• Consilier de Securitate: „SUA nu va furniza Ucrainei rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune, dar nu exclude o astfel de posibilitate în viitor”.
  • Membri ai Senatului și Camerei Reprezentanților SUA, care vor aproba un nou pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 24 de miliarde de dolari.
  • În timpul întâlnirii, liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, a declarat reporterilor că Zelenski a avertizat despre pericolele întârzierilor în finanțare.

UPDATE ORA 22:00

Apar informații despre uciderea amiralului Viktor Sokolov, comandantul Flotei Ruse a Mării Negre, în atacul cu rachete de vineri asupra comandamentului din Sevastopol.

Ar fi primul amiral rus ucis în război, alături de alți 6 generali, 74 colonei, 178 locotenenți-colonei și 353 maiori. Conform publicației rusești Meduza, 2.857 de ofițeri ruși au murit de la declanșarea agresiunii ruse din Ucraina.

Moartea lui Sukolov nu a fost confirmată de Ucraina sau Rusia.

Recomandări

A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID

UPDATE ORA 21:00

Canada va acorda Ucrainei puțin sub 400 de milioane de lire sterline în plus față de angajamentele sale existente în ceea ce privește ajutorul militar acordat Ucrainei în următorii trei ani.

Zelenski a obținut deja un alt pachet militar important din partea SUA după vizita sa la Washington, iar Canada i-a urmat exemplul doar o zi mai târziu – deși cu un angajament mult mai mic.

Premierul Justin Trudeau a vorbit în Parlamentul canadian despre finanțarea suplimentară în prezența președintelui Zelenski.

UPDATE ORA 20:00

Rachetele Storm Shadow au fost folosite de Ucraina pentru a ataca sediul flotei din Marea Neagră, a declarat forțele aeriene ale țării pentru Sky News. Un soldat rus este încă dispărut în urma atacului – care a lăsat clădirea din Sevastopol în flăcări.

Cel puțin o rachetă a lovit cartierul general, iar oficialii ruși au declarat că alte cinci au fost doborâte.

Decizia de a furniza rachetele de fabricație britanică și franceză, cunoscute și sub numele de SCALP, a fost una dintre cele mai mediatizate solicitări din timpul războiului din partea țărilor occidentale – existând temeri că arma cu rază lungă de acțiune ar putea fi folosită pe teritoriul rusesc.

UPDATE ORA 19:00

Un atac cu rachete rusești asupra infrastructurii civile din Kremenciuk, în regiunea centrală Poltava din Ucraina, a ucis o persoană și a rănit alte 15, a declarat vineri guvernatorul Dmytro Lunin pe Telegram.

El a precizat că printre răniți se află și un copil și că apărarea aeriană ucraineană a doborât una dintre rachetele lansate.

UPDATE ORA 18:00

Președintele SUA, Joe Biden, i-a spus omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, că SUA va furniza un număr mic de rachete cu rază lungă de acțiune pentru a ajuta în lupta Ucrainei împotriva Rusiei, au declarat vineri trei oficiali americani și un oficial din Congres pentru NBC News.

Un oficial al Congresului a declarat că există încă o dezbatere cu privire la tipul de rachetă care va fi trimisă și la numărul de rachete care vor fi livrate Ucrainei.

Vestea vine după ce Casa Albă a respins cererea lui Zelenski ca sistemele de rachete tactice ale armatei (ATACMS) să fie trimise în Ucraina ca parte a unui nou pachet de ajutor militar pentru a susține contraofensiva țării.

UPDATE ORA 17:00

Volodimir Zelenski se află în prima sa vizită în Canada de la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022. Președintele ucrainean s-a adresat anterior parlamentului canadian practic după începerea războiului.

După discursurile de vineri în parlament, Zelenski și premierul canadian, Justin Trudeau, urmează să meargă la Toronto pentru a se întâlni cu comunitatea ucraineană locală. În Canada locuiesc aproximativ 1,4 milioane de persoane de origine ucraineană, aproape 4% din populație.

Ambasadorul Canadei la ONU, Bob Rae, a declarat că este important ca Zelenski să vadă în ce măsură Canada sprijină Ucraina în război.

UPDATE ORA 16:00

Comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, generalul Mikola Olesciuk, a scris pe Telegram un mesaj în care mulțumește aviatorilor săi, care au lovit Sevastopol. Oficialul ia peste picior antiaeriana rusă, care a pretins că a doborât toate rachetele și că pe sediul Cartierului General al Flotei Mării Negre ar fi căzut doar resturi ale proiectilelor lovite. 

“Am promis că vom reveni. Sper că antiaeriana rusă nu ne va dezamăgi nici data viitoare”, a scris ironic generalul Olesciuk. Clădirea respectivă se presupune că este cea mai bine apărată din Crimeea (cu baterii S-400), iar imaginile postate de locuitorii orașului indică faptul că aceasta a fost lovită în plin și a suferit pagube serioase.

UPDATE ORA 15:00

Mikhail Razvohaev, guvernatorul celui mai mare oraș din Crimeea, Sevastopol, spune că serviciile de salvare se află la locul unui atac cu rachete și încearcă să stingă incendiile la sediul Flotei ruse de la Marea Neagră.

„Pompierii iau toate măsurile pentru a elimina incendiul cât mai curând posibil”, a spus Razvozhayev.

Crimeea a fost vizată de Ucraina pe tot parcursul ofensivei Rusiei, dar atacurile acolo s-au intensificat recent, deoarece Kievul promite că va recuceri peninsula Mării Negre, pe care Moscova a anexat-o în 2014.

UPDATE ORA 14:00

Cel puțin o rachetă ucraineană a lovit sediul marinei ruse de la Marea Neagră în portul Sevastopol din Crimeea, a declarat guvernatorul Mihail Razvohaev în aplicația de mesagerie Telegram.

Mihail Razvohaev a spus că este posibilă o altă grevă și i-a îndemnat pe localnici să evite centrul orașului, unde se află clădirea. Pompierii au fost la fața locului, a spus el.

UPDATE ORA 12:00

Cel puțin o persoană a fost ucisă într-un bombardament rusesc în orașul Herson, din sudul Ucrainei.

Guvernatorul Oleksandr Prokudin a declarat pe Telegram că un bărbat de 25 de ani a fost ucis și o altă persoană a fost rănită atunci când cartierele rezidențiale au fost atacate în Herson, care este aproape de linia frontului. Obuzul a provocat incendii într-o casă și un garaj, a spus el.

UPDATE ORA 11:00

Premierul ucrainean Denys Shmygal a declarat că Rusia a reluat o campanie sistemică de atacuri aeriene asupra infrastructurii energetice ucrainene, dar că sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au fost mai bine pregătite pentru atac decât anul trecut.

UPDATE ORA 10:00

Viceprim-ministrul Ucrainei a confirmat plecarea unui al doilea cargo care transporta cereale din portul maritim Chornomorsk.

Nava Aroyat „a părăsit portul Chornomorsk după ce a încărcat 17.600 tone de grâu ucrainean pentru Egipt”, a spus Oleksandr Kubrakov pe X, aplicația de socializare numită anterior Twitter.

UPDATE ORA 08:00

Forțele ucrainene au trecut de principala linie defensivă rusă din vestul regiunii Zaporijie, scrie The Wall Street Journal. Citând un ofițer ucrainean anonim care luptă în zonă, WSJ a mai raportat că forțele ucrainene au înaintat până la marginea Novoprokopivka, însă nu există încă o confirmare vizuală a acestei înaintări.

În Donbas, Forțele ucrainene au efectuat operațiuni ofensive, cotinuând să înainteze lângă Bakhmut. Bloggeri militari ruși au susținut că luptele sunt în desfășurare de-a lungul liniei Klishchiivka-Ozarianivka, care se află la 7-14 km sud-vest de Bakhmut. Pozițiile câștigate de ucraineni în ultimele zile permit înaintarea spre autostrada T051, ceea ce face mai dificilă folosirea acestei linii de comunicație de către forțele ruse.

UPDATE ORA 04.00

Fiecare cent de investiție americană în securitatea Ucrainei și în „protecția globală a libertății” dă rezultate, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un discurs rostit joi seară în fața Arhivelor Naționale.

Liderul ucrainean a mai spus că ajutorul american l-a demoralizat pe liderul rus Vladimir Putin.

„Putin este forțat să se umilească primind personal o delegație de la Pyongyang și încercând să obțină favoruri de la Teheran. Acest lucru arată slăbiciunea sa evidentă”, a declarat Zelenski.

Știre inițială

„Dacă nu primim ajutor, vom pierde războiul.” Zelensky a cerut Congresului SUA să continue să sprijine Ucraina

Vladimir Zelenski a cerut membrilor Congresului american să-și susțină în continuare țara; în caz contrar, Kievul va pierde războiul, a spus preşedintele ucrainean.

Joi, Zelenski s-a întâlnit cu membri ai Senatului și Camerei Reprezentanților SUA, care vor aproba un nou pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 24 de miliarde de dolari. Președintele republican al Camerei Inferioare a Parlamentului SUA, Kevin McCarthy, a refuzat să răspundă direct reporterilor atunci când problema asistenței pentru Kiev este adusă în discuție de către congresmeni.

În timpul întâlnirii, liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, a declarat reporterilor că Zelenski a avertizat despre pericolele întârzierilor în finanțare.

„Am discutat despre o mulțime de probleme. Suntem încântați că senatorii, Congresul și Statele Unite – desigur, întregul popor american ne sprijină – ne-au susținut încă din primele zile ale unui război la scară largă. Am vorbit despre tot, despre sprijin, despre câmpul de luptă, despre planurile noastre. „Nu le pot spune reporterilor toate detaliile, dar cred că am avut un dialog foarte puternic cu senatorii”.