• Rusia a deținut controlul asupra Mării Negre în cea mai mare parte a războiului, dar Ucraina reușește din ce în ce mai mult să obțină teren în mare.
  • În ultimele săptămâni, 7 nave de marfă au navigat cu succes pe un nou coridor de transport maritim stabilit de Ucraina
  • Ucraina și-a accelerat eforturile de a limita capacitatea Rusiei de a amenința coasta vestică a Mării Negre prin atacuri repetate

UPDATE ORA 19:00

Președintele american Joe Biden îi va găzdui pe liderii europeni la Casa Albă în octombrie pentru un summit care ar urma să pună în evidență cooperarea dintre SUA și Uniunea Europeană, în special în ceea ce privește Ucraina.

Pe lângă Ucraina, liderii vor „avansa eforturile dintre SUA și UE de a accelera economia globală a energiei verzi, bazată pe lanțuri de aprovizionare sigure și rezistente, și vor continua cooperarea în domeniul tehnologiilor critice, inclusiv al infrastructurii digitale și al inteligenței artificiale”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, într-un comunicat.

UPDATE ORA 18:00

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a comentat pentru prima dată despre cetățenii cubanezi care luptă pentru Rusia în Ucraina.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
SE RĂCEȘTE VREMEA
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK

„Aceasta este mai degrabă o întrebare pentru Ministerul Apărării, în ceea ce privește operațiunile militare. Așa că aici nu pot să vă spun nimic, dar este adevărat faptul că menținem relațiile și dialogul cu prietenii noștri de la Havana în toate domeniile posibile”, a declarat Peskov, fără a confirma sau infirma prezența luptătorilor cubanezi în Ucraina.

UPDATE ORA 17:00

Vladimir Putin a semnat o lege prin care 30 septembrie este Ziua Reunificării Republicilor Populare Donețk și Lugansk, Zaporojie și Herson cu Rusia.

Noua dată memorabilă este programată să coincidă cu semnarea, la 30 septembrie 2022, de către președintele Rusiei și șefii regiunilor RPD, LPR, Zaporojie și Herson a acordurilor privind includerea de noi teritorii în Federația Rusă.

UPDATE ORA 15:00

Vorbind la o conferință de presă comună cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a spus că „fiecare metru pe care forțele ucrainene îl recâștigă este un metru pe care Rusia îl pierde”.

El a adăugat: „există un contrast puternic: ucrainenii luptă pentru familiile lor, viitorul lor, libertatea lor. Moscova luptă pentru amăgirile imperiale.”

Zelenski a subliniat nevoia Ucrainei de mai multă apărare aeriană împotriva atacurilor rusești, spunând că Moscova a folosit peste 40 de drone Shahed în atacuri asupra Ucrainei doar în noaptea precedentă.

UPDATE ORA 14:00

NATO a semnat contracte în valoare de 2,4 miliarde de euro (2 miliarde de lire sterline) pentru furnizarea de muniție cheie pentru Ucraina a declarat, joi, secretarul său general, Jens Stoltenberg, într-o vizită neanunțată la Kiev, relatează Reuters. .

UPDATE ORA 13:00

În urma raportării unei întâlniri neanunțate între președintele Zelensky și șeful Ministerului britanic al Apărării, s-a știut că ministrul francez al Apărării a sosit în Ucraina. Ambasada Franței în Ucraina a raportat despre vizita lui Sebastien Lecornu la Kiev.

Lecornu este însoțit în călătorie de reprezentanți ai aproximativ 20 de întreprinderi franceze din industria de apărare.

Potrivit presei ucrainene, accentul în negocieri va fi pus pe sistemele de apărare aeriană, artilerie și mijloace anti-UAV.

UPDATE ORA 11:00

Ministerul Apărării al Regatului Unit a postat pe rețelele sociale despre vizita ministrului apărării Grant Shapps la Kiev, spunând „Suntem alături de Ucraina în lupta lor împotriva invaziei ilegale a lui Putin” și afirmând că ministrul „și-a promis angajamentul personal de a continua activitatea Marii Britanii. sprijin neclintit pentru libertatea Ucrainei”.

UPDATE ORA 10:00

Ucraina susține că a doborât 34 din cele 44 de drone rusești lansate peste noapte.
Forțele aeriene ucrainene au susținut joi că sistemele sale de apărare aeriană au doborât 34 din cele 44 de drone Shahed pe care Rusia le-a lansat peste noapte, în timp ce un oficial regional a declarat că atacul nu a provocat victime.

„Avioane de luptă, unități de rachete antiaeriene și grupuri mobile de foc au fost angajate pentru a respinge atacul”, a spus armata în aplicația de mesagerie Telegram.

Guvernatorul regional al Odesei, Oleh Kiper, a declarat că regiunea sa este ținta principală, dar atacul nu a lăsat victime.

UPDATE ORA 09:00

Armata ucraineană a susținut joi că Rusia a lansat un atac „masiv” cu drone peste noapte și că peste 30 de vehicule aeriene fără pilot rusești au fost distruse.

Natalia Gumeniuk, purtătorul de cuvânt al comandamentului militar al Ucrainei de Sud, a declarat că UAV-uri au fost interceptate în regiunile de coastă ale Mării Negre și, de asemenea, mai departe în interiorul țării.

UPDATE ORA 07:00

Trupele ucrainene au oprit miercuri atacurile hotărâte ale forțelor ruse care încercau să recâștige pozițiile pierdute pe frontul de est, au declarat oficialii militari, în timp ce analiștii au sugerat că forțele de la Kiev înregistrau progrese și în teatrul de sud.

Armata ucraineană și-a lansat contraofensiva în iunie, intenționând să recupereze teren în est și în ultimele două săptămâni a anunțat capturarea a două sate cheie, Andriivka și Klishchiivka, în apropierea orașului distrus Bakhmut.

UPDATE ORA 05:00

Banii pentru ajutoare pentru Ucraina au devenit o monedă de schimb pentru republicanii din Congresul SUA, în timp ce parlamentarii negociază un proiect de lege care să prelungească finanțarea guvernamentală după sfârșitul lunii și să evite o închidere guvernamentală.

Președintele Camerei, Kevin McCarthy, a spus că nu va sprijini partea din proiectul de lege care abordează finanțarea pentru Ucraina dacă nu ar fi inclus și ceva care să abordeze criza imigrației de la granița cu Mexic.

UPDATE ORA 03:00

Rusia i-a acuzat pe aliații occidentali ai Ucrainei că au contribuit la planificarea și realizarea atacului cu rachete de săptămâna trecută asupra sediului flotei din Marea Neagră din Crimeea.

„Nu există nicio îndoială că atacul a fost planificat în avans folosind mijloace de informații occidentale, mijloace de satelit NATO și avioane de recunoaștere și a fost implementat la sfatul agențiilor de securitate americane și britanice și în strânsă coordonare cu acestea”, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria. Zakharova, a spus la un briefing.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Rusia a deținut controlul asupra Mării Negre în cea mai mare parte a războiului, dar Ucraina reușește din ce în ce mai mult să obțină un anumit control asupra unei părți din Marea Neagră pentru a exporta cereale, scrie The New York Times.

În ultimele săptămâni, 7 nave de marfă au navigat cu succes pe un nou coridor de transport maritim stabilit de Ucraina pentru a evita blocada impusă de Rusia împotriva porturilor sale din Marea Neagră, potrivit marinei ucrainene.

Analiștii spun că abilitatea navelor de a naviga în ciuda amenințărilor din partea Moscovei ar putea proveni din noua capacitate a Kievului de a lovi navele de război rusești și de a le descuraja potențial să se apropie de apele ucrainene, precum și din eforturile sale de a degrada capacitățile de supraveghere ale Moscovei în Marea Neagră.

Ucraina și-a accelerat eforturile de a limita capacitatea Rusiei de a amenința coasta vestică a Mării Negre prin atacuri repetate, avariind o navă de război rusă într-un atac cu dronă și lovind sediul naval al Moscovei din Crimeea.

Citește și: