- Zelenski cere Adunării Generale ONU să anuleze dreptul de veto al Rusiei.
- Zelenski: „Acesta va fi primul pas necesar în subminarea autorității Moscovei”.
- Lavrov a protestat: „Dreptul la veto este un instrument absolut legitim!”.
UPDATE ORA 22:00
Președintele Zelenski ajunge la Casa Albă pentru a se întâlni cu Joe Biden.
UPDATE ORA 17:00
Kevin McCarthy, președintele republican al Camerei Reprezentanților, a vorbit cu presa după ce președintele Ucrainei s-a întâlnit cu liderii Congresului în Capitoliul SUA.
El a spus că l-a întrebat pe Volodimir Zelenski „de ce aveți nevoie?” și că președintele Ucrainei a spus că au nevoie de acoperire aeriană și de tipul de artilerie cu rază lungă de acțiune care să-i lovească pe rușii care ocupa Crimeea.
McCarthy a spus, din descrierile pe care i le făcuse Zelenskiy despre condițiile de luptă, că „nu ne-am trimite trupele [americane] în acele condiții” fără asigurarea unei acoperiri aeriene mai mari.
El a spus că SUA și Ucraina nu își pot permite ca situația să devină un război de uzură, spunând că Putin vrea să încalce voința poporului american și a europenilor și nu pot lăsa acest lucru să se întâmple.
UPDATE ORA 16:30
Prima navă de cereale care a plecat din Ucraina de când Rusia și-a reimpus blocada din Marea Neagră în iulie a ajuns joi la Istanbul, au anunțat monitorii traficului maritim. Oficialii ucraineni au declarat că nava Resilient Africa, sub pavilion Palau, transporta 3.000 de tone de grâu atunci când a părăsit marți portul ucrainean Chornomorsk, relatează AFP.
Acesta era destinat Israelului, potrivit site-urilor de trafic maritim, reprezentând prima călătorie reușită în Marea Neagră de când Rusia s-a retras din acordul susținut de ONU pentru exportul de cereale ucrainene.
UPDATE ORA 16:00
Volodimir Zelenski a sosit la Capitoliul SUA. Zelenski se va întâlni cu liderii Camerei Reprezentanților și ai comisiilor de securitate națională ale Camerei Reprezentanților, conduse de republicani, înainte de o sesiune privată cu întregul Senat al SUA.
UPDATE ORA 15:00
Serviciul de urmărire penală al Coroanei din Marea Britanie a autorizat punerea sub acuzare a cinci persoane suspectate de spionaj pentru Rusia.
Cei trei bărbați și două femei, cu vârste cuprinse între 29 și 45 de ani, sunt acuzați de „conspirație în vederea colectării de informații destinate să fie direct sau indirect utile unui inamic”, a precizat CPS.
Nick Price, șeful diviziei de infracțiuni speciale și antiterorism a CPS, a declarat: „CPS a autorizat o acuzație de conspirație în vederea spionajului împotriva a trei bărbați și două femei suspectați de spionaj pentru Rusia.
UPDATE ORA 14:00
Kievul a declarat că va purta discuții cu Varșovia în zilele următoare cu privire la o dispută tot mai gravă privind exporturile de cereale ucrainene, în timp ce vecinii și-au reiterat legăturile „strânse”.
Polonia – care organizează alegeri parlamentare luna viitoare – a prelungit embargoul asupra cerealelor ucrainene, mergând împotriva unei decizii a Comisiei Europene de a pune capăt restricțiilor.
UPDATE ORA 13:00
Ministrul ucrainean al agriculturii, într-o convorbire telefonică cu omologul său polonez, a fost de acord să găsească o soluție la o dispută comercială care să fie în interesul ambelor țări, a anunțat joi ministerul ucrainean al agriculturii.
Reuters relatează că ministerul a precizat într-o declarație că cele două părți și-au confirmat „legăturile strânse și constructive și au convenit să elaboreze o opțiune pentru a coopera în probleme de export în viitorul apropiat”.
Polonia a anunțat vineri restricții asupra importurilor de cereale ucrainene, după ce Comisia Europeană a decis să nu prelungească interdicția privind importurile în cele cinci țări vecine ale Ucrainei din UE.
UPDATE ORA 12:00
Germania nu sprijină propunerea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a priva Rusia de dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU.
UPDATE ORA 11:00
O sursă din serviciile secrete ucrainene a declarat pentru Reuters că serviciile de securitate și marina ucrainene au lovit în cursul nopții baza aeriană Saky din Crimeea ocupată de Rusia, provocând „daune serioase”. Anterior, Ministerul rus al Apărării a declarat că Rusia a doborât 19 drone deasupra Crimeei și a Mării Negre.
UPDATE ORA 10:00
Atacurile cu rachete rusești au avariat joi infrastructura energetică din centrul și vestul Ucrainei, a anunțat operatorul rețelei naționale ucrainene Ukrenergo.
Potrivit Reuters, acesta a precizat, prin intermediul aplicației de mesagerie Telegram, că atacurile au provocat întreruperi de energie electrică în cinci regiuni – Kiev, Zhytomyr, Dnipropetrovsk, Rivne și Kharkiv.
Peste noapte, Rusia a lansat cel mai concertat atac cu rachete și drone asupra orașelor ucrainene de la jumătatea lunii august, surse ucrainene declarând că au fost atacate regiunile Kiev, Cerkasy, Rivne, Lvov, Harkov și Herson.
UPDATE ORA 09:00
Rusia a doborât în cursul nopţii 19 drone aeriene ucrainene deasupra Mării Neagre şi a Peninsulei Crimeea anexată, dar şi alte 3 în regiunile Kursk, Belgorod şi Orel, a anunţat Ministerul rus al Apărării, conform The Guardian.
„Sistemele de apărare aeriană au distrus 19 drone ucrainene deasupra Mării Neagre şi a teritoriului Republicii Crimeea”, a declarat Ministrul Apărarii.
UPDATE ORA 6.00
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit miercuri seară cu directori executivi de pe Wall Street și cu jucători puternici din mediul de afaceri pentru a discuta despre eforturile de reconstrucție a țării devastate de război și a economiei, au declarat surse pentru CNN.
UPDATE ORA 4.00
Serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) spune că a găsit depozite de arme rusești în două regiuni.
Ascunzătorile, găsite în Kherson și Dnipropetrovsk, ar fi conținut lansatoare de rachete Grad, lansatoare de grenade de fabricație rusă și mine antipersonal, care, a subliniat SBU, sunt ilegale în conformitate cu dreptul internațional.
UPDATE ORA 1.00
„Polonia nu mai furnizează Ucrainei nicio armă”, spune șeful guvernului polonez, Mateusz Morawiecki, într-un interviu acordat postului de televiziune Polsat.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Președintele Volodimir Zelenski a cerut eliminarea dreptului de veto a Rusiei, argumentând că „acesta va fi primul pas necesar” în subminarea autorității Rusiei pe glob.
„Oricine dorește să înceapă un război ar trebui să vadă, înainte de greșeala fatală, ce va pierde exact când va începe războiul”, a spus Zelensky.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a apărat dreptul de veto în timpul ședinței Consiliului de Securitate.
„Dreptul la veto este un instrument absolut legitim care este stipulat în Carta Națiunilor Unite pentru a preveni adoptarea de decizii care ar diviza organizația”, a spus Lavrov.
Citește și: