• Forțele ruse staționate lângă Norvegia au o putere de „20% sau mai puțin” din numărul de dinaintea invaziei Ucrainei din februarie 2022.
  • „Rusia știe că NATO nu este o amenințare pentru că nu intenționăm să-i atacăm. Altfel ar fi răspuns complet diferit la aderarea Finlandei”, a declarat Bauer la conferință.
  • Țara nordică se învecinează cu Peninsula Kola, unde se află majoritatea armelor nucleare ale Rusiei, precum și flota sa din nord.

Update 17:00

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că trebuie să „ne pregătim pentru un război lung” în Ucraina, întrucât contraofensiva Kievului împotriva Rusiei continuă să obțină doar câștiguri marginale.

„Majoritatea războaielor durează mai mult decât se așteaptă atunci când încep pentru prima dată. Prin urmare, trebuie să ne pregătim pentru un război lung în Ucraina”, a declarat Stoltenberg într-un interviu pentru ziarul german Berliner Morgenpost, publicat duminică.

Update 15:00

Înainte de a pleca din regiunea rusă Primorye spre Coreea de Nord, Kim Jong Un a primit în dar cinci drone kamikaze și o armă antiglonț, arată unele rapoarte.

Recomandări

A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID

De asemenea, guvernatorul Oleg Kozhemyako i-a înmânat liderului haine cu imagini antitermice și o dronă de recunoaștere, a precizat agenția media de stat Tass.

Călătoria a marcat „un nou apogeu al prieteniei și solidarității și cooperarea se deschide în istoria dezvoltării relațiilor dintre RPDC și Rusia”, a declarat agenția de știri nord-coreeană de stat KCNA.

Update 14:00

Canada va contribui cu 19,6 milioane de lire sterline la un parteneriat condus de Marea Britanie, care cumpără echipamente de apărare aeriană pentru Ucraina, pentru a o ajuta să respingă atacurile rusești cu rachete și drone, a declarat duminică ministrul apărării, Bill Blair.

Într-o declarație, Blair a precizat că această contribuție face parte din ajutorul militar în valoare de 500 de milioane de dolari canadieni pentru Kiev, anunțat în iunie de premierul Justin Trudeau.

Canada, care găzduiește una dintre cele mai mari diaspore ucrainene din lume, este un susținător vocal al Kievului. De la invazia Rusiei din februarie 2022, Ottawa a alocat un ajutor de peste 8 miliarde de dolari canadieni, inclusiv aproximativ 1,8 miliarde de dolari canadieni în asistență militară.

Update 12:00

Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a primit cinci drone explozive, o dronă de recunoaștere și o vestă antiglonț ca daruri din partea unui guvernator regional cu ocazia vizitei sale în Rusia, a anunțat agenția oficială de presă TASS.

Prima vizită oficială a lui Kim în străinătate de la pandemia de coronavirus a alimentat temerile occidentale că Moscova și Pyongyang vor sfida sancțiunile și vor încheia un acord de armament.

Sâmbătă, el s-a întâlnit cu ministrul rus al apărării la Vladivostok, unde a inspectat arme de ultimă generație, inclusiv un sistem de rachete hipersonice, relatează AFP.

TASS a precizat că „liderul RPDC a primit cinci drone kamikaze și o dronă de recunoaștere ‘Geran-25’ cu decolare verticală”, folosind denumirea oficială a Coreei de Nord.

Update 11:00

Trenul cu liderul nord-coreean Kim Jong Un la bord a părăsit gara din orașul rusesc Artyom, în extremul est al țării, încheind astfel vizita sa în Rusia, au anunțat duminică agențiile de presă rusești.

Distanța de la Artyom până la stația Khasan, la granița cu Coreea de Nord, este de peste 200 km.

Update 10:00

O serie de atacuri cu drone ucrainene au lovit Crimeea, iar dronele au vizat, de asemenea, Moscova, perturbând traficul aerian în capitală, și au provocat un incendiu la un depozit de petrol din sud-vestul țării, afirmă Ministerul rus al Apărării.

Una dintre drone a avariat un depozit de petrol din sud-vestul Rusiei duminică dimineața devreme, declanșând un incendiu la un rezervor de combustibil care a fost ulterior stins, a declarat guvernatorul regional, potrivit Reuters.

Ucraina a lansat în ultimele zile o serie de lovituri asupra unor obiective militare rusești din Crimeea ocupată și asupra instalațiilor Flotei Marinei rusești din Marea Neagră, încercând să submineze eforturile de război ale Moscovei în regiunea critică.

Update 09:00 – Șeful NATO: Pregătiți-vă pentru un război lung în Ucraina

Jens Stoltenberg a avertizat că nu va exista un sfârșit rapid al războiului din Ucraina, într-un interviu publicat duminică, în condițiile în care Kievul își continuă contraofensiva împotriva Rusiei, relatează Agenția France-Presse.

„Cele mai multe războaie durează mai mult decât se așteaptă atunci când încep”, a declarat Stoltenberg într-un interviu acordat grupului media german Funke. „Prin urmare, trebuie să ne pregătim pentru un război lung în Ucraina”.

Kievul și-a lansat contraofensiva în iunie, împingând înapoi împotriva pozițiilor rusești înrădăcinate în sud și est, dar a obținut câștiguri limitate. „Ne dorim cu toții o pace rapidă”, a declarat Stoltenberg.

Update 08:00

Rusia a lansat duminică dimineață un atac combinat cu drone și rachete asupra Ucrainei, vizând în principal părțile sudice ale regiunii Odesa și lovind o instalație agricolă din această regiune, au anunțat Forțele Aeriene ucrainene pe aplicația de mesagerie Telegram, relatează Reuters.

Forțele Aeriene au declarat că Rusia a lansat șase drone Shahed de fabricație iraniană și 10 rachete de croazieră, iar forțele ucrainene au distrus șase drone și șase rachete înainte ca acestea să-și atingă ținta, a precizat Forțele Aeriene.

Situația din Odesa și din porturile sale a fost urmărită cu atenție de piețele de cereale. Kievul a declarat sâmbătă că două nave de marfă au sosit acolo pentru a folosi un coridor temporar pentru a naviga în porturile din Marea Neagră și a încărca cereale pentru piețele din Africa și Asia.

Update 06:00

„Loviturile ucrainene în regiunea estică Donețk au condus la moartea a 6 persoane și a altor 9 răniți”, a declarat Denis Pușilin, șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk, susținută de Rusia.

„Forțele ucrainene au bombardat orașele Donețk, Svitlodarsk și Horlivka”, a declarat Pușilin pe Telegram. El a identificat una dintre persoanele rănite ca fiind o femeie din Svitlodarsk care „a suferit o rană moderată”. Autoritățile ocupante din Donețk au identificat ulterior o altă victimă ca fiind un copil născut în 2010.

Update 03:00

Ucraina va găzdui în această toamnă un forum al industriilor de apărare, iar Volodimir Zelenski vrea să ajute țara să producă mai multe arme și muniții.

„86 de companii importante din domeniul apărării din 21 de țări și-au confirmat deja participarea la acest forum”, a declarat Zelenski, dar nu a oferit mai multe detalii.

Știrea inițială

Forțele ruse staționate lângă Norvegia au o putere de „20% sau mai puțin” din numărul de dinaintea  invaziei Ucrainei din februarie 2022, a declarat sâmbătă Rob Bauer, șeful apărării din Norvegia, scrie Reuters.

Norvegia face parte din NATO și împarte granița cu Rusia în Arctica. Țara nordică se învecinează cu Peninsula Kola, unde se află majoritatea armelor nucleare ale Rusiei, precum și flota sa din nord, care operează submarinele nucleare ale Rusiei.

„La granița noastră cu Rusia, au mai rămas poate 20% sau mai puține forțe (rusești) decât erau înainte de 24 februarie 2022”, a spus el într-o conferință de presă.

„Rusia știe că NATO nu este o amenințare pentru că nu intenționăm să-i atacăm. Altfel ar fi răspuns complet diferit la aderarea Finlandei”, a declarat Bauer la conferință.