpice de iarnă și 12 în sporturi neolimpice.

Sportivii din Rusia și Belarus au fost excluși din multe competiții sportive după ce Vladimir Putin a lansat invazia asupra Ucrainei, în februarie 2022.

Printre sportivii ruși care și-au schimbat apartenența în ultimele luni se numără tripla campioană europeană la înot, Anastasiia Kirpichnikova, și Hanna Prakatsen, medaliată cu argint la canotaj la Jocurile Olimpice, care au trecut în Franța și, respectiv, în Uzbekistan.

UPDATE ORA 13:00

Doi cetățeni ruși care făceau propagandă pentru gruparea Wagner au fost arestați în Polonia. Cei doi au împărțit în Varșovia și Cracovia pliante cu site-uri de recrutare pentru mercenari.

UPDATE ORA 12:00

Forțele aeriene daneze au interceptat luni dimineață două bombardiere rusești deasupra Danemarcei. Se îndreptau către spațiul aerian al NATO monitorizat de Olanda, dar au făcut drum întors când au fost interceptate de avioanele F-16 ridicate de danezi.

UPDATE ORA 11:00

Ministrul german al Finanțelor, Christian Linder, a face prima vizită în Ucraina de la începutul războuiului. A transmis că va avea întâlniri foarte concrete cu responsabili ucraineni despre modul în care Germania susține Ucraina acum, dar și pe viitor.

De la începutul războiului, în februarie 2022, Germania a oferit Ucrainei ajutoare de 22 de miliarde de euro sub formă de ajutor umanitar, financiar și militar, a spus Linder.

UPDATE ORA 10:00

Rubla a ajuns luni dimineața la cel mai mic nivel din martie 2022 și până acum. Luni dimineață moneda rusească se schimba cu mai mult de 100 de ruble pentru un dolar și 110 pentru un euro.

Rubla are un trend descendent în ultimele săptămâni, ceea ce face mulți ruși să se teamă din cauza scăderii nivelului de viață, în condițiile în care și inflația este în creștere.

Pe 21 iuliem banca centrală a Rusiei a ridicat dobânda cheie la 8,5%, pentru a lupta cu inflația, iar săptămâna trecută a suspendat, până la sfârșitul anului, cumpărarea de monede străine.

UPDATE ORA 09:00

Rusia își echipează noile submarine nucleare cu rachete hipersonice Zircon, vor face parte din dotările de bază ale navelor, spune Alexei Rahmanov, CEO-ul companiei United Shipbuilding Corporation, care produce submarinele.

Noua generație de submarine, Yasen-M le va înlocui pe cele din epoca sovietică.

Rachetele hipersonice navale Zircon au o rază de acțiune de 900 de kilometri și pot depăși viteza sunetului. Sunt deja folosite pentru echiparea mai multor nave din florta rusească de război.

UPDATE ORA 08:00

Armata ucraineană susține că a preluat controlul asupra unei zone de 3 kilometri pătrați în apropiere de Bahmut.

”În total, 40 de kilometri pătrați au fost deja eliberați pe flancul sudic al sectorului Bahmut”, a spus la televiziunea națională Hanna Maliar, adjunctul ministrului Apărării din Ucraina.

UPDATE ORA 07:00

Ministrul Apărării din China, Li Shangfu, face o vizită de o săptămână în Rusia și Belarus. Va participa, la Moscova, la a unsprezecea conferință despre securitatea internațională și se va întâlni cu responsabili din domeniul apărării, transmite Beijingul.

UPDATE ORA 05:00

Mai multe atacuri cu drone au avut loc în timpul nopții în Odessa. Trei oameni au fost răniți, a transmis comandamentul operațional ucrainean pentru sud, au fost interceptate 15 drone și opt rachete.

Două clădiri au fost avariate de bucăți din dronele distruse, au fost mai multe incendii, ferestrele mai multor locuințe au fost sparte de suflul exploziilor.

Update ora 03:00

Ministerul rus al Apărării susține că apărarea aeriană a doborât o altă dronă deasupra regiunii Belgorodului, ar fi a cincea dronă pe care Rusia o doboară deasupra regiunii. Nu au fost raportate pagube sau victime.

Știrea inițială

Ucraina spune despre incidentul în care Rusia a oprit o navă de marfă în Marea Neagră că este „un atac deliberat” și „un act de piraterie”. Este cea mai recentă confruntare legată de căile maritime de transport.

Moscova a declarat că a oprit nava, o navă de marfă sub pavilion Palau, pentru a se asigura că nu transporta „bunuri interzise” către Ucraina.

Ucraina a cerut comunității internaționale să recunoască acțiunile Rusiei ca fiind o infracțiune, scrie CNN.

La începutul acestei luni, drone maritime ucrainene au atacat o bază navală importantă din Rusia. Câteva ore mai târziu, Kievul a atacat unul dintre cele mai mari petroliere rusești.

Moscova a bombardat infrastructura portuară cheie cu lovituri în sudul Ucrainei, limitându-și și mai mult capacitatea de a face exporturi.

Ministerul rus al Apărării a avertizat că navele care navighează spre porturile ucrainene din Marea Neagră vor fi considerate ținte militare, în timp ce Ucraina spune că orice atac asupra unor ținte rusești pe mare va fi justificat pentru că are loc în apele teritoriale ale Kievului.