• Ucraina a confirmat că rachete de croazieră britanice și franceze – lansate de pe ambele aripi ale unui bombardier ucrainean.
  • Loviturile, la primele ore ale dimineții de miercuri, au distrus unul dintre cele patru submarine rusești.
  • Kim Jong Un și-a exprimat admirația față de tehnologia aviatică rusă în curs de dezvoltare rapidă.

UPDATE ORA 16:00

Rusia a negat sâmbătă o afirmație ucraineană potrivit căreia ar fi recucerit satul Andriivka, devastat în estul țării, o piatră de hotar în drumul spre orașul Bakhmut.

Inamicul nu a renunțat la planurile de a cuceri orașul Artyomovsk al Republicii Populare Donețk și a continuat să desfășoare operațiuni de asalt … încercând fără succes să alunge trupele rusești din centrele de populație Klishchiivka și Andriivka”, a declarat Ministerul rus al Apărării.

UPDATE ORA 15:00

Polonia urmează să interzică, începând de duminică, intrarea în țară a autoturismelor înmatriculate în Rusia, a anunțat agenția poloneză de știri de stat PAP.

Recomandări

ROMÂNIA VA EVALUA COMPETENȚELE DE CITIRE
TAYLOR ÎȘI SCHIMBĂ GARDEROBA
MIT: AI GRIJĂ LA MINCIUNILE A.I.!
CRIPTOMONEDELE SUNT ARMA LUI TRUMP
A.I.-UL DUPĂ MOARTE DEVINE AFACERE
GRETA THUNBERG A FOST ARESTATĂ

Ministrul polonez de interne, Mariusz Kaminski, a declarat că interdicția este o parte suplimentară a sancțiunilor impuse Rusiei și cetățenilor săi în legătură cu războiul din Ucraina.

UPDATE ORA 14:00

Capturarea orașului Andriivka din estul Ucrainei a fost un cap de pod necesar pentru a înconjura Bahmut, a declarat un comandant ucrainean.

Dacă abia ați ajuns la noi, Ucraina a cucerit orașul într-o serie devastatoare de bătălii pe care analistul în domeniul apărării Michael Clarke le-a numit „ceva desprins din Primul Război Mondial”.

Fără Andriivka, ar fi „imposibil” să recucerească Bahmut – singura victorie majoră a lui Vladimir Putin în luni de război, a declarat Maxim Zhorin.

UPDATE ORA 13:00

Ucraina va putea efectua mai multe atacuri asupra navelor rusești, a declarat pentru Reuters un ministru ucrainean care a jucat un rol cheie în construirea industriei de drone din această țară, după o serie recentă de raiduri pe mare.

„Vor fi mai multe drone, mai multe atacuri și mai puține nave rusești. Asta este sigur”, a declarat ministrul pentru transformare digitală, Mykhailo Fedorov, într-un interviu acordat vineri, răspunzând la o întrebare despre recentele atacuri din apropierea Crimeei.

Săptămâna aceasta, Ucraina a efectuat mai multe atacuri cu ajutorul dronelor maritime și al rachetelor asupra flotei rusești din Marea Neagră, în interiorul și în jurul peninsulei Crimeea, care a fost anexată de Rusia de la Ucraina în 2014, relatează Reuters.

UPDATE ORA 12:00

Autoritățile instalate de Rusia în Crimeea au declarat sâmbătă că intenționează să vândă aproximativ 100 de proprietăți ucrainene, inclusiv una aparținând președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski.

Vladimir Konstantinov, președintele parlamentului din Crimeea, a declarat că proprietățile naționalizate vor fi vândute în curând, iar autoritățile au organizat primele opt licitații pentru proprietățile unor personalități ucrainene din domeniul afacerilor, relatează Reuters.

UPDATE ORA 11:00

Statele Unite ar putea anunța săptămâna viitoare un ajutor suplimentar pentru Ucraina, a declarat consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, anunțând totodată că președintele american, Joe Biden, îl va primi joia viitoare la Casa Albă pe Volodimir Zelenski.

De asemenea, liderul ucrainean ar urma să se întâlnească cu liderii Congresului din ambele partide politice în timpul vizitei sale la Washington, a declarat vineri Sullivan.

UPDATE ORA 10:00 – Rusia își sporește probabil capacitatea de a ataca instalațiile energetice ucrainene, afirmă Ministerul britanic al Apărării

Rusia va fi probabil capabilă să construiască un stoc semnificativ de rachete de croazieră lansate din aer și să le folosească pentru a viza infrastructura ucraineană în iarna următoare, afirmă Ministerul britanic al Apărării.

În cea mai recentă actualizare a informațiilor, ministerul a declarat că rachetele de croazieră lansate din aer (ALCM) – în special modernele AS-23a Kodiak – au fost în centrul majorității loviturilor cu rază lungă de acțiune ale Rusiei împotriva infrastructurii energetice naționale a Ucrainei între octombrie 2022 și martie 2023.

UPDATE ORA 09:00

Președintele Joe Biden se va întâlni săptămâna viitoare cu diverși lideri mondiali, printre care președinții a cinci țări din Asia Centrală, președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul israelian Benjamin Netanyahu, a anunțat Casa Albă.

Biden va discuta o serie de subiecte, printre care schimbările climatice, războiul din Ucraina și securitatea, a declarat presei consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan.

UPDATE ORA 07:00

Kim Jong Un și-a exprimat admirația față de tehnologia aviatică rusă în curs de dezvoltare rapidă în timpul vizitei sale de astăzi la o fabrică de avioane de luptă rusești, relatează agenția de presă nord-coreeană KCNA.

În cursul zilei de astăzi, Kim a inspectat fabrica de avioane de vânătoare rusească, care se află sub incidența sancțiunilor occidentale, în cadrul vizitei sale în Rusia.

Liderul nord-coreean s-a întâlnit cu piloții de test, a urcat pe un avion de linie produs de uzină și a asistat la zborul de test al unui avion de vânătoare Su-35.

UPDATE ORA 04:00

Eliberarea satului Andriivka din zonele intens disputate din jurul orașului Bakhmut, în estul Ucrainei, a fost esențială pentru „continuarea avansării”, a declarat vineri un comandant de rang înalt.

„Sarcina forțelor ucrainene în această zonă este de a înconjura Bakhmut, iar fără Andriivka este imposibil de realizat acest lucru”, a declarat pe Telegram Maksym Zhorin, comandantul adjunct al Brigăzii a 3-a de asalt.
Zhorin a mai precizat că eliberarea Andriivka înseamnă „controlul total asupra căii ferate, care este un bastion pentru continuarea ofensivei”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a felicitat Brigada a III-a de Asalt și pe toți cei implicați în recucerirea Andriivka în discursul său de noapte de vineri, numindu-l „un rezultat semnificativ și foarte necesar”. Luptele active continuă în jurul satelor Klishchiivka și Kurdiumivka, în apropiere de Bakhmut, a spus el.

Conducerea militară a Ucrainei, într-o actualizare de vineri, a declarat că forțele sale au avut succes parțial în jurul Klishchiivka.

Știre inițială

Ucraina a confirmat că rachete de croazieră britanice și franceze – lansate de pe ambele aripi ale unui bombardier ucrainean – au fost folosite într-un atac major împotriva marinei rusești în Crimeea ocupată, scrie Sky News.

Loviturile, la primele ore ale dimineții de miercuri, au distrus unul dintre cele patru submarine rusești capabile de rachete de croazieră din Flota sa din Marea Neagră și o mare navă de război care se afla în întreținere într-un doc uscat din orașul-port Sevastopol.

Generalul-locotenent Mykola Oleshchuk, șeful forțelor aeriene ucrainene, a explicat că rachetele britanice Storm Shadow au fost atașate sub aripa stângă a unui avion ucrainean Su-24, iar rachetele franceze Scalp sub aripa dreaptă.

„Ambele rachete funcționează perfect, fără nicio șansă pentru ocupant!”, a scris el.