• Serviciul de Securitate al Ucrainei afirmă că a găsit vinovatul pentru atrocitățile de la Bucha.
  • Kremlinul a negat orice implicare în crimele în masă.
  • Bucha a fost ocupat de trupele rusești la scurt timp după începerea invaziei Ucrainei în februarie 2022.

UPDATE ORA 21:00

Lupte grele între trupele ruse și ucrainene continuă să zguduie o parte din regiunile estice Donețk și Luhansk, a declarat duminică Illia Evlash, purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

Armata ucraineană se referă la zona în care au loc luptele ca fiind sectorul Kupiansk-Lyman, numit după două orașe importante din zonă. Rusia a angajat mii de soldați suplimentari în această zonă pentru a respinge contraofensiva Ucrainei.

Luptele din apropierea orașului Kupiansk au devenit atât de intense încât au forțat civilii să se evacueze în ultimele săptămâni.

Recomandări

CINE VINE DUPĂ ȘOIGU
UK, LA RĂSCRUCE DE DRUMURI
ȘOIGU VA FI ÎNLOCUIT
37 DE PERSOANE MOR ÎN INDONEZIA
CANADA, AFECTATĂ DE INCENDII
TELEGRAM SAU SIGNAL?

Yevlash a declarat că Rusia a bombardat sâmbătă pozițiile ucrainene de 570 de ori, atacând totodată cu ajutorul avioanelor. Yevlash a adăugat că trupele rusești își concentrează eforturile chiar peste granița de la Harkov, vizând satul Novoiehorivka din Luhansk. Scopul lor, a spus Evlash, este de a „sculpta un coridor” în apărarea Ucrainei de pe un teren mai înalt din Novoiehorivka

UPDATE ORA 20:00

Ucraina intenționează să își intensifice producția de drone începând din această toamnă, potrivit ministrului ucrainean al apărării.

Decizia vine în contextul în care Ucraina efectuează mai frecvent atacuri cu drone pe teritoriul rusesc. În ultimele săptămâni s-a înregistrat o creștere a atacurilor cu drone ucrainene, numeroase drone lovind simultan Rusia, ajungând până la Pskov, un oraș situat la 600 km vest de Ucraina.

Kievul a folosit atât drone aeriene, cât și acvatice pentru aceste atacuri, vizând aerodromuri și nave, precum și podul spre Crimeea.

„Cred că în această toamnă va fi un boom în producția de diverse drone ucrainene: zburătoare, plutitoare, târâtoare etc., iar acest lucru va continua să crească în volum”, a declarat Oleksii Reznikov pentru agenția de presă de stat Ukrinform.

UPDATE ORA 19:00

Soldați polonezi patrulează la granița dintre Polonia și Belarus

Soldați polonezi și un câine localnic au fost fotografiați în timp ce se plimbau de-a lungul gardului de la granița dintre Polonia și Belarus, în Usnarz Gorny, Polonia, astăzi.

Luna trecută, Polonia a declarat că va desfășura 10.000 de soldați suplimentari pentru a-și întări frontiera cu Belarus ca răspuns la incursiunile raportate de elicoptere militare belaruse.

UPDATE ORA 18:00

Un bătrân de 82 de ani coace pâine pentru soldații ucraineni

În satul Vesele, regiunea Volyn, trăiește Olga Podverniuk, în vârstă de 82 de ani. Este bunica a cinci copii și străbunica a șapte, cu un ginere care servește în prezent în armată.

Impresionată de sacrificiile soldaților ucraineni, Olga a decis să facă o schimbare.

Într-un clip postat pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter, Olga este prezentată cultivându-și propriul grâu și făcând pâine de casă pentru eroii țării sale. Motivația ei este simplă, dar puternică: „Tinerii mor. Nu pot suporta asta”.

UPDATE ORA 17:00

Liderul moldovean condamnă atacul cu drone rusești

Președintele moldovean a condamnat atacul cu drone efectuat astăzi de Rusia la Odesa.

Maia Sandu a scris pe X, fostul Twitter, că țara „trebuie să fie trasă la răspundere pentru fiecare bucată de infrastructură distrusă”.

În cursul zilei de astăzi, două persoane au fost internate în spital în urma unui baraj de drone rusești împotriva infrastructurii portuare din regiunea Odesa, în sudul Ucrainei. Ministerul rus al Apărării a declarat că atacul a vizat instalațiile de depozitare a combustibilului folosite pentru aprovizionarea echipamentelor militare.

UPDATE ORA 15:00

Unul dintre cei mai puternici oligarhi din Ucraina a fost arestat în cadrul unei anchete de fraudă, relatează presa de stat din țară.

Un tribunal din Kiev a dispus sâmbătă ca Ihor Kolomoisky, un susținător cheie al campaniei prezidențiale din 2019 a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, să stea 60 de zile în arest preventiv în timp ce autoritățile investighează acuzațiile de fraudă împotriva sa, a relatat Ukrinform.

Afacerile media și bancare ale lui Kolomoisky l-au transformat într-unul dintre cei mai bogați oameni din Ucraina.

Cu toate acestea, Departamentul de Stat al SUA l-a acuzat anterior că și-a folosit „influența și puterea politică pentru beneficii personale”.

UPDATE ORA 14:00

Traficul a fost reluat pe Podul Crimeii, cunoscut și sub numele de Podul Kerch, după ce a fost suspendat temporar duminică dimineața devreme, potrivit operatorului podului instalat în Rusia.

UPDATE ORA 13:00

Două persoane au fost rănite în atacuri rusești asupra infrastructurii portuare din regiunea Odesa din Ucraina în cursul nopții, potrivit unui purtător de cuvânt militar.

„A avut loc o lovitură asupra infrastructurii portuare, care a dus la un incendiu care a fost stins rapid de către pompieri”, a postat pe Telegram Serhiy Bratchuk, un purtător de cuvânt al administrației militare din Odesa.

„Ținta atacului inamicului a fost infrastructura portuară din sudul regiunii noastre, inclusiv un atac asupra zonei Reni, unde se află porturile noastre de pe Dunăre”, a precizat el.

Serviciul de Securitate al Ucrainei afirmă că a găsit vinovatul pentru atrocitățile de la Bucha: un comandant rus acuzat că a dat ordine să împuște civili.

Știre inițială

SBU a anunțat joi, într-o declarație, că îl investighează pe Vadym Ovchinnikov, comandantul unui grup de informații rusesc, despre care susține că a ordonat împușcarea unei familii ucrainene în timpul ocupării orașului Bucha în martie 2022, scrie CNN.

SBU susține că Ovchinnikov „a luat parte direct la capturarea Severynivka, Motyzhyn și Kopyliv din districtul Bucha” și a călătorit pe teritoriu în vehicule blindate „pentru a intimida locuitorii”, însoțit de subordonații săi.

SBU susține că, în timpul unui raid la începutul lunii martie 2022, Ovchinnikov le-a ordonat subordonaților săi să deschidă focul asupra a două mașini care transportau civili și care se îndreptau spre vehiculul de luptă al infanteriei ruse.

Bucha, un oraș situat la nord-vest de Kiev, a fost ocupat de trupele rusești la scurt timp după începerea invaziei Ucrainei în februarie 2022. Potrivit biroului procurorului general ucrainean, armata rusă a comis mii de crime de război în districtul Bucha, iar sute de persoane au fost ucise numai în orașul Bucha înainte de a fi eliberat în martie 2022.

Kremlinul a negat orice implicare în crimele în masă și a reiterat afirmațiile nefondate potrivit cărora imaginile cu cadavrele civililor ar fi false.