• Danemarca va livra 19 avioane în total, primele 6 urmând să fie livrate Ucrainei în jurul Anului Nou.
  • Volodimir Zelenski a declarat că avioanele de luptă F-16 vor contribui la consolidarea apărării aeriene a Ucrainei și vor ajuta la contraofensiva acesteia.
  • Zelenski: Avioanele pot accelera acest proces, vorbim despre apărarea aeriană, pentru că avem iarna în față.

UPDATE ORA 23:00

Papa se întâlnește cu șeful armatei americane pentru a discuta despre Ucraina

Papa Francisc este profund îngrijorat de pierderile de vieți omenești, în special de civili, în Ucraina. Comentariile au fost făcute în timpul unei audiențe private la Vatican cu generalul Mark Milley, președintele șefilor de stat major al SUA.

Vaticanul a înscris întâlnirea în programul Papei, dar nu s-au oferit alte detalii despre discuții. Milley, care este catolic, a criticat Moscova pentru că a creat o „campanie de teroare” împotriva poporului ucrainean, inclusiv prin țintirea infrastructurii civile.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.
LIGHT MAKES YOU FEEL BETTER
BEYONCE FACE SHOW LA VMA

El a susținut trimiterea de miliarde de dolari în arme la Kiev. Între timp, Papa Francisc i-a cerut președintelui Volodimir Zelenski să deschidă un dialog cu Rusia.

UPDATE ORA 22:00

Ucraina susține că a lovit cinci avioane în Rusia

Agenții care cooperează cu serviciile de informații militare ale Ucrainei au distrus sau avariat cinci avioane rusești în ultimele două zile, potrivit unui raport din presă. Noua Voce a Ucrainei a citat surse anonime din cadrul serviciilor de informații militare ucrainene, care au spus că printre cei vizați se numără bombardieri strategici.

Aerodromul militar Soltsy din regiunea Novgorod din Rusia a fost atacat sâmbătă, distrugând un bombardier Tu-22 M3 și avariat încă două avioane, au spus sursele. Un alt atac a fost lansat a doua zi asupra aerodromului Shaykovka din regiunea rusă Kaluga.

UPDATE ORA 20:00

Grecia va antrena piloți ucraineni pentru avioane F-16, spune Zelenski

Grecia va participa la pregătirea forțelor aeriene ucrainene pentru a pilota avioane F-16 donate de Danemarca și Țările de Jos, a declarat Volodimir Zelenski.

Președintele ucrainean se află la Atena după o vizită la Copenhaga mai devreme. „Astăzi avem rezultatul important pentru coaliția de aviație. Grecia va participa la pregătirea piloților noștri pentru F-16″, a spus el în timpul unei conferințe de presă cu prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis.

UPDATE ORA 19:00

Casa a doi activiști pro-Kremlin din Germania a fost percheziționată după ce aceștia ar fi încălcat o lege care reglementează producția și transferul de arme de război.

Max Schlund și Elena Kolbasnikova, partenera sa, ar fi organizat mai multe mitinguri de protest împotriva sprijinului acordat de Germania Ucrainei.

Ulf Willuhn, un reprezentant al procurorilor din Köln, a confirmat că locuința lor a fost percheziționată din cauza unei posibile încălcări a Legii privind controlul armelor de război.

Actul reglementează producția, vânzarea și transferul de arme – de la grenade de mână și puști automate până la avioane de luptă.

UPDATE ORA 17:00

Zelenski se va întâlni cu premierul grec

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va vizita luni Atena și se va întâlni după-amiază cu premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a anunțat biroul premierului.

După întâlnirea cu Mitsotakis, cei doi lideri vor face declarații de presă, a precizat biroul acestuia. Zelenski va participa apoi la un dineu informal oferit de Mitsotakis liderilor din Balcanii de Vest, la care se vor alătura și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel.

UPDATE ORA 15:00

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și prima doamnă, Olena Zelenska, s-au întâlnit luni cu familia regală daneză, inclusiv cu regina Margrethe a II-a.

Pe Twitter, care este acum cunoscut sub numele de X, Zelenski a declarat: „Suntem recunoscători pentru sprijinul acordat de familia regală tuturor eforturilor umanitare importante. Mulțumim guvernului danez, parlamentului și tuturor danezilor pentru că sunt alături de Ucraina”.

UPDATE ORA 14:00

Organizațiile care i-au ajutat pe ucrainenii strămutați să se integreze în comunitățile din Edinburgh vor primi o parte din fondurile alocate de guvernul scoțian pentru programul ucrainean, relatează PA Media.

Cinci proiecte din Edinburgh vor primi o parte din finanțarea de 200.000 de lire sterline pentru a asigura locuri de muncă, a avea acces la servicii de sănătate mintală și a găzdui lecții de engleză pentru cei care fug de războiul din Ucraina.

Edinburgh Voluntary Organisations’ Council, Volunteer Edinburgh, Welcoming Project și Feniks vor primi câte 50.000 de lire sterline fiecare, în timp ce Asociația ucrainenilor din Marea Britanie va primi 15.000 de lire sterline.

UPDATE ORA 12:00

Prim-ministrul suedez, Ulf Kristersson, a declarat ă Suedia are nevoie de avioane Gripen pentru propria apărare, menționând că oferta țării de a adera la NATO nu a fost finalizată. „Vom face tot ce putem pentru a-i sprijini și cu avioane. Dar în acest moment nu există noi angajamente de a furniza avioane suedeze Ucrainei”, a declarat Ulf Kristersson.

Suedia a declarat că va permite piloților ucraineni să testeze avioanele, dar nu și-a luat niciun angajament de a le oferi.

UPDATE ORA 11:00

Cel puțin două persoane au fost rănite când niște părți dintr-o dronă ucraineană a fost distrusă de apărarea aeriană rusă și au căzut peste o casă din regiunea Moscovei, a declarat guvernatorul regional. Aproape 50 de zboruri de avioane au fost întrerupte după ce Rusia a declarat că a bruiat o dronă ucraineană în districtul Ruzsky, la vest de capitală, și a distrus o alta în districtul Istrinsky din apropiere.

UPDATE ORA 10:00

Ucraina ia în considerare utilizarea coridorului de export al Mării Negre, recent testat în timpul războiului, pentru transporturile de cereale, a declarat un oficial. Rusia a blocat porturile ucrainene de când a invadat Ucraina anul trecut și a amenințat că va trata toate navele ca potențiale ținte militare după ce s-a retras luna trecută dintr-un acord de trecere sigură susținut de ONU.

„Doar o singură navă comercială a trecut pe acolo până acum, aceasta s-a arătat pregătită să se deplaseze pe rute alternative”, a declarat Denys Marchuk, director adjunct al Consiliului Agrar, cea mai mare organizație de agribusiness din Ucraina.

UPDATE ORA 09:00

Moscova a pregătit un plan de dezvoltare pentru Mariupol, deși e ocupat, care include o creștere a populației cu aproximativ 300.000 de persoane prin migrația din Rusia. Kremlinul a demarat un program de credite ipotecare ieftine pentru proprietățile din părțile ocupate ale Ucrainei, cum ar fi Mariupol din regiunea Donețk, pentru a-i încuraja pe ruși să se mute acolo.

UPDATE ORA 06:00

Africa de Sud nu va fi nevoită să ia partea niciunei puteri globale, a promis președintele Cyril Ramaphosa, înaintea unui summit.

Reuniunea din această săptămână de la Johannesburg a națiunilor BRICS – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – va încerca să își extindă influența și să facă presiuni pentru o schimbare în geopolitica globală.

Găzduirea summitului de către Africa de Sud a atras atenția asupra legăturilor sale cu Kremlinul, mai ales că a refuzat să condamne invazia Rusiei în Ucraina.

UPDATE ORA 3.00

Livrarea de avioane de vânătoare F-16 va avea un impact asupra războiului din Ucraina. Numărul avioanelor ucrainene va crește în lunile următoare – o schimbare care „va împinge, probabil, înapoi atacurile forțelor aeriene rusești”, a declarat Alexandre Vautravers, un analist militar stabilit la Geneva.

ȘTIREA INIȚALĂ

Prin avioanele de luptă F-16 impactul asupra războiului din Ucraina va fi prezent deoarece numărul avioanelor ucrainene pe câmpul de luptă va crește în următoarele luni, scrie Aljazeera.

„Situația se va schimba în următoarele săptămâni și luni, deoarece forțele aeriene rusești au profitat de faptul că mai puține avioane ucrainene au fost capabile să se ridice în aer, respectiv, să le intercepteze și să tragă cu rachete asupra lor”, a declarat Alexandre Vautravers, analist militar.

„F-16, sunt capabile de apărare aeriană, dar și de recunoaștere, inclusiv de suprimare electronică, misiuni de bruiaj și, bineînțeles, capacități de lovire”, a adăugat el.